De vijftigste verjaardag van kroonprins Frederik van Denemarken - dagprogramma en algemene informatie

Vandaag is het feest in Denemarken! Kroonprins Frederik viert zijn vijftigste verjaardag. Dat wordt vandaag uitgebreid gevierd, eigenlijk al de hele week, zoals te lezen was in de blog van afgelopen donderdag. Voor vandaag, de grote dag zelf, staat er een diner op het programma voor vanavond. Overdag is er een balkonscene, waarbij kroonprins Frederik samen met kroonprinses Mary, koningin Margrethe, prins Christian, prinses Isabella, prins Vincent en prinses Josephine op het balkon van het paleis zal verschijnen. Ik houd je vandaag van alle nieuwtjes op de hoogte.

Hoewel voor buitenlandse gasten het programma vandaag past begint, werden verschillende familie leden gisteren al in Kopenhagen gesignaleerde. Zo weten we dat koningin Anne-Marie van Griekenland, zusje van de koningin, er bij is, net als een deel van haar kinderen en kleinkinderen. Zo zien we op de beelden hieronder onder andere kroonprinses Marie-Chantal, haar dochter Maria-Olympia en zoon Constantinos-Alexios en prins Philippos.

Wat weten we eigenlijk al over het feest vandaag?

Zoals ik al schreef, verschijnt de kroonprins vanmiddag op het balkon, verder staat vandaag alleen het gala op het programma. Daarover is al wel wat informatie beschikbaar. De gastenlijst is nog niet vrijgegeven, die verschijnt pas vanavond om 19.00 uur. Toch weten we voor een groot deel al wie er aanwezig zijn, omdat de Europese Koninklijke hoven al hebben vrijgegeven wie er naar Denemarken afreizen. Het lijstje is voorlopig als volgt:

* Koning Willem-Alexander en koningin Máxima

* Koning Filip en koningin Mathilde van België

* Koning Carl Gustaf en koningin Silvia van Zweden

* Kroonprinses Victoria en prins Daniel van Zweden

* Kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen

* Groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg

Het galadiner - de voorbereidingen

Galadiners worden in Denemarken regelmatig en groots aangepakt, wanneer er verjaardagen of jubilea te vieren zijn. Gisteren deelde het Hof foto's van de voorbereidingen. In de werkplaats van het Koninklijk Huis zijn de afgelopen periode 400 stoelen gerenoveerd en opnieuw verguld, ze hebben een zijden zitting. Deze stoelen zullen worden gebruikt aan de tafels tijdens het diner vanavond op Slot Christiansborg.

Nieuwe foto's

Ter gelegenheid van de verjaardag van Frederik werden er vandaag nog eens twee foto's vrijgegeven, één van de kroonprins én één van het kroonprinselijk gezin. De foto's zijn gemaakt door Franne Voigt, die vaker foto's maakte van het gezin.

(C) Franne Voigt, Kongehuset

Balkonscene

Om 12.00 uur vind de wisseling van de wacht bij Slot Amalienborg plaats. Koningin Margrethe, kroonprins Frederik, kroonprinses Mary en de kinderen verschijnen dan op het balkon van het paleis. Tijdens de balkonscene droeg Mary een eerder gedragen witfe japon van Vilshenko.

Wil je meekijken met de balkonscene? Dat kan! Vanaf 11.50 uur wordt er door Billed-Bladet HIER een livestream uitgezonden!

(C) printscreens livestream Billed-Bladet

 

Meer informatie en beelden volgen zo snel mogelijk!

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Margot van de poelepetaten

Margot van de p...

zaterdag 26 mei 2018 - 16:21

Leuke gezinsfoto maar ook in deze huiskamer weer lege vazen!

afbeelding van Prinsesrita

Prinsesrita

zaterdag 26 mei 2018 - 17:40

Staan er voor de sier daar horen geen boeketten in margot

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zaterdag 26 mei 2018 - 15:53

Ik vind de Deense kroonprins een leukerd. En wat een magnificent gezin. En Kopenhagen met al zijn paleizen wordt een zeker een superfeest. Maar ik had Maxima een weekendje op de stretcher in de tuin toegewenst, even de voetjes laten bijkomen en de lachspiertjes tot rust laten komen...
en ik hoop nu ze toch gaan, dat de prinsesjes meekunnen en hun eigen feestje hebben met de andere koningskinderen. Gebeurt dat wel eens?

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

zaterdag 26 mei 2018 - 14:37

Wat vind ik prins Frederik en prinses Mary toch een leuk stel! En super leuk dat zijn verjaardag met buitenlandse gasten wordt gevierd en dat we daar een glimp van meekrijgen. Koningin Magarethe ziet er de laste dagen ook prachtuge uit in de simpele roze jurken met korte mauwen. Fijne keus, net als de prachtige jurk die Mary tijdens de balkonscene draagt.
Ik verwacht dat Máxima de prachtuge lila Taminiau jurk gaat dragen. Volgens mij zijn de banden methet Spaanse koningshuis niet zo hecht, dus ik denk niet dat ze erbij zullen zijn...

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

zaterdag 26 mei 2018 - 15:13

Nou ja, Felipe is wel peetvader van Vincent. Mathilde is peetouder van Isabella, Haakon, Mette-Marit en Victoria van Christian. Maar WA of Maxima zijn dat niet van 1 van hun kinderen. Al zegt dat niet altijd iets over vriendschap.

afbeelding van Snijders

Snijders

zaterdag 26 mei 2018 - 14:36

Lees net dat Willem Alexander en Frederik goede vrienden zijn en veel gemeenschappelijk hebben.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

zaterdag 26 mei 2018 - 14:08

Ik vind de foto van Frederik alleen een beetje somber, alsof hij wat chagarijnig kijkt. Denk niet dat het zo is, maar ik zie de stralende lach op de gezinsfoto veel liever. De gezinsfoto vind ik prachtig. En wat een leuk balkonmoment. Margrethe is zo leuk en fleurig gekleed! Mary kiest denk ik bewust voor haar eerder gedragen japon van Vilshenko, om Frederik de aandacht te gunnen. Overigens, ze deden verschillende momenten, met zn allen, Frederik alleen met Mary en Frederik alleen. Maar ff met het gezin zonder Margrethe en Frederik met moeder en oudste zoon was ook nog wel leuk geweest. Maar, het is uberhaupt natuurlijk al heel leuk dat ze het zo doen!

afbeelding van Sanne

Sanne

zaterdag 26 mei 2018 - 12:14

De eerste beelden - printscreens - van de balkonscène heb ik toegevoegd. Meer informatie volgt snel!

afbeelding van Kuifje

Kuifje

zaterdag 26 mei 2018 - 11:48

Zouden Felipe en Letizia ook naar Kopenhagen gaan vandaag ? Dan zal het een "leuk" weerzien worden tussen Letizia en Marie-Chantal ...

afbeelding van Claire

Claire

zaterdag 26 mei 2018 - 14:35

Grinnik!

afbeelding van Doro

Doro

zaterdag 26 mei 2018 - 15:52

Hoezo?

afbeelding van Luisje61

Luisje61

zaterdag 26 mei 2018 - 19:52

Mijn berichtje was eigenlijk antwoord op Kuifje...., nav dat gedoe een aantal weken geleden toen er gedoe was tussen Laetitia en haar schoonma en Marie -Chantal daarover twitterde.

afbeelding van Luisje61

Luisje61

zaterdag 26 mei 2018 - 12:46

Haha

afbeelding van Sanne

Sanne

zaterdag 26 mei 2018 - 11:54

Het Spaanse hof heeft niets bekend gemaakt, zeker weten doen we het dus niet of ze er wel of niet bij zijn.
Felipe is vanavond in ieder geval in Kiev, Oekraïne aanwezig bij de Champions League finale tussen Real Madrid en Liverpool, dus hij zal er in ieder geval niet bij zijn. Overdag zijn ze sowieso allebei in Spanje, voor de "Dag van de Strijdkrachten".
Ik denk inderdaad niet dat het een warm weerzien zou zijn, ik ga er van uit dat Letizia niet alleen naar Denemarken afreist vanavond...

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zaterdag 26 mei 2018 - 17:05

Ze heeft vandaag wel een mooie jasjurk aan!

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

zaterdag 26 mei 2018 - 14:33

Wauw wat een leuke jurk. Die mag Máxima zeker aanschaffen!

afbeelding van Sanne

Sanne

zaterdag 26 mei 2018 - 11:48

Lijkt me een heel goed plan, als Máxima eens die jurk zou dragen! :D
Mooie kleur, mooi model én een mooi verhaal!

afbeelding van Margreet

Margreet

zaterdag 26 mei 2018 - 11:09

Hallo Sanne,
Weet jij waarom de zoon van ex-koning Constantijn en ex-koningin Anne-Marie "kroonprins" wordt genoemd? Hoe kun je kroonprins zijn als je vader geen koning meer is?

afbeelding van Sanne

Sanne

zaterdag 26 mei 2018 - 11:42

Hoi Margreet!
Dat is in eerste instantie best gek hè?! Maar eigenlijk is het in mijn ogen best logisch: ten tijde van de geboorte van Pavlos was zijn vader koning Constantijn nog daadwerkelijk de Koning van Griekenland. Toen de kroonprins geboren werd, werd hij als zoon van de koning dus automatisch kroonprins. Toen Pavlos 7 maanden oud was, vluchtte de koning naar Rome, Italië, want na een coup rommelde het in Griekenland. De koning ging in Rome en later Kopenhagen wonen, in ballingschap maar Griekenland bleef formeel nog een monarchie, de koning werd pas in 1973 officieel afgezet. De titel kroonprins van Griekenland en stijl Koninklijke Hoogheid, worden niet meer erkend in Griekenland na het afzetten van de koning. Omdat hij echter zo wel geboren is, wordt deze titel door de prins zelf en door andere hoven nog wel als zodanig gebruikt.
Ik hoop dat het zo wat duidelijker voor je is, anders hoor ik het graag :)

afbeelding van Margreet

Margreet

zaterdag 26 mei 2018 - 12:07

Bedankt Sanne, voor je toelichting. Maar toen het Griekse volk in 1974 middels een referendum liet weten vóór een democratie te zijn en Griekenland officieel een republiek werd, stemde Constantijn hier wel mee in. Daarmee was hij koning af. Dan vind ik het een beetje raar als je dan tóch jezelf koning blijft noemen.
Ach ja, ik vind het ook raar dat er zoveel "mensen" zichzelf prins, enz. (mogen) blijven noemen in Duitsland terwijl de adel daar al meer dan een eeuw geleden is afgeschaft.
Het levert ons wel mooie plaatjes en verhalen op :).
Mijn Duitse schoonmoeder was echt dól op al die verhalen!

afbeelding van Sanne

Sanne

zaterdag 26 mei 2018 - 10:54

Geen probleem TWoR! Ik was sowieso die informatie ook alvast hier te delen en ik ga de titel van deze blog gewoon even veranderen, dan staat alles bij elkaar ;)
Of er livestreams zijn, weet ik nog niet. Ik heb ze nog niet gevonden maar ik vermoed dat het koninklijk huis een deel zelf live zal uitzenden op haar sociale media kanalen (Facebook en Instagram), daarnaast zal er vast een livestream zijn bij Billed-Bladet of DR. Zodra ik iets heb gevonden, plaats ik het hier voor jullie!

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

zaterdag 26 mei 2018 - 14:10

Billed Bladet heeft denk ik sowieso een livestream op haar facebook. Hadden ze rond de middag ook.

Heb jij die docu van Frederik nog terug kunnen vinden, van TV2? Is helaas niet in buitenland te bekijken, maar ik hoopte hem nog ergens anders tegen te komen. Maar helaas!

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

zaterdag 26 mei 2018 - 09:57

Ah geweldig, ik kijk er naar uit! Van de volgende koninklijke gasten is bevestigd dat ze bij het (avond)programma aanwezig zijn:

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima
Koning Filip en Koningin Mathilde
Koning Carl Gustaf en Koningin Silvia
Kroonprinses Victoria en Prins Daniel
Kroonprins Haakon en Kroonprinses Mette-Marit

Update: sorry Sanne, ik zie ineens dat dit het dagprogramma is. Maar goed, dan weet iedereen vast van wie het bevestigd is ;). Kijk jij er ook zo naar uit? Zijn er trouwens livestreams? Billed Bladet misschien? Vind wel leuk om tussendoor af en toe te volgen.

afbeelding van Lowie1984

Lowie1984

zaterdag 26 mei 2018 - 11:06

Groothertog Henri en MT zijn er ook bij ;)

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

zaterdag 26 mei 2018 - 15:06

Ik zag het net in de log. Leuk! Ik vond het even vreemd dat Guillaume en Stephanie er niet bij waren, maar misschien hebben ze wel meer contact met Henri en MT. Door het IOC misschien.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?