Avatar foto Door Josine Droogendijk
Herdragen kleding 02 okt 0 reacties

Deense koninklijke familie aanwezig bij de opening van het parlement

Deense koninklijke familie aanwezig bij de opening van het parlement

Een update over de activiteiten van kroonprinses Mary in september hebben jullie nog van me te goed, maar ik praat jullie vandaag in ieder geval vast bij over de opening van het parlement.

Vandaag was in Kopenhagen de opening van de Folketing, het Deense parlement. De opening markeert de opening van het nieuwe parlementaire jaar en vindt altijd op de eerste dinsdag van oktober plaats in de "Folketingssalen" van Slot Christiaansborg. Vergelijkbaar met onze Prinsjesdag dus, alleen dan een maand later! Er is wél een groot verschil met onze Prinsjesdag: de dresscode!

Het kledingvoorschrift in Nederland is groots en vol van traditie. In Denemarken dragen de dames een 'gewone' japon en een hoed, dat dan weer wel! De koningin is ieder jaar aanwezig bij de opening, samen met kroonprins Frederik, kroonprinses Mary, prins Joachim, prinses Marie en prinses Benedikte.

De opening van het parlement is puur ceremonieel: de koninklijke familie is aanwezig maar heeft geen rol. Volgens de grondwet is de degene die het langst zitting heeft in het parlement, voorzitter van de dag. De opening van het parlementaire jaar wordt pas sinds 1966 ieder jaar bijgewoond door de leden van de koninklijke familie. Koningin Margrethe is er jaarlijks bij sinds 1958, kroonprins Frederik en prins Joachim zijn erbij sinds zij 18 jaar zijn.

Koningin Margrethe droeg vandaag een paarsblauwe japon en bijpassende hoed.

Kroonprinses Mary droeg een nieuwe rok (of jurk), een zwart jasjes, zwarte pumps van Gianvito Rossi en zwarte clutch van Quidam. Haar hoed is van een nog niet bevestigde de modiste, maar haar hoeden worden meestal gemaakt door Susanne Juul. Prinses Marie koos voor een mantel van Paule Ka, japon van Warehouse, blauwe Longchamp-clutch en pumps van Jimmy Choo. Haar hoed is een exemplaar van Whiteley.

Prinses Benedikte koos voor dit jaarlijkse uitje met de familie voor een oranje japon en bruine accessoires: een breedgerande hoed, mantel, tas en schoenen.

Wat vinden jullie van de outfits van de Deense koningin en prinsessen? Wat is je favoriet? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments