Avatar foto Door Josine Droogendijk

Dubbelzien: Máxima en Mathilde in dezelfde kleding

Qua persoonlijkheid kunnen ze niet meer verschillen. Toch worden Mathilde en Máxima regelmatig in een dezelfde of sterk vergelijkbare outfit gespot. Jelka van Garderobe Royale en Josine van Modekoningin Máxima gingen samen op zoek naar koninklijke doublures. In deze blog zie je er alvast zes.

World expo
Jelka: “Zoals deze serie zal bewijzen, gebeurt het bijzonder vaak dat Mathilde en Máxima dezelfde outfit dragen. Meestal valt dit niet echt op omdat er wel wat tijd tussen zit, omdat de gelegenheid helemaal anders is, maar voornamelijk omdat beide dames er in slagen hun persoonlijke touch te geven aan de look waardoor die er toch een tikkeltje anders uit ziet. Eén grote uitzondering hierop was toch wel toen koningin Mathilde in februari 2022 tijdens een bezoek aan de World Expo in Oman poseerde in een bij elkaar passende broek en top met etnische print van Natan. Vele royalty liefhebbers trokken toch even hun wenkbrauwen omhoog. Koningin Máxima had namelijk 4 maand eerder tijdens een bezoek aan diezelfde World Expo op vrijwel dezelfde plek geposeerd in exact dezelfde outfit, maar dan met een groene ipv donkerrode print. Toen bleek dat Mathilde de dag nadien ook dezelfde groen/witte japon met bloemenprint van Natan, en heel gelijkaardige groene hoed uit haar koffer haalde, opnieuw ook door Máxima daar in Oman gedragen, kon dit niet langer toevallig zijn. Een zeldzaam geval waarbij Mathilde misschien toch een beetje copy cat heeft gespeeld bij Máxima?

PPE/BSR

Streepjescode

Josine: “Soms zit de overeenkomst niet in het model, maar in de stof van een jurk. Koningin Mathilde draagt hier een mouwloze jurk met plooien bij de halslijn en taille. Omdat het patroon ondanks de onderbrekingen keurig doorloopt, vermoed ik dat deze creatie in het atelier van Natan is uitgevoerd. Vaak zie je wel kwaliteitsverschil met de prêt-a-porter uit buitenlandse ateliers. Een tasje in precies dezelfde kleur en gouden sieraden maken het plaatje af.
Bij de jurk van koningin Máxima gebeurt qua plooien ook van alles. Middenvoor, onder de taille is een prominente stolpplooi te zien en dan is er ook nog sprake van platte plooien. Máxima’s eigen toevoeging? Oranje accessoires.

Yvonne van Woudenberg/PPE

Geëtste bloemen
Josine: “De mouw is weliswaar anders, maar voor de rest komen deze jurken overeen. Anders dan vaak wordt gedacht, is het subtiele bloempatroon niet ingeweven of geprint, maar geëtst. Bij het etsen van textiel wordt een stof van minimaal twee componenten deels behandeld met een oplosmiddel of laser. Doordat bepaalde componenten hier niet tegen bestand zijn, lossen delen van de stof op en ontstaat een patroon met een intrigerend reliëf. De techniek staat ook wel bekend als ausbrenner, devoreren of burn-out en is aan het einde van de negentiende eeuw ontstaan als goedkoop alternatief voor kant.”

(c) Koninklijk Paleis/PPE

Zwart-wit
Josine: “Op 19 december 2018 hadden Máxima en Mathilde allebei een kerstconcert in hun agenda staan. Máxima moest acte de présence geven in Den Bosch, Mathilde in Brussel. Alsof ze het hadden afgesproken, droegen ze allebei een overslagtop van Natan en een zwarte broek met plooien. Volgens ontwerper Edouard Vermeulen berustte de overeenkomst op toeval. In Het Nieuwsblad zei hij: “De body is inderdaad identiek, en het zwart-wit versterkt de gelijkenis. Maar er is wel degelijk een verschil. Koningin Mathilde droeg een fluwelen broek van Armani met een geparelde ceintuur. Koningin Máxima koos een crêpe pantalon van Natan met een riem in de vorm van een asymmetrische strik.” Waarvan acte.” 

PPE/Nieboer/Vd Werf

Van Griekse bodem
Jelka: Aangezien zowel Mathilde als Máxima grote fan zijn van Natan, komt zo goed als elke doublure van bij het Brusselse modehuis vandaan. Daar kwam vorige maand opvallend genoeg verandering in toen koningin Mathilde tijdens het staatsbanket van het staatsbezoek van de Portugese president aan België een donkergroene jurk droeg van de Griekse ontwerper Costarellos. Koningin Máxima had tijdens het staatsbezoek aan Griekenland het jaar daarvoor diezelfde jurk van fluweel en kant ook gedragen, maar dan in bordeaux. Mathilde koos voor een heel sobere look: ze droeg vrijwel niks van juwelen, daar waar Máxima haar jurk schitterend combineerde met een diadeem en opvallende broche met robijnen.

Wim de Handschutter/PPE/Van Katwijk

Benieuwd welke outfits nog meer dubbelen? Binnenkort volgt deel twee van de serie.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
54 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wat jammer is dit. Het originele ontwerp vond ik destijds heel preppy, classy en toch pittig, nu is het verworden tot een degelijke tuttige outfit. Dit kapsel vind ik ook niet bij Maxima passen, kortom niet iedere verandering is een verbetering. Het idee om duurzaam te werk te gaan kan ik alleen maar toejuichen, maar dat zit ‘m niet alleen in het vermaken van kleertjes……..

Deze reactie is helaas onder het verkeerde onderwerp beland, maar ook ik kan niets corrigeren cq verwijderen,…….

Super leuk dit blog en wat fijn dat het een hele serie wordt!
Echt leuk te zien hoe ze voor dezelfde kleding kiezen terwijl ze zo verschillend zijn.ik zou het geen copycat noemen, doordat Natan iets aan de outfits veranderd en ze zo toch weer uniek zijn. Ik kijk uit naar het volgende blog in de serie want volgens mij zijn er nog heel wat lookalikes

Met alle respect voor mijn collega-volgers van MKM die hele modebewuste en diepzinnige reacties gegeven hebben, maar ik wil eigenlijk alleen maar zeggen dat ik dit weer een leuke nieuwe serie vind en lekker geniet van de dubbele outfits die getoond worden, zonder mij te bekommeren over wie wat waar aangeschaft heeft.
Problematisch dat verschillende koninginnen dezelfde kleding gedragen hebben?
Welnee, voor mij niet hoor.
Dat is hún probleem of keuze en zij mogen van mij beslissen of ze dit al dan niet willen.
Wat ík graag doe is kijken en vergelijken bij wie ik de kleding het leukst, mooist, meest passend enz. vind.
Ik kijk al weer uit naar de volgende aflevering van dit blog.

‘Hear hear’ …. 👍🏼

Ik geloof absoluut niet dat Mathilde copy cat speelt bij Máxima en ik zie het probleem ook niet als zij af en toe in dezelfde of een vergelijkbare creatie verschijnen. In deze blog zie je goed, hoe verschillend het uiteindelijk vaak uitpakt. Ik begrijp de kritiek wel, dat Nederlanders wensen dat Máxima meer Nederlandse mode draagt, maar Máxima is een vrouw van de wereld, die gewoon dat doet wat zij wil. Dat zij voor Natan kiest is denk ik voor een groot deel gemak: een paar keer per jaar een middagje Brussel en in de VIPruimte ontwerpen uitzoeken, gelijk de accessoires erbij en klaar. En niet onbelangrijk, de heer Vermeulen kent Máxima’s voorkeuren, is met haar bevriend en het hele team om hem heen is uiterst discreet.

Nadeshda, ze is de koningin van Nederland en iedere ontwerper zit er om te springen dat ze bij hen komt kopen dus élke ontwerper zal tijd voor haar maken in een vipruimte die speciaal voor haar en haar gevolg is klaargemaakt. Hoé gemakkelijk wil je het hebben 😉

Ik denk dat je de spijker op de kop slaat Nadeshda 👍
Hoe belangrijk is het voor een koningin om een veilige en discrete omgeving te hebben en een ontwerper die jou en je voorkeuren zo goed kent.

Ik kan ook al enige tijd geen tekst meer aanpassen na plaatsing. Hopelijk wordt dit weer verholpen ?

Dat is al maanden zo, Josine heeft laten weten dat de ontwerper van dit blog heeft laten weten dat hij daar niks aan kan doen omdat het zo in het script van WordPress zit waar deze website mee is gebouwd.

Bij de eerste en laatste jurk vind ik het werkelijk storend. Ik ben toch al geen Natan-fan, maar dit moet Natan absoluut niet willen. En de dames ook niet. Ik zou direct afscheid nemen van Natan als “hofleverancier”, met name Maxima zou hier om meerdere redenen goed aan doen. We kunnen het niet genoeg benadrukken: draag svp vaker Nederlands design. Er is zoveel moois. En voor de afwisseling bijvoorbeeld Valentino, maar zeker niet Natan : Het is vaak niet mooi en Mathilde draagt hier al meer dan genoeg van. Overigens vaak met meer succes en betere pasvorm. Verder ben ik ook echt nieuwsgierig waarom Maxima zo vasthoudt aan Natan. Konden we haar dat maar vragen 😉 Misschien toch eens een poging wagen Josine ? Ik hoop oprecht dat haar dochters zich niet nog eens laten meeslepen naar België. Voor hen is er echt veel mooiere, jongere mode verkrijgbaar en dan liefst natuurlijk veel van onze eigen modemerken/couturiers.

Ik heb er geen probleem mee dat ze dezelfde kleding dragen. Wel is het zo dat Mathilde daarmee het werk van een landgenoot support en Maxima niet. Dus eens met de mensen die ook vinden dat Maxima meer bij de Nederlandse ontwerpers kan shoppen.

Ja, lijkt me leuk. Gewoon om te kijken wat Nederlandse ontwerpers te bieden hebben wat past bij Maxima.

Graag Josine!

Zeer goed idee . Dank.

Jaaaaa, wat een top idee

Ja, dat is leuk. Begrijp namelijk nooit dat Maxima niet voor Pauw kiest, toch beetje zelfde stijl als Natan en wel Nederlandse bodem. Bijvoorbeeld in plaats van de streepjescode jurk van Natan, had ze toch ook zoiets bij Pauw kunnen aanschaffen: https://pauw.com/nl/vrouwen/midi-jurk-pauw-11201301269a200.html

Maar dan loopt ze de kans dat er vrouwen met hetzelfde rondlopen als zij aanheeft.
Dat wil je als koningin toch niet (en trouwens als “gewone” vrouw ook niet).

🦚 “Pauw-vrouwen” bedoel je, regelmatig ervaar ik deze als een beetje brrrr 😬 en/of als OSM, een bepaald “segment” ‘ons soort mensen’ 😉

Ik zie daar niet echt een groter risico mee dan met Natan, daar lopen ook best veel mensen mee in NL (bijvoorbeeld ministers) en wordt ook in mooie winkels in NL verkocht, zoals Delscher in Goes. Dus als je dat risico toch loopt, waarom dan geen Nederlands kledinglabel?

Omdat Maxima (meestal) maatwerk besteld bij Natan en Pauw dat niet levert. Pauw is een winkel die mooie merken verkoopt, maar geen ontwerper is (heeft).

Daar heeft Máxima geen probleem mee aangezien ze ook regelmatig kleding van Zara koopt.

Maar wat bedoel je dat ook gewone vrouwen niet willen om in hetzelfde te lopen als anderen?

Nee ik denk dat Roos bedoelt dat je als gewone vrouw niet (iedereen) zit te wachten op dat Máxima met dezelfde jurk als jij loopt.
Toevallig heb ik een familie waarin veel bij Pauw gewinkeld wordt. Maar sommige scheppen daar nooit over op en kopen relatief eenvoudige kleding, maar ze hebben gewoon veel geld. Vinden het handiger om gewoon naar Pauw te rijden en daar iets nets te kopen dan vanalles af te rijden. Maar ik geloof niet dat ze het zou kunnen waarderen als Máxima ineens met dezelfde jurk loopt.. zodat iedereen kan denken poehpoeh..

Goed uitgelegd Meike.
Leuk als je op een feest komt met dezelfde jurk aan die Maxima een week daarvoor droeg.
Of dat je ergens komt en hetzelfde draagt als onze koningin die daar ook is. Ik hoor hier de commentaren al 😵‍💫

😳
Het lijkt mij toch geen schande als je dezelfde jurk draagt als Máxima 😄 en wat ik al schreef, Maxima vindt dat ook geen schande aangezien ze zelf vaak bij Zara kleding koopt, kleding die ook mensen met een lager inkomen kunnen kopen, daar voelt zij zich niet te groot voor, zij schaamt zich niet om mensen tegen te komen die hetzelfde dragen als zij, dát is iets wat ik wel in haar kan waarderen.

Het is geen schande. Maar je moet het ook willen. Als je met enige discretie dure kleding koopt (om welke reden dan ook, dat je het mooi vindt of handig of geen tijd hebt om Zara etc af te struinen oid) dan zit je niet te wachten op dat Máxima eventueel in een zelfde jurk loopt.

Alleen de mensen die hier op MKM komen (ook al zijn dat er heel veel) weten wat Máxima dagelijks draagt, de rest van Nederland let daar nauwelijks op.

Maar, ik blijf het enorm vreemd vinden dat iemand “er niet op zit te wachten” dat Máxima hetzelfde zou dragen als haar.
Denk je toch eens in, de horror! De koningin van Nederland heeft dezelfde smaak als jij!

Als je dat niet wilt moet je je kleding of zelf maken of láten maken.

Dat is Letizia van Spanje ooit overkomen, dat de winnares aan wie zij een prijs uitreikte, exact dezelfde jurk droeg als zij. Een zwart-wit model van Zara of Mango. Ze konden er beiden om lachen, maar wat kan je ook anders doen.

Oh dat herinner ik me nog.
Ik weet wel dat ik ook niet zou laten merken dat ik dat niet echt leuk zou vinden, maar ondertussen: balen 🫣 (en ik denk dat dat gevoel voor beide dames zal gelden).

Overigens kom ik zelf nooit bij Pauw, dus van mij mag ze er wel voor kiezen. Heb het mezelf ook wel eens afgevraagd.

Ik dacht dat de Van Vollenhovens wel eens shopten ( in vroegere tijden misschien )

🙊 Ik lees nu net uw 🦚 ‘Pauw-reacties’ Meike, niets persoonlijks bedoeld.

Haha geeft niet. Ik vind er zelf ook wat van.
Maar aan de andere kant, als ik de tijd van mezelf zie dat ik zit te scrollen op goedkopere kleding denk ik wel eens.
Alleen daarvoor zou het al makkelijk zijn.
Even er naar toe, kopen wat je mooi vindt en klaar..
.. andere kant, al zou je het kunnen betalen, dan hoeft het nog niet perse..

OSM;)

Dit stelt zich dan ool in belgie of in spanje of in gb …. denk niet dat dat een probleem is…

👍

Josine, wat ik me afvraag : hoeveel ontwerpen telt een collectie meestal ? Ik weet dat collectie opgesplitst wordt in stadskledij,avondkledij enz ….
ik heb altijd het gevoel dat het totale aanbod beperkt is in ontwerpen…. een klein aantal vergroot de kans om hetzelfde te kiezen …

Heel erg met je eens Josine, al vind ik Amalia met de capejurk geen enkel probleem. Juist mooi om te zien hoe ieders persoonlijkheid en figuur iets anders doet met dezelfde jurk.

Ik vind Natan over het algemeen beter bij Mathilde passen. Het is natuurlijk niet problematisch dat Maxima het ook draagt (al zou ik het leuker vinden als ze vaste klant was bij een Nederlandse couterier), maar het komt zo ongeinspireerd over. Een beetje zo van: doe mij een Natan jurk en een paar Gianvito pumps en dan kan in weer lekker koningin spelen. Het lijkt voor mij steeds meer een verkleedpartij. Dit had ik bij Beatrix helemaal niet toen ze koningin was, terwijl zij juist een inconisch kapsel heeft en vaak opvallende schoudervullingen koos. Ik denk ook dat het komt doordat de ‘privé’ en ‘koningin’ momenten elke keer een heel ander plaatje opleveren bij Maxima, wat bij Beatrix, Elizabeth en ook nu bijvoorbeeld bij Catherine nauwelijks het geval is. Als dat niet zo een contrast oplevert, komt het ook wat minder als een koninklijk verkleedpartijtje over.

Wat mij betreft is het niet problematisch maar het is gewoon vreemd, er zijn honderden zo niet duizenden mode-ontwerpers over de wereld, honderden/duizenden winkels met kleding, Hoé krijgen Máxima en Mathilde het dan in hemelsnaam voor elkaar om jaar in jaar uit met dezelfde kleding te lopen, alsof ze geen geld hebben en dan alletwee maar hun heil moeten zoeken bij C&A waardoor ze veel hetzelfde hebben.

En ook, Natan zal toch wel meer modellen hebben dan de paar waar de twee koninginnen dan alletwee mee komen?
Begin me af te vragen of ze beiden de kleding gratis krijgen van Natan en ze dan maar moeten afwachten wát ze krijgen en op de koop toe nemen dat ze een “tweelingzus” hebben in het naburige land.

Hi Hi, dit vind ik een heel leuke gedachtesprong!
Wie weet werkt het zo ongeveer.
t Is wel vaak zo dat Máxima het eerst met een ontwerp komt en Mathilde dan later precies hetzelfde draagt. .

Josine, waarom gaat nu ook al de jongere generatie over de grens ?? Er is toch aanbod in nl ? De enige 2 waar wel regelmatig iets van te zien is zijn jan taminiau en clees iverson ? En dat is dan ook top !!

Een echt probleem is het gelukkig niet, en al helemaal niet als er wat tijd tussen zit, maar als draagster zou ik het niet fijn vinden, men zal altijd vergelijken,

Dit is een lastig iets, ik snap van de verkoper dat hij niet zomaar kan zeggen wie dit al heeft gekocht, ivm. privacy, maar Maxima en Mathilde zijn heel goed met elkaar, dan moet zoiets toch bespreekbaar zijn.
Om deze reden heb ik Beatrix en ook Elizabeth uit Engeland altijd bewonderd, het mag dan niet altijd je smaak zijn, het was/ is wel altijd exclusief.
.En dat is nu juist wat ik graag zie bij een koningshuis , in functie dan he ?

Blijf het echt iets raars’ vinden. Zo vreselijk veel couturiers, zoveel verschillende modellen maar nee de dames doen elkaar na. Begrijp die Natan ook niet hoor, ja dat hij 🤑(dollartekens) wellicht in zijn ogen heeft. Het kan hun één keer overkomen vooruit twee keer misschien maar zo vaak ??? Daar heb ik gerede twijfels over.

Ik denk dat ze er vooral samen erg om kunnen lachen!

Dat denk ik ook Pumpkin, volgens mij hebben ze daar vooral veel lol om, om al dat commentaar en die aannames 👍

Leuk blog. Maar ik vind het erg ongemakkelijk. Hier is m.i. een rol voor de verkoper weggelegd. En 2 o zo verschillende dames die dezelfde kleding dragen………

Ik blijf het bijzonder naar vooral raar vinden. Dan heb je zoveel te besteden en draag je dezelfde jurken. De verkoper mag hier ook wel iets van zeggen. Hou een dossier bij wie wat koopt. Ik vind het mal met zulke budgetten. Hangt er dan niets anders in het rek denk ik dan maar

Er zit zeer veel dubbele natan kledij bij. Denk niet dat mathilde kwalijk kan genomen worden dat ze zeer veel ” belgische” mode promoot !!
Jammer dat maxima niet hetzelfde doet voor nederland !

Los van dat ik het meer dan met u eens ben dat Máxima veullll meer Nederlandse ontwerpers mag gaan dragen – 👉🏼 advies = percentages ontwerpen Natan versus Dutch “Design” rigoureus omdraaien 🔄 – gaat het er toch niet om om zowel Mathilde als Máxima in dit grappige blog ‘Dubbel Zien’ 👀 mogelijk “n/iets kwalijk te nemen”?

Grappig dat twee zo verschillende persoonlijkheden regelmatig in vrijwel identieke outfits verschijnen. In het geval van Natan nog wel voor de hand liggend maar dezelfde japon van Costarellos alleen in een andere kleur maakt het wel heel opvallend!