Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 16 sep 70 reacties

Dit wil je zien: Máxima’s Prinsjesdagjurken op een rij

Nog een paar dagen en dan is het zover: Prinsjesdag! In deze blog blikken we terug op de jurken die Máxima als koningin droeg.

Voor haar eerste Prinsjesdag als koningin, laat Máxima een goudkleurige japon maken bij Jan Taminiau. Het kledingstuk is van onder tot boven bezet met ruitvorming borduurwerk, dat uitloopt van klein naar groot. Een sterk staaltje ambacht, want het patroon loopt bij de naden keurig door. Meer informatie over de werkwijze en het materiaal, vind je hier

Hate it or love it. Zo kan de look van 2014 wel omschreven worden. Van hoed tot peeptoes is de koningin gehuld in het rood, en de meningen daarover blijken behoorlijk uiteen te lopen. Zo vindt de een dat de koningin veel te prominent aanwezig is, terwijl een ander de look hartstikke hip vindt en wijst op de rood-op-rood-trend. Ik ben heel benieuwd hoe jullie er vandaag de dag tegenaan kijken. En voor we doorgaan naar 2015, wil ik nog even wijzen op het feit dat de jurk – van Valentino- gewoon gekocht is via het web. Geinig, niet waar? 

Voor Prinsjesdag 2015 neemt Máxima opnieuw contact op met Jan Taminiau. De samenwerking tussen de koningin en de ontwerper resulteert in een waar kunstwerk, met verschillende borduurtechnieken en handgeschilderde bloemen en dieren. Meer weten over de werkwijze en materialen? Klik dan hier. 

In 2016 wijkt Máxima voor het eerst uit naar Claes Iversen, een Nederlandse ontwerper met een Deense achtergrond. De samenwerking tussen de twee levert een tweedelige combinatie op met een blouse van nachtblauwe zijde en een lange rok van goudkleurige zijde en donkerblauw guipure kant. De hoed, van Fabiene Delvigne, is Máxima’s favoriete hoofddeksel.

Normaal gesproken levert Máxima’s favoriete couturier, Edouard Vermeulen, alleen dagkleding aan de koningin, maar voor Prinsjesdag 2017 wordt een uitzondering gemaakt. Máxima vindt een lichtgrijze stof met geëtste bloemen en laat hem verwerken in een japon zonder toeters of bellen. De bijpassende turban is een ontwerp van Jolanda, Máxima’s kamenier. 

Na twee keer couture, kiest de koningin in 2018 weer voor prêt-à-porter. Dit keer van Luisa Beccaria, een Italiaanse ontwerpster. Wie het brein is achter de enorme schotelhoed met bloemen en fazantenveer is inmiddels bekend: Jolanda, Máxima’s kamenier.

Na een wolk van pasteltinten zien we in 2019 een robijnrode jurk opduiken. Het ontwerp van Jan Taminiau levert wat mopperpunten op vanwege het decolleté, maar oogt vooral lof vanwege de kleur, het borduurwerk op de pelerine en de hippe hoed van Philip Treacy.

Op Prinsjesdag 2020 is het door de corona-pandemie soberheid troef. Máxima besluit -heel verstandig- geen nieuwe jurk te kopen, maar kiest voor een volantjurk van Claes Iversen. Voorheen ging het kledingstuk in felgele tint door het leven, maar na een verfbadje is de jurk nu okergeel.

Foto: PPE

Voor Prinsjesdag 2021 hoeft de koningin evenmin te shoppen. In haar garderobe hangen namelijk nog een felrode top en lichtblauwe avondrok, die door alle afzeggingen in coronatijd nog niet gedragen waren. De perfect matchende turban is een al eerder gedragen ontwerp van Fabienne Delvigne.

Foto: PPE

Wat koningin Máxima op Prinsjesdag 2022 gaat dragen is nog niet bekend. Ik hoop dat ze qua kleur kiest voor groen, oranje, roze of een andere kleurtint die we nog niet voorbij hebben zien komen. Aangezien het Amalia’s Prinsjesdagdebuut is, verwacht (of hoop ik op) niet al teveel spektakel. Misschien kiest ze zelfs wel voor een eerder gedragen jurk, zoals de rode Mattijs van Bergen. Nog vier dagen en we weten meer! Waar hoop jij op?

70 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Er is inmiddels een liveblog geopend ivm de begrafenis van Queen Elizabeth. Deze zal steeds worden bij gewerkt. Zouden jullie daar misschien willen reageren? Alvast bedankt!

Ik vind het ook jammer dat Andrew en Harry & Meghan niet zijn uitgenodigd voor de receptie, omdat ze geen werkende royals meer zijn. Maar Elizabeth was wel hun moeder/oma, daarvoor had Charles wat mij betreft een uitzondering mogen maken.

De receptie zie ik toch meer als een diplomatiek gebeuren of een gesloten activiteit.

Ja, lijkt mij ook, broer en zoon niet uitnodigen terwijl het nu toch belangrijk is de familie bij elkaar te houden/brengen! Vind Maxima er best ok uitzien, haar welliswaar los, maar toch wel netjes, niet zo van die onverzorgde “touwtjes”
https://i.dailymail.co.uk/1s/2022/09/18/21/62540219-0-image-a-5_1663532145148.jpg
https://www.nokiamobilephonenews.co.uk/wp-content/uploads/2022/09/62539991-11225299-image-m-12_1663532720010.jpg

Het is echt verschrikkelijk om zo met dit piekhaar als koningin der Nederlanden ten tonele te verschijnen, inderdaad valse schaamte! Verder zit de rok behoorlijk strak en is een jurk überhaupt gekleder. Alle overige royals zien er zo verzorgd uit, met name Mathilde en Letizia hebben mooie kleding aan en ingetogen opgestoken haar.

Ik dacht, voordat ik de beelden had bekeken, los haar is zo erg nog niet, het is de manier waarop het zit, en het is jammer, maar weer piekhaar. Mathilde, maar vooral Letizia had het haar mooi opgestoken. Verder mooie, sobere kleding wat past bij de gelegenheid.

Ben benieuwd wat ze morgen (eerst nog) draagt: iets nieuws of wat uit de 4-mei kast? En de mooie zwarte pillbox(achtige) of zwarte hoed of de set destijds op t balkon van Remembrance Day?

En vanmiddag ook nog tijdens de exclusieve receptie op Buckingham Palace. Ik hoop dat er iig beelden van de aankomsten van de majesteiten getoond worden.

Koning, koningin en oud koningin net in Londen aangekomen; Maxima draagt – lijkt het – de 4 mei “octopus rok” van Valentino. Heur haar is (nog) los… ‘Octopus’ is mijn associatie van deze overigens prachtige zwarte maar ook fladderende outfit.
https://www.gids.tv/video/492719/video-willem-alexander-maxima-en-beatrix-aangekomen-in-londen-voor-uitvaart-the-queen
https://www.modekoninginmaxima.nl/nationale-dodenherdenking-2020/
https://www.nouveau.nl/artikel/maxima/maxima-haar-trending-pausfit?ref=https%3A//www.google.com/&authId=02aeea95-4f6f-4fd0-bc17-e7772628fd15
https://www.kijk.nl/programmas/shownieuws-late-editie/rZGSlJYfSjYgDC

Last edited 8 maanden geleden by PK020

Hellepie, onze koningin is met los/sig haar (ik ben niet enthousiast zoals U merkt) bij de ontvangst van koning Charles aangekomen; oud koningin Beatrix ziet er zeer respectabel uit.

Zie 28.30minuut inclusief enorme uitgroei …
https://www.youtube.com/watch?v=aVWIdt50E7E

Last edited 8 maanden geleden by PK020

Zag een eerdere foto. Daar Maxima en Beatrix alle 2 hoofddeksel op.

Ik kan die foto niet vinden, bedoel je deze? Respectvol dat prinses Beatrix mee mocht

https://www.nouveau.nl/artikel/maxima/buckingham-palace-maakt-zich-op-voor-diplomatiek-hoogstandje

Dit was tijdens de dienst voor Prins Philip vorig jaar.

Ja idd. Keep my fingers crossed voor vandaag, de first appearance gisteren was “niet best”: kapsel, houding, babbelend, tas, deken ….. Op naar het nieuwe blog

Dank voor de beelden.

Oh wat jammer dat ze haar kapsel niet wat netter heeft gedaan: https://i.dailymail.co.uk/1s/2022/09/18/19/62537979-11224777-image-a-17_1663524434311.jpg
De andere royals zien er allemaal zo verzorgd uit!

Ja erg opvallend Royal Ellen, te opvallend, jammer!

Ik vond het geen ingetogen koningin die ging condoleren, druk pratend met medegast, en met overdreven grote tas met, jawel een dekentje!!!
Zo ga je niet naar een rouwende familie, dan ga je stil en ingetogen naar binnen .
Over haar kapsel is al genoeg gezegd .
Hoop vandaag op beter .

Voor zover ik zo snel kon zien koningin Mathilde zeer verzorgd en classy.
Wat zijn de koning en koningin van Bhutan toch een prachtig paar; 28.30minuut achter WA en Max…
https://koningsfan.nl/koning-jigme-khesar-namgyel.html

Last edited 8 maanden geleden by PK020

Huh? Ze zijn toch niet met easyJet gevlogen?

Met regeringstoestel

De VIPs kunnen vanmiddag koningin Elisabeth II de laatste eer bewijzen door langs de kist te lopen. Er wordt een VIP timeslot ingesteld. Vervolgens worden de gasten om 6 pm op Buckingham Palace verwacht ‘for drinks and canapes’ . Dresscode is lounge suits and morning dress.

Me too,

Last edited 8 maanden geleden by Tantie

Echt jammer van het haar. Alle anderen keurig gekapt. Zonde. Verder prachtige outfit.

Outfit prima, verschijning voor mij echt enorme plaatsvervangende schaamte zo op het wereldtoneel. Beatrix is koningin waardig, ‘èn op naar morgen’ = herkansing voor Maxima, ben ik nu te streng?
Ik denk het niet ’te streng’, wel enorm teleurgesteld, wat een enorme misser koningin Maxima, waarom? Voor mij geen respect tonend voor The Queen, zo kan het ook….>
https://www.garderoberoyale.be/receptie-op-buckingham-palace/

Last edited 8 maanden geleden by PK020

Kroonprinses Elisabeth verrast me meer dan…. Ondanks de verdrietige aanleiding heb ik haar nog niet eerder zo koninklijk mogen ervaren, prachtig zo, koningin waardig!
https://www.garderoberoyale.be/prinses-elisabeth-tekent-rouwregister/

Wat een dame, keurig!

Outfit keurig en passend…maar dat haar…afschuwelijk… ontzettend slordig en onverzorgd… dit is het echt niet…🤦‍♀️

Ik las het ook dat politie en OM bang zijn voor ontvoering of aanslag op Rutte of Amalia, ik schrok ervan, heel erg dit.

Hebben jullie het gelezen? De politie en OM maken zich zorgen om de veiligheidssituatie van Amalia. Ze woont weer thuis. De mocro-maffia zou het op haar hebben voorzien las ik net, niet te geloven. Wat afschuwelijk en beangstigend. Bah wat een nare toestanden.

Last edited 8 maanden geleden by Tantie

Hoe diep zijn we afgegleden, te belachelijk voor woorden! Zag dat er bij de studentenclubs ook al een en ander mis was! Wordt ze zo dan gedwongen in t buitenland te studeren?

Dit vind ik erg, in wat voor wereld leven we toch?
Kan zo.n meisje nu nog niet eens van haar vrijheid en studietijd genieten ? Afschuwelijk.

2014 en 2018 vind ik persoonlijk de mindere outfits.. de rest is eigelijk allemaal prima met voor mij toppers in 2013, 2015 en 2021…👌 benieuwd wat komende dinsdag gaat brengen…

Die peeptoes kunnen echt niet op Prinsjesdag, what was she thinking? De jurken van Jan Taminiau springen eruit o.a. door de elegantie en goede pasvorm.

Wat is precies het probleem met dit soort pumps dan? Ik vind ze echt vet. Staan prachtig.

Ik vind ze ook heel mooi, maar misschien is t qua etiquette een probleem?

De donkerrode 2019 en de gouden 2013 japonnen vond ik absoluut stunning.

Het commentaar op het decolleté snap ik nog steeds niet. Het is zo minimaal, het had nog wel meer gekund. Ik vind de jurken met soepele stof wel echt vele malen mooier dan dat stijve. Is wel echt persoonlijke voorkeur want de stijver stoffen staan haar goed. Ik vind alleen een lossere look aansprekender, meer bohemie. Hopelijk kiest ze dus zoiets voor dit jaar.

Mijn toppers uit de collectie Prinsjesdagjurken zijn de bordeauxrode jurk met cape uit 2019, de gebloemde rok met top 2021 en de gouden rok met blauwe top van Iversen. Prinsjesdag, hoedjesdag! Yes, tijd voor een mooie stijlvolle hoed! A la 2018? Wat een gave hoed was dat, de schotelhoed met bloemen en veer, prachtig. Poe ik ben reuze benieuwd wat Maxima, Amalia en Laurentien a.s. dinsdag zullen dragen.

Last edited 8 maanden geleden by Tantie

De goudkleurige japon die Maxima als eerste droeg tijdens haar koningin zijn op Prinsjesdag vind ik met stip op nummer 1 staan, gevolgd door de lichtgrijze japon uit 2017.
Als goede derde ga ik voor het kunstwerk van Jan Taminiau uit 2015.
Ik vind een japon waar bovenstuk en rokgedeelte van dezelfde stof zijn voor deze gelegenheid het mooist en heb een sterke voorkeur voor 3/4 of lange mouwen, opgestoken kapsel en een chique hoed.
De kleur rood staat Maxima prachtig, maar is in mijn beleving minder geschikt voor deze dag omdat de uitgelegde loper, troon, stoelen en achterwand ook al rood zijn.

Ik ben fan van Jan Tamineau, ook de volantjurk vind ik mooi, zeker na het verfbadje. Van Natan ben ik noooit zo onder de indruk, regelmatig scheve zomen, patroon loopt niet door, en altijd die stijve stoffen. Ik hou van soepelvallende stoffen.

De meeste jurken vind ik prachtig de jurken uit 2015, 2017 springen er voor mij uit. Maar ook de jurk van vorig jaar is heel mooi. De jurken die, wat mij betreft, naar de kringloop kunnen zijn de jurken uit 2018 en 2020.

De Taminiau’s en de Iversen vind ik erg mooi, zou ik nog wel een keer willen zien.
Ik laat mij dinsdag graag verrassen, ben heel benieuwd wat moeder en dochter klaar hebben hangen. En ook wel een beetje nieuwsgierig hoe de gesprekken over de keuzes dan gaan😉

De laatste jaren was de outfit maar zo-zo.
Ik hoop op een stijlvolle jurk met lange mouwen.
En dat Laurentien weer eens uitblikt!
Jammer dat Eloise Amalia niet kan vergezellen.

Jaaaa Siobhan, goed idee, Eloise èn Amalia dan ook samen in één koets. Beiden interessante jonge dames-prinsessen 👍🏼

Hoop zo op iets donkergroens!! Verder vind ik 2015 en 2019 echt fantastisch. Afgelopen jaar is wat mij betreft een misser.

Erg benieuwd! Voor Amalia hoop ik op iets lichtblauws. Dat stond haar van de week ook erg goed!

De gouden en de handbeschilderde / geborduurde Taminiau jurk zijn veruit mijn favoriet. De rok en top van Claes Iversen vind ik ook heel Mooi. De jurken uit 2021, 2018 en 2017 vind ik helaas echt niet mooi. Van mij mag ze zeker een keer voor groen, oranje of roze kiezen. Dat staat haar altijd het best!
En die Matthijs van Bergen jurk zou ik ook wel graag weer eens terug zien, maar voor nu vind ik Rood niet echt een kleur waar ik voor zou kiezen met alle toestanden in de wereld.

Last edited 8 maanden geleden by AnnekeM

Mooist van bovenstaande: de rode, maar dat is voor nu te vrolijk, en dat past niet bij de situatie in het land. De geborduurde roze en de grijze. Maar ze zal niet een jurk van Prinsjesdag weer herdragen op deze dag. Dan vind ik een paar opties die hieronder worden genoemd zeker kanshebbers.

De rode Valentino is net als de rode Mattijs van den Berg echt prachtig en gepast voor Prinsjesdag, maar idd niet voor volgende week, in deze wanordelijke wereld èn de heugelijke entree van de Prinses van Oranje want te opzichtig.

Ik moet ineens aan de Van Gogh-japon van Mattijs van Bergen denken, ik was daar eerst niet echt enthousiast over maar wie weet een prima ingehouden kleurenpalet van een wereldberoemde Nederlandse schilder voor volgende week?

Uit De Kast 🗄 https://www.modekoninginmaxima.nl/mattijs-van-bergen-schenkt-13-ontwerpen-aan-centraal-museum/

Prachtig overigens ook de bordeauxrood paars blauwe mantel🤩 , in 2023 wellicht?

Last edited 8 maanden geleden by PK020

De beccaria jurk, de bordeaux taminiau jurk en de iversen rok in combinatie met blauwe top vind ik minder geslaagd. Alle andere jurken kan ik wel smaken. De iversen jurk met de aangepaste top (zelfde motief) vind ik wel mooi.

Ze gaat natuurlijk de (wat aangepaste) avondjurk met kleurverloop (ombre) en broderie d’art van Jan Taminiau, als eerbetoon aan koningin Elizabeth dragen: https://www.modekoninginmaxima.nl/staatsbezoek-aan-het-verenigd-koninkrijk-avondprogramma/

Prachtig maar m.i. meer een avond/gala japon, dat vind ik overigens ook van de handbeschilderde Taminiau. Deze laatste draagt Maxima vast niet, ze is nog steeds aan het bijkomen en warm worden na haar Nederlandse temperatuur ervaringen van gisteren 🥶😉

Last edited 8 maanden geleden by PK020

Zou een mooi eerbetoon zijn, maar dan zal er toch een jasje of iets overheen moeten, lijkt me anders wat te laag, of er met jasje dan nog wat van de pracht overblijft waag ik te betrwijfelen

pelerine?

Ja, mooie optie

Absoluut de jurk op haar eerste Prinsjes dag als Koningin.
Daar kwam echt een Koningin de koets uit
Zo elegant, en alleen al door de kleur en de bijzondere bewerking van de stof was dit (relatief eenvoudige ,) ontwerp een plaatje!!
Ik vind ook dat een lange jurk, die op de dag gedragen wordt , niet te uitbundig moet zijn, dat is voor de echte avondjurken bestemd.

Mijn favoriete jurk is de lichtgrijze van Natan uit 2017 : wat een ongelooflijk verfijnde chic !!! Dan volgt wel de goudkleurige van Taminiau : die is echt majestatisch-koninklijk !!

De eerste Prinsjesdagjurk als Koningin – de gouden japon van Jan Taminiau – blijft mijn favoriet. Een perfecte jurk voor de gelegenheid. Mijn nummer twee is de grijze japon van Natan – heel elegant en mooi passend. Nummer drie is de blauw/goude combinatie van Claes Iversen.
De paars/roze Taminiau japon (Japans) vind ik prachtig, maar niet geschikt voor Prinsjesdag. Meer een avondjapon.
De enige outfit die ik echt niet mooi vond is die van vorig jaar, de oranje top met de stijve bloemetjesrok.

Ik heb twee favorieten:
2013 – Stemmig en ingenieus goud van Jan T
2016 – Koninklijk bauw icm subtiel goud van Claes I

Als het op herdragen aankomt ga ik voor stemmig goud/2013, de set van 2016 hebben we immers eerder deze week al gespot. ☺️

Stemmig goud was Maxima’s entree, stemmig goud begeleidt nu Amalia’s entree; ik vind dit wel een mooie gedacht.

De eerste en laatste zijn mijn favoriete opties

Ik ga voor de rode plissé, wil ik zo graag nog eens zien. En het is ook echt een jurk voor zo.n gelegenheid.

Ik ga voor deze look: https://natan.be/sites/default/files/styles/product_list/public/look-images/220715_shot04_022.jpg?itok=OpSjWlou
Maar dan met een lange, rechte rok in plaats van een broek.

Last edited 8 maanden geleden by Jens

Oeh dat is wel gewaagd! Wel leuk al zou ik een broek nog toffer vinden. Of een hele wijde soepel vallende broek wat van ver af een rok lijkt. Beetje zoals in de victoriaanse tijd.
Als het in elk geval maar kleurrijk is!

Lekker warme cape, mooie kleur!

Klopt, dat vond ik zo’n heerlijke wolk. Die mag ze ook aantrekken, al verwacht ik het niet ivm de ordelinten etc.

Ze had toen haar kapsel ook zooo mooi.

Ik vind alle outfits mooi, behalve de grijze uit 2017 en de stugge set uit 2021. Het hoedje uit 2019 vind ik ook onflatteus. Ik hoop haar eerste jurk terug te zien, de gouden, echt schitterend.