Avatar foto Door Josine Droogendijk
Mode algemeen 26 mei 0 reacties

Gala t.g.v. de 50e verjaardag van kroonprins Frederik van Denemarken – Deense koninklijke familie en buitenlandse gasten

Gala t.g.v. de 50e verjaardag van kroonprins Frederik van Denemarken – Deense koninklijke familie en buitenlandse gasten

Vandaag is het dan zo ver: kroonprins Frederik viert zijn 50e verjaardag met een groots, door zijn moeder koningin Margrethe aangeboden galadiner op Slot Christiansborg in Kopenhagen. Over de festiviteiten en nieuwtjes van vandaag lees je in deze blog en HIER lees je meer over de japon en juwelen van koningin Máxima.

De gastenlijst

De definitieve gastenlijst wordt om 19.00 uur vrijgegeven, tot die tijd is het nog een beetje gissen naar de aanwezigen. Alhoewel, sommige buitenlandse gasten hebben hun aanwezigheid aangekondigd:

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, Koning Filip en koningin Mathilde van België, Koning Carl Gustaf en koningin Silvia van Zweden, Kroonprinses Victoria en prins Daniel van Zweden, Kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen, Groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg.

Natuurlijk is daarnaast de voltallige Deense koninklijke familie aanwezig, ten minste de volwassen leden ervan: koningin Margrethe, prins Joachim, prinses Marie en natuurlijk kroonprins Frederik en zijn vrouw kroonprinses Mary. Na het vrijgeven van de gastenlijst, is duidelijk dat Prins Nikolai er ook bij is, hij werd vorig jaar 18 jaar. Ook gravin Alexandra, zijn moeder en ex-vrouw van prins Joachim, is aanwezig. Naast prinses Benedikte zijn ook twee van haar kinderen erbij, prinses Alexandra en prins Gustav zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Koningin Anne-Marie en Koning Constantijn namen niet alleen hun kinderen kroonprins Pavlos en zijn vrouw Marie-Chantal, prins Philippos en prinses Theodora mee, maar ook hun twee oudste kleinkinderen, prinses Maria-Olympia en prins Constantinos Alexios. Daarnaast zijn qua regerende koningshuizen ook erfprins Alois en erfprinses Sophie van Liechtenstein aanwezig. Een van de neven van wijlen prins Henrik, Guillaume Bardin, is er ook bij. Mary's zus, Patricia Bailey, is vanavond ook aanwezig. Prins Charles en prinses Camilla de Bourbon de dos Sicilias waren ook aanwezig, Charles is peetvader van prinses Josephine.

De gasten komen aan tussen 19.00 en 19.55 uur, waarnaar het diner start om 20.00 uur. De jarige prins en zijn echtgenote arriveren als laatste, per koets. Een deel van de avond wordt uitgezonden door de Deense televisie. Als het goed is, is via DEZE LINK via Billed-Bladet, een Deens nieuwsblad, vanaf 19.00 uur het diner en de aankomst van de gasten te volgen.

De kleding

Kroonprinses Mary

Kroonprinses Mary draagt een couture japon van Lasse Spangenberg. De japon werd door de kroonprinses gecombineerd met haar nieuwe Edwardiaanse Diadeem. 

Koningin Margrethe

Koningin Margrethe koos bij haar japon een diadeem die ze kreeg bij haar 40e regeringsjubileum van de Groenlandse regering. Het is volledig gemaakt van goud en heet de Naasut (Groenlands voor bloemen) Tiara.

Prinses Marie

Prinses Marie arriveerde met aan haar arm haar man, prins Joachim én in gezelschap van Joächim'szoon Nikolai, die voor het eerst aanwezig was bij een banket. Prinses Marie droeg een nieuwe blauwe glitterjapon van Elie Saab, goed gevonden door Laura op Twitter.

Prinses Benedikte

Prinses Benedikte draagt een nieuwe blauwe japon met cape. De tiara die zij draagt is de Sayn-Wittgenstein-Berleburg Fringe tiara, uit het bezit van de familie van wijlen haar man prins Richard.

 Kroonprinses Marie-Chantal en prinses Maria-Olympia van Griekenland

Kroonprinses Marie-Chantal draagt een lichtroze japon en een op dit moment bij mij onbekend diadeem. Haar dochter Maria-Olympia zien we vandaag voor het allereerst in gala en dus ook voor het eerst met tiara. Ze draagt het diamanten fringe diadeem, dat haar moeder meestal draagt. Marie-Chantal, Maria-Olympia en Thodora dragen de orde van de Heilige Olga en Sophia.

Koningin Mathilde van België

Koningin Mathilde draagt vandaag een rode avondjapon. Daarbij draagt zij de Lauwerkrans Tiara.

Koningin Silvia van Zweden

Koningin Silvia draagt een japon die we al eerder bij haar zagen. De roze japon is een ontwerp van Georg et Arend. Daarbij draagt ze de Edward VII tiara, een diamanten en robijnen tiara.

Kroonprinses Victoria van Zweden

Kroonprinses Victoria draagt een japon die we al vaker bij haar zagen, het is een wat ouder exemplaar van de Zweedse ontwerper Camilla Thulin. Victoria droeg de Baden Fringe tiara, deze tiara is één van de vele tiara's uit de Zweedse koninklijke juwelen kluizen, maar wel een bijzondere. Ze is namelijk speciaal gereserveerd voor de kroonprinses! Af en toe draagt een ander lid van de familie hem, maar het is de tiara waarmee we Victoria zeker tot een aantal jaar geleden het meest mee zagen.

Kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen

Kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen draagt een witte japon, die ze al eerder droeg, maar waarvan de ontwerper nog steeds onbekend is. Daarbij draagt ze in haar losse haren, nauwelijks zichtbaar, haar Margrietentiara. De tiara is erg klein en lijkt bijna als haarband gedragen te worden door de Noorse kroonprinses.

Groothertogin Maria Teresa van Luxemburg

Groothertogin Maria Teresa droeg een rode japon, waarbij ze de Chaumet Parel tiara droeg. Dit is de tiara die haar schoondochter erfgroothertogin Stéphanie droeg tijdens het staatsbanket ter gelegenheid van het Nederlandse staatsbezoek, eerder deze week.

Prinses Alexandra van Sayn-Wittgenstein-Berleburg

Prinses Alexandra is de dochter van prinses Benedikte, een nicht van Frederik dus. Alexandra was heel lang getrouwd met een Duitse graaf, maar scheidde in 2017 van hem. Zij is nu samen met graaf Michael Ahlefeldt-Laurvig, één van de hofjachtmeester van de Deense koningin. Samen kwamen zij aan bij het feest. Ze draagt één van de diademen van haar moeder, de diamanten bloemen tiara.

Gravin Alexandra van Frederiksborg

Alexandra is de ex-vrouw van prins Joachim maar onderhoud nog altijd goede banden met de koninklijke familie. Daarom was zij dan ook 'gewoon' uitgenodigd voor het feestje van Frederik, net als haar zoon Nikolai. Gravin Alexandra droeg een lichtroze, kanten japon. Daarbij koos zij voor haar enige tiara, die zij kreeg bij haar huwelijk met Joachim, de Alexandrine Drop tiara.

Koningin Anne-Marie

Van koningin Anne-Marie was het lastig beelden te vinden. Ze draagt de Khedive van Egypte Tiara draagt. Dat is de tiara door alle drie de zussen en door al hun dochters en kroonprinses Mary gedragen is op hun huwelijksdag. Ook koningin Ingrid, moeder van de drie zussen, droeg deze speciale tiara op haar huwelijksdag.

Erfprinses Sophie van Liechenstein

Erfprinses Sophie was samen met haar man Alois aanwezig op het feest voor de verjaardag van Frederik. Daarbij droeg ze een groene japon. Grote kans dat het je bekend voor komt, dat kan, want ze droeg de japon eerder tijdens de inhuldiging van onze eigen koning Willem-Alexander! In haar haar lijkt ze de fringe tiara te dragen, maar ik heb nog geen scherpe beelden gezien waarop het met zekerheid kan zeggen.

Toespraken

Tijdens het diner werden er toespraken gehouden door Mary en Margrethe. Mary vertelde onder andere het volgende:

"Het vergt moed om te wedden. Maar zonder dat hebben we van tevoren verloren. Ik ben blij dat je me van mijn benen hebt geveegden dat we voor elkaar durfden te vallen – niet voor een tijdje, maar voor het leven."

Ook Margrethe gaf een toepspraak. Zij vertelt in haar toespraak onder andere dat haar moeder koningin Ingrid, met wie Frederik een bijzondere band had, zijn oma dus, zó trots zou zijn geweest op de Royal run die hij georganiseerd heeft. Daarnaast vertelt ze ook dat ze gehoopt had dat Frederiks vader Henrik erbij had kunnen zijn en dat hij net zo trots zou zijn op Frederik als zij is.

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments