Kleurrijke overhemdjurk
19-11-2013 Curacao © PPE/Nieboer
22-08-2017 Máxima bij jubileum 60-jarig Kansfonds. (c) PvK

Kleurrijke overhemdjurk

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (56 stemmen, gemiddeld: 2,73 van de 5)

We kunnen het ons nu bijna niet meer voorstellen, maar honderd jaar geleden hadden de meeste dames nog een helpende hand nodig bij het aankleden. Laagje over laagje, knoopje na knoopje: voor je goed voor de dag kon komen, moest er heel wat werk worden verzet. Juist toen dit in het gedrang kwam, werd de shirt dress geboren. Dat zat zo: In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Alleen in de Verenigde Staten kwam het dodenaantal al op 126.000 te staan en de kosten van de oorlog stegen tot het indrukwekkend bedrag van 22 miljard dollar. De vanzelfsprekendheid waarmee de dames uit de gegoede klasse terug konden vallen op hun echtgenoot of kleedster voor het sluiten van wat knoopjes op de rug, verdween hiermee subiet. De mannen moesten naar het front en de vrouwen -zeker uit de lagere klasse- moesten aan de slag in de fabriek. Het oorlogsmaterieel moest immers wel vervaardigd worden. Een nieuwe manier van kleden werd hiermee in het zadel geholpen. Vrouwen begonnen het terrein van de veel praktischere mannenmode te verkennen en vooral het overhemd, dat twintig jaar eerder al mondjesmaat was omarmd door voorvechters van emancipatie, viel goed in de smaak. Als los kledingstuk én als bovenlijfje van een jurk. Et voilà, daar kwam de shirtdress tot leven. Shirt (overhemd) + rok = shirtdress, zo simpel is het. Om toch het onderscheid tussen heren- en damesmode duidelijk te maken, werden de knoopjes bij de dames wel aan de linkerzijde geplaatst en bij de heren aan de rechterzijde. In die vorm groeide de shirtdress al snel uit van werktenue tot dagelijkse kledij. Nee, sterker nog: tot het spreekwoordelijke meubilair van de Amerikaanse damesmode.

Wie vandaag de dag om zich heen kijkt, kan concluderen dat de shirtdress nog steeds in trek is. De winkels hangen er zelfs vol mee en koningin Máxima draagt ze ook. Deze kleurrijke variant is gekocht bij NATAN en dook voor het eerst op tijdens een bezoek aan het Caribisch gebied in november 2013.

Outings: 
1. Officieel bezoek Curacao, 19 november 2013
2. Werkbezoek 60-jarig Kansfonds, 22 augustus 2017 

 

Gebruikte tags
Modekoningin Máxima
Modekoningin Máxima
Altijd de laatste trends
Leukste fashion items
Leukste fashion items
In Máxima's style
Kijkje in de kledingkast
Kijkje in de kledingkast
Van Máxima
Vertrouwde partners
Vertrouwde partners
Zorgvuldig geselecteerd

Wat vinden jullie?

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (56 stemmen, gemiddeld: 2,73 van de 5)
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
11 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Lekker kleurrijk, maar niet mijn favoriet.
In ieder geval zonder het “malle” hoedje erbij, dat maakt het allemaal een beetje te kinderlijk.
Schoenen en tasje zijn er heel leuk bij, meer heeft dit jurkje niet nodig.

Deze is wel leuk voor Alexia. Leuk zomerjurkje.

Goede suggestie Petra, met haar rossige haarkleur geeft dat een heel mooi spanningsveld👍
Hoop dat ze meeleest 😉

Misschien is het niet leuk wat ik nu ga zeggen, maar ik begrijp niet waarom steeds de gedragen kleding van Maxima wordt aangeraden voor haar dochters.? Ik gun de prinsessen juist een eigen stijl en smaak, geen kopie van Maxima, ook al is haar kledingkast mega, en veel mooie kleding.

Ik bedoel dit niet onvriendelijk , maar ik verbaas me er steeds over.ha.ha

Hoi Elisah,
Is niet onvriendelijk hoor, dat mag je gewoon vragen.
Maxima heeft een “inloopmagazijn” vol kleding, accessoires enz.
Op het moment wordt er veel door haar herdragen en dat is toe te juichen.
Sommige kleding kan nog prima, maar andere is niet meer geschikt gezien leeftijd, lengte (te kort en niet meer te verlengen) enz. Dan is het leuk om de kleding herdragen te zien worden door één van de dochters.
Aangezien Alexia van zichzelf zegt dat ze “mode is” (heeft ze op een social media platform geplaatst) en ook duidelijk laat zien daar meer dan normale belangstelling voor te hebben, is ze een goede keuze voor allerlei leuke kleding van Maxima.
Let wel: ik vind niet dat Alexia constant in Maxima’s kleding moet rondlopen, dat zou raar zijn. Gewoon een leuke jonge meid met haar eigen kleding en af en toe weer met een kledingstuk uit mama’s inloopmagazijn. Precies zoals we nu ook al zien. Ze heeft het beroemde spijkerjasje van mams al herdragen en pasgeleden bij de doop van haar eerste schip de zwart met wit afgezette Oscar de la Renta.
Ook Amalia en Ariane zien we regelmatig met kleding of accessoires van mams en ik kan mij zo voorstellen dat je dat als moeder maar wat leuk vind, plus hebben ze meer dan genoeg keuze😉
Winkel aan huis, zullen we maar zeggen😂

Ik snap je, en het is helemaal niet vervelend of zo dat je dit zgt hoor. Ik zou het persoonlijk ook leuker vinden als ze gewoon hun eigen stijl ontwikkelen. Maar deze vind ik echt heel leuk, maar voor Máxima te kort. Daarom: ik zie Alexia er wel in lopen ;).

Een van de weinige outfits van Natan die ik niet verkeerd vind.

Gefeliciteerd, dat is een hele prestatie.

Pff, Josine dat is dus nog een hele klus. Step by step, erg verstandig. En.. goed begonnen is half gewonnen.