Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 02 sep 3 reacties

In de spotlights: de kunstzinnige kleding van Mattijs van Bergen

Al goede komt van ver, maar niet als we het hebben over mode. In eigen land dromen heel wat talentvolle ontwerpers over een samenwerking met koningin Máxima. Voor Mattijs van Bergen is deze droom werkelijkheid geworden, want inmiddels heeft de koningin zes outfits gedragen van de ontwerper. In deze blog blikken we terug op deze creaties en kijken we naar Noor: een veelzijdige jurk, die ook zomaar gedragen kan gaan worden door koningin Máxima. 

Er zijn ontwerpers die je gelijk inpakken met mooie outfits en dito accessoires, maar soms tref je ook een ontwerper aan die iets anders met je doet. Je triggert, verbaast en uitdaagt verder te kijken dan het gebruikelijke schoonheidsideaal. Zo'n ontwerper is Mattijs van Bergen wat mij betreft. De Nederlandse designer maakt geen doorsnee kleding, maar weet op bijzondere wijze kunst en mode te combineren. Dat blijkt ook wel als we kijken naar de outfit die Máxima droeg tijdens de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfondsprijzen, één van de grote culturele feestjes in Nederland. De koningin droeg een tweedelige combinatie uit de collectie 'Photo to Fashion' van Mattijs van Bergen. De blouse van zijden organza met print, heeft subtiel geplooide pofmouwen en brede manchetten. Opvallend detail zijn de grosgrain biezen langs de knoopsluiting, de manchetten en het rugpand. De blouse wordt gedragen met de semi-transparante hoog getailleerde bandplooibroek van twee lagen organza met print van een rookwolk die doorloopt rond de broekspijpen. Juist de print maakt het ensemble zo geschikt voor een culturele prijsuitreiking.Voor de collectie 'Photo to Fashion' zijn Mattijs van Bergen en het Nederlands Fotomuseum namelijk een interdisciplinaire samenwerking aangegaan. Van Bergen heeft zich laten inspireren door de fotocollectie van het museum om een prikkelende nieuwe modecollectie van zestien ontwerpen te creëren.

Door de geselecteerde zwart-witfoto’s van bekende fotografen als Ed van der Elsken, Cas Oorthuys en Richard Tepe te vertalen naar patronen en stoffen, gaat Van Bergen een dialoog aan met iconische beelden uit de Nederlandse fotografiegeschiedenis. Het resultaat is een verfijnde modecollectie waarin op verrassende wijze fotografische beelden worden toegepast en de grenzen van zowel mode als fotografie worden opgezocht. Het Nederlands Fotomuseum heeft vervolgens drie hedendaagse Nederlandse modefotografen – Wendelien Daan, Sacha van Dorssen en Petrovsky & Ramone – de vrije opdracht gegeven om deze nieuwe collectie in een voor hen unieke stijl te fotograferen. De collectiestukken van Van Bergen dienen zo op hun beurt als inspiratiebron en vertrekpunt voor nieuwe fotografische creaties. 

Maar genoeg over de blouse en broek, die te zien zijn op onderstaande collage (foto 1). Ook achter de overige outfits schuilen bijzondere verhalen, die allemaal het vertellen waard zijn. Vanwege de lengte heb ik besloten dit binnenkort in een andere blog te publiceren, zodat ik in deze log wat meer kan vertellen over de handelsmerken van Mattijs van Bergen én de jurk 'Noor' die deze week werd gelanceerd. 

Handtekening 
De kleding van Mattijs van Bergen is niet altijd van een afstandje gelijk te herkennen. Toch heeft de veelzijde ontwerper wel degelijk bepaalde handelsmerken. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar bovenstaande ensembles. De nummers 1,2,3,4 hebben alle drie een directe link met kunst. Nummer 2 is bijvoorbeeld geinspireerd op het werk van Van Gogh. De kunstenaar heeft meerdere schilderijen gemaakt waarbij een gedeelte van het doek ongeschilderd blijft, en dat inspireerde Mattijs van Bergen. De jurk van Máxima is gedeeltelijk geverfd met mintgroene verf en koper, maar het grootste gedeelte van de linnen jurk bleef onbeschilderd. Een dergelijke verwijzing naar kunst zien we ook bij de eerste vier outfits. Nummer 5 laat weer een andere kant van Mattijs zien. De ontwerper heeft namelijk een zwak voor geplisseerde kleding en dat blijkt ook wel uit de onlangs gepresenteerde jurk 'Noor'. 

Noor is een handmatig geplisseerde, tweekleurige jurk gemaakt van een zachte Japanse crêpe. Opvallend aan de jurk zijn de contrasterende kleuren, de vorm, de lichte, luchtige stof en het draagbare, rechte model. De scherpe lijnen in de plissé voerde Mattijs uit in samenwerking met de Syrische plissé-specialist Bakri Soukeh. Mattijs: ‘Voor de tweede jurk in deze lijn wilde ik heel graag iets met plissés doen en een lichte, gemakkelijke jurk ontwerpen. Geschikt voor iedere vrouw, ieder seizoen en iedere gelegenheid. Vanuit die gedachte is Noor ontstaan.’

Noor dankt haar naam aan de kunstenares Saskia Noor van Imhoff. Mattijs ontdekte haar werk door één van zijn klanten en voelde direct een verbinding. Haar energie en creativiteit zijn een grote inspiratiebron voor hem. Mattijs: ‘Hoe Saskia kleur- en lichtvlakken bij elkaar plaatst en daar klassieke of herkenbare figuratie bij kiest: fantastisch. En haar manier van kijken om dingen opnieuw waarde te geven spreekt me aan. Ik was direct gegrepen.’ In de jurk Noor interpreteert Mattijs Van Imhoff ’s focus op kleur, transparantie, energie en lijnenspel in een ontwerp.

Contrasterende kleuren op een zachte crêpe
Noor wordt gepresenteerd in vijf kleurenparen: dusty pink/greige, fog blue/mustard, indigo blue/ink black, reverse ink black/indigo blue en deep plum/fog blue. De kleurenparen zijn soms expliciet- en soms juist subtieler contrasterend. De stof van de jurk is een Japanse dyed soft crêpe. Noor heeft twee zakken die mee geplisseerd zijn en een wijde hals die een beetje schuin afglijdt. Mattijs: ‘De jurk heeft een soort fijne je-ne-sais-quoi, een bepaalde nonchalance. Ik hoop dat vrouwen zich nog zekerder voelen in deze jurk.’

Noor kan altijd en is voor iedere vrouw
Door de zachte crêpe valt Noor heel soepel. Zo kan de jurk comfortabel en ruimvallend worden gedragen, maar ook gecombineerd worden met bijvoorbeeld een riempje voor meer vorm. De jurk is niet seizoensgebonden. Noor kan klassiek gecombineerd worden met hoge hakken of juist stoer met sneakers op een broek worden gedragen. De jurk past bij iedere stemming, stijl en gelegenheid. Noor kan altijd.

Enthousiast over de jurk? Klik dan even door naar de webshop, waar de jurk voor €295,- te koop is. 

Foto's met dank aan: 
Mattijs van Bergen / Peter Stigter. 
Monarchypress.com

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
3 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Vind eigenlijk alle ensembles die Maxima hierboven draagt mooi en sommige ronduit geweldig (nr. 2 en 6), alleen de rode lange jurk (nr.5), heb ik nooit mooi gevonden.
Dat strakke, glimmende “starre”, bijna harnasachtige bovendeel in combi met de geplooide lange rok in een andere stof. Ik kan en wil er niet aan wennen. Voor mij stoort dat enorm. Elke vrouwelijke vorm wordt daarbij weggedrukt. Ik kan dat ook niet rijmen met de supervrouwelijke jurk nr. 6.; lijkt bijna van een andere ontwerper (behalve dat de geplooide rokken een overeenkomst laten zien.
Maar in ieder geval een ontwerper die best nog eens wat zou mogen ontwerpen voor Maxima.

Nr .2, 3 en 5 , springen er voor mij uit, nr 5 heb ik maar 1 keer gezien, onbegrijpelijk, zooo mooi en elegant, deze jurk verdient echt nog een draag moment
Nr 6 is ook prachtig, heel mooi gemaakt, toch denk ik als deze jurk iets langer zou zijn, de vele plooien mooier uit komen .

🤷🏼‍♂️ Watskeburt met Mattijs van Bergen?
Ik vond hem geweldig, m.u.v. outfit 3 allemaal toppers! (Oké, outfit 3 met een ander/zonder hoofddeksel a.u.b).
Anno 2023: https://fashionunited.nl/nieuws/business/mattijs-van-bergen-gekozen-als-ontwerper-voor-bedrijfskleding-holland-casino/2023041856956