Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 15 aug 0 reacties

De juwelen van kroonprinses Mary – deel 1

De juwelen van kroonprinses Mary – deel 1

De collectie met juwelen van kroonprinses Mary van Denemarken is behoorlijk uitgebreid. In de loop der jaren heeft ze veel schitterende juwelen verzameld en gekregen. In deze serie bekijken we haar schatkist de komende periode!

We beginnen met een juweel wat eigenlijk niet eens een juweel is. Klinkt ingewikkeld?! Valt best mee, het gaat om een ridderode en daar horen mooie versierselen bij.

De Orde van de Olifant, daar heb ik het vandaag over. De Orde van de Olifant is de belangrijkste en hoogste ridderorde van Denemarken. Het is heel goed herkenbaar: een lichtblauw zijden ordelint met daaraan een olifantje. Bovendien is de Orde van de Olifant één van de weinige ridderorden waarbij het lint over de linkerschouder gedragen wordt, het olifantje hangt dan op je rechterheup. De olifant aan het ordelint is geëmailleerd en -natuurlijk- bezet met diamanten.

We zien de leden van de koninklijke familie en andere royals die de orde hebben mogen ontvangen eigenlijk in de meeste gevallen met het ordelint. Maar er is ook een keten die hoort bij de Orde. Die krijg je niet zomaar, er zijn maar 100 olifanten beschikbaar, er zijn er momenteel nog ongeveer 30 over. Die worden deels tentoongesteld in Kopenhagen. Dat olifantje is niet altijd verbonden geweest met de orde: ten tijde van de oprichting van de orde was het koninkrijk Denemarken Rooms-Katholiek. Er moest een passend teken gekozen worden bij de orde. Dat werden Maria en het kindje Jezus, waarvan de afbeelding hing aan een keten van olifanten. De olifant werd geassocieerd met Maria. Tijdens de Reformatie kon dit natuurlijk echt niet, want Maria werd te Katholiek bevonden. Daarom werd de orde niet meer uitgegeven. Na een aantal jaar werd toch besloten tot heroprichting van de orde. Daarbij moest natuurlijk een nieuw teken worden gekozen in plaats van de Maria. Er werd daarbij gekozen voor de Olifant alleen: de hernieuwde Orde van de Olifant was geboren!

De keten is wel héél speciaal. Het wordt maar op drie hoogtijdagen in het jaar gedragen: de Nieuwjaarsbijeenkomst en -banket op Nieuwjaarsdag, op de verjaardag van de koningin in april en op de geboortedag van Valdemar de Overwinnaar op 28 juni. Dat betekent in de praktijk dat de keten één keer per jaar gedragen wordt, op Nieuwjaarsdag. Tijdens alle andere white tie gelegenheden zien we alleen het ordelint. Dat schrijven de statuten van de orde uit 1693 voor, die zijn best streng maar worden tot de dag van vandaag nageleefd!

Mooie traditie wat mij betreft én een mooi sieraad, nou ja… soort van, in ieder geval! Het wordt zoals je je misschien wel kan voorstellen niet zo heel vaak uitgegeven, er zijn tenslotte maar 100 plekken in totaal! De laatste die de orde ontving, was koningin Mathilde in 2017. Máxima kreeg de orde tijdens het staatsbezoek van Nederland aan Denemarken in 2015. Koning Willem-Alexander en koning Filip kregen 'm al wat eerder, Willem-Alexander in 1998 en Filip in 2002. Kroonprinses Mary kreeg de orde op 9 mei 2004, een aantal dagen vóór het huwelijk op 14 mei. Sinds die tijd hebben we Mary -natuurlijk!- regelmatig met de orde gezien.

Koningin Mathilde, 2017

Koningin Máxima, 50e verjaardag van kroonprins Frederik, 2018

Kroonprinses Mary, met het ordelint

Kroonprinses Mary met de keten van de orde op 1 januari 2018

(C) galafoto: Danapress, POLFOTO, Scanpix og Steen Evald

De volgende keer in deze serie: de diamanten huwelijkstiara van kroonprinses Mary

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments