Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 25 okt 37 reacties

Deze jurken liet Máxima langer (ja, langer!) maken

De mode is beduidend langer dan pakweg tien jaar geleden. Máxima heeft daar wel een oplossing voor. In haar naaiatelier op Paleis Huis ten Bosch worden de jurken gewoon een paar centimeter verlengd.

Het verlengen is mogelijk doordat de jurken van Natan -indien de stof het toelaat- voorzien zijn van een brede zoom. Door die los te tornen, terug te vouwen, de stof te bewerken en vervolgens weer minder ver om te slaan, win je aan roklengte. Dat blijkt ook wel uit de jurk die vandaag gedragen wordt. Tel de rondjes in het dessin maar eens.

PPE Agency

Vorige week dook er ook een voorbeeld op. Máxima’s felrode robe manteau is na twee keer dragen een paar centimeter verlengd.

Kijk maar naar het verschil in dessin bij de zoom.

En nog een laatste voorbeeld: tijdens het bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk droeg Máxima een gestreepte jurk uit 2013. Doordat de zoom in dit geval aan de binnenzijde is verlengd (niet zichtbaar voor ons) konden er heel wat centimeters gewonnen worden.

PPE

De eerdere stofvouw is zo goed mogelijk gestoomd en gestreken, maar wie goed kijkt, ziet hem nog wel.

Nog meer uitgelegde zomen:

PPE/RVD/Jeroen vd Meyde
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
37 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Dit is toch echt te triest, met zo’n budget zo rondlopen. Nix duurzaam, gewoon armoedig gezicht. Wat wil ze nou hiermee?? Moeten we nu denken dat ze nadenkt over geld uit geven. ?? Hoppa , breng naar de kringloop p en maak er iemand blij mee die de jurk weer snel inkort

Volgens mij had Ina het alleen over het laatste jurkje, wat door de zichtbare ” uithaal” armoedig overkomt. En niet over het verlengen in het algemeen.
Maar Afijn, misschien lees ik het verkeerd, en niet de vele anderen😄
Zelf zou ik het niet dragen, zou me vreselijk storen.
De andere jurken hebben nu een mooiere lengte, en zijn nog heel goed draagbaar.
Ik denk niet dat ze er minder door koopt. Ik denk dat we zelfs zeer verbaasd zouden zijn, over de vele kledingstukken die ze koopt en uitsluitend prive draagt.

Klopt Celeste, het ging mij alleen om de laatste jurk waar het erg zichtbaar is.

Prima idee als het goed gaat, heel slecht idee als het zichtbaar blijft

👉🏼 Verder 2️⃣

Het “duurzaam” ‘verlengen’ van een rok/jurk-lengte (blijkbaar nu een actueel werkwoord op MKM ) is m.i. een inbreuk op het werk van een kunstenaar/ontwerper zeker in geval van een op maat gemaakt kledingstuk òf helemaal op een uniek ontworpen exemplaar.

Verlengen en vermaken zijn in heur majesteits geval al of niet publiciteit technisch gedreven koninklijke ( handige) keuzes. 👍🏼

Laten we daarbij niet ons eigen veranderd persoonlijk (westers) perspectief vergeten over bijvoorbeeld de hedendaagse rok/jurklengte en hoe we tegen kleuren, combinaties en stoffen aankijken.

Het vanuit MKM positief bedoelde ‘verlengen’ is m.i. niet per definitie “duurzaam” …. nu op naar de “verduurzaamde” 👗 zonder 🦞 …

💡 Leeft en kiest onze koningin werkelijk echt zo duurzaam? Heur aanschaffen de laatste jaren op velerlei gebied stemmen mij in alle respect in ieder geval tot twijfelen en nadenken 🤔 💭

🧵🪡 Kleding vermaken is zoals door andere lezers opgemerkt ( regelmatig genoodzaakt ) van alle tijden. Onze koningin immers beschikt over een zeer kwalitatief hoogstaand groot arsenaal aan kledingstukken/stoffen al of niet op maat gemaakt.

Maar of een jurkje ‘dit of dat’ verlengen harerzijds bijdraagt aan een duurzamere 🌎 cq omgang aangaande haar kledij en aanverwanten? 👗👠👛💍

Ik vraag het me ten. zeerste af ofwel ik ben helaas niet overtuigd, “sorry “ medelezers; of zoals een lezer deelde een kwestie van ‘PR-activiteiten’? Een onderdeel van een charmeoffensief aangaande het/ons duurste – heb ik me laten vertellen – koningshuis van Europa?

Verder…… 👉🏼

Nee, het zal voor duurzaamheid in zn geheel niet veel uitmaken. Maar ik vind t veel beter dan steeds nieuwe kleding kopen. Een aardige mix tussen nieuw en oud, met iets meer oud dan nieuw.
En pr-technisch? Ja, vast wel maar is dat erg?

Is idd zeker niet erg Wiekie maar mijn indruk is dat Máxima teveel (niet terzake) kleding koopt de afgelopen jaren en dan vergeet ik de nodige cq overbodige extra nieuwe “juwelen” nog te noemen 🤷🏼‍♂️

👉🏼 Geweldig hoe Josine alle vermaakselen minutieus volgt met de nodige aanwijzingen ⭕️ ☺️

Goed dat Maxima dit doet. Steeds weer nieuw wordt wmb toch steeds ongemakkelijker. In alle gevallen vind ik t niet mooier maar wel beter in deze tijd passen. Bij het pasteljurkje vraag ik mij af of t in het voorbijlopen ook opvalt of dat we het zo goed zien omdat t heel erg is ingezoomd. Het stoort mij niet.

De pastelkleurige jurk had ze beter niet langer kunnen laten maken, jammer van de nog zichtbare stiknaden die er blijkbaar niet uitgeperst konden worden. Bovendien zat het jurkje überhaupt veel te krap, had er dan maar iemand anders blij mee gemaakt……

De laatste jurk vind ik er niet mooier op geworden. Het onderste roze stuk is nu niet in verhouding met de andere banen. Wel goed dat ze dit doet, kleine moeite en de jurk is weer beter passend bij het huidige modebeeld.

Goed dat Maxima duurzaam met haar kleding omgaat maar of ze daardoor op haar garderobe bespaart betwijfel ik, is wel goed voor PR-doeleinden.

Ik vind het mooi dat Máxima op deze manier haar kleding langer draagt. Stiekem ben ik wel benieuwd of ze nu ook minder kleding koopt. Maar of dat nu wel zo is of niet, ze heeft sowieso als koningin een flinke garderobe nodig, en op deze manier gebruikt ze toch deze kledingstukken wat langer. Zo jammer als het maar in de kast ligt te verstoffen.
Een andere manier zou ook nog zijn, om ze voor een goed doel te verkopen. Dat heeft Mette-Marit ook wel eens gedaan.

Onderste is nu iets te lang geworden m.i. En die vouw ziet er armoedig uit.

Goed om te hergebruiken en dan een beetje aan te passen aan het huidige modebeeld. Vind het bij het onderste jurkje het minst gelukt, jammer. De vouw zie je en ook trekt het bij de naden.

Goed idee de sommige jurken te verlengen. Bij de onderste jurk is de oorspronkelijke plooi nog goed te zien, dus dat is wel erg jammer. Of wegdoen of voor iemand anders gebruiken, maar zo niet meer dragen tijdens een (ik dacht) officieel bezoek). Ze heeft in dit geval genoeg wel passende kleding.

Dag Nel, je hebt precies mijn gedachten hierover verwoord, dus sluit ik graag aan, want het is onnodig dezelfde reactie te schrijven.

Leuk dat ze deze mooie outfits aanpast aan de lengte die mode is. Zo kunnen ze weer even mee!

Ik hou van over de knie, dat is met zitten ook handiger, dus hulde voor deze acties.

Kleding verstellen is iets van alle tijden en in principe prima, maar dan moet het er qua verschijning niet op achteruit gaan. Ik vind de jurk er in het bovenste voorbeeld zeker niet op vooruit gegaan. De middelste wel beter omdat het minder popperig oogt, maar de pastelkleurige jurk toch iets mooier in de korte versie.
Dit zijn klassieke jurken in prachtige stoffen, die hoeven mijns insziens niet aan het huidige modebeeld te voldoen, bovendien heeft Máxima mooie benen, die gezien mogen worden.

Nou, zó goed hoef je niet te kijken om die vouw te zien bij de laatste jurk 😄
Ik vind dit eerlijk gezegd niet kunnen zo, alsof ze de koningin van een héél arm land is, een mooiere oplossing was geweest om er nog een rand stof tussen te zetten. Misschien heeft de ontwerper heeft nog wel een stukje of er valt nog wel een stukje te vinden in een stoffenhandel.

Armoedige indruk bij hergebruik; serieus?? 1. Hare Majesteit heeft overduidelijk een enorm uitgebeidde mooie garderobe met veel dure merken (gepast als koningin); dat oogt niet erg armlastig; 2. gezien milieubelasting en het toenemende bewustzijn hiervan van kleding geeft ze een goed voorbeeld- belangrijk in de modewereld; 3. gezien de toenemende kritiek op het Koninklijk huis (duurste van Europa) ook geen verkeerd signaal van Koningin Maxima.

P.s.
Trouwens, je leest er blijkbaar helemaal overheen dat ik een andere mogelijkheid voorstelde van hergebruik die wat minder armoedig zou staan, die vond je niet goed?

Uhm, ik heb het over die uitgelegde rand die je ziet, de vouw, ja serieus, dat ziet er armoedig uit, heeft niets met de rest van haar kledingkast van ongetwijfeld een paar ton te maken.
Zelfs ik als arme sloeber en vele anderen die ook niet rijk zijn zullen dat niet willen, zo’n overduidelijk uitgelegde rand, omdat dat nou eenmaal armoedig staat 😉

Als ik als kind iets had wat te kort was geworden maar het voor de rest nog goed zat en ze had die stof niet meer, dan zette mijn moeder er een randje van kant aan, of een leuk biesje in een contrasterende stof of kleur, of iets op welke manier dan ook, zodat het net leek of dat zo oorspronkelijk hoorde bij de jurk of rok.
Een afgesleten rand? Vergeet het maar 😉

dat was het ina. ” toen was geluk heel gewoon” zoals in de tv serie. Velen onder ons – de baby boomers – hebben die tijd gekend , het was ook niet steeds een kwestie van rijk of arm maar van mogelijkheden. Kant en klare kledij laat staan fast fashion was zo goed als niet beschikbaar. En … die tijd bevorderde de creativiteit van onze ouders… en ook van ons …

ja toen was het bijzonder als kind als je iets nieuws uit de winkel kreeg, maar C&A en V&D bestonden toen al, en waar ik woonde Ter Meulen.
Ik had het geluk dat mijn moeder heel goed kon naaien, had ze op school geleerd en daarom waren het altijd mooie dingen die ze zelf maakte of vérmaakte, dus dat was lucky me 😃

Zoooo herkenbaar dat kantje of bandje op je uitgelegd jurk, ha ha

Maar mijn moeder was blij dat mijn zusje en ik er toch weer netjes bij liepen .
En een nieuwe jurk kregen we weer voor de zondag.!!

Ja en dat was vaak nog leuk ook als er iets onderaan die jurk was gezet omdat die dan ook weer wat “nieuwer” en anders leek 😃

Ook bij mij borrelen de herinneringen omhoog toen ik als kind in de groei was en mijn jurkjes verlengd werden met leuke randjes en kantjes erop om de vouw weg te werken.
En blij dat ik dan was met weer “iets nieuws….!”😊

Leuk! Werd dus veel meer gedaan 😃

👍🏼 Agnes Anna

Helemaal met je eens Agnes Anna.

Ik vind het fantastisch dat ze dit laat doen, zoveel moois in de kast , zonde om te laten hangen. En met die prachtige kwaliteit stoffen kan het ook heel goed.
Niet te vergelijken met een veel gewassen katoenen stof. Dan moet je zoiets niet doen.
En iets langer staat ook beter, wat leeftijd betreft en ook stijlvoller.
Ik vind het juist armoedig staan om nu te korte roklengte te dragen .

👍 Goed opgemerkt Elisah

Mee eens. Vind langer meestal ook beter.

In al deze gevallen vind ik de langere lengte beter. Ik ben echt dol op het ‘sorbet-jurkje’! Maar ik vind die strijkplooien niet kunnen – op deze manier kan een jurkje dus eigenlijk niet langer gemaakt worden…