Avatar foto Door Josine Droogendijk
Beatrix 28 jan 0 reacties

Beatrix mode: 2018 – deel 2

Prinses Beatrix geniet met volle teugen van haar pensioen. Gelukkig krijgen we haar af en toe nog wel te zien tijdens een staatsbezoek, werkbezoek of opening. Op ModekoninginMáxima.nl blikken we momenteel terug op haar ensembles en avondjurken van 2013 – 2019. In de blog van vandaag: het tweede deel van Beatrix' mode in het jaar 2018.

Omdat we in het vorige deel over de kleding van 2018 keken naar de kleding van Sheila de Vries, staan in deze blog de ontwerpen van couturier Véronique van Groeningen centraal. Liefhebbers van mooie stoffen kunnen hun hart ophalen, want zowel de prinses als Van Groeningen zijn dol op mooie zijde en leuke effecten. Dat blijkt ook wel uit het vlinderpak, dat in beeld kwam op de Antillen. 

Vanuit de verte lijkt het misschien een vrij gewoon vlinderpak, maar de Arendsogen onder ons zullen het effect vast al wel opgemerkt hebben. Bij de mouwen lijkt het wel alsof er echte vlinders op de stof zijn neergestreken doordat de couturière vlinders heeft uitgeknipt en vervolgens in 3D-effect heeft aangebracht bij het klokkende gedeelte. Hier hou ik van! 

Door naar outfit 2. Eveneens een vlinderpak, maar wel van heel andere materialen. De zwart-wit gestreepte basis is gemaakt van een blend van verschillende garens en strech. Op deze basis zijn koningsblauwe vlinders ingeweven. Let ook op de mooie kopmouwen, die uitlopen in een bescheiden klokmouw. 

Bij outfit 3 heeft Véronique van Groeningen het verrassingseffect ook verstopt in de stof. Kijk maar eens naar de bijzondere mouwverwerking. Bij de onderste laag is de stof bewust in tegenovergestelde richting geknipt. De randen en de kop van de mouw zijn ook nog versierd met miniscule ruches. 

Outfit nummer 4 is eveneens gemaakt van een blauwe stof met een dessin. Ik weet dat het ensemble uit het atelier van Van Groeningen komt, maar het verhaal achter de stof of het ontwerp is mij verder niet bekend. Ik vermoed dat het hier gaat om een wat ouder pak. 

Outfit 5: Bijzondere mouwen, laagjes en een interessante stof: ook dit ensemble is voorzien van alle handelsmerken van Van Groeningen. De stof komt me bekend voor, dus het zou kunnen dat het hier gaat om een vermaakte creatie. 

Outfit 6: dit tulpenpak kwam ook in beeld tijdens de herdenkingsdienst van prinses Christina. Mooi hoe een heel Nederlands accent op een sobere, maar doeltreffende manier is toegepast. 

Outfit 7: mouwen kunnen eindigen met een manchet, maar je kunt ook kiezen voor een schulpmotief, zoals te zien is op onderstaande foto's. 

Close-up van de stof: waterblauwe zijde met ingeweven dessin van een parelgrijs metallic draadje.” 

Outfit 8: Het ensemble dat gemaakt is van de Prinsjesdagjurk van 2004 kwam ook weer in beeld. 

Outfit 9: dit ensemble van paarse wollen crêpe is voorzien van een lila lijnenspel. Blijkbaar kan de prinses dit wel waarderen, want inmiddels gaat het pak alweer acht jaar mee. 

Outfit 10: in Vorsten vertelde Véronique van Groeningen het volgende over dit ensemble: “Hier zien we een tweedelig ensemble van jacquard zijde met streepmotief. De mouwen poffen bij de elleboog en eindigen met een brede manchet die uitloopt in een punt. Door de mooie stof heb ik het ontwerp verder rustig gehouden. Zo krijgt de stof de aandacht die het verdient.”

Close-up van de stof: 

Outfit 11: Van blauw gaan we door naar rood. Dit pak van wollen imprimé komt eveneens uit het atelier van de Amsterdamse couturier. 

Close-up van de stof en de voering (rode mikado-zijde): 

Outfit 12: Dit ensemble van Liberty-katoen dook eveneens op in 2018: 

En last but not least ook nog twee links. 

Outfit 13, gemaakt van een blauwe Paisleystof, werd gedragen op Prinsjesdag 2018. 

Outfit 14, eveneens gemaakt van een paisleystof, dook op tijdens een hippisch evenement. 

Nieuwe outfits 2018: 1,2, 5, 6, 
Bekende outfits 2018: 3, 4, 7, 8, 9, 11, 12, 14
Onbekend: 13

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments