Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 10 jul 0 reacties

Het bijzondere verhaal achter een bijzondere das

In het tijdschrift Vorsten schrijf ik over koninklijke mode. Naast de uitgebreide achtergrondartikelen, vul ik ook de rubriek Hofcouture met leuke feitjes en actuele weetjes. In de log van vandaag deel ik een stukje uit het nummer dat momenteel in de winkels ligt. Achter de dassen van koning Willem-Alexander schuilt namelijk met regelmaat een leuk, mooi of zelfs ontroerend verhaal. 

In december 1998 baarde prins Claus opzien toen hij tijdens de uitreiking van de Prins Claus Prijzen zijn das afdeed en de aanwezige mannen opriep om ook toe te treden tot het ‘openboordenparadijs’. Naar aanleiding van deze oproep besloot de M.C. Escher Company enkele stropdassen met Eschermotieven op te sturen naar Paleis Huis ten Bosch. Prins Claus kon de actie wel waarderen en stuurde een leuke brief terug: “Graag wil ik u hartelijk dankzeggen voor de bijzondere dassen met Escher-motief die ik van u mocht ontvangen. U maakt het mij wel bijzonder moeilijk door daags na mijn publieke afzweren van de das te trachten mij wederom tot dit attribuut te bekeren met enkele bijzondere exemplaren. Ik heb lang getwijfeld, en uiteindelijk besloten Uw gulle gift te delen met onze zoons, die ik ondanks mijn vaderlijk advies regelmatig met dassen signaleer.”

Kort na de briefwisseling werd prins Willem-Alexander inderdaad gesignaleerd met enkele Escher-dassen. Het roestoranje exemplaar met ruitertjes draagt de koning zelfs nog steeds.

Online is de das nog steeds te koop voor slechts 50 euro. 

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments