Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 07 jun 0 reacties

Het bijzondere verhaal achter Máxima's échte pashmina

Dat Máxima een riante verzameling omslagdoeken heeft, is algemeen bekend. Vaak worden ze pashmina's genoemd, maar daar is het Parijse pashmina-label Princesse Moghole het niet mee eens. 

Dit is wel een echte, gedragen in Vietnam. 


Foto: Patrick van Katwijk

De accessoire is handgeborduurd, zoals onderstaande close-up ook wel laat zien.

Goed, dan nu de uitleg van pashmina versus omslagdoek. Een pashmina is een omslagdoek, maar dan wel gemaakt van pashmina. Ja, pashmina is dus ook een materiaal. Het is een van de duurste kasjmier-soorten ter wereld, afkomstig van chyangra-geiten die onder extreme condities leven in de Himalaya's. Onder extreme conditie wordt de onderwol van de chyangra-geiten zo zacht en zuiver, dat het geschikt is voor pashmina. Pashm is dan ook het Perzische woord voor 'wol'. Eén geit produceert zo'n 150 gram pashmina per jaar. 

De dikte van een vezel wordt vaak uitgedrukt in microns. Hoe dikker de vezel, hoe stugger. Een schaap dat in koude gebieden leeft, heeft vaak een vacht van 40 microns. Voor kashmier, dat dun een stuk dunner en zachter is, ligt de grens op 19 microns. Pashmina, de koningin onder de wolsoorten, neemt alleen genoegen met 15 microns of minder. 

Máxima's omslagdoek is dus gemaakt van pashmina en geweven en geborduurd in de Kashmir-regio (India/Pakistan). En zo wordt een op het oog heel gewone omslagdoek opeens heel bijzonder. 

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments