Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 01 nov 0 reacties

Hoe hoort het eigenlijk – een tasje op tafel?

Etiquette is niet tuttig, maar nuttig. Met deze prachtige zin begint historica Reinildis van Ditzhuyzen de 42e uitgave van haar etiquetteboek 'Hoe hoort het eigenlijk'. Een goede aanleiding om haar eens te mailen over de handtasjes tijdens een staatsbanket. Waar laat je ze? En waarom? 

Reinildis van Ditzhuyzen: "Een staatsbanket is eten op het hoogste niveau. Men zit op uitnodiging van een regerende vorst of president in elegante (avond)kleding aan een schitterend gedekte tafel met een keur aan interessante, belangrijke en inspirerende gasten: politici, wetenschappers, zakenmensen, vertegenwoordigers van kunst en cultuur, en zo meer. Maar waar laat Koningin Máxima (en anderen) tijdens dit zo feestelijke eten haar tasje? Niet op tafel in ieder geval. Ook al heeft de koningin een sierlijke kleine clutch, op tafel horen alleen eetgerei, glazen, servetten, borden, menukaarten alsook decoraties als kaarsen en bloemen. En daarmee is de tafel al vol genoeg. Als alle vrouwelijke gasten hun tasjes op tafel zouden leggen, geeft dat een rommelige aanblik. Het zou afbreuk doen aan de eenheid van de zo fraai gedekte tafel. Wat dus te doen met het tasje? Zeker, voor hoognodige spulletjes neemt men op zo´n gelegenheid een klein avondtasje mee, dus niet zo´n lekker grote, waar je alles in kunt proppen. Dit tasje kan gemakkelijk op schoot gelegd worden, en het servet erover gedrapeerd. Of, als het een hengsel heeft, kan het aan de stoel worden gehangen. Dit geldt eigenlijk voor elk etentje, of je nu in een restaurant, bij een huwelijk, op bezoek bij vrienden of gewoon thuis eet. Tassen (en mobiele telefoons) horen niet op tafel!"

Natuurlijk vraagt het antwoord van Reinildis van Ditzhuyzen ook om wat beeldmateriaal. In Denemarken ging het tijdens het diner voor de jarige prins Frederik goed: 

In Japan ook: 


Foto: PPE

En in Portugal ook. S(tiekem heb ik deze foto aan de blog toegevoegd omdat de tafel echt zó mooi is gedekt. Wat lijkt het me heerlijk om aan zo'n tafel te genieten van een 5-sterrenmaaltijd.)


Foto: PPE

Bij het officiële bezoek van het Jordaanse koningspaar aan Nederland koos bleef het tasje van koningin Máxima tijdens de maaltijd buiten beeld, terwijl koningin Rania de hare wél op tafel legde. 


Foto: PPE

Ik vraag me af of koningin Máxima er over in heeft gezeten, want zelf gaat ze ook nog weleens de mist in. 


Foto: PPE


Foto: PPE


Foto: PPE

Om genante foto's te voorkomen, worden fotografen alleen voor aanvang van de maaltijd in de ruimte toegelaten om wat plaatjes te schieten. En misschien is dat ook wel de reden dat het de ene keer wel goed gaat en de andere keer niet. We zullen het nooit weten, maar onderstaande beelden bewijzen in ieder geval wel dat de tasjes op tafel vaak een praktische reden hebben. Denk hierbij aan het moeten speechen en/of toosten. 

In Denemarken ligt in eerste instantie alleen het tasje van koningin Margrethe op tafel. Die van Máxima ligt op schoot: 


Foto: PPE

Vervolgens staan beide dames op voor de toost en zien we ook Máxima's tasje op tafel verschijnen: 


Foto: PPE

Meer lezen over tasjes, hoeden, handschoenen en zelfs hoofddoeken? Koop dan de nieuwe 'Hoe hoort het eigenlijk?'

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments