Avatar foto Door Josine Droogendijk

Aan het werk: wat kan Amalia gaan doen?

Vanaf januari 2025 stort prinses Amalia haar toelage van anderhalf miljoen euro per jaar niet meer terug. Volgens premier Rutte zullen we haar dan ook meer te zien krijgen. Wat kan de prinses zoal gaan doen? Een paar suggesties.

Over gravin Eloise kun je van alles vinden, maar één ding is haar uitstekend gelukt. Na vier jaar influencen heeft ze zichzelf een duidelijk profiel aangemeten. Vooral op het gebied van duurzame mode heeft ze haar stem laten horen. Bij prinses Amalia staan de zaken er nog heel anders voor. Mede dankzij strategische zetten van haar omgeving is iedereen er van overtuigd dat ze serieus en toegewijd is aan haar toekomst. Maar…. daar houdt het bijna gelijk op. Wat ze belangrijk vindt, welke onderwerpen haar interesseren en wie ze nu eigenlijk is, weten we niet. Een voorspelling van haar toekomstige werkzaamheden is dan ook een kwestie van gissen, maar onderstaande ideeën kan ze in ieder geval meenemen tijdens de loopbaangesprekken.

PPE/Van Emst

Handen uit de mouwen
Allereerst zou ik haar willen adviseren om mee te doen met NLdoet. De vrijwilligersdag van het Oranje Fonds zal de prinses in contact met gewone mensen. Tijdens het recente persgesprek gaf de prinses aan dat ze vooral uitzag naar de verhalen die mensen haar zouden vertellen, waar en waarover dan ook. NLdoet lijkt me dan een mooie gelegenheid om verhalen tot je te nemen. Inhoudelijk is het ook niet al te ingewikkeld. Even een paard borstelen, een stal uitmesten en een schuurtje verven. Dat zal de prinses ongetwijfeld goed af gaan. Ik hoop dat ze dan ook zelf op pad gaat, zodat ze niet letterlijk en figuurlijk op haar ouders leunt. Bij persgesprekken komt ze altijd heel zeker en ontspannen over, die Amalia hoop ik bij NLdoet ook te zien.

PPE/Van Emst

Amalia kinderziekenhuis
In het Radboudumc is het Amalia kinderziekenhuis te vinden. Aangezien iedereen weleens te maken heeft gehad met een ziek kind in zijn/haar omgeving, zal dit onderwerp niet alleen interessant zijn voor de prinses, maar ook goed zijn voor haar publiciteit. En ook hier zal ze mooie en/of indrukwekkende verhalen te horen kunnen krijgen.

Máxima bij het Prinses Máxima Centrum © PPE

Inclusiviteit
Een van de kerntaken van een staatshoofd is verbinden. Inclusiviteit is dus een onderwerp waar Amalia niet om heen kan. Als prinses zou ze alvast aandacht kunnen besteden aan toegankelijke onderwerpen rondom dit thema. Zo zou ze een initiatief kunnen bezoeken dat oudere mensen helpt bij de toegang tot de digitale wereld. Of een initiatief dat zich inzet voor de toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor rolstoelgebruikers.

Anti-pesten
Doordat haar postuur afwijkt van het ideaalbeeld, heeft prinses Amalia regelmatig te maken met online pesterijen. Dit heeft haar veel gedaan, vertelde ze in het boek van Claudia de Breij. Juist daarom zou ik het heel krachtig vinden als ze het boegbeeld wordt van de strijd tegen pesten. Dit kan ze doen door projecten rondom dit onderwerp te bezoeken, maar het zou ook kunnen door op de Dag tegen Pesten een video online te zetten waarin ze gepeste kinderen bemoedigt. Zo van: je mag er zijn, je bent niet alleen.

Dierenvriend
Dat Amalia dol is op dieren, is geen geheim. Als zij op bezoek zou gaan bij KNGF Geleidehonden, zou ze bovendien in de voetsporen treden van haar voorgangers. Zo opende Juliana in de jaren dertig een geleidehondenschool in Amsterdam en in de jaren tachtig in Amstelveen. Beatrix opende in 2003 eveneens een complex in Amstelveen en in 2010 was ze ook bij het 75-jarig bestaan van KNGF. Willem-Alexander bezocht het opleidingsinstituut in 2015 vanwege hun 80-jarige bestaan. In 2025 wordt het 90-jarige jubileum gevierd. Wellicht dé kans om eens langs te gaan voor prinses Amalia?

04-11-2015 © PPE/Nieboer

Dodenherdenking
Op 4 mei kijken miljoenen Nederlanders via de televisie naar de Nationale Dodenherdenking. Als Amalia vanaf volgend jaar haar ouders vergezeld, geeft zij een duidelijk signaal af én bereikt ze een grote groep mensen. Tevens kan het geen kwaad om naast allerlei leuke en gezellige activiteiten ook een serieuze plechtigheid bij te wonen. Maar wellicht gooit de veiligheid roet in het eten?

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
38 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Vooropgesteld, ik vind het wel een erg royale vergoeding voor een twintig jarige met nog zo weinig werkervaring. Dus wat mij betreft zal ze flink aan de bak moeten. En onder moeders vleugels vandaan. Eerlijk gezegd denk ik niet dat ze daar al rijp voor is, gezien haar optredens de laatste tijd, waarbij zij zich bijvoorbeeld verschuilt achter haar “gordijntjes” en te grote jassen. Maar hopelijk gaat ze ons verrassen. Twintig jaar, dan ben je al twee jaar volwassen, dus ik begrijp die opmerking dat ze nog zo jong is niet. Ook ik was toen allang zelfstandig. Misschien wordt bedoeld nog zo onervaren en ja, dat heeft de familie toch echt zelf in de hand gewerkt, door publieke optredens zo angstvallig te vermijden, helaas met averechts resultaat bij Amalia, die daardoor nog erg onzeker in haar optredens is.
Tot slot, het zou haar sieren om de toelage alsnog terug te storten de komende jaren. In ieder geval totdat ze daadwerkelijk een bijdrage aan de maatschappij levert. Nu ben ik bang dat het een heel duurbetaalde stage gaat worden. De wijze waarop dit in België is geregeld vind ik dan ook veel passender.

👍👍

Amalia is in feite nog héél erg jong ! Ik wil absoluut voor grote mildheid pleiten ! Laat haar maar, langzaam maar zeker, in haar toekomstige job groeien ! Negatief is ook die bedreiging, waaronder ze een tijdlang (of veeleer : een té lange tijd) heeft moeten leven – dat overkomt ons lang niet allemaal, toch ? Ze wordt, daar ben ik zeker van, ooit nog een heel geliefde Koningin !

Ik ben getrouwd op 20 jarige jeeftijd, al moet ik wel zeggen dat mijn man 5 jaar ouder is. En had ik al een paar jaren gewerkt, en s,avonds vakdiploma. s gehaald .

Maar gelukkig nooit geen spijt van gehad, de zelfstandigheid op die leeftijd heb ik niet als negatief ervaren .

Ik ga er vanuit dat we haar inderdaad meer te zien krijgen, anders zou dit een slechte zet zijn en het is voor haarzelf belangrijk meer profiel te krijgen. Ik ben benieuwd en hoop in ieder geval dat ze dan vooral alleen op pad gaat of zo af en toe samen met haar vader, zij volgt hem immers ooit op en met Máxima blijft ze denk ik meer in de schaduw van haar moeder.

Eerlijk gezegd verwacht ik helemaal niets van Amalia. Ze is 20 jaar oud. Geef haar de ruimte want die heeft ze al zo weinig. Ik zou in ieder geval niet in haar schoenen willen staan. Niet voor 1,5 miljoen en ook niet voor nog meer geld.
En dan nog een vraag aan iedereen die ouder is (ik ben dat zelf nl. niet en dat is gewenst): hoe is je eigen verwachtingspatroon (geweest) ten opzichte van je 20-jarige kind.

Tja die 1,5 miljoen geeft haar nog steeds niet de vrijheid zoals jij en ik die kennen. Zélf bepalen wat je pad in het leven zal zijn, wel of geen partner m/v, wel of niet studeren, kinderen etc etc. Want wordt je geen koningin dan moet je zus aan de bak. Alsof die daar op zit te wachten.
En het is geen speelgeld; ze moet er mensen van aan het werk houden. Ik ben geen Oranjefan zoals sommigen bij MKM wel zijn maar vind wel dat een vorstenhuis voor ons land een goede staatsvorm is. Een president kost ook geld en misschien op de lange termijn wel meer dan een koningshuis . Ik zou in ieder geval voor geen goud met ze willen ruilen. Wat je ook doet, je doet het nooit goed.
PS: grappig ik ben wel wat ouder dan jij Josine maar ik kocht ook op m’n 20ste mijn eerste eigen woning en ging op reis. Komt vast omdat we in dezelfde omgeving wonen.

Ook die zus heeft dan de keuze om afstand te doen, en ook de daaropvolgende troonopvolgers. Ik ben van mening dat de familie het instituut koningshuis maar al te graag in stand houdt. Ja, er wordt veel voor hen bepaald maar nog veel meer niet. En er staan ook heel veel privileges tegenover, waar ze maar wat graag gebruik van maken en zeker niet willen opgeven. Of dit in balans is, tja daar kunnen wij moeilijk over oordelen. Maar in dit artikel gaat het over 1,5 mln. vergoeding en wat daar al dan niet tegenover staat. Persoonlijk denk ik dat Amalia nog niet voldoende persoonlijkheid heeft ontwikkeld om dit geld zinvol te kunnen besteden Maar wellicht krijgen we een geheel andere Amalia te zien. Ik laat me graag verrassen.

Aangezien ze vanaf 1 januari 2025 die 1,5 miljoen niet meer terugstorten mag ze zeker wel vaker als 1 maal per kwartaal haar handen uit de mouwen steken en zich meer in het openbaar laten zien. Voor dat bedrag kan ze heel wat werk verzetten. Hopelijk verschuilt ze zich dan ook niet meer onder een overhangende jas en achter haar ouders, maar laat ze zien wie ze echt is want ze mag er zijn.

Inderdaad, het is de hoogste tijd dat Amalia meer in beeld komt en dat zal zeker wel gebeuren gezien haar toelage🥹. Mooie initiatieven, behalve Mind Us (en alles rondom pesten), daar is ze volgens mij nog niet aan toe. Het lijkt me een goed plan om snel te starten met bezoekjes binnen haar comfort zone (kinderen, dieren en ouderen), maar vooral meer los van haar ouders. Misschien ook eens een keer met oma Beatrix op stap?

Last edited 1 maand geleden by Catherine

Als ik Amalia was wist ik het wel.
Ik zou het ‘volk’, (vind ik altijd wat denigrerend klinken) , tijdens hun beroepsuitoefening willen leren kennen.
Om dicht bij huis te blijven, een dagje ziekenhuis. Een uurtje o.k.- 3 uurtjes op de afdeling meelopen- uurtje eerste hulp-kijkje op de linnenafdeling- keuken-rontgen etc. En als laatste die dag, kennismaken met de HAP
Ik begon met het ziekenhuis, maar er zijn zoveel meer interessante beroepen met verschillende diciplines.
1 dag per kwartaal moet voor haar te doen zijn.
En dan daar bovenop de sussesties van Josine.
Moet te doen zijn, en anders plant ze het in als vakantiewerk.
Denk dat veel 🚪🚪voor haar open zullen zwaaien.
Hoe leuk als de Prinses van 🍊 belangstelling voor de inwoners en hun dagelijks beroep toont.

Last edited 1 maand geleden by Celeste

Helemaal met je eens, gewoon bij zoveel mogelijk verschillende zaken meelopen, kijken, luisteren, praten, ik denk dat er geen betere voorbereiding is om kennis te maken hoe het gaat in onze maatschappij.
Ik kan me foto,s herinneren dat Beatrix meeliep met majoor Boschardt van het LDH , dat vond ik zo geweldig dat ze dat anoniem deed. En ik kan me voorstellen wat een indruk dat op haar heeft gemaakt
Dus Amalia, Go on , je kan het !!!

Goed voorstel Celeste, ik stel de volgende eerste 4 sectoren voor die ook tijdens de coronapandemie onmisbaar bleken:
🔸Veiligheid
🔸Gezondheidszorg
🔸 Kinderopvang
🔸 Onderwijs

1 Dag per kwartaal is niet veel ofwel “aan de bak” kroonprinses Amalia!

Last edited 1 maand geleden by PK020

👍

Ook prachtige en belangrijke sectoren. Zoek er nog 1 bij om je kwartet vol te krijgen 🤓
Ik had al 👩🏻‍⚕️🏥⚕️.
1 dag per kwartaal is inderdaad niet veel, meer mag altijd natuurlijk.
Maar iets, is al meer dan niets 😃

Mss de ouderenzorg … gezien deze ” snel groeiende” bevolkingsgroep 👵👵….
Van de wieg tot het graf ….

Last edited 1 maand geleden by maribrune

Oh, ja! Fantastisch.

Mooie suggesties josine !! Heerlijk veel inspirerende mogelijkheden !!
De toekomst zal uitwijzen of het terugkomen op de eerdere beslissing te maken heeft met het veilig stellen van het recht dan wel met de inhoud van deze veelzijdige en boeiende job.

Wat een mooie suggesties. Ik hoop dat ze kiest wat bij haar past en waar ze energie van krijgt. Volgens mij is het een hele bewuste dame, die keuzes maakt die bij haar passen. En ik hoop dat het nog heel lang duurt, maar in de toekomst zal ze vast ook wat beschermvrouwe rollen van haar oma krijgen.

Studie zal voorop moeten staan maar ze is vanwege deze move van plan meer te gaan doen. Ik hoop op events ook met haar zus Alexia en niet met ouders, behalve 4 mei.
We gaan t zien. Ik wens haar alvast veel succes !

Leuke en goede suggesties komen er voorbij en ik denk dat Amalia voor veel open zal staan. Maar ik denk dat voor een “eenvoudig” uitstapje er toch een hoop bij komt kijken waar wij als gewone mensen geen idee van hebben. Alles zal besproken en gewogen en ook goed geplanned moeten worden. Ik denk ook dat Amalia daarom vanaf januari een eigen kantoor met adviseur o.i.d zal hebben. Ik hoop ook dat zij ruimte en rust krijgt om in haar rol te groeien. Ik verwacht veelvan haar.

Obesitas, overgewicht, pesten… 🤔

Vanuit een positief & tevens professioneel perspectief verrijk ik dit brainstorm blog graag met…

💡 Autonomie & zelfrespect
💡 Bewustwording
💡 Lekker in je lijf & leden

Op mijn inspiratietafels – training & workshop – is sinds een paar weken dit boek te regelmatig vinden…
👉🏽 ‘Lichamen zijn leuk’ 🙃
👉🏻 ‘…. een feestelijke ode aan de rijke variëteit aan mensen…. ‘
👉🏿 In dit kleurrijke inclusieve 💡 boek kom je ogen te kort
👉🏼 Een gespreksstarter van jewelste 👌🏼

https://www.boycottbooks.com/boeken/lichamen-zijn-leuk/#:~:text=%E2%80%9CDit%2520prachtige%2520prentenboek%2520biedt%2520je,viering%2520van%2520al%2520dat%2520moois.

Bent u oma/opa, vader/moeder, tante/oom o.i.d. 😉 een aanrader 📗❣️

Last edited 1 maand geleden by PK020

Pesten is inderdaad een belangrijk thema, maar lijkt me niet makkelijk voor een 20-jarige om daar al een boegbeeld voor te zijn. Mary heeft er één van haar speerpunten van gemaakt, maar zij was toen al halverwege de dertig (en ze heeft er nooit zelf mee te maken gehad).
Aangezien Maxima & WA nogal internationaal en op randstad gericht zijn, zou het misschien mooi zijn om Amalia 3 à 4 keer per jaar een klein bezoekje in de provincie te laten afleggen: een bijzonder bedrijf, een vernieuwend initiatief, iets voor plaatselijke jeugd van haar leeftijd etc etc om zo zachtjesaan te wennen aan dergelijke bezoeken. Ik denk dat Amalia heel goed is in contact met mensen van allerlei slag en stand.

Last edited 1 maand geleden by Isabelle

Misschien iets rond de problematiek van Obesitas. Dat is een groot probleem, ook al voor kinderen.

😳

Mooie suggestie Martha! Meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht en dat kost nog eens echt wat

Goeie suggesties Josine, ben heel benieuwd naar Amalia’s activiteiten. Het zal heel mooi zijn als ze sowieso meer zichtbaar zal worden voor ons en het land.

Goede suggesties, Josine. Het is ook niet verkeerd om thema’s te kiezen die spelen bij de jongere generatie.

Ze zal toch eerst haar studie moeten afmaken lijkt mij de eerste prioriteit. Ik begrijp echt niet waar ze de 1,5 miljoen euro voor nodig heeft. Een leuk spaarpotje dat kan niet elke student zeggen. Dan doet Elisabeth uit België het toch beter. Wat mij betreft zou ze de kosten, die ze uitgeeft voor de koninklijke taken, kunnen declareren en dat zal echt geen 1,5 miljoen euro zijn.

Ik begrijp dat ook niet. Ze doet tot nu toe ‘next to nothing’. Als ze de toelage niet meer terug gaat storten zal ze toch echt wat duidelijker moeten laten zien waar haar interesses liggen en waar ze zich voor in wil zetten.
Persoonlijk krijg ik bij Amalia altijd het gevoel dat ze er helemaal niet zo op zit te wachten om koningin te worden. Ik geef haar daarin overigens groot gelijk.

Andere mogelijkheden: af en toe aansluiten bij het wekelijkse gesprek met de premier, iets van een opening in het land, meegaan op staatsbezoek naar een bevriende monarchie, (deels) aanwezig zijn bij een inkomend staatsbezoek. Dodenherdenking vind ik ook een goede.

Je hebt al een mooie voorzet gegeven, Josine!😄

Mooie en vooral goede suggesties Josine.
Iets meer zichtbaarheid voor Amalia zou niet verkeerd zijn, maar ze moet vooral doen wat ze zelf wil en vooral goed bij voelt.
We wachten af wat het gaat worden, zullen we maar zeggen.

bezoeken op het gebied van onderwijs en jongeren, zoals scholen en MindUs.

Ik denk, juist om een eigen beeld te vormen, ze weg moet blijven bij initiatieven die sterk aan de koningin worden gekoppeld (zoals MindUs).

Ik mag toch hopen dat ze wat profiel gaat krijgen. Het is allemaal nog zo nietszeggend. Mooie suggesties. Ik veheug me op wat inhoudsvollere bezoeken.

Josine, jij hebt prima suggesties. Ik denk dat NL doet het meest laagdrempelig is om mee te beginnen. Gaat ze gezellig met Alexia naar een project😊
Het anti-pesten is erg belangrijk in deze tijd (online pesten) en verdient ook koninklijke aandacht. Ik wens haar veel wijsheid in haar keuze.