Avatar foto Door Josine Droogendijk
Mode algemeen 27 okt 0 reacties

De mode van Juliana – deel 1

De prinsjesdagjurken van koningin Máxima kunnen we allemaal wel dromen, maar over de robes van koningin Juliana is maar weinig bekend. Jammer, want er zitten zeker mooie exemplaren bij. De komende tijd zullen er wat vaker logs verschijnen over de kleding van Juliana en we beginnen met een log over de prinsjesdagjurken van de jaren zeventig. 

1970-1972: Beatrix wordt vaak omschreven als dé hoedenliefhebber van Nederland, maar ook Juliana kon er wat van. Op Prinsjesdag droeg zij bijna zonder uitzondering prachtige kunstwerkjes op haar hoofd. Passend bij het modebeeld van destijds droeg Juliana in de jaren zeventig veel baretten of hoeden met een brede omgeslagen rand. 

De jurk van 1971 heeft Juliana nog meermaals gedragen: 

De jurk van 1972 was ook te zien op de portretten die de RVD in datzelfde jaar vrijgaf. 

1973: de prinsjesdagjurken bleven slechts zelden lang in de kast hangen. Zo droeg Juliana de jurk van Prinsjesdag 1973 een maand later opnieuw tijdens het staatsbezoek van de Italiaanse president. Rechts zie je de kleur van de jurk. 

1974: In 1974 vond er een gijzeling plaats in Den Haag. Juliana vond een lange jurk ongepast in deze gespannen situatie en daarom verscheen zij in een eenvoudig mantelpakje in de Ridderzaal. 

1975-1977: Naast opvallende hoeden draagt Juliana op Prinsjesdag ook vaak een parelcollier. 

De jurk van 1975 zagen we dat jaar vaker. Bijvoorbeeld met een overmantel tijdens het huwelijk van prinses Christina. 

1978-1979: Ik moet altijd weer glimlachen als ik kijk naar de schoenen van Juliana. Koningin Beatrix liet haar elegante pumps altijd bekleden of verven in exact dezelfde kleur en ook koningin Máxima verschijnt altijd hooggehakt in de Ridderzaal. Juliana heeft op haar beurt altijd gekeuzen voor praktische zwarte pumps. Verschil moet er wezen 😉

Foto's met dank aan: 

Nationaal Archief/Anefo/Koen Suyk/Bert Verhoeff/Rob Mieremet/RVD

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments