Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 15 feb 0 reacties

Een hoed als kroon – deel 11

Prinses Beatrix heeft door de jaren heen meer dan 1100 verschillende hoeden gedragen. In de serie 'Een hoed als kroon' kijken we vandaag naar twee bijzondere exemplaren. 

De eerste hoed die ik vandaag onder de loep leg, kennen we denk ik allemaal wel. Op de trouwdag van prins Friso en prinses Mabel droeg Beatrix als trotse moeder een lichtblauwe verenhoed van modiste Suzanne Moulijn. De basis van de hoed is gemaakt van stro, waarop met de hand honderden geverfde lichtblauwe en zwarte veertjes zijn aangebracht. Blijkbaar viel het ontwerp wel in de smaak, want door de jaren heen heeft Beatrix heel wat varianten op deze verenhoed gedragen. 

De tweede hoed die wat mij betreft wel wat extra aandacht verdient, is gemaakt door Emy Bloemheuvel. Al jarenlang is zij de eerste kamenier van prinses Beatrix en door de jaren heen heeft zij ook de nodige hoeden voor haar werkgeefster gemaakt. Bijvoorbeeld een zwarte hoed met een ronde bol bestaand uit rode en zwarte banen van vilt. De hoed heeft een platte zwarte rand en een zwarte garnering in de vorm van een krul aan de achterzijde. Het hoofddeksel kwam voor het eerst in beeld tijdens het inkomende staatsbezoek van Portugal in 1989 en sindsdien is de hoed van Boemheuvel nog meermaals gedragen in eigen land. 

Emy aan het werk. Foto met dank aan Josée Zwaga. 

Informatie met dank aan Arno Tax en Paleis het Loo.
Foto's van de hoeden met dank aan het Koninklijk Huisarchief via www.koninklijkeverzamelingen.nl

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments