Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 10 jul 21 reacties

Er is iets geks aan de hand met Máxima’s nieuwe hoeden

Het leek een onbreekbare schakel: kocht Máxima een outfit bij Natan, dan kocht ze daar ook een hoed bij van Fabienne Delvigne. Maar die vanzelfsprekendheid is inmiddels verleden tijd.

Het afgelopen half jaar droeg Máxima twintig keer een hoed die we al kende. In een eerdere blog heb ik die al voor je op een rij gezet. In deze blog kijken we naar de vijf nieuwe exemplaren en ja, dan valt het nieuwe patroon gelijk op. Drie van de vijf hoeden zijn namelijk gekocht bij de Ierse hoedengenie Philip Treacy. Momenteel werkt hij veel met druppelvormige mallen (zie middelste), strikgarneringen (rechts) en dubbellaagse basissen (links en rechts).

PPE/Nieboer/BSR

Jolanda, Máxima’s kamenier, maakte een symbolische hoed voor Keti Koti.

PPE/van de Waal

Qua ontwerp deed het model me sterk denken aan Máxima’s hoed van Koningsdag 2019. Die werd gemaakt door Fabienne Delvigne.

En last but not least dook er dit jaar ook nog een nieuwe zonnehoed van 360Five Everyday op.

PPE

Fabienne Delvigne heeft dus plaats moeten maken voor Philip Treacy en Jolanda, Máxima’s kamenier. Was dat vorig jaar ook al zo? Jazeker. In 2022 doken er 12 nieuwe hoofddeksels op. Zes zijn er naar alle waarschijnlijkheid door Jolanda gemaakt. Daarnaast dook er een haarband van Berry Rutjes, een fedora van Maison Michel, een haarband van Namjosh en een breedgerande hoed van Philip Treacy op. Blijven er nog twee capelines over en die kwamen dan wel uit het atelier van Delvigne.

PPE/Nieboer

Hoe het zat in 2021? Ook dat heb ik voor je uitgezocht. In 2021 droeg Máxima 20 keer een eerder gedragen hoed en 7 keer een nieuwe. Eén kwam uit het atelier van Philip Treacy, vijf (maar misschien zelfs zes) uit die van Jolanda en een auberginekleurige relevé betrof een eerder aangeschafte, maar nu pas gedragen relevé van Fabienne Delvigne.

PPE/Van Katwijk

Het beeld dat Máxima 90 procent van haar hoeden koopt bij Delvigne klopt dus niet meer. Jolanda en Philip Treacy zijn momenteel aan zet.

(PS. Voor je een reactie plaatst: ik weet dat meerdere betrokkenen ook trouwe bezoekers zijn van deze website. Zouden jullie hier rekening mee willen houden bij het neerpennen van een reactie? Dank je wel.)

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
21 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Hoeden vind ik zelden leuk (staan). Meestal blokkeren ze het uitzicht op en/of van anderen. Alleen zonnehoeden , dus functionele exemplaren, kunnen leuk zijn en in elk geval nuttig. Ik begrijp: het is een minderheidsstandpunt wat ik hier verkondig. Uit nieuwsgierigheid: wat kost zo’n koninklijke hoed zo’n beetje gemiddeld? Is daar iets over te zeggen?

Ik had geen idee over de namen van hoedenmodellen. Leuk om die nu te leren

Ik vind persoonlijk een capeline mooier dan een relevé, ik vind dat rechte mooier dan dat bolle. De hoeden van Treacy vind ik een hele goede keuze, voor verschillende gelegenheden een ander model. De hoed voor de bijeenkomst van Keti Koti vind ik ook heel bijzonder. En de zonnehoed is ook heel geslaagd, lijkt een beetje op een Fedora, maar dan de zomerse variant. Ik ben ook voor een Jolanda-blog!

Ik ben dol op hoeden, dus dit vind ik een heerlijk overzicht. Ik blijf F. Delvigne een geweldige hoedenmaakster voor Máxima vinden en dan vooral haar relevés, maar Treacy is ook geweldig. Die druppelvormige donkelblauwe hoed stond haar geweldig mooi. Hulde ook aan Jolanda en wat leuk dat er een blog over haar hoeden in de maak is.

Wat een leuk overzicht weer.
Die Keti Koti hoed is natuurlijk nu al iconisch, zo betekenisvol op zo’n belangrijke dag. Chapeau Jolanda en Maxima!
Leuk dat er nu meer variatie is en komt door verschillende ontwerpers.

Een gevarieerde hoedenkeuze spreekt mij wel aan.
Leuk, een blog in het vooruitzicht over Jolanda, de kamenierster van Maxima, als hoedenmaakster.
Zo maar een ingeving: kan het zijn dat de beige hoed van koningsdag 2019 gebruikt is als basis voor Keti Koti?
Lapje mooie blauwe stof om de hoed te overtrekken en daarna met het symbolische versiersel aan de slag?

Ja, dat is mij al een tijdje ook opgevallen. Dat de hoeden niet meer altijd van Delvigne zijn.

Leuk dat elders geshopt wordt en wat een mooie exemplaren krijgen wij te zien.

Goed bezig die Jolanda!!! Mooie exemplaren maakt ze zoals die schitterende hoed gedragen tijdens Keti Koti! Maar die mooie capelines en die auberginekleurige relevé vind ik Maxima ook geweldig staan en hoewel ik grotere hoeden beter vind passen bij Maxima mogen de (ook de kleinere) ontwerpen van Philip Treacy er zeker zijn!

Last edited 11 maanden geleden by Tony

Leuk om te lezen! Ze heeft een mooie collectie

Philip Treacy maakt prachtige hoeden. De druppelvorm is erg mooi en ook praktisch, want je gezicht verdwijnt er niet door, zodat er mooie foto’s gemaakt kunnen worden. Dat Jolanda mooie hoeden maakt vind ik bewonderenswaardig het is toch een kunst die je in de vingers moet hebben. Dus ben zeer benieuwd, net zoals andere MKM- ers welke hoeden van haar hand zijn. Fabienne Delvigne maakt ook schitterende hoeden. Maar vind het zeker leuk dat Máxima eens overstapt op een andere hoedenmaaksters.

Ik ben benieuwd of Jolanda dan de komplete hoeden maakt, dus vilt over een mal en dan stomen om het model er in te krijgen (of misschien moderner tegenwoordig 😄) óf een kale basis koopt en daar dan de versieringen op maakt.

Compliment voor Jolanda lijkt me op z’n plaats, weet dat er meer van haar hand zijn, n overzicht zou leuk zijn, de hoed bij aankomst in Brussel oogt me alsof daar een bredere rand aangezet is, of hoort dat zo?

Zie de begeleidende tekst:

“Drie van de vijf hoeden zijn namelijk gekocht bij de Ierse hoedengenie Philip Treacy. Momenteel werkt hij veel met druppelvormige mallen (zie middelste), strikgarneringen (rechts) en dubbellaagse basissen (links en rechts)”

leuke blog. Vermaakte de kamenierster dan ook de jurk voor Keti Koti? De opzichtige knopen waren van deze jurk verdwenen.

Last edited 11 maanden geleden by Ansje

Oh wat zou ik dat graag kunnen; hoeden maken. Heel knap dat haar kamenier die zo mooi weet te maken!
Ik moet zeggen dat Máxima altijd een goede keuze qua hoeden heeft. Philip Tracey is duidelijk populair bij de huidige royals, en daardoor zijn ze wat mij betreft mooi, maar minder speciaal. Ik vind de ontwerpen van Fabienne Delvigne over het algemeen heel mooi. Fijn dat Máxima ze regelmatig herdraagt en ik hoop dat we haar ontwerpen ook inde toekomst weer gaan zien!

Persoonlijk vind ik de hoeden van Jolanda erg mooi. Knap hoor, dat een kamenierster dat niveau haa!t Weet je of ze hier een opleiding voor heeft? Of is ze gewoon heel creatief? Ben ik zomaar even benieuwd naar.
Fabienne Delvigne maakt prachtige hoeden, maar het is goed dat ze niet meer alleen daar shopt. Variatie is prettig. Philip Treacy maakt ook prachtige hoeden, maar de Britten en ook andere koningshuizen shoppen daar ook al veel. Het was wat mij betreft wel leuk geweest als ze een onbekendere Nederlandse hoedenontwerper in de spotlights zou zetten.

Ik hou wel van wat variatie. Tijd voor een ‘Jolanda’blog! Ik ben wel nieuwsgierig naar een overzicht

Dat lijkt me heel erg leuk, een Jolanda blog!

Ik ben hier ook wel nieuwsgierig naar, Jolanda heeft mooie exemplaren gemaakt, en heel knap dat ze dit zo heeft geleerd, het lijkt me moeilijk en gespecialiseerd werk.
Zelf hou ik van mooie strakke modellen in goede hoedenstoffen, die aparte frutsels vind ik voor Maxima niet ( meer ) kunnen.
Wel leuk voor de prinsessen op Prinsjesdag .