Avatar foto Door Moderator Petra
Overige royals 11 feb 17 reacties

De stijl van kroonprinses Victoria

Deze maand kijken we naar de kleding van de Zweedse kroonprinses Victoria. In twintig jaar tijd transformeerde ze van muurbloempje naar mooie zwaan.

In vroegere jaren voelde kroonprinses Victoria zich meer comfortabel in vrij onopvallende kleding. Vaak werd ze gesignaleerd in mantelpakjes of deux-pièces met rok.

Victoria bij de doop van prins Christian van Denemarken.
Foto ©PPE/Nieboer
Kroonprinses Victoria tijdens haar naamdag. Foto ©PPE/Nieboer

Qua galajurken koos ze evenmin voor grote gebaren. Een uitschieter was de koraalrode jurk die ze droeg bij het huwelijk van prins Joachim en Marie.

Staatsbezoek van Zweden aan Denemarken.
Foto ©PPE/Nieboer
Aankomst kroonprinses Victoria en prins Carl Philip voor het Nobel prijs diner in Stockholm.
Foto ©PPE/Nieboer PPE Agency
Prinses Victoria bij het huwelijk van prins Joachim en Marie.
Foto ©PPE/Nieboer

Positiekleding

Tegenwoordig is ze gelukkig, en dat mag de wereld zien. Ze lijkt goed in haar vel te zitten, is getrouwd met een liefdevolle man en heeft twee prachtige kinderen. Wat wil je nog meer! Toch was de tijd van haar eerste zwangerschap qua kledingstijl pittig. Victoria heeft in het verleden anorexia gehad, en het viel niet mee om weer zwaarder te worden. Ze liep in die tijd dan ook vooral rond in wijdvallende kleding.

Victoria in het begin van haar zwangerschap van prinses Estelle. Foto ©PPE/Nieboer.

Daarentegen verliep haar tweede zwangerschap verliep heel anders, ook op modegebied. Net als haar jongere zus, prinses Madeleine, koos ze meer voor aansluitende positiekleding. Seraphine Maternity, waar we ook de huidige prinses van Wales en erfgroothertogin Stephanie in zien/zagen, werd ook haar favoriet.

Bij de doop van prins Nicolas. Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
Victoria bij de Global Change Award. Foto ©PPE/Nieboer

Los haar

Vaak is er ‘kritiek’ op het kapsel van kroonprinses Victoria. De Zweedse prinses draagt haar haar bijna altijd vast, terwijl ze zulk prachtig haar heeft. Los haar zou ook goed bij haar gezichtsvorm staan, wordt veel gedacht. Enige tijd geleden maakte Victoria echter zelf bekend dat ze lijdt aan aangeboren prosopagnosie. Het vermogen om gezichten te herkennen, is dan niet of deels ontwikkeld. In haar functie natuurlijk enorm lastig. Een eenvoudiger woord voor deze aandoening is: gezichtsblindheid.

Prinses Victoria moet dus steeds aan de hand van iemands stem, iemands postuur of kleding inschatten met wie ze te maken heeft. Met een zaal vol mensen, is dat erg moeilijk. Zelf zei ze daarover tegen het Zweedse tijdschrift Foraldrakraft: “Ik vind het heel moeilijk om namen en gezichten te onthouden. Dat is voor mij een groot probleem, aangezien ik natuurlijk heel veel mensen ontmoet. Ik doe heel erg mijn best om namen en gezichten te onthouden, maar ze blijven gewoon niet hangen.” Diverse media melden dat dit dan ook de reden is ze haar kapsel bijna nooit los draagt. Dit is echter door Victoria zelf niet bevestigd.

Uit een fotoserie ter gelegenheid van het 10-jarig huwelijksjubileum van Victoria en Daniël. Foto ©Elisabeth Toll/The Royal Court of Sweden

Bruidsjapon

Op 19 juni 2010 trouwde de Zweedse kroonprinses Victoria met haar droomprins Daniel. Haar bruidsjapon werd ontworpen door de Zweedse ontwerper Pär Engsheden. Hij maakte de trouwjurk van ivoorkleurige zijde. Het opvallende detail is de boothals. Wat een prachtige, elegante, maar eenvoudig japon! Een vijf meter lange sleep, versiert met kant, is bevestigd vanaf de achterkant van de taille. De sluier wordt op zijn plaats gehouden door de cameo tiara. Ook haar moeder, koningin Silvia, droeg deze tiara op haar trouwdag.

Foto ©Kungahuset
Foto ©Kungahuset

Transformatie

Zoals gezegd, tegenwoordig is de prinses veel jonger en hipper gekleed dan vroeger. Natuurlijk heeft ze, net als iedereen, ook wel eens een modemisser, maar daarover later meer. Tegenwoordig draagt Victoria vaak jurken en daarnaast ook regelmatig een broekpak in een uitgesproken kleur.

Victoria met haar gezin tijdens haar verjaardag. Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
PPE/Nieboer
(c) Bruno

Net als andere koninklijke dames heeft ze galajurken bij de vleet. Bij de Nobelprijsuitreikingen wordt altijd enorm uitgepakt. Dan zien we vaak de prachtigste japonnen voorbij komen. Het is voor mij altijd een feestje om eens een tijdje naar de livestreams te kijken. Ze kiest dan voor ontwerpers uit eigen land, of voor bekende ontwerpers uit het buitenland. Later in de maand volgt meer informatie over haar ontwerpers.

In de volgende blog van de serie kijken we naar Victoria’s toppers en missers. Jouw input daarbij is van harte welkom. Heb je dus een outfit waarvan je denkt ‘jaaaa’ of juist ‘neeee’, laat het weten in een reactie of via een mailtje ([email protected])!

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
17 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ik vind haar zo leuk! De laatste jaren ook wat vlotter gekleed. Losse haren; helemaal een plaatje, zeker in combinatie met die jurk.

Ja ik vind Victoria heel leuk. Haar stijl is inderdaad de laatste jaren heel leuk geworden. De trouwjurk vind ik prachtig.
Toppers (Edit: links naar de toppers zijn verwijderd, zodat het nog een verrassing blijft voor de volgende blog. Ik voeg ze toe, dank je wel!, moderator Petra).

Voor misser: zie vandaag, 1e dag bezoek Australië
(Edit: link verwijderd, zodat dit een verrassing blijft in de volgende blog. Dank je wel!)

Last edited 1 jaar geleden by siobhan

Wat een prachtige vrouw is Victoria. Leuk da4 jullie haar deze maand in de spotlights zetten. Haar bruidsjurk was een plaatje, maar ook qua avondjurken maakt ze beleggende keuzes. Wat is het bruin witte pakje mooi!

Een sympathieke prinses, die er zowel in stoere kleding als ook in prachtige avondjurken geweldig uitziet. Ik vind het leuk te zien, hoe zij haar kinderen van tijd tot tijd naar werkbezoeken meeneemt. Victorias bruidsjurk vond ik een van de mooiste royale bruidsjurken; mooi in zijn eenvoud met een prachtige sluier en sleep en de cameo tiara paste er subliem bij.

Ik vind haar leuk, ook omdat ze ook zelfhumor heeft.
Ik kijk altijd naar haar kleding.
Helaas grijpt ze ook wel eens naar zo n midi bloemetjesjurk, die ‘gelukkig’ niet in dit overzicht staan.
De broekpakken, ze heeft er veel, staan haar goed, in leuke kleuren. En die avondjurken zijn supermooi!

Een hele mooie en vooral sympathieke prinses. Haar kleding vind ik heel stijlvol, ze ziet er meestal prachtig uit. Het bruin/witte pakje schitterend. Ook de donkerblauwe positiejurk met kant heel mooi.

Leuk weer een andere prinses in de spotlights. Hoop dat we weer leuke mode items voorbij zien komen.

Ze ziet er meestal erg mooi uit. Bijna altijd zit alles goed. Soms een missertje maar dat heeft iedereen

Stijlvolle en rustige kledij voor deze mooie prinses. Alles klopt..

Vaak heel mooi, soms een misser. Zoals iedereen dus. Wat ze van mij niet meer hoeft te doen zijn de hooggesloten kraagjes. Die draagt ze veel. Ik vind daar haar gezicht niet van gaan stralen, zeg maar;-) Een mooie ronde of v-hals staat haar veel mooier en zachter

Dat vind ik ook Wieke.

Victoria ziet er meestal stijlvol uit, tikkeltje ingetogen, maar toch heel modisch. Wat een prachtige foto met het loshangende haar, zo’n mooie compositie. Leuk dat er een bos fluitenkruid staat in de antieke jardiniere. Niks geen deftig boeket, lekker Zweeds, zo uit de natuur! Het groene broekpak vind ik niet zo, slechte pasvorm, de schoentjes zijn wel leuk. De blauwe avondjurk met plissé is echt een kunstwerk en past haar zo perfect.

Kroonprinses Victoria, met haar brede lach, heeft een hartelijke uitstraling en een knap uiterlijk.
Voor mijn gevoel heeft ze zich ontwikkeld tot een kordate vrouw.
Van deze mooie foto’s staat bij mij met stip op nr. 1 haar portret t.g.v. hun 10 jarig huwelijk.
De romantische japon, de zachte kleuren, de perfecte entourage en het prachtige loshangende haar…. werkelijk briljant!!
Van de daagse kleding vind ik het bruin/witte pakje (één na laatste foto) geweldig stijlvol en elegant uitkomen bij Victoria.
Opgestoken kapsel staat haar heel goed, maar het haar af en toe iets losser opmaken zou haar gezicht wat minder scherp doen lijken.
Ik vind de hier getoonde vorstelijke tiara’s ook iets om te bewonderen, behalve de huwelijks-tiara; daar heb ik niks mee.
Fijn hoor Petra, om Victoria deze maand in de schijnwerpers te zien.

Prinses Victoria ziet er eigenlijk altijd goed uit, niet te uitgesproken maar keurig zonder tuttig te zijn. Ik vind zelfs haar wat meer behoudende kledingstijl van voor haar huwelijk erg mooi en haar galakleding is over het algemeen prachtig! Een absoluut hoogtepunt vind ik haar bruidsjapon, zo eenvoudig maar mooi in al zijn eenvoud!!

De rode, de donkerblauwe en de laatste japon zijn prachtig. Ook de japon die ze droeg op de foto ter ere van het jubileum is schitterend, de foto is ook in een geweldige setting genomen. Van de andere, meer daagse kleding, vind ik het setje in bruin met wit erg mooi staan.