Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 18 jul 10 reacties

Chic de zomer door – zo doet Máxima dat!

Zelfs als de mussen van het dak vallen en wij het liefst aan de rand van het zwembad vertoeven, verschijnt Máxima schijnbaar moeiteloos op de rode loper met zijden mantelpakken, breedgerande hoeden en leren handschoenen. Een hittegolf meer of minder lijkt haar bijna niet te deren. Hoe doet ze dat toch? En welke koninklijke tips en trucs helpen ons chic de zomer door?

Tip 1: kies de juiste stof
Bij een goede zomeroutfit speelt allereerst de materiaalkeuze een grote rol. Elke stof of weeftechniek heeft immers bepaalde eigenschappen, en wat heel goed werkt in de winter, kan in de zomer juist een drama opleveren. Zo zal vilt -een samengeperste haarstof- heerlijk warm aanvoelen op een gure dag, maar ongenadig broeien zodra het kwik stijgt. Geen zuchtje wind komt er namelijk doorheen. In tegenstelling tot vilt ventileert linnen wel heel goed en daarom wordt het materiaal ook wel de zomerstof bij uitstek genoemd. Helaas kreukt linnen wel bij de minste of geringste beweging, dus een koninklijk mantelpak van linnen zullen we ook niet zo snel zien. Maar wat werkt dan wel? Kijkend naar de beelden van voorgaande jaren, kunnen we constateren dat koningin Máxima in ieder geval haar pijlen heeft gericht op kleding van zijde. Deze stof is warmte-isolerend, waardoor het warm aanvoelt bij koude temperaturen, en juist koel bij warme temperaturen. Tel daar het vochtopnemend vermogen en de chique uitstraling bij op, en iedereen zal begrijpen waarom Máxima juist voor deze stof kiest zodra het kwik stijgt. Kant en tule zijn overigens ook goede zomerstoffen, want beide materialen laten werkelijk elk zuchtje wind door. Behalve op de plekken waar de stof gevoerd is, maar daar weten de meeste royals ook wel slim mee om te gaan. Zo dragen ze regelmatig kanten midi-jurken met een kortere voering en zien we prinses Beatrix ook nog weleens met een kanten bovenlijfje met ongevoerde mouwen. Laat de wind maar waaien!

Tip 2: Less ≠ more
De stijlregel ‘less is more’ gaat in veel gevallen op, maar als we het hebben over de belijning van een goede zomeroutfit niet. Stoffen kunnen weliswaar warmte vasthouden, maar als je de juiste materialen kiest wegen de voordelen zwaarder. Stof kan je namelijk ook beschermen tegen de zon. Een mouwloze kokerjurk kan om deze reden zelfs een stuk warmer zijn dan een wijde midi-jurk met vlindermouwen, die bij elke beweging zorgen voor een heerlijk briesje. Probeer het maar eens uit!

Tip 3: Hou je hoofd koel
Op warme dagen is het natuurlijk ook erg belangrijk om zowel letterlijk als figuurlijk je hoofd koel te houden. Koninginnen en prinsessen dragen bij hogere temperaturen daarom regelmatig breedgerande hoeden die zorgen voor schaduw in het gezicht óf opengewerkte dophoedjes van luchtige stro. En als het draaiboek het dragen van een hoofddeksel afraadt, hebben de meeste royals ook nog wel een andere oplossing voorhanden: een prachtige parasol.

Tip 4: Werk met laagjes
Bij bezoeken die een hele dag duren, wisselen formele en informele momenten elkaar nog weleens af. Royals werken daarom graag met laagjes. Zo droeg Máxima in 2013 tijdens een officiële welkomstceremonie op Sint Maarten een zijden omslagdoek, die uit beeld verdween zodra het informele deel van het programma startte. In meerdere opzichten een slimme zet, want de welkomstceremonie vond plaats in de brandende zon. Het zijde van Máxima’s omslagdoek voorkwam dus heel tactisch afkeurende  blikken én een verbrande huid.

Tip 5: Vermijd kralen en pailletten  
Kledingstukken die zijn bezaaid met kralen en pailletten wegen behoorlijk wat, en plakken daardoor al snel tegen de huid. Een vervelend gevoel, zeker als de pailletten en kralen door direct zonlicht erg warm zijn geworden. Rijk geborduurde (avond)jurken en mantelpakken bewaren de royals dus liever voor de wat frissere gelegenheden. Vraagt een gelegenheid toch om wat extra’s? Dan vormt borduurwerk met glanzend garen een mooie tussenoplossing.


Geen pailletten of kralen, maar glanzend borduurwerk in de vorm van een paillet. 

Tip 6: Koop een goede antiperspirant
Op zichtbare zweetplekken zit natuurlijk niemand te wachten, laat staan een koningin of prinses. Gelukkig zijn er genoeg goede oplossingen voorhanden om dit probleem te voorkomen. Zo verkopen steeds meer parfumerieën en drogisterijen antiperspirant deodorant: een middel dat nare geurtjes voorkomt én de zweetproductie vermindert door een dun gellaagje met aluminiumzouten op de huid aan te brengen. In de meeste koninklijke badkamers is de antiperspirant deodorant inmiddels wel te vinden, en ook vochtopnemende okselpads bieden nog weleens een oplossing.

Tip 7: Maak van je zonnebril een echte eyecatcher
Ooit hadden zonnebrillen vooral een praktische functie, maar daar is vandaag de dag maar weinig van te merken. Zonnebrillen mogen gezien worden en Máxima doet daar vrolijk aan mee.

Tip 8: Wapper met een waaier
Tot aan het begin van de twintigste eeuw hadden dames uit gegoede klasse steevast een waaier bij zich tijdens officiële gelegenheden. In het Koninklijk Huisarchief zijn heel wat mooie exemplaren van koningin Emma en koningin Wilhelmina bewaard gebleven, maar daar zullen we koningin Máxima niet zo snel mee zien. De nieuwe generatie royals zien we namelijk vooral met praktische waaiers van hout of papier, die wel tegen een stootje kunnen. En als de hitte écht te gortig wordt, kunnen de waaiers ook altijd nog dienst doen als zonnescherm.

Tip 9: Steek je haren op
Haren houden warmte vast en daarom zien we bij een hittegolf veel knotten en staarten voorbij komen. Lange, losse lokken leveren immers negen van de tien keer een broeierige situatie op, en daar wordt natuurlijk niemand blij van. Van uitgezakte knotten trouwens ook niet, en daarom zien we de royals bij hoge temperaturen vaak met vrij strakke kapsels met veel haarspeldjes en vlechtwerk. Warmte, zweet en haarlak gaan namelijk ook niet zo goed samen.

Tip 10: Kies voor lichte tinten
In de zomermaanden hangen de winkels vol met felgekleurde zomerjurken, maar eigenlijk kun je op een warme dag het beste een witte outfit dragen. Wit weerkaatst namelijk het zonlicht, terwijl zwart juist absorbeert. Hou je niet van witte kleding of ben je bang voor vlekken? Kies dan voor een mooie pasteltint of vrolijk kanariegeel.

Komt de tekst je bekend voor? Dat kan kloppen. Vorig jaar zomer publiceerde Vorsten het artikel ook, met nog veel meer mooie foto’s van Catherine, Mathilde en de andere royalista’s. Wil jij deze zomer lekker op het strand liggen met een goed magazine? Neem dan even een kijkje op hun website. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
10 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

De look bij tip 9 vond ik destijds maar een vreemde combi maar ik kan hem inmiddels zeer waarderen. En ik zal maar eerlijk bekennen: qua zomerlook kijk ik uit naar clandestiene vakantiefoto’s.

Josine, een technische vraag : zou het kunnen dat op smartphone de foto’s ietwat langgerekt zijn op de nieuwe site ? De kleuren zijn dan weer mooier. Sluit ook niet uit dat het mss aan mijn instellingen ligt.

Ik weet niet of u er wat aan heeft. Misschien ligt het aan de browser? Ik heb ook een Android telefoon en open de site in Chrome en heb geen last van langgerekte foto’s.

. Zonet geprobeerd maar helaas zindercresultaat. Toch bedankt voor de tip.

We gaan er morgen naar kijken, als de temperaturen weer ietsje aangenamer zijn in de ochtend.

Josine, dank u wel.

Jammer

Ik krijg die reactie ook al van iemand anders. Bij mijn smartphone doet hij het wel goed, maar we hebben net wat instellingen aangepast. Zou je vanavond willen doorgeven of het nog steeds zo is? En o ja, heb je een Iphone of Android?

Hoi Josine, in dit blog zijn 8 foto’s voor mij ook langgerekt zichtbaar, ik heb een iPhone. Succes met het fijn afstellen van het e.e.a. 💻

Dank. Mijn toestel is een android. Ik probeer het vanavond nog en laat u iets weten.