Avatar foto Door Josine Droogendijk

Máxima opent expositie over de nieuwe gordijnen van Huis ten Bosch

Als haar hoofd vol zit, pakt Máxima graag naald en draad erbij om te ontspannen. Dat zij de expositie ‘Koninklijk borduren – verhalen en vakmanschap’ zou openen was dan ook wel een vanzelfsprekendheid.

Voor de afspraak moest ze in het TextielMuseum in Tilburg zijn. In het TextielLab van dit museum zijn de nieuwe gordijnen van de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch machinaal geborduurd. Handwerkgroepen uit heel het land en Koningin Máxima vervaardigden de afgelopen maanden met de hand een gedeelte van het borduurwerk. In het borduurproject stonden ambacht, machinaal borduren en de verbindende waarde van samenwerken en het delen van verhalen centraal.

De nieuwe gordijnen zijn een eigentijdse remake van de 18de-eeuwse zijden gordijnen uit de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. In het ontwerp staat Nederland als land van vele culturen centraal, waar bruggen worden gebouwd en bevolkingsgroepen aan elkaar worden verbonden. Koningin Máxima opent samen met enkele handwerkers die hebben meegeborduurd aan de gordijnen de tentoonstelling. Vervolgens krijgt zij een rondleiding door de tentoonstelling en spreekt zij met handwerkers en andere betrokkenen.
 
De tentoonstelling ‘Koninklijk borduren – verhalen en vakmanschap’ biedt een blik achter de schermen van de totstandkoming van de gordijnen en toont de rijkdom aan verhalen die ontstaan wanneer mensen samen handwerken. In deze tentoonstelling worden ook de historische gordijnen getoond die als inspiratiebron dienden voor de nieuwe gordijnen. De tentoonstelling is van 1 december tot en met 29 mei 2023 te bezoeken. Daarna komen de nieuwe gordijnen te hangen in de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch.

Mode
Bij een opening hoort een hoed, dus haalde Máxima een bekend deux-pièces van Natan met een bijpassende turban uit haar walk-in closet.

De eerste foto:

Máxima met de outfit in januari 2020….

…..en in 2018:

Meer informatie en beeld volgt zo spoedig mogelijk.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
39 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Vanmiddag geweest. .
Heel leuk! zeer veel waardering voor dit project met zo veel vakmanschap van 150 borduurders en kunstenaars.
Aanrader!

zoiets heeft khadija arib toch ook?

Een prachtig ensemble – ook passend bij de gelegenheid in het TextielMuseum Tilburg – de koningin straalde echt, was oprecht in haar speech, en ze was gewoon haarzelf in haar doen en laten. En helemaal eens met het commentaar van Josine (zie onderaan). Het woord “tuttig” past hier niet, daar zijn ook andere Nederlandse woorden voor (zoek dat maar eens op in de dikke VanDale.

Ik vind deze outfit erg tuttig.

Dit vind ik een van de weinige Natan complets die geslaagd is. Mooie kleur, mooie glans en mooi dessin.
Deze zou ik zo in mijn kast hangen en ook aantrekken. De turban mag dan bij de koningin blijven.

Chapeau aan alle borduursters m/v, wat een mooi resultaat. Jullie mogen trots zijn op het resultaat! Zo mooi ook dat onze koningin van handwerken houdt en haar steentje heeft bijgedragen. Leuk dat Maxima juist voor deze top en rok heeft gekozen, doet een beetje Chinees aan qua stof en print. De bijpassende turban maakt t mooi af.

Dit vind ik een ultiem tuttige outfit. Wel een leuke event!

Outfit passend bij de gelegenheid! Hoewel ik persoonlijk de rok (qua model en lengte ietwat gedateerd vind).

Een prachtig project. De bloemen die Maxima heeft geborduurd zijn mooi. En die kussentjes 😍 Schattig.
Ze ziet er feestelijk uit. Benieuwd hoe het zou staan als de turban van de donkere stof gemaakt zou zijn.
Of, zoals eerder gezegd, een hoed.

Met je eens. Als aanvulling: hoe zou het staan met gele pumps?

Goed idee!

Maxima draagt een prachtig pakje van mooie, chique stof.
De turban staat er prima bij en maakt het geheel, samen met de accessoires tot een stijlvol plaatje.
En wat een bijzondere gordijnen….!

Toepasselijk, de gordijnstof bij deze opening 😉

Húmor ☺️ Mooi vind ik het wel.

Jaaah!! Mooi plaatje

Mooie “Koninklijke” combi, passend bij het onderwerp van het bezoek.

Mooie combi . Mooie hoed. Verzorgd totaalplaatje.

Wat een gezeur zeg over die gordijnen elke keer. Veel mensen kunnen de eindjes niet aan elkaar knopen financieel en zij komt elke keer met die gordijen voor haar eigen Chinese zaal. Hang ze gewoon op en klaar.

iedereen weet dat er veel mensen in de problemen zitten, maar om dat overal maar bij te betrekken ? Het Koningshuis (en wij) mogen toch ook nog wel genieten. We hebben allemaal een beetje “mooiheid” nodig, daar wordt de wereld toch een stukje beter van.
Persoonlijk vind ik het een zeer geslaagd project en een prachtige outfit, passend bij de gelegenheid

Zou eerder zeggen iedere keer dat gezeur als er maar iets voor hun/haarzelf ter sprake komt, nu is t niet eens prive, vervanging of restauratie van gerdijnen waar ze zelf aan meehelpt en ook duidelijk plezier aan heeft! Laat ze toch en bekritiseer toch niet alles!

Dit vind ik dus een vervelende reactie. Het respect voor de koningin mis ik hier. (Zie Josine bericht hieronder). Ik vind het juist leuk om te lezen dat Maxima belangstelling heeft voor handwerken en dit wil delen.

Wanneer het over een privévertrek zou gaan zouden we er hier denk ik niets over lezen. Het gaat niet om haar Chinese zaal maar eerder over de onze. Dus ik vind het geen gezeur.

Ja hoor, het is onze zaal…..alsof zeg. Ik denk dat mijn punt wel duidelijk is.

Het is een zaal in het representatieve deel van het gebouw, niet in hun prive vertrekken. Dus idd het is ‘onze’ zaal. Het onderhoud is dan ook bepaald en betaald door de rijksgebouwendienst, je kunt niet zomaar alles doen in een rijksmonument, en ook het interieur van dit gebouw is gedeeltelijk benoemd als rijksmonument, daarom is het zo belangrijk dat alle interieur kenmerken passend zijn. En ja, dan zul je zo eens in de 100 jaar toch de gordijnen moeten vervangen.

Als het om een privévertrek zou gaan dan zouden we er denk ik niets over lezen. Het gaat niet over haar Chinese zaal maar over de onze.

Heel erg mooi! Staat haar goed en kleuren zijn erg mooi samen, maar inderdaad eens met anderen om een keer een andere hoed te proberen.
En wat een prachtige gordijnen, die zullen maar in je woonkamer hangen.

Wat meer fotos in de tweet van t koninklijk huis. https://twitter.com/koninklijkhuis/status/1598007655498665984?t=UazJi2svkDsgvxbQmfN52Q&s=19

Een zeer geschikte outfit voor dit event, met hoofddeksel als queen. En wat een leuke uitnodiging aan de borduursters op HtB straks te mogen kijken hoe t hangt.

Op de website Royals by Robin zijn veel foto’s van de gordijnen te zien, heel mooi.

Heel leuk dit pakje weer te zien, staat haar geweldig, voor mij had ze een grotere hoed mogen dragen maar dat is persoonlijk, dit exemplaar vind ik ook mooi hoor!!

Last edited 1 jaar geleden by Tony

Mee eeens.

Helemaal mee eens, Josine!! (Sorry voor mijn nogal uitvoerige post waarin ik precies hetzelfde wilde zeggen 😉?

‘Jackie O’ stijl staat Maxima ook heel mooi, zo met het accent op de taille. Mooie kleuren en toepasselijk voor het event.

Mooie look, patroon is mooi en de kleuren ook. Turban erbij ook goed! Zelfde oorbellen?

Al een paar keer zag ik deze outfit langskomen op de Home page van je website en 8k vroeg me al af wanneer ze deze weer zou herdragen. Vandaag dus! Blijft een mooie klassieke look. De stof matcht goed voor de gelegenheid. Mooie keuze, ik ben blij.

Leuke outfit voor de gelegenheid. Mooie warme kleuren en ook de turban past er goed bij. Complimenten

Mooi pakje nog steeds! Leuk met de turban erbij! Ga zeker een kijkje nemen bij de gordijnen!

Ik blijf dit toch zo’n mooi setje vinden! Zou misschien ook mooi zijn met een grotere blauwe hoed?