Avatar foto Door Josine Droogendijk

Het verhaal achter Máxima’s koningsblauwe inhuldigingsjurk

10 jaar koningin Máxima is een feit. In de serie Fashion Flashback blikken we terug op haar meest iconische, onvergetelijke looks. Met vandaag: de koningsblauwe inhuldigingsjurk.

PPE

In de chique residentie van de Nederlandse ambassadeur in Parijs is het op 23 januari 2013 een drukte van belang. Het stadspaleis werd eerder gebruikt als filmset voor de opnames van Les Intouchables, maar dit keer draait het er om Mode. Mode met een hoofdletter. De Nederlandse ontwerper Jan Taminiau zal namelijk aan een selecte groep genodigden zijn nieuwe couturecollectie tonen.
Voor modeliefhebbers is het er goed toeven. De jurken met opstaande schouders, duizenden pailletten en ingenieus borduurwerk zijn stuk voor stuk kunstwerken die verwijzen naar het verleden van Taminiau. De collectie heeft namelijk de titel ‘Image Tranquille’ gekregen en is geïnspireerd op dierbare herinneringen van de ontwerper. Als kleine jongen snuffelde Jan graag op de zolder van zijn oma. Hier deed hij inspiratie op, die gebruikt is voor de nieuwe collectie. De stoffige boeken en antieke standbeelden zijn vertaald in romantische en gemarmerde jurken, die rijkelijk zijn versierd met kralen en pailletten.

24 januari 2013
De dag na de show rinkelt de telefoon van Taminiau. Aan de lijn iemand van het paleis, die hem uitnodigt voor een afspraak. Op dat moment weet slechts een select groepje insiders iets van Beatrix’ plannen om af te treden, maar bij het maken van de afspraak wordt hier niet over gerept. Taminiau denkt in eerste instantie dat hij ‘gewoon’ een avondtoilet mag maken. De ontwerper gaat vast brainstormen en maakt enkele voorstellen. Zo denkt hij aan een lange cape en de kleur blauw.
Enkele dagen na het telefoontje komt om 19.00 uur de aankondiging van de abdicatie. De ontwerper moet gelijk aan de geplande afspraak denken. Het zal toch niet…? Wel dus. Tijdens de ontmoeting met prinses Máxima wordt dé vraag gesteld.

Voor Jan Taminiau breekt er een hectische periode aan, die hij zelf omschrijft als “een Twilight Zone.” In het diepste geheim gaat de ontwerper samen met zijn team aan de slag. Tot in de kleinste details wordt er nagedacht over de belijning, het borduurwerk en de bandenconstructie die de cape op zijn plaats moet houden. In samenspraak met -dan nog- prinses Máxima komt het uiteindelijke ontwerp tot stand. Taminiau: “Ik vond het spannend een iets mannelijker silhouet te kiezen, met opstaande schouders, om het hoekige van de jacquets van de mannen om haar heen zo terug te laten komen.” (Bron: NRC)

Met de transparante mouwen en het borduurwerk op het lijfje wil de ontwerper daarentegen juist de kwetsbaarheid van het lichaam laten zien. De tegenstelling past bij de stijl van de ontwerper: romantisch met een rauw randje. Voor het borduurwerk wordt de jurk naar Maison Lesage in Parijs gebracht: een van de beste borduurateliers ter wereld. Zeventig man werkt hier twee weken lang aan de inhuldigingsjurk en de robe voor de Koningsvaart. Ondertussen wordt er in Nederland volop gespeculeerd. Edouard Vermeulen laat doorschemeren dat hij niet is gevraagd, waardoor steeds meer ogen zijn gericht op Jan Taminiau. Hij is immers de naam achter Máxima’s postzakjasje en de Prinsjesdagjurken van 2009, 2010 en 2011. Natuurlijk proberen de media de ontwerper te benaderen. Taminiau houdt echter zijn lippen stijf op elkaar.  Discretie is een onderdeel van zijn service en Máxima hecht daar veel waarde aan.

17 april 2013
Op 17 april, dertien dagen voor de inhuldiging, wordt een interview met prins Willem-Alexander en prinses Máxima uitgezonden. Tijdens het gesprek stelt presentator Rick Nieman dé vraag aan Máxima. “Gaat u ons vertellen wat u aan gaat doen?” Lachend laat Máxima weten dat ze dat niet gaat doen. Ook als wordt doorgevraagd, zwijgt ze in alle talen.

30 april 2013
Twee weken later is het eindelijk zover. Na maanden speculeren krijgt Nederland de inhuldigingsjurk van Máxima te zien. Een gejuich barst los als het koningspaar het paleis verlaat.

PPE

Ook op Twitter buitelen de superlatieven over elkaar heen. “Driewerf hoera voor Jan Taminiau! Wat een allure!” twittert modekenner May-Britt Mobach. “De perfecte jurk: statig, vorstelijk en tóch bescheiden” valt modejournaliste Milou van Rossum haar bij. Eens in de zoveel tijd lijkt het wel alsof alle Nederlanders het met elkaar eens zijn en ook Máxima’s jurk zorgt voor een dergelijke verbroedering. Wat is Nederland trots! Op de nieuwe koning, de nieuwe koningin én op het talent van Jan Taminiau.

Kritische noten klinken er uiteraard ook. Door de lengte van het geborduurde lijfje en de flinterdunne chiffon valt Máxima’s buikje op, terwijl ze in werkelijkheid heel slank is. Ook zou de kleur haar niet flatteren. De critici weten hun standpunt goed te beargumenteren, maar op de dag zelf worden ze bijna niet gehoord. Zowel nationaal als internationaal wordt de jurk van Máxima volop geprezen. Zelfs de Chinese kranten vinden het een vermelding waard.

Met name de intense kleur van de robe komt ter sprake. In het televisieprogramma De Wereld Draait Door vertelt Taminiau daarom wat over de keuze voor blauw. “In algemene zin zit je tijdens het maakproces met elkaar aan tafel. Wie ben je? Wat kun je zijn? Wat moet je zijn? En dan gaan we met verhoudingen en proporties aan de gang. Je bent uiteindelijk bezig met het vertellen van een verhaal. Daar ook, en het was vrij logisch. Er was rood en wit, en daar had je blauw.”

PPE

Flagdressing, zoals dat internationaal ook wel wordt genoemd, is aan het hof geen nieuw fenomeen. Koningin Juliana droeg in 1948 al een saffierblauwe inhuldigingsjurk als verwijzing naar de nationale driekleur en in Canada dragen de royals met regelmaat rode kleding als verwijzing naar de Canadese vlag. In tegenstelling tot koningin Juliana koos Máxima tijdens de inhuldiging echter niet voor saffierblauw, maar voor intens koningsblauw. Jan Taminiau: “Het is een kleur blauw die ontstaat door het mengen van kleuren. Door twee lagen. Je hebt de zijden crêpe die eronder zit -die heeft een bepaalde intensiteit-, waaroverheen een chiffon bovenlaag gaat die hem weer iets tempert, maar ook weer een andere felheid naar boven laat komen. Door die gelaagdheid krijg je uiteindelijk die vibratie en ook die diepte, waardoor het niet een vlakke, maar een levendige kleur blijft.” Ook achter het borduurwerk op het lijfje schuilt een verhaal. In het officiële persbericht, dat kort voor het moment suprême wordt verstuurd, verwijst de Rijksvoorlichtingsdienst naar porselein. Jan Taminiau is concreter en laat in de dagen na de inhuldiging weten dat het borduurwerk is geïnspireerd op Delfts Blauw porselein. Juist door de combinatie tussen het fragiele lijfje en de cape met het mannelijke silhouet, wordt Máxima’s inhuldigingsjapon uiteindelijk geen zoetsappige sprookjesjurk, maar een statige robe voor een plechtig moment.

Voor Jan Taminiau breekt er na 30 april 2013 een onvergetelijke periode aan. Meerdere dames bestellen een couturejapon en de ontwerper is zo druk dat hij zelfs geen tijd heeft voor een nieuwe collectie. De onvergetelijke inhuldigingsjurk groeit uit tot het perfecte visitekaartje, waar veel ontwerpers alleen maar van kunnen dromen. Nog steeds wordt er over de inhuldigingsjurk gesproken als het gaat over Taminiau. Ook Máxima’s status als stijlicoon krijgt op de dag van de inhuldiging een nieuwe dimensie. De toon is gezet voor een koninklijk vervolg. En laat dat maar aan Máxima over!

En tenslotte nog een belangrijke oproep: in Fashion Flashback blikken we gezamenlijk terug. Wil jij een bepaalde outfit graag terugzien in deze serie, geef het dan door via een mailtje of een reactie op de website. Reacties op sociale media kan ik helaas niet allemaal bijhouden, dus de kans is groot dat je suggestie dan ondersneeuwt.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
20 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Een prachtige jurk en in het geheel (de koningin, haar haar, het diadeem, de make-up) bijna magisch! Wat een kunst(werk): ik heb veel respect en bewondering voor de ontwerper en voor de inspiratie achter de jurk. Het zal je maar gebeuren zeg, dat je voor zo’n grootse gebeurtenis opgetrommeld wordt!
Ik vind de koningin altijd te bewonderen om het vaker dragen van haar kleding. Maar toen deze jurk tijdens een staatsbezoek nog een keer gedragen werd, was het voor mij net of de magie van de jurk weg was. Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik zou het prima vinden om deze jurk ‘niet weer (gedragen) te zien’. Dat kan deze jurk goed hebben. Die vergeet je volgens mij, nooit weer.

Daar kan ik mij helemaal in vinden, Irene!
Ook ik was wat teleurgesteld deze speciale japon terug te zien tijdens een ‘herdraagmoment’.
Ik vind dit vergelijkbaar met een bruidsjapon. Die ga je later ook niet opnieuw naar een ander feestje aantrekken, maar blijft voor eenmalig gebruik, en verbonden met die bijzondere gelegenheid.

Inderdaad alles klopt bij deze japon: de kleur, de stof, het borduurwerk, de statige pasvorm, de cape, het diadeem en het kapsel, de make-up, de schoenen en ook aan de hand van de koning – het plaatje is af! Over het buikje en het niet passen van de kleur bij de koningin: tja, een buikje heb ik ook, en sommige kleuren staan mij beter als andere kleuren, maar dat neemt niet weg het grote vakmanschap van Jan Taminiau en zijn ongelooflijk talent prachtige creaties te maken in zijn atelier.

Deze koningsblauwe taminiau jurk is niet alleen zeer mooi, hij past ook goed en het totaalplaatje klopt. Fantastisch vakmanschap.

Zo mooi, echt alles klopt. Hoop snel weer iets nieuws van JT te zien. Op de website van Jan staat heel veel moois in de couture lijn en ook een paar leuke ‘dagelijkse’ jurkjes, nou wie weet. Het vakmanschap is echt subliem.

Een ontzagwekkend mooi plaatje!
Zó vorstelijk.
Werkelijk alles is in balans.
De krachtige kleur blauw geeft een koninklijke uitstraling en dit wordt weer onderstreept door de majestueuze houding van onze koningin, zoals ze naast de koning loopt.
Het schitterende kapsel met diadeem zijn letterlijk en figuurlijk de bekroning op het hoofd van Maxima.

Ben het hiermee vol-ko-men eens !! Máxima is echt geboren om Koningin te worden !!

Zo’n mooie jurk! Voor mij klopte alles eraan; de kleur, het model inclusief de prachtige cape, het kapsel, de sieraden en het vakmanschap van Jan Tamineau. En…. deze jurk paste bij Maxima en bij het moment.

Wat een feestje is deze prachtige jurk toch! Alhoewel ik de jurk die ze tijdens de boottocht droeg, nog mooier vind, is dit echt een geweldig ontwerp. Heel leuk te lezen hoe de jurk tot stand gekomen is.

Wow, wow, wow!! Nog steeds schitterend plaatje!!

Het is nog steeds een prachtige japon en leuk verhaal. Misschien kunnen jullie ook wat vertellen over de avondjurk die Máxima op de kroningsdag droeg. Die was ook zo mooi.

Een buikje??? Asjeblieft zeg, als dat een buikje is, zijn we allemaal te dik.

Ook na 10 jaar nog adembenemend mooi om te zien en absoluut haar meest iconische look.

Fun fact: Eerder presenteerde Elie Saab een rode japon die erg veel wegheeft van de inhuldigingsjurk, inclusief het dunne ceintuurtje.
https://www.vogue.com/fashion-shows/spring-2013-couture/elie-saab/slideshow/collection#33

Fun fact? Ik vind het werkelijk schandalig dat Taminiau zegt dat het zijn ontwerp is. Elie Saab verdient alle lof.

Deze jurk met ‘cape’ maakt mij nog steeds ademloos.

Toch droeg ze met dat interview al knalblauw, een tipje van de sluier.

Prachtig! En juist het “buikje” vind ik zooo mooi bij deze jurk. Een volwassen vrouw staat hier en niet een supermodel. Geweldig

Enige minpunt is dat de stof zo rimpelt vanaf de knie. Maar een icoon wordt pas een icoon als er iets van imperfectie is, dan wordt het een met de drager

Oh wat een droom van een jurk. Ik weet nog dat ik letterlijk naar adem snakte toen ze in beeld kwam; zo mooi.
De kleur in combinatie met de cape maakten het geheel meer dan koninklijk. Door de cape was de jurk ook prachtig in evenwicht met de koningsmantel van WA. Het ragfijne borduurwerk stond prachtig op haar huid, al was dat beter te zien zonder cape. Gelukkig droeg ze de jurk nog een keer zonder cape.
Samen met het diadeem was er geen betere keuze denkbaar voor deze dag. Werkelijk schitterend.

De jurk betovert na 10 jaar nog steeds! Geweldig, wat een vakmanschap.

Eén woord over deze jurk: Prachtig! Met een hoofdletter.