Avatar foto Door Moderator Petra
Overig 23 nov 21 reacties

Zo mooi (en licht) woont prinses Victoria

Altijd al willen weten hoe de royals wonen? Dat komt goed uit, want moderator Petra heeft zich helemaal verdiept in de woningen van de Royals. Deze keer aan de beurt: het (t)huis van de Zweedse kroonprinses Victoria en prins Daniel.

Na hun huwelijk in juni 2010, gingen de Zweedse kroonprinses Victoria en haar echtgenoot prins Daniel op Haga Slot wonen. Premier Fredrik Reinfeldt kondigde op 23 april 2009 aan dat de rechten op het paleis zouden worden terug gegeven aan het Koninklijk Huis, als huwelijkscadeau van de regering ter gelegenheid van het voorgenomen huwelijk van kroonprinses Victoria en Daniel Westling. Het paleis, de woning van het Zweedse stel, ligt in Hagaparken, in de plaats Solna.

Foto ©PPE/Royal Court
Foto ©PPE/Royal Court
Prins Daniel voor de hoofdingang van Haga Slot (2023). Foto Kungahuset, ©Clément Morin

Tijdens een officieel bezoek van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit aan Zweden, brachten ze ook een bezoek aan Victoria en Daniel in Haga Slot. Voor de hoofdingang van het paleis werd geposeerd voor de pers.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

En tenslotte zien we het gezin van Victoria en Daniel voor de hoofdingang van Haga Slot op de Nationale Feestdag in 2021.

Foto Kungahuset, ©Linda Broström

Achterkant

De achterkant van Haga Slot ziet er zo uit.

screenshot documentaire ©SVT
screenshot documentaire ©SVT
screenshot documentaire ©SVT

Hagapark

Nemen we een kijkje op de satellietbeelden van Google Maps, dan ziet dit er zo uit. In Hagaparken ligt niet alleen Haga Slott, maar zoals je kunt zien op de afbeelding hier onder, ligt hier ook het Paviljoen van Gustav III, de grot en de Echotempel. Daarnaast zijn er nog de koperen tenten en de koninklijke begraafplaats.

Hier onder zie je Gustav III Paviljoen, wat sterk lijkt op Haga Slot, en er vlakbij ligt. Het paviljoen werd in 1787 ontworpen en gebouwd door de architect Olof Tempelman, na gedetailleerde instructies van van koning Gustav III.  

Kungl. Hovstaterna, ©Gomer Swahn

In Gustav III’s Paviljoen werden in 2020 foto’s gemaakt, die werden vrij gegeven ter ere van het 10-jarig huwelijksjubileum van kroonprinses Victoria en prins Daniel.

Kroonprinses Victoria in Gustav III’s Paviljoen. Foto Kungahuset, ©Elisabeth Toll

De foto waarop we Victoria zien in de donkerblauwe japon, is genomen met zicht op de achterkant van Haga Slot.

Kroonprinses Victoria en prins Daniel voor Gustav III’s Paviljoen.
Foto Kungahuset, ©Elisabeth Toll

Op de onderstaande foto staan Victoria en Daniel op de Grotberg in Hagapark.

Kroonprinses Victoria en prins Daniel met op de achtergrond Gustav III’s Paviljoen.
Foto Kungahuset, ©Elisabeth Toll

Echotempel

Zoals hierboven vermeldt, staat in Hagapark ook een Echotempel. In coronatijd reikte prins Daniel als verrassing een prijs uit aan een lerares, midden in deze Echotempel.

screenshot video ©Kungahuset
screenshot video ©Kungahuset

Koperen tenten

Ook de koperen tenten staan in Hagapark. De prachtige tenten met blauwe schildering, staan midden tussen het groen van Hagapark. Tijdens de Prins Daniels Lopp zien we de koperen tenten op de achtergrond.

Foto Kungliga Slotten, ©Raphael Stecksen
Foto Kungliga Slotten, ©Raphael Stecksen

Verderop in Hagapark zijn er nog diverse gebouwen te zien. Zo is er de Turkse kiosk.

screenshot documentaire ©SVT

Daarnaast vindt je er Gamla Haga, de voormalige boerderij van Haga. Ooit was dit gebouw zelfs een pastorie. Koning Gustav III bracht hier veel tijd als ontspanning door.

screenshot documentaire ©SVT

Terug naar Haga Slot zelf!

Hagazussen

Slot Haga (Haga Slott) is een Zweeds koninklijk paleis, dat tussen 1802 en 1804 werd gebouwd, in opdracht van koning Gustaaf IV Adolf. Hij liet het bouwen in Italiaanse villastijl. De oudere generatie uit Zweden, zal Haga Slot sterk associëren met de jeugd van de huidige koning Carl Gustaf en zijn vier oudere zussen prinses Margaretha, prinses Birgitta, prinses Désirée en prinses Christina. In de jaren 30 en 40 werden zijn zussen niet voor niets de ‘Hagasessorna’ (de Hagazussen) genoemd. Na de dood van hun vader in 1947 verhuisde het gezin naar het paleis van Stockholm.

De vroegere bewoners van Slot Haga op 19 januari 2017 in verband met de 80e verjaardag van prinses Birgitta op Slot Drottningholm. V.l.n.r. prinses Margareta, mevr. Ambler, koning Carl XVI Gustaf, prinses Birgitta, prinses Désirée, barones Silfverschiöld, prinses Christina, mevr. Magnuson. Foto ©Jonas Borg/The Royal Court of Sweden

Vanaf het jaar 1966 werd Slot Haga door de overheid gebruikt als ontvangstplaats voor buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Er hebben veel bekende buitenlandse regeringsleden op het slot gelogeerd.

Indeling

Naar verluidt heeft Haga Slott maar liefst 41 kamers. Daarmee is Haga Slot (of Haga Palace, zoals het ook wel genoemd wordt), groot genoeg voor het gezin van Victoria en Daniel. 25 ruimtes zijn alleen voor privé gebruik, 16 ruimtes worden gebruikt voor een deel van de representatieve functies Victoria en Daniel. Deze plattegrond van Haga Slot komt uit het begin van de 19e eeuw. Het slot is echter grondig gerenoveerd, voor Victoria en Daniel er in trokken. Of de indeling zelf ook veranderd is, weet ik niet.

Foto ©Wikipedia

Ook na hun huwelijk zijn er nog wat dingen aangepakt. Zo werd bijvoorbeeld in 2019/2020 het balkon gerestaureerd. Op onderstaande foto’s zien we Estelle en Oscar voor de openslaande deuren, met hekwerk er voor, aan de achterkant van het paleis. De ruimte waar de foto gemaakt is, is op de 1e verdieping, precies in het midden van het gebouw.

Foto Kungahuset, ©Erika Gerdemark (2017)
Foto Kungahuset, ©Erika Gerdemark (2017)

Trappen

Hoe de trappen in Haga Slott er uit zien, weten we door deze foto van prinses Estelle en prins Oscar.

Foto Kungahuset, ©Linda Broström

Privé vertrekken

De privé vertrekken bevinden zich op twee verdiepingen. Een deel van de vertrekken is op de eerste etage en het resterende gedeelte op de tweede etage (de zolder). We zien maar zelden iets vanuit de privévertrekken. Bij de finale van de strijd om de wereldtitel voor handball, werd er echter spontaan een foto vrij gegeven van het gezin vanuit de tv-kamer. Victoria is hier aan het bellen met de Deense kroonprins Frederik. Een stukje gezellige rivaliteit, omdat Denemarken en Zweden samen in de finale zaten.

Instagram ©Kongehuset

Van de representatieve vertrekken zijn er vijf die Victoria en Daniel het meest gebruiken voor hun werkzaamheden. Vanuit de ene ruimte kun je door dubbele deuren door lopen naar de volgende ruimte.

Foto ©Kungahuset
Foto Kungahuset, ©Kate Gabor

1. Entree

Je komt het representatieve gedeelte van Haga Slot binnen via de entree. Victoria zit hier in een stoel voor de openhaard in de entree.

screenshot

De entree is ingericht in bruintinten. Aan de muur, aan weerszijden van de openhaard, hangen twee prachtige opvallende kunstwerken van fotograaf Ralf Turander. De ene kant is Drottningholm, de andere kant is Ockelbo. Deze staan voor de geboorteplaatsen van kroonprinses Victoria en prins Daniel, wat een fijn thuisgevoel moet geven aan het paar.

2. Grote salon

De grote salon bevindt zich op de eerste verdieping van Haga Slot. In de grote salon is gekozen voor accenten in oranjerood. Deze kleur zie je bijvoorbeeld terug in de gordijnen en op de bekleding van een aantal stoelen. De grote salon bevindt zich midden in Haga Slot.

Foto Kungahuset, ©Sara Friberg

In 2018 werden William en Catherine ontvangen op Haga Slot. Ze hadden een ontmoeting met Victoria, Daniel en de kinderen in de grote salon.

Foto Kungahuset, ©Raphael Stecksén
Foto Kungahuset, ©Raphael Stecksén
Foto Kungahuset, ©Raphael Stecksén
Prinses Estelle en prins Oscar met hondje Rio. Foto Kungahuset, ©Kate Gabor

3. Bibliotheek

De bibliotheek ligt links van de salon. Dit is een ruimte in Haga die we regelmatig zien. In de bibliotheek zijn groene accenten aangebracht, zoals bijvoorbeeld de groene sierkussens in de bank. De kamer is vrij traditioneel ingericht en beschikt over prachtige offwhite kleurige boekenkasten. In de jaren ’30 en ’40 was deze ruimte de werkkamer van de vader van koning Carl Gustav.

Prins Daniel in de bibliotheek tijdens een online ontmoeting met En Frisk Generation, waar hij beschermheer van is. In coronatijd had prins Daniel regelmatig online ontmoetingen vanuit deze ruimte. Overigens zit prins Daniel normaal gesproken ook aan dit bureau te werken.

Foto ©Kungahuset

De groene accenten komen niet alleen terug in de gordijnen, maar bijvoorbeeld ook in de met groen beklede stoelen, die goed passen bij de neutrale witte bank. Ook de lampenkappen hebben een mooie smaragdgroene kleur.

Foto Kungahuset, ©Sara Friberg

Aan het plafond hangt een schitterende kroonluchter, en een wandtapijt siert de rechterwand.

Foto ©Kungahuset

In coronatijd waren gewone ontmoetingen vaak niet mogelijk. Daarom waren er veel online afspraken. Zo hadden Victoria en Daniel ook een online ontmoeting met hun goede collega’s kroonprins Frederik en kroonprinses Mary en kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit.

Foto’s ©Koninklijke hoven
Het gezin in 2014 in de bibliotheek. Kungahuset, ©Kate Gabor

Vanuit de bibliotheek spraken Victoria en haar gezin ook wensen uit ter gelegenheid van advent 2020.

Foto Kungahuset, ©Sara Friberg

4. Eetzaal

Links van de bibliotheek ligt de eetzaal. De eetzaal is ingericht met blauwe accenten. Kroonprinses Victoria had in coronatijd vaak ontmoetingen vanuit deze zaal. Op de ronde tafel werd haar laptop of beeldscherm gezet, en van daaruit had ze dan haar meeting. Ook als het echtpaar gezamenlijk een videocall had, was het vaak vanuit deze ruimte.

Foto ©Kungahuset
Foto ©Kungahuset

Een enkele keer zat prins Daniel ook in deze ruimte, tijdens een online meeting.

Foto ©Kungahuset

In 2014 stonden er nog blauwe stoelen rondom de eetzaal. Inmiddels staan er andere stoelen rondom de ovale tafel.

5. Zitkamer

Rechts van de grote salon (met oranje accenten), ligt de zitkamer. De zitkamer heeft lila accenten. In de zitkamer staat een grote zandkleurige bank met grijze en lila kussens. Ook staan er een paar donkergrijze fauteuils.

screenshot documentaire ©SVT

Links aan de muur (onderstaande foto) hangt opnieuw een grote foto van Ralf Turander. Hij heeft hier boeken uit de Bernadotte bibliotheek gefotografeerd.

screenshot documentaire ©SVT

De foto is beter te zien op onderstaande pinterestfoto.

Estelle wordt 2 jaar. Foto Kungahuset, ©Kate Gabor

Overige ruimtes

In de laatste ruimte die we regelmatig op foto’s hebben gezien, zien we veel wit. Het is mij niet duidelijk of dit een privé ruimte is, maar het zal me niet verbazen als dat zo is.

Foto Kungahuset, ©Johan Tegel
Foto Kungahuset ©Johan Tegel
Foto Kungahuset, ©Erika Gerdemark
Foto Kungahuset, ©Victor Ericsson
screenshot documentaire ©SVT
screenshot documentaire ©SVT

Tijdens de Luciaviering werd deze foto van prinses Estelle en prins Oscar vrij gegeven. Hier is onder andere te zien dat het schilderij aan de muur (uit de docu van 2014) is vervangen door een heel aantal kleine lijstjes met fotootjes.

Foto ©Kungahuset

Het lijkt er tenslotte op dat deze foto van prinses Estelle vanuit een onbekende ruimte is genomen.

Foto Kungahuset, ©Linda Broström

Tuin

De tuin rondom Haga Slot is een heerlijke plek om te spelen of te wandelen.

Nationale feestdag, juni 2016. Foto Kungahuset, ©Kate Gabor
Foto Kungahuset, ©Sara Friberg

Prins Oscar en prinses Estelle tussen de bosanemonen in Hagapark.

Foto Kungahuset, ©Linda Broström
Foto Kungahuset, ©Linda Broström
Foto Kungahuset, ©Kate Gabor
Foto Kungahuset, ©Erika Gerdemark
Foto Kungahuset, ©Erika Gerdemark

Winterse taferelen in de tuin van Haga Slot.

Foto ©Kungahuset

In Hagapark lopen ook de schapen van de koning.

Foto Kungahuset, ©Kate Gabor

Estelles speelhuisje

Kroonprinses Victoria liet het rode speelhuisje opknappen voor prinses Estelle. Een maand lang werkten schilders en bouwvakkers aan de reparatie van het huisje. De restauratie kostte meer dan € 10.000. Het huisje is beschermd als staatsmonument en verdient extra zorg, volgens de perssecretaris. Inmiddels spelen prinses Estelle en prins Oscar graag in het huisje, net zoals vroeger de Hagazussen er graag in speelden.

Google Maps
Foto ©Kungahuset, Kate Gabor (2013)
Kongehuset, H.K.H. Prinsessan Estelle, juni 2015
Foto: H.K.H. Kronprinsessan, 2019

Bij het speelhuis horen ook houten stoeltjes, waar ook de Hagazusjes al gebruik van maakten. SVT heeft in het verleden een documentaire uitgezonden over Haga Slot. Diverse screenshots uit deze blog komen uit deze documentaire. De documentaire komt uit 2014, en er is inmiddels duidelijk ook het een en ander veranderd in Haga Slot. Maar toch is het grotendeels nog hetzelfde, alleen iets meer ingericht. Enne… jammer dat ik geen Zweeds versta ;).

screenshot documentaire ©SVT
screenshot documentaire ©SVT

In de documentaire laten Victoria, Daniel en Estelle ook de binnenkant van het huisje zien. De beelden zijn echter van voor de renovatie van het huisje.

screenshot documentaire ©SVT
screenshot documentaire ©SVT

Ook is te zien dat hier diverse bloembakken of moestuinbakken staan.

screenshot documentaire ©SVT
Estelle en Oscar bij de bloembakken in 2019. Foto Foto Kungahuset, ©Linda Broström

Kas

Op het terrein van Haga Slot staat ook een kas. Deze is verschillende keren in beeld gekomen. Zo werd er in 2019 een video opgenomen in de kas. We zien het gezin plantenbakjes opmaken voor kerst.

screenshot video ©Kungahuset

Dit jaar werd prins Daniel 50 jaar. Er werden 3 nieuwe foto’s vrij gegeven, waaronder deze foto, waar hij voor de ingang van de kas staat.

Foto Kungahuset ©Clément Morin

De kas staat in de achtertuin van Victoria en Daniel, verscholen achter de bomen.

screenshot documentaire ©SVT

Op deze foto zien we prins Oscar en prinses Estelle in de kas op de Nationale Feestdag in juni.

Nationale Feestdag 2019. Foto Kungahuset, ©Linda Broström
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
21 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wauw wat wonen ze in een prachtige omgeving en een prachtig huis.

🏰 Ik verheug me op de woon/werkvertrekken van Mary ‘en consorten’ èn hopelijk ook iets meer specifieke aandacht voor de gekozen binnenhuis/architectuur, net zoals gestart in deze mooie serie op Huis ten Bosch.

Petra, ik vind erg leuk te lezen dat jij zo geniet van jouw gepuzzel 🧩, dank voor jouw onderzoeken 👍🏼

Heel mooie en evenwichtige architectuur in een prachtige omgeving . Zeer stijlvol en zen ingericht .. kan dit erg smaken…

Bedankt Petra voor je mooie blog! Heel leuk om te zien hoe andere royals wonen. Het Scandinavian design is op sommige kamers van toepassing. Ik houd daar van, maar ook de andere kamers zien er mooi uit.

wat n super leuk artikel!

Leuk! Wat een werk zal je hieraan weer gehad hebben, Petra. Typisch Scandinavisch wat we van de inrichting kunnen zien, een heel verschil met het wat overdadige interieur van Huis ten Bosch. Erg leuke foto’s erbij van een sympathiek overkomend gezin.
Ben benieuwd bij wie we volgende keer een kijkje kunnen nemen.

Ik hoor hier de wind om het huis waaien en de regen tikkelt tegen de ruiten.
Wat een bofje om dan,opgekruld voor de haard met een glas warme thee in de hand, te genieten van dit prachtige blog, en weg te dromen bij de schitterende beelden, zowel binnens-als buitenshuis, de schattige filmpjes met de kinderen, de mooie kleding en soms chique galajaponnen, en al een voorproefje kerstsfeer…..!
Ik zie heel gezellige, smaakvol ingerichte woonruimtes, chique zalen, maar vooral door alles heen een warme, eensgezinde en liefdevolle sfeer in het gezin van Victoria!
Petra, wat moet je enorm veel werk aan dit blog gehad hebben….!
Maar het resultaat is dan ook super top! Complimenten!!👏

Dit kan me meer bekoren dan het interieur van Paleis Noordeinde. Het lijkt me meer leefbaar, comfortabel, en toch smaakvol ingericht (ik geeft het toe, dat is persoonlijk). Is natuurlijk ook wel van een andere orde dan Paleis Noordeinde waar een Koning woont, maar goed, dit is in ieder geval niet ter meerdere eer en glorie van Victoria en Daniel ingericht.
Ontzettend leuk om ook zoveel familie-foto’s van de kinderen te zien. Warm, gezellig, en – ik schrijf het weer – smaakvol. Ook dat zie ik liever dan het type super-gestileerde Anton Corbijn foto’s…

Ik verbaas me tevens over uw bericht Royal Ellen, waar baseert u ‘meer leefbaar, comfortabel en toch smaakvol’ op ⁉️
‘Ontzettend leuk om zoveel familie-foto’s van de kinderen te zien’ heeft m.i. totaal niets te maken met binnenhuis architectuur. ‘Warm en gezellig’ waar baseert u dit op? En wat heeft Anton Corbijn te maken met de her/inrichting van paleizen? Zoveel vragen en overdenkingen n.a.v. uw post 🤪

Beste Royal Ellen, ik vermoed dat je wellicht een beetje in de war ben? Paleis Noordeinde is het werkpaleis van onze koning ingericht door koningin Beatrix, Huis ten Bosch is het woon- en werkpaleis van ons koningspaar

Mooie inrichting, rustiger muren dan bij WA en Maxima.

Het ziet eruit als een heerlijk comfortabele woning. Veel rustige natuurlijke tinten en een accent kleur om het een gezellige sfeer te geven. Zoals in alle Koninklijke inrichtingen ook de nodige klassiekers. Maar ik vind dit er een stuk gezelliger uitzien als de “inrichting” van WA en Maxima

❓Ik verbaas me echt over uw reactie incluis blog Petra, ik krijg nauwelijks een werkelijk beeld van Haga Slot in tegenstelling tot Huis ten Bosch. Ja de voor velen waarschijnlijk ‘gewilde foto’s’ maar nauwelijks indrukken van het werkelijke woon (werk?) paleis van kroonprinses Victoria en haar gezin….
Wat bedoelt u met ‘mooi en licht’⁉️

Ik heb de titel geschreven, dus ik zal reageren. Als ik naar deze blog kijk, waar Petra uren en uren aan gewerkt heeft, dan zie ik foto’s
van de zitkamer, de serre, de werkkamer en ga zo maar door. Ik zie lichte banken, lichte muren, veel kussen, veel ramen, gezellige bossen bloemen en aan de wand veel lijsten. Voor mij genoeg om te kunnen concluderen dat ze prachtig woont en licht woont.

🤔 Mijn reactie heeft geen betrekking op ‘de vele uren en uren’ die Petra aan dit blog gewerkt heeft, waarvoor dank Petra! Dat ‘lichte’ van jou Josine kan ik enigszins begrijpen, dat ‘prachtige’ helaas niet Josine. 🤷🏼‍♂️ Smaken verschillen….
Scandinavisch Design heb ik zeer hoog zitten, heeft zeer mijn voorkeur en maakt deel uit van mijn leefomgeving, ik geniet er iedere dag 100% van. Maar Haga Slot geeft mij niet dat “prachtige” gevoel wat jij omschrijft vandaar mijn opmerking; het komt meer luxe “Ikea-achtig” op mij over m.u.v. de historische meubelen natuurlijk.
De portretten van ©Elisabeth Toll zijn werkelijk waar meer dan prachtig 🤩 maar in dit blog gaat het over wonen en binnenhuisarchitectuur, althans in de verbinding die wordt gelegd met ‘hoe wonen de royals’ met als opmaat Huis ten Bosch, vandaar.

Heerlijk huis lijkt me. Echt zo mooi allemaal

Wow, wat een sprookjesachtige natuurlijke omgeving, een heerlijk licht en ruimtelijk paleis, mooi Zweeds antiek, prachtig. De foto van Victoria tussen de pilasters is zó beeldschoon (denk wel een van haar mooiste!) helemaal met de klassieke items en het contrast door de vaas gevuld met simpel fluitenkruid, ik sta open voor woningruil 😁.