Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 08 feb 0 reacties

Kennismaken met: Addy van den Krommenacker

Koningin Máxima winkelt graag online en in het buitenland, maar dat betekent natuurlijk niet dat er in Nederlands niets moois te vinden is. In de serie ‘kennismaken met…’ kijken we naar Nederlandse ontwerpers die wat mij betreft een kans verdienen om de koningin te kleden. Deze keer is het de beurt aan niemand minder dan Addy van den Krommenacker.

Het leven van Addy van den Krommenacker (1950) heeft al sinds zijn vroege jeugd in het teken van mode gestaan. Als kleine Udense jongen tekende hij al prinsessen in baljurken. In de Bossche Verwersstraat, dezelfde straat als waar tegenwoordig de couturezaak van Addy van den Krommenacker gevestigd is, zette Van den Krommenacker zijn eerste schreden in de modewereld.

Van styling naar haute couture
Eerst als medewerker en later als eigenaar maakte hij van kledingboutique Tic Tac een succesvolle zaak en kwamen klanten uit de wijde omgeving naar hem toe voor zijn stylingadviezen. De internationale designerkleding trok ook de aandacht van bekende Nederlandse dames, zoals Willeke Alberti, Jette van der Meij en Sandra Reemer. Sinds 2001 maakte Nederland kennis met couture van zijn eigen hand. In dat jaar kwamen de eerste eigen creaties uit Addy’s atelier en nam zijn carrière een grote vlucht. Zijn eerste ontwerpen werden in 2002 aan het grote publiek getoond tijdens de Beau Monde Fashion Awards, waarna in 2003 een volledige haute couture-collectie werd gelanceerd. Bijzondere opdrachten en couturecollecties volgden elkaar op. In 2007 maakte Addy in Rome zijn internationale debuut op de Alta Roma Fashion Week en werd zijn werk bekroond met een Look of the Year-Award voor de beste buitenlandse ontwerper.

Internationale aandacht
Behalve zijn atelier in de Brabantse hoofdstad, heeft Addy meerdere ateliers in de Italiaanse mode-metropool Milaan. Het is ook in die stad waar hij zijn eerste prêt-à-porter-collectie toonde in een eigen showroom. In de tussentijd is ook buiten de landsgrenzen Addy’s naam gegroeid en zijn collectie werd onder andere verkocht in Duitsland, Turkije, Rusland, Kazachstan en Dubai. Van de Haute Couture Fashionweek in Rome, het Internationale Filmfestival in Cannes, tot aan shows in Kazachstan, Sarajevo, de Twin Tower Bridge in Kuala Lumpur (Maleisië), Fashion Week in Perth (Australië) en de Indonesia Fashion Week in Jakarta, overal oogstten de vrouwelijke ontwerpen veel bewondering. Ook schitterden verschillende jurken van Addy op de rode loper van de Oscar-uitreikingen in Los Angeles. Uniek voor een Nederlands ontwerper was hoe de couturier als een rode draad door de uitzending van America’s Next Top Model liep: niet alleen werd zijn collectie in 130 landen getoond tijdens de wereldwijd uitgezonden finale, presentatrice en model Tyra Banks droeg daarbij een creatie van zijn hand. In diezelfde uitzending – bekeken door miljoenen modeliefhebbers over de hele wereld – nam Van den Krommenacker plaats in de jury.

Voor de mooiste dag
Addy groeide door zijn uitgesproken vrouwelijke creaties uit tot favoriet ontwerper van vele bekende persoonlijkheden uit de politieke, diplomatieke, televisie- en theaterwereld. Sterren schitterden veelvuldig op de rode loper in creaties van de ontwerper. Hij gooide hoge ogen met onvergetelijke trouwjurken voor Chantal Janzen, Truus van Gaal, Leontien van Nistelrooij, Marianne Timmer en Bettina Bakkum-Holwerda en vele anderen. Ook leden van de koninklijke familie weten de weg te vinden naar de couturezaak van Addy van den Krommenacker. Voor het huwelijk van prinses Carolina de Bourbon de Parme ontwierp Van den Krommenacker haar bijzondere bruidsjurk, waarvoor hij kant mocht gebruiken van de originele japon uit 1964 van haar moeder, prinses Irene. Voor Van den Krommenacker een hoogtepunt in zijn leven. Al jaren zijn Addy’s creaties te zien op koninklijke hoogtijdagen als Koninginnedag en tegenwoordig Koningsdag. Voor de dag van de inhuldiging van koning Willem-Alexander, een dag die de geschiedenisboeken in gaat, droegen de prinsessen Irene, Margriet, Margarita, Aimée en Annette zijn creaties. Koningin Máxima staat helaas nog niet op de klantenlijst, maar wie weet komt daar binnenkort wel verandering in.

Voorstel 1: Klassieke mantel van een zwarte stof met reliëf, gecombineerd met een witte blouse met zwarte uiltjes en een hippe broek van stretch-stof en leer. 
In haar vrije tijd draagt de koningin met regelmaat dergelijke broeken. Ik zou het leuk vinden om haar ook eens bij een informeel bezoek te zien met dit type kleding. Voor formele gelegenheden zou de broek ook nog vervangen kunnen worden door een zwarte broek van een andere stof of een zwarte kokerrok. Leuk detail: de lange handschoenen à la Jackie Kennedy én Máxima. 

Voorstel 2:  Zwarte cape met zilveren bolknopen
Met grote regelmaat draagt koningin Máxima capes. Dit ontwerp met zilveren bolknopen en een opstaan boordje sluit perfect aan bij de stijl van Máxima en laat ons wanen in de jaren zestig. Hebben, hebben, hebben! 

Voorstel 3: Brokaten robe manteau met print en omgeslagen kraag
Een heel andere look zien we hier. Deze robe manteau met omgeslagen kraag komt uit de couture collectie van Addy van den Krommenacker en knipoogt naar de achtergrond van de ontwerper. Op het brokaat van de mantel is namelijk een print te zien met elementen die verwijzen naar het werk van Jeroen Bosch en de stad Den Bosch. Denk hierbij aan het stadshuis en de draak. Doordat de print op het brokaat is gedrukt, lijkt het alsof de print op de stof is geschilderd. Een prachtig schilderij-effect met koninklijke allure. 

Voorstel 4: Kanten japon en mantel van crêpe.  
Wie Addy zegt, zegt ook rebrodé kant. Door de jaren heen heeft Van den Krommenacker tientallen jurken ontworpen met deze prachtige kantsoort, die te herkennen is aan een draadje/koordje dat over de stof heenloopt. Op de look hieronder wordt een dergelijke japon gecombineerd met een crêpe mantel. De kleur van de stof is in het echt heel bijzonder. Geen ecru en ook geen zand. Het bontje is uiteraard faux fur, maar toch zou ik Máxima adviseren om deze achterwege te laten. 

Voorstel 5: Avondjurk met snijgarens en broderie d’art
Avondjurken heeft Máxima natuurlijk nooit genoeg en daarom hoop ik dat zij deze bijzondere robe van Addy snel aanschaft. Het elegante ontwerp is gemaakt van geborduurde crêpe en is bij de halslijn versierd met snijgarens. Bij zowel het borduurwerk als de snijgarens is gebruik gemaakt van lurex, waardoor de japon bij kaarslicht extra mooi glanst. 

 

Voorstel 6: gebloemde japon met macramé kant
Wat blauw is voor Beatrix, is rood voor Máxima. Deze japon uit de Red Collection van Addy sluit daarom goed aan bij Máxima’s voorkeur voor de kleur van kracht en passie. Het lijfje van de japon is gemaakt van macramé kant en zijde, het rokgedeelte van brokaat. Tussen het kant van het lijfje zijn rode steentjes aangebracht voor een extra feestelijk effect.

Voorstel 7: gebloemde japon met rebrodé lijfje
Een andere rode japon die ik graag eens bij Máxima zou willen zien, zien we hier. Het lijfje is gemaakt van rebrodé kant en valt op door de halslijn: geen boothals, geen off-the-shoulder, maar net er tussenin. De rok is gemaakt van zijde met ingeweven bloemen. 

Voorstel 8: Rode japon met (lurex) snijgarens  
De derde rode jurk die ik wel eens bij Máxima zou willen zien, komt ook uit de Red Collection van Addy. Het ontwerp oogt wellicht wat zwaar, maar is in werkelijkheid erg licht. Hierdoor beweegt de japon prachtig mee bij welke beweging. Ook de stof heeft een elegant effect door de verschillende lagen stof. Zo is het lijfje gemaakt van tule, waarop kanten appliques zijn aangebracht.  Het rokgedeelte is gemaakt van ausbrenner organza, waarover tule met lurex snijgarens is aangebracht. De bovenste laag van het rokgedeelte is opnieuw gemaakt van organza, maar ditmaal versierd met snijgarens. Ik zie deze japon wel voor me met de Mellerio-juwelen tijdens een staatsbanket. 

Voorstel 9: Lichtpaarse japon met lurex bloemen en kant
Natuurlijk heb ik ook aan Addy gevraagd welke ontwerpen hij graag terug zou willen zien bij Máxima. Ik vond het resultaat erg leuk, want de ontwerper kwam weer met heel andere jurken op de proppen. Zo zou hij graag deze hooggesloten japon bij de koningin willen zien vanwege de prachtige stoffen. Het lijfje is gemaakt van macramé kant en het rokgedeelte van organza, dat versierd is met lurex bloemen met 3D-effect. 

Voorstel 10: Lichtgroene organza japon met lurex bloemen
Ook deze lichtgroene japon zou Addy graag eens terug zien bij koningin Máxima. De creatie is gemaakt van ausbrenner organza, versierd met lurex bloemen die er bijna los op lijken te liggen. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments