Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 01 jun 0 reacties

Koningin Máxima brengt werkbezoek aan Haagse projecten

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft vrijdagochtend 1 juni als gast van burgemeester Pauline Krikke een werkbezoek gebracht aan de iZi-ervaarwoning en het project ‘Haags Ontmoeten’ in Den Haag. De bezoeken stonden in het teken van innovaties in ouderenbeleid en ouderenzorg, zoals Den Haag deze vorm geeft.

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) zegt dat gemeenten er voor moeten zorgen dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente Den Haag hecht er veel waarde aan om een seniorvriendelijke stad te zijn. Het gaat daarbij niet alleen om gezondheid, veiligheid en zorg, maar bovenal om vitaliteit en leefplezier en om de juiste infrastructuur, zodat ouderen in hun eigen buurt zelfstandig kunnen blijven wonen.

iZi Gezond Lang Thuis
Koningin Máxima werd in de iZi-ervaarwoning rondgeleid door twee ervaringsdeskundige ambassadeurs van het project iZi Gezond Lang Thuis. Zij lieten haar kennismaken met diverse technologische snufjes die behulpzaam kunnen zijn wanneer ouderen langer thuis blijven wonen. Omdat ouderen zelf het beste kunnen aangeven wat wel en wat niet handig is, krijgen zij in Den Haag de kans om diverse producten uit te proberen en hun ervaringen te delen.

Na de rondleiding vond een gesprek plaats met professor Joris Slaets, hoogleraar Ouderengeneeskunde en directeur Leyden Academy, mevrouw Elisabeth de Vries, coördinator van het actieprogramma Den Haag Seniorvriendelijke stad en mevrouw Betty Boomsma, beleidsmedewerker ouderen, Xtra welzijn. Onderwerp van gesprek waren de ontwikkelingen in het ouderenbeleid dat leefplezier en vitaliteit van mensen centraal stelt.

Haags Ontmoeten
Aansluitend werd het project Haags Ontmoeten in wijkcentrum De regenvalk op het Regentesseplein in Den Haag bezocht. Om zelfstandig en gelukkig te leven is het cruciaal dat de omgeving van ouderen rekening houdt met -en respect heeft voor- kwetsbare, vergeetachtige en eenzame buren/klanten. Haags Ontmoeten wil een spil zijn in iedere wijk om mensen en organisaties samen te brengen. En ook hier geldt dat de vraag wat er nodig is bij de ouderen zelf wordt neergelegd. In het wijkcentrum ontmoetten Koningin Máxima en burgemeester Krikke een aantal bezoekers, vrijwilligers, mantelzorgers, de wijkverpleegkundige van zorgorganisatie Florence en de ouderenconsulent van welzijnsorganisatie Xtra

Al eerder bracht Koningin Máxima werkbezoeken die zijn gericht op zorginnovatie, zoals in 2014 aan het Futurelab voor de Zorg in Driebergen-Rijsenburg, dat innovatieve zorgoplossingen en -technieken ontwikkelt, waardoor ouderen en chronisch zieken zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven. In november 2016 was ze in Enschede bij Roessing, Research and Development dat zich richt op innovatie in de revalidatiezorg. En in april 2017 bracht ze een werkbezoek aan de afdeling Psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, waar zij met psychiaters en patiënten sprak over innovatieve ontwikkelingen in de psychiatrie. In oktober 2017 bezocht ze Parnassia in Den Haag. Daar stonden vroege detectie en preventie van psychoses centraal en de toepassing van verwenzorg in de langdurige psychiatrie.

Outfit: koningin Máxima droeg tijdens het onaangekondigde bezoek een zwart/witte "tweed-jurk" van Carolina Herrera. Door de ingetogen belijning en zwart/witte print met blaadjes oogt de jurk heel klassiek, maar wie inzoomt op de stof, ziet ook transparante lijnen. Een interessante tegenstelling, die past bij de stijl van Herrera. 

Close-up van de stof:

Máxima droeg de outfit eerder tijdens de opening van de nieuwe Asian Library van de Universiteit van Leiden, september 2017. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments