Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 11 jul 0 reacties

Koningin Máxima in Bangladesh – dag 2 en 3

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt van dinsdagavond 9 tot en met donderdag 11 juli de Volksrepubliek Bangladesh in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Bangladesh bereidt een nationale strategie voor om de toegang tot financiële diensten voor de bevolking te verbeteren.

Koningin Máxima bezoekt Bangladesh op uitnodiging van de regering. Circa 50% van de volwassenen in het land heeft een bankrekening of maakt gebruik van financiële diensten via bankagentschappen. In 2014 was dit nog 31% (Global Findex 2017). Ondanks de toename zijn er nog bijna 58 miljoen volwassenen die geen gebruik kunnen maken van een bank- of spaarrekening, verzekering, lening of digitale betaalmethoden. Hierdoor worden zij beperkt in hun ontwikkelingsmogelijkheden. In Bangladesh heeft slechts 36% van de vrouwen een bankrekening, mannen 65%. Een kloof van 29% (Global Findex 2017).

Koningin Máxima spreekt onder meer over de mogelijkheden voor betere toegang tot financiële diensten voor vrouwen. Dit kan bijvoorbeeld door het digitaliseren van salarisbetalingen en het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap. Ook spreekt zij over het belang van de invoering van een nationaal identiteitssysteem en de koppeling aan digitale betalingsplatforms. De Nationale Strategie voor Inclusieve Financiering (NFIS) staat eveneens op de agenda.

Koningin Máxima begint haar bezoek woensdag 10 juli bij het lokale VN kantoor met overleggen met ontwikkelingspartners en vertegenwoordigers uit de ‘fintech’ sector. Aansluitend gaat Koningin Máxima op veldbezoek. Zo bezoekt zij een agent van iPay, een aanbieder van online betalingen. Klanten kunnen bijvoorbeeld bij de agent via hun mobiele telefoon hun rekeningen betalen. Het laatste bezoek is aan ShopUp, een fintech bedrijf dat kleine ondernemers ondersteunt bij het aanbieden van hun producten via Facebook. Daarnaast adviseert ShopUp over de bedrijfsvoering en het aanvragen van leningen voor uitbreiding van de onderneming.

Donderdag 11 juli heeft Koningin Máxima een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers uit de private sector. Aansluitend heeft zij een serie gesprekken met de Gouverneur van de Bank of Bangladesh, Fazle Kabir, de minister van Post en Telecommunicatie, Mustafa Jabbar en een delegatie van het ministerie van Financiën. Ook zijn er overleggen over inclusieve financiering en de NFIS voorzien met de president van Bangladesh, Mohammad Abdul Hamid en minister-president Sheikh Hasina Wazed.

Koningin Máxima bracht eerder een VN bezoek aan Bangladesh in november 2015 (RVD persbericht 360, 2015).

Koningin Máxima is sinds 2009 UNSGSA. In deze functie adviseert zij de VN secretaris-generaal en zet zij zich wereldwijd in voor veilige en betaalbare toegang tot financiële diensten voor iedereen, met inbegrip van de lage inkomensgroepen en kleine en middelgrote bedrijven. Sinds 2011 is zij erevoorzitter van het GPFI, het Mondiale Samenwerkingsverband voor Inclusieve Financiering van de G20.

Mode 
Op de tweede dag van haar verbljf in Bangladesh droeg de koningin een gebloemde midi-jurk (zie vorige blog) én een zwart-wit deux-pièce van modehuis Natan. 

De klassieke look kregen we eerder te zien in 2010 tijdens een werkbezoek aan China…

…tijdens het staatsbezoek aan Qatar in 2011….

…en een bezoek aan Clini Clowns in 2012…..

…… en een officieel bezoek aan Brazilië, 2012. 

Outfit 2
Helaas is er op het moment van schrijven slechts één vage twitterfoto beschikbaar, maar zo te zien draagt Máxima op de derde dag van haar verblijf in Bangladesh een donkerblauwe trench-jurk met bijpassende bolero van Jan Taminiau. Op de website van Blauw Bloed is een video van vandaag te zien. 

In 2009 kregen we de outfit voor het eerst te zien tijdens een bezoek aan New York…

…. en in Alkmaar, 2011:

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments