Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 18 sep 73 reacties

10 x modekoningin Máxima op Prinsjesdag

Morgen is het weer zover: Prinsjesdag! In deze blog blikken we terug op de jurken die Máxima als koningin droeg.

Voor haar eerste Prinsjesdag als koningin laat Máxima een goudkleurige japon maken bij Jan Taminiau. Het kledingstuk is van onder tot boven bezet met ruitvorming borduurwerk, dat uitloopt van klein naar groot. Een sterk staaltje ambacht, want het patroon loopt bij de naden keurig door. Meer informatie over de werkwijze en het materiaal, vind je hier

Hate it or love it. Zo kan de look van 2014 wel omschreven worden. Van hoed tot peeptoes is de koningin gehuld in het rood, en de meningen daarover blijken behoorlijk uiteen te lopen. Zo vindt de een dat de koningin veel te prominent aanwezig is, terwijl een ander de look hartstikke hip vindt en wijst op de rood-op-rood-trend. Ik ben heel benieuwd hoe jullie er vandaag de dag tegenaan kijken. En voor we doorgaan naar 2015, wil ik nog even wijzen op het feit dat de jurk – van Valentino- gewoon gekocht is via het web. Geinig, niet waar? 

Voor Prinsjesdag 2015 neemt Máxima opnieuw contact op met Jan Taminiau. De samenwerking tussen de koningin en de ontwerper resulteert in een waar kunstwerk, met verschillende borduurtechnieken en handgeschilderde bloemen en dieren. Meer weten over de werkwijze en materialen? Klik dan hier. 

In 2016 wijkt Máxima voor het eerst uit naar Claes Iversen, een Nederlandse ontwerper met een Deense achtergrond. De samenwerking tussen de twee levert een tweedelige combinatie op met een blouse van nachtblauwe zijde en een lange rok van goudkleurige zijde en donkerblauw guipure kant. De hoed, van Fabiene Delvigne, is Máxima’s favoriete hoofddeksel.

Normaal gesproken levert Máxima’s favoriete couturier, Edouard Vermeulen, alleen dagkleding aan de koningin, maar voor Prinsjesdag 2017 wordt een uitzondering gemaakt. Máxima vindt een lichtgrijze stof met geëtste bloemen en laat hem verwerken in een japon zonder toeters of bellen. De bijpassende turban is een ontwerp van Jolanda, Máxima’s kamenier. 

Na twee keer couture, kiest de koningin in 2018 weer voor prêt-à-porter. Dit keer van Luisa Beccaria, een Italiaanse ontwerpster. Wie het brein is achter de enorme schotelhoed met bloemen en fazantenveer is inmiddels bekend: Jolanda, Máxima’s kamenier.

Na een wolk van pasteltinten zien we in 2019 een robijnrode jurk opduiken. Het ontwerp van Jan Taminiau valt niet bij iedereen in de smaak vanwege het decolleté, maar oogst gelukkig vooral lof vanwege de kleur, het borduurwerk op de pelerine en de hippe hoed van Philip Treacy.

Op Prinsjesdag 2020 is het door de corona-pandemie soberheid troef. Máxima besluit -heel verstandig- geen nieuwe jurk te kopen, maar kiest voor een volantjurk van Claes Iversen. Voorheen ging het kledingstuk in felgele tint door het leven, maar na een verfbadje is de jurk nu okergeel.

Foto: PPE

Voor Prinsjesdag 2021 hoeft de koningin evenmin te shoppen. In haar garderobe hangen namelijk nog een felrode top en lichtblauwe avondrok, die door alle afzeggingen in coronatijd nog niet gedragen waren. De perfect matchende turban is een al eerder gedragen ontwerp van Fabienne Delvigne.

Foto: PPE

Op Prinsjesdag 2022 kiest de koningin voor mode van eigen bodem. Benchelal maakt voor haar een japonmantel met wikkelsjaal, gemaakt van air-mesh/neoprene met bijpassende hoed. De stof is gemaakt van gerecycled materiaal.

Prinsjesdag 2022. Foto: PPE

Tijd om te stemmen op de mooiste!

Ik ga voor de look van....

Resultaten bekijken

Laden ... Laden ...

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
73 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Kapsels in alle varianten waren super!

Máxima heeft zoveel mooie jurken gedragen tijdens Prinsjesdag. Uit deze selectie vind ik toch echt deze bordeaux rode ensemble geweldig. Alhoewel ik onze koningin grote hoeden prachtig vind staan, kan mij deze kokette Tracy hoedje bekoren. Een erg chique en smaakvolle combinatie.

De rood blauwe combi van 2021 spreekt mij het meeste aan. Ik ben benieuwd naar de outfit van morgen.

2015 is prachtige haute couture de kleurstelling staat haar prachtig. Josine, maak er geen Libelle blog van. Rood in dit geval Valentino
staat haar fantastisch en ze is degene die de boel jeux moet geven.
Je schrijft bij de Bordeaux taminiau over decolleté, doe niet zo preuts

Omdat dit jouw persoonlijke blog is Josine met persoonlijke verhalen, ideeën etc, kan ik me voorstellen dat de tekst betreffende ‘preuts’ anders overkomt bij lezers zonder de leeservaring van vorig jaar. Ik vermoed dat als de formulering anders was geweest de reactie van Maarten er mogelijk anders had uitgezien.
Of een “verzameling mopperkonten” als een feit kan worden gezien vraag ik me overigens af 😁

Ik blijf mijn keuze trouw: 2013.
Maar heb wel even geaarzeld, want de grijze outfit van vorig jaar vind ik Maxima zó charmant staan….!

Lastige keuze, uiteindelijk heb ik op de jurk uit 2019 gestemd. Mooie japon en prachtige kleur, maar er zitten meer juweeltjes tussen. Op naar morgen, joehoe😊

2022 , 2018 en 2014 , afschuwelijk !!
zeker met Prinsjesdag zie ik graag een representatieve koningin!!

Nou Gerda vertel even wat hier niet representatief aan in

Ik heb gestemd op de Prinsjesdag outfit van 2017: Edouard Vermeulen en de turban van Jolanda, wat een elegante en uiterst chique verschijning. Misschien ben ik wel de enige, maar ik vind Edouard Vermeulen helemaal geweldig:)Op de tweede plek kies ik voor de Prinsjesdag outfit van 2019: Jan Taminiau met de hippe hoed van Philp Treacy, echt heel mooi, vooral die mooie pelerine die zij ook bij de kroning in Japan heeft gedragen bij een jumpsuit vind ik echt heel mooi en chic:)
Ik kan niet wachten op morgen. Ik ben zo benieuwd naar wat Amalia en Alexia gaan dragen. Zou Alexia weer gaan snuffelen in de kast van mama Maxima?

Dag Sneeuwwitje, even over je laatste vraag: ik zou het toch jammer vinden wanneer de dochters op zo’n jaarlijks bijzondere, historische dag kleding van hun moeder zouden dragen. Ten 1ste omdat moeder er zelf bij is en ten 2de omdat het dan leuk is wanneer de prinsessen iets aantrekken wat origineel en voor hen speciaal gekocht/gemaakt is.
Maar…..we moeten het afwachten!😊

Laat de prinsessen zelf maar kiezen i.p.v. uit de kast van mama !

Wat heeft ze toch veel moois gedragen. Ik val meteen weer voor de gouden Taminiau jurk uit 2013, maar 2015, 2016 en 2022 staan wat mij betreft ook hoog in het lijstje.

2015 ( met tot nu toe de meeste stemmen ) is voor mij totaal geen Prinsjesdag jurk maar een parel van een galajapon.
De versie van 2018 ervaar ik als te weinig statig voor een dergelijk evenement evenals het okergele exemplaar van 2020.

De rest van de japonnen zijn 👍🏼 keuzes waarbij het mij persoonlijk opvalt dat ik de lichtgrijze van 2017 met het jaar mooier vind worden.

🥇Oké, als ik echt moet kiezen ga ik voor JT’s goud uit 2013 👌🏼

Bijna allemaal staaltjes van vakmanschap, heb geen absolute favoriet. De outfit van 2022 vind ik ongelooflijk lelijk, grauw en grof en totaal niet bij Maxima passen. Hopelijk was het een eenmalige actie en komt er morgen weer iets charmanters te voor schijn.

De bordeauxrode outfit uit 2019, de goudkleurige uit 2013 en de okergele outfit zijn mijn absolute favorieten. Ik vind de rode outfit wel mooi en zeker met de peeptoes, de rokken met de stijve stoffen vind ik persoonlijk nooit zo mooi. Vorig jaar was heel bijzonder., maar niet mijn smaak en zeker minder herdraagbaar omdat het zo apart is. Ben benieuwd wat voor verrassing ons morgen te wachten staat……

Wat leuk om t allemaal terug te zien. Prachtige jurke, haar debuut, alle jurken van Taminau, de Iversen. Eigenlijk maar 1 die ikniet mooi vond. De Natan top met rok. Niet vanwege de kleur ofzo maar de rok zat echt slecht in elkaar. Die had ze terug mogen sturen….. ikheb gekozen voor 2019. Een prachtig totaalplaatje.

Ik kan niet stemmen op dé mooiste want het zijn er veels te veel die ik even mooi vind. Alleen de japonmantel van vorig jaar kan mij niet bekoren, hoe apart hij ook is.

Ieder jaar blijf ik weer zeggen dat de eerste jurk als Koningin (de gouden Taminiau) de mooiste en meest geschikte Prinsjesdag japon was! De minst geslaagde vind ik die van vorig jaar. Echt absoluut niet mooi noch geschikt.

Ik probeerde mijn reactie te bewerken om nog iets toe te voegen, maar dat lukt niet (“Rustig aan!”). Dus bij deze:
Mijn nummer twee is de grijze Natan van 2017, ook erg elegant en gepast.
De jurk van 2015 vind ik ook prachtig, maar meer een japon voor een gala dan voor deze gelegenheid.

Ik heb gekozen voor 2022. Ik vind dit heel gewaagd en totaal anders dan anders en heeft zeer goed uitgepakt voor Máxima. Het deed mij denken aan silhouet van Wilhelmina, de kleur paste er mooi bij en de stof, … tja gewaagd. Past uitstekend bij het geheel. Heel apart dit.

De japon (de hele look bij elkaar) van 2017 is mijn favoriet, mooie stof, hoed, schoenen, kapsel, prachtig totaalplaatje. Benieuwd naar morgen. Misschien mag ik van bovenstaande japonnen iets uitzoeken voor Alexia? Ik zie haar zo weglopen in de rode look van 2014, inclusief peeptoes. En voor Amalia die van 2018, maar met iets anders op haar hoofd. Een hoed is wel min of meer verplicht voor morgen toch?

Laat de prinsessen maar eens zelf iets kiezen i.p.v. uit de kast van mama !

Zeker, dat hoop ik ook. Maar dat neemt niet weg dat ik de stijl van genoemde japonnen bij de dames vind passen. Het hoeft echt niet die japon te zijn, liever niet natuurlijk.

Ik heb gestemd op 2015 maar ik vind 2021 ook prachtig vooral de rok. Het minst mooi vind ik 2022, het lijkt wel of ze naar Siberië gaat.

Haha

Gestemd op 2015, maar eigenlijk vind ik bijna alles prachtig. 2018 en 2022 vallen mij wat tegen, maar zelfs daar is weinig op aan te merken als je het mij vraagt. De japon uit 2015 vind ik een waar kunstwerk, vandaar mijn keus. In de andere jaren vind ik het wel een pluspunt dat ze een (grotere) hoed draagt i.p.v. een haaraccessoire. Ik vind Maxima er op Prinsjesdag altijd heel koninklijk uitzien, altijd goed verzorgd, haar haren mooi gekapt. En toch altijd een verrassing wat ze draagt en eigenlijk ook nooit hetzelfde. Ga er maar aan staan! Ik wacht met heel veel plezier op wat ze ons morgen gaat laten zien 🙂

Haha, ik zie na t stemmen op 2022 mijn hoop van vorig jaar en dat ik voorgaande outfits maar zo-zo vond. En dat vind ik nog steeds. De toppers zitten in haar prinsessetijd.
Maar 2022 was gedurfd, heerlijk!

Morgen zullen de Jordanie outfits opduiken, denk ik. Ook die van Amalia.

2015 die staat bij mij met stip bovenaan .
Zo mooi en zo bijzonder met al dat handwerk, een jurk om heel zuinig op te zijn .
De goudkleurige jurk op haar eerste prinsjes dag als koningin vind ik ook prachtig, en mooi gemaakt.
Haar rode prinsjes dag jurk heel leuk, en vooral met de pillbox, handschoenen en schoenen niet mooi hierbij .

De jurk en hoed uit 2018 blijven me verbazen, wat mij betreft een flop. Ook de combinatie uit 2021 kan me niet bevallen. Verder prima outfits, maar sommigen lijken me meer voor een avond, zoals de mooie jurk uit 2015.
Uiteindelijk heb ik voor 2013 gekozen. Koninklijk, chic en geschikt voor de gelegenheid.

2015 nog steeds mijn favoriet, 2021 is mijn grootste flopper!

Zoveel zin in morgen!

Dit vind ik erg, in wat voor wereld leven we toch?
Kan zo.n meisje nu nog niet eens van haar vrijheid en studietijd genieten ? Afschuwelijk.

2014 en 2018 vind ik persoonlijk de mindere outfits.. de rest is eigelijk allemaal prima met voor mij toppers in 2013, 2015 en 2021…👌 benieuwd wat komende dinsdag gaat brengen…

Die peeptoes kunnen echt niet op Prinsjesdag, what was she thinking? De jurken van Jan Taminiau springen eruit o.a. door de elegantie en goede pasvorm.

Wat is precies het probleem met dit soort pumps dan? Ik vind ze echt vet. Staan prachtig.

Haar tenen bungelen erover heen !

De donkerrode 2019 en de gouden 2013 japonnen vond ik absoluut stunning.

Het commentaar op het decolleté snap ik nog steeds niet. Het is zo minimaal, het had nog wel meer gekund. Ik vind de jurken met soepele stof wel echt vele malen mooier dan dat stijve. Is wel echt persoonlijke voorkeur want de stijver stoffen staan haar goed. Ik vind alleen een lossere look aansprekender, meer bohemie. Hopelijk kiest ze dus zoiets voor dit jaar.

Mijn toppers uit de collectie Prinsjesdagjurken zijn de bordeauxrode jurk met cape uit 2019, de gebloemde rok met top 2021 en de gouden rok met blauwe top van Iversen. Prinsjesdag, hoedjesdag! Yes, tijd voor een mooie stijlvolle hoed! A la 2018? Wat een gave hoed was dat, de schotelhoed met bloemen en veer, prachtig. Poe ik ben reuze benieuwd wat Maxima, Amalia en Laurentien a.s. dinsdag zullen dragen.

Last edited 1 jaar geleden by Tantie

De goudkleurige japon die Maxima als eerste droeg tijdens haar koningin zijn op Prinsjesdag vind ik met stip op nummer 1 staan, gevolgd door de lichtgrijze japon uit 2017.
Als goede derde ga ik voor het kunstwerk van Jan Taminiau uit 2015.
Ik vind een japon waar bovenstuk en rokgedeelte van dezelfde stof zijn voor deze gelegenheid het mooist en heb een sterke voorkeur voor 3/4 of lange mouwen, opgestoken kapsel en een chique hoed.
De kleur rood staat Maxima prachtig, maar is in mijn beleving minder geschikt voor deze dag omdat de uitgelegde loper, troon, stoelen en achterwand ook al rood zijn.

Ik ben fan van Jan Tamineau, ook de volantjurk vind ik mooi, zeker na het verfbadje. Van Natan ben ik noooit zo onder de indruk, regelmatig scheve zomen, patroon loopt niet door, en altijd die stijve stoffen. Ik hou van soepelvallende stoffen.

De meeste jurken vind ik prachtig de jurken uit 2015, 2017 springen er voor mij uit. Maar ook de jurk van vorig jaar is heel mooi. De jurken die, wat mij betreft, naar de kringloop kunnen zijn de jurken uit 2018 en 2020.

De Taminiau’s en de Iversen vind ik erg mooi, zou ik nog wel een keer willen zien.
Ik laat mij dinsdag graag verrassen, ben heel benieuwd wat moeder en dochter klaar hebben hangen. En ook wel een beetje nieuwsgierig hoe de gesprekken over de keuzes dan gaan😉

De laatste jaren was de outfit maar zo-zo.
Ik hoop op een stijlvolle jurk met lange mouwen.
En dat Laurentien weer eens uitblikt!
Jammer dat Eloise Amalia niet kan vergezellen.

Ohhh, gelukkig zal dat niet plaatsvinden 🤓

Jaaaa Siobhan, goed idee, Eloise èn Amalia dan ook samen in één koets. Beiden interessante jonge dames-prinsessen 👍🏼

Hoop zo op iets donkergroens!! Verder vind ik 2015 en 2019 echt fantastisch. Afgelopen jaar is wat mij betreft een misser.

Erg benieuwd! Voor Amalia hoop ik op iets lichtblauws. Dat stond haar van de week ook erg goed!

De gouden en de handbeschilderde / geborduurde Taminiau jurk zijn veruit mijn favoriet. De rok en top van Claes Iversen vind ik ook heel Mooi. De jurken uit 2021, 2018 en 2017 vind ik helaas echt niet mooi. Van mij mag ze zeker een keer voor groen, oranje of roze kiezen. Dat staat haar altijd het best!
En die Matthijs van Bergen jurk zou ik ook wel graag weer eens terug zien, maar voor nu vind ik Rood niet echt een kleur waar ik voor zou kiezen met alle toestanden in de wereld.

Last edited 1 jaar geleden by AnnekeM

Mooist van bovenstaande: de rode, maar dat is voor nu te vrolijk, en dat past niet bij de situatie in het land. De geborduurde roze en de grijze. Maar ze zal niet een jurk van Prinsjesdag weer herdragen op deze dag. Dan vind ik een paar opties die hieronder worden genoemd zeker kanshebbers.

De rode Valentino is net als de rode Mattijs van den Berg echt prachtig en gepast voor Prinsjesdag, maar idd niet voor volgende week, in deze wanordelijke wereld èn de heugelijke entree van de Prinses van Oranje want te opzichtig.

Ik moet ineens aan de Van Gogh-japon van Mattijs van Bergen denken, ik was daar eerst niet echt enthousiast over maar wie weet een prima ingehouden kleurenpalet van een wereldberoemde Nederlandse schilder voor volgende week?

Uit De Kast 🗄 https://www.modekoninginmaxima.nl/mattijs-van-bergen-schenkt-13-ontwerpen-aan-centraal-museum/

Prachtig overigens ook de bordeauxrood paars blauwe mantel🤩 , in 2023 wellicht?

Last edited 1 jaar geleden by PK020

De beccaria jurk, de bordeaux taminiau jurk en de iversen rok in combinatie met blauwe top vind ik minder geslaagd. Alle andere jurken kan ik wel smaken. De iversen jurk met de aangepaste top (zelfde motief) vind ik wel mooi.

Ze gaat natuurlijk de (wat aangepaste) avondjurk met kleurverloop (ombre) en broderie d’art van Jan Taminiau, als eerbetoon aan koningin Elizabeth dragen: https://www.modekoninginmaxima.nl/staatsbezoek-aan-het-verenigd-koninkrijk-avondprogramma/

Prachtig maar m.i. meer een avond/gala japon, dat vind ik overigens ook van de handbeschilderde Taminiau. Deze laatste draagt Maxima vast niet, ze is nog steeds aan het bijkomen en warm worden na haar Nederlandse temperatuur ervaringen van gisteren 🥶😉

Last edited 1 jaar geleden by PK020

Zou een mooi eerbetoon zijn, maar dan zal er toch een jasje of iets overheen moeten, lijkt me anders wat te laag, of er met jasje dan nog wat van de pracht overblijft waag ik te betrwijfelen

pelerine?

Ja, mooie optie

Absoluut de jurk op haar eerste Prinsjes dag als Koningin.
Daar kwam echt een Koningin de koets uit
Zo elegant, en alleen al door de kleur en de bijzondere bewerking van de stof was dit (relatief eenvoudige ,) ontwerp een plaatje!!
Ik vind ook dat een lange jurk, die op de dag gedragen wordt , niet te uitbundig moet zijn, dat is voor de echte avondjurken bestemd.

Mijn favoriete jurk is de lichtgrijze van Natan uit 2017 : wat een ongelooflijk verfijnde chic !!! Dan volgt wel de goudkleurige van Taminiau : die is echt majestatisch-koninklijk !!

De eerste Prinsjesdagjurk als Koningin – de gouden japon van Jan Taminiau – blijft mijn favoriet. Een perfecte jurk voor de gelegenheid. Mijn nummer twee is de grijze japon van Natan – heel elegant en mooi passend. Nummer drie is de blauw/goude combinatie van Claes Iversen.
De paars/roze Taminiau japon (Japans) vind ik prachtig, maar niet geschikt voor Prinsjesdag. Meer een avondjapon.
De enige outfit die ik echt niet mooi vond is die van vorig jaar, de oranje top met de stijve bloemetjesrok.

Ik heb twee favorieten:
2013 – Stemmig en ingenieus goud van Jan T
2016 – Koninklijk bauw icm subtiel goud van Claes I

Als het op herdragen aankomt ga ik voor stemmig goud/2013, de set van 2016 hebben we immers eerder deze week al gespot. ☺️

Stemmig goud was Maxima’s entree, stemmig goud begeleidt nu Amalia’s entree; ik vind dit wel een mooie gedacht.

De eerste en laatste zijn mijn favoriete opties

Ik ga voor de rode plissé, wil ik zo graag nog eens zien. En het is ook echt een jurk voor zo.n gelegenheid.

Ik ga voor deze look: https://natan.be/sites/default/files/styles/product_list/public/look-images/220715_shot04_022.jpg?itok=OpSjWlou
Maar dan met een lange, rechte rok in plaats van een broek.

Last edited 1 jaar geleden by Jens

Oeh dat is wel gewaagd! Wel leuk al zou ik een broek nog toffer vinden. Of een hele wijde soepel vallende broek wat van ver af een rok lijkt. Beetje zoals in de victoriaanse tijd.
Als het in elk geval maar kleurrijk is!

Lekker warme cape, mooie kleur!

Klopt, dat vond ik zo’n heerlijke wolk. Die mag ze ook aantrekken, al verwacht ik het niet ivm de ordelinten etc.

Ze had toen haar kapsel ook zooo mooi.

Ik vind alle outfits mooi, behalve de grijze uit 2017 en de stugge set uit 2021. Het hoedje uit 2019 vind ik ook onflatteus. Ik hoop haar eerste jurk terug te zien, de gouden, echt schitterend.