Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 02 jul 60 reacties

Zo verliep de beëdiging van het nieuwe kabinet

Het is je vast niet ontgaan: we hebben een nieuw kabinet! In deze blog lees je wat er vanmorgen op het paleis gebeurde.

In de tijd van koningin Beatrix waren camera’s niet of slechts mondjesmaat aanwezig bij de beëdiging van het nieuwe kabinet. Vanmorgen konden we de plechtigheid gelukkig van minuut tot minuut volgen, waardoor het schrijven van deze blog mogelijk was.

De plechtigheid speelde zich af in de prachtige Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch. Toen de deuren van de ruimte werden geopend, stond de koning al paraat, evenals zijn grootmeester (Chris Breeveld) en het hoofd van de RVD (Edith van Gemert). Dick Schoof, de nieuwe minister-president, betrad als eerste de ruimte, gevolgd door Christoffer Jonker, de directeur van het Kabinet van de koning.

In de vestibule (hal) van het paleis stond de nieuwe ministerploeg al klaar. Dick Schoof stelde ze een voor een voor, beginnend bij de eerste vicepremier, tweede vicepremier, derde vicepremier, vierde vicepremier en vervolgens de overige ministers op volgorde van ancienniteit van hun ministerie. Stuk voor stuk zeiden ze ministers in worden de koning gedag met de woorden ‘Dag Majesteit’. De koning zei op zijn beurt: van harte welkom, fijn u weer te zien. Het woordje ‘weer’ liet zien dat de koning een betrokken speler is in het geheel.

Nadat iedereen was voorgesteld door Dick Schoof, klonk het uit de mond van de koning: meneer Jonker. mag ik u als directeur van mijn kabinet verzoeken te beginnen met de beëdiging van de nieuwe ministers?

De heer Jonker begon zijn taak met het voorlezen van datgene wat beloofd of gezworen zou worden. In het kort: géén geschenk aannemen in de functie van minister, trouw zweren (of trouw beloven) aan de koning en zijn kabinet en de Grondwet. Ook het vervullen van de plichten die bij het ambt horen, viel onder de belofte of eed. Een voor een deden de nieuwe ministers twee stappen naar voren, waarop hun belofte of eed klonk. Voor wie het zich afvraagt hoe de verhoudingen lagen: 10 beloftes (waarvan 1 in het Fries) en 6 eden.

Nadat alle ministers waren beëdigd, zei de koning: “Heel hartelijk gefeliciteerd. Ik wens u veel wijsheid toe in uw veeleisende ambt.”

Vervolgens werd de ceremonie voortgezet met de binnengeleiding en beëdiging van de staatssecretarissen. Nadat alle beloftes en eden geklonken hadden, klonk het uit de mond van de koning: “Ik feliciteer u allemaal van harte en wens u veel wijsheid toe in uw veeleisende ambt.”

Vervolgens werd de camera uitgezet en konden de mannelijke ministers snel naar de ruimte waar ze hun morning coat konden omwisselen voor een maatpak. Omdat Juliana op de bordesfoto niet tussen “begrafenisondernemers” wilde staan, is het in Nederland gebruikelijk dat de heren een kledingwissel ondergaan voor het moment suprême.

Mediaruimte
Voor de beëding werden er eerst wat koninklijke besluiten ondertekend door Dick Schoof en koning Willem-Alexander. Dit gebeurde in Máxima’s multimediaroom, oftewel: de ruimte waar de videovergaderingen plaatsvinden. Wil je meer lezen over de ruimte of de schilderijen aan de wanden? Klik dan hier.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
60 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ik vind de outfit van Fleur Agema erg mooi, staat goed, prachtige kleur, ze valt op, maar niet tè vind ik. Ze werd de bordes fashion queen genoemd. Mooie, statige momenten op een prachtige historische plek.

Ja erg leuk dit overzicht. Al is het alleen al om het paleis wat je weer eens vanbinnen ziet.

Helemaal met u eens, misschien nog mooier om te zien dan kleding .
We mogen trots zijn dat al dit moois is bewaard.

Volledig mee eens elisah. “Alleen” mode maakt het erg beperkt temeer dat daar meestal niet zoveel over te vertellen valt behalve de naden, de lengte enz wat iemand mooi vind, dat is dan erg persoonlijk. Ik betreur ook dat als er dan iets verklarend gereageerd wordt bv ivm het kopieren gisteren dan gaat de reactieknop uit. De betrachting van de site is de “keukentafel”gesprekken , wel ,daar wordt toch ook over van alles gelinkt aan het onderwerp bijgehaald, tenminste bij mij thuis toch ..
Daarbij komt nog dat de mode , zeker deze van maxima, bij mij weinig verrassend en inspirerend over komt.
Maar goed : de moderatoren beslissen …. het zij zo …

Last edited 14 dagen geleden by maribrune

Ik begrijp wat je bedoelt, ik ken ook keukentafelgesprekken over deze onderwerpen die heel anders zijn dan de gesprekken hier .
Maar ik begrijp Josine ook, dit is sociaal media en dat is anders dan discussiëren in privé sfeer.
Ik heb wel eens gedacht, hoe leuk zou het zijn om met alle reageerders bij elkaar te komen, en dan in groepjes met elkaar te praten over deze dingen .
Ik zie het helemaal voor me, een High Tea en praten maar.haha

Ik hoop niet dat je door mijn reactie tot deze beslissing komt?
Ik lees altijd zo graag je reactie,s , en herken mezelf vaak hierin.
Maar ik probeer ook Josine te begrijpen, en ik snap dat ze deze site veilig en netjes wilt houden .
Dus.. alsjeblieft , blijf reageren, stop er niet mee.!!!
Je maakt ons juist NIET gelukkig door te stoppen.

Ik denk niet dat het door jou reacties komt Elisah.
De laatste woorden van Josine aan haar: “Het gaat je goed” is denk ik de reden dat ze besloten heeft, de deur achter zich dicht te trekken. Dat is mijn gedachte en ik kan er volkomen naast zitten.
Spijtig vind ik haar besluit wel.

Voor de duidelijkheid: de woorden ‘het gaat je goed’ heeft Josine geplaatst NADAT Maribrune schreef dat ze hier besloot te stoppen. Dat kun je zien aan het tijdstip van plaatsen. Hij is alleen per ongeluk onder haar bovenste bericht geplaatst, en niet onder het bericht waar Maribrune zelf zegt te willen stoppen en zelf ‘Het ga jullie allemaal zeer goed’ schrijft.

Last edited 14 dagen geleden by Moderator Petra

Dat veranderd de zaak en was ik fout met de suggestie.

Helemaal goed hoor!

Ik ben een zeer sporadische sociale media gebruiker precies omdat ik de vaak zeer ” oppervlakkige” nonsens niet kan lezen laat staan schrijven …
Als conclusie begrijp ik dat mijn “modekoningin maxima profiel” absoluut niet aansluit met wat verwacht wordt. Ik zal dus hierbij veel mensen gelukkig maken want bij deze hou ik ermee op. Dat heb ik eerder al gedaan maar ditmaal is het definitief.
Het gaat u allemaal zeer goed ….

Ach nee, Maribrune, wat jammer! U maakt met deze beslissing hooguit de reageerders die geen kritiek op Máxima accepteren gelukkig, maar ik, en met mij ongetwijfeld vele anderen, las uw bijdragen graag, ongeacht of ik het er mee eens was of niet. Hoe u ook beslist, ik wens u het allerbeste!

Beste allemaal, ik volg Maribrune hoogstwaarschijnlijk toch…
Ik ga er nog een nachtje over slapen want ik kan mij in mij ❤️ bijna niet voorstellen dat dit Josine’s MKM bedoeling is.,
=> Moderators, dit is geen klacht maar een overpeinzing, een gevoel.

Ik wil mij bij deze nogmaals uitdrukken – Maribrune, ‘ik smaakte u goed’ als autonoom, p/krachtig maar bovenal waarachtig geluid.
U gaf mede MKM body & soul, ik heb van u geleerd en genoten, DANK. 🙏🏼

U laat het! En dat schrijf ík!
En ik ben gewend dat er naar me geluisterd wordt 🤣
Er zullen er ongetwijfeld zijn, die zich aan mijn toontje ergeren . Het zij zo! Dan ontbreekt het ze aan humor 😌
Kom op, we laten ons toch niet wegdrukken.
Een eerlijk kritisch geluid moet kunnen. We zijn toch volwassen, hoeven het toch niet altijd eens te zijn? Dat beseffen de moderators uiteindelijk toch wel?
Van mij is er recent ook een reactie verwijderd. So what?
Ik denk :”Zielig”, en ga over tot de orde van de dag.
Afijn ze het is bedtijd. Morgen weer fris en fruitig op.
Enne, bijna vakantie, daar zijn velen weer aan toe 😉

Last edited 14 dagen geleden by Celeste

Ik ben het zeer met uw reactie eens Celeste. Het lijkt erop, dat het verwijderen van ‘ongewenste’ reacties doorslaat in een soort censuur. Dat oeverloze, op de man gespeelde discussies ontmoedigd moeten worden, daarmee ben ik het eens. Echter een volkomen onschuldige opmerking van ‘ik vind die en die er wat magertjes uit zien’ wordt ook verwijderd, beetje overdreven. Laten we daar nu niet in doorslaan. Nu voelen mensen zich ook nog geroepen om te vertrekken om… (waarom eigenlijk? Ik heb het gemist). Dat kan nooit de bedoeling geweest zijn.
Alles bij elkaar vraag ik me af, wat willen de moderators nu. Een volwassen website of een Maxima fanclubje. Een website waar reacties geplaatst kunnen worden is nu eenmaal niet alleen van de moderators, maar ook van de reageerders. Niet alles kan gestuurd worden.
En PK020, graag Maribrune bij de uitgang vandaan vissen en samen omdraaien!

Juffrouw Annie, is Maribrune nog inda house❓
Ik heb me wederom een ruime week afzijdig gehouden, hoop & wens dat mijn MKM blog plezier weer terugkeert ofwel…. 🙄

👉🏼 Mijn laatste ervaringen na het – zeer divers interpretabele en m.i. subjectief handhavende – Zero Tolerance beleid 🚫 – zijn “niet zo best”, zoals men in Fryslân zou zeggen.
Daarentegen, er zijn lezers die de “strengere regels” blijkbaar als een verademing ervaren… 🤷🏼‍♂️

🙏🏼 Wow Juffrouw Annie, hulde ➕ dank voor uw reactie en die van Celeste natuurlijk ook – dit kan ook niet anders omdat Celeste gewend is dat ‘een ieder’ naar haar luistert 😉

❗️Ook ik ben voor een volwassen website waarbij een succesvolle blogger incluis blog juist floreert 🙌🏼 @Josine Droogendijk, WIJ vormen samen de MKM community 🌱

Het op de vrouw/man spelen moet idd ècht voorbij zijn om e.e.a. hier gezond, fris en fijn te houden incluis gezond kritische tonen 🌱

👉🏼 Zgn bondjes smeden incluis polarisatie is en blijkt fnuikend voor een succesvol blog als MKM is, dit is zoooo jammer.

🙏🏼 Lieve, beste en treffende Juffrouw Annie, ik ben er nog en hoop dat ik van de moderators ook nog mag blijven,
intussen speur 👓 ik bij de uitgang naar de nimmer overtreffende mevrouw Maribrune 👌🏼
waar bent u? 📢

Juffrouw Annie, helemaal mee eens! Modereren prima en zeker noodzakelijk, maar dit schiet naar mijn idee door in een soort ‘onduidelijke kramp’😳.

Ik ga slapen 😘

Nee hè, PK020. Zie mijn reactie aan Maribrune, die is evenzo op u van toepassing! Ik bezoek deze site bijna dagelijks en juist de mix van meer en minder kritische volgers maken de reacties lezen de moeite waard.

Ik ben het met u eens! Het leven wordt zo ongelooflijk saai, als altijd alle neuzen dezelfde richting staan. Juist boeiend de verschillen! Beste mensen, in het hele leven kom je mensen tegen met andere meningen, ideeën, e.d., Hoe gaan jullie dáár dan mee om. Laten we asjeblieft niet zo kinderachtig zijn.

Hoi Celeste,
Maar het is toch niet zo dat iedereen nu alles maar goed en mooi en geweldig vind op deze site?
Alleen werd er soms te heftig en op de man/vrouw gespeeld; dat is echt teveel doorgeschoten.
Het is na de strengere regels veel gezelliger aan de keukentafel, meningen zijn niet hetzelfde, maar men laat elkaar nu wel in zijn/haar waarde.
Wel zo gezellig😉

Laten wij ALLEN idd niet op de vrouw/man spelen Roos… dan is het niet alleen NU gezelliger ad diverse keukentafels maar ook morgen en daarna… 🌱
Wat denkt u?

Last edited 11 dagen geleden by PK020

Vergeven en vergeten, iets mooiers bestaat er bijna niet 🥰

Elkaar in de waarde laten is maar ten dele. Zo’n reactie bleef echter wel staan.
Daartegenover was ik oprecht verbaasd over prinses Margriet.
Eerlijk bezorgd. Ik heb daar een reactie over geplaatst, die niet mocht. Had totaal geen bijbedoelingen.
Mij maakt het niet uit Roos.
Ik ga weer over tot de orde van de dag. Ik ben direct, maar blijft niet ‘hangen’. Next 🤓
Ik hoop, dat het niet doorslaat, naar de andere kant, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik ben er wel bang voor, gezien mijn verwijderde reactie.
Ik heb eigenlijk al te veel aandacht besteed aan het onderwerp. Ik zal er niet meer op reageren.
We hebben een heuse 🐔🐔🐔wagon gekocht voor Bertha Dora en Maaike. Hahaha, 🌹 ik ga genieten van hun gekakel.
Gelukkig versta ik niet alles 🤣🤣

Een blog had er wat mij betreft niet aan besteed hoeven worden Josine maar jij ging er m.i. met een ook erg sterk -ontkennend- gestrekt been op in. Net alsof dergelijke geluiden niet meer gedeeld mogen worden waarbij het natuurlijk niet de bedoeling is om personen in diskrediet te brengen.
Maar een kritische mening, idee of geluid is toch geen fout iets? Dat maakt MKM juist ook zo interessant.
En welke toon is niet juist?
En wat is een ‘toon’? Ik hoor/lees vandaag ook ‘tonen’ waarvan ik denk duh? Ik kreeg er buikpijn van.

Ik ervoer het – steeds terugkerende – Elie Saab gebeuren niet als een aanval op jou, wel een kritische noot.

En de opmerking over ‘aandelen’ is voor mij en mijn omgeving een vaak gebezigde gewone uitdrukking, ik las er niets kwaads in. 🤷🏼‍♂️
Zucht, wat is er allemaal aan de hand Josine? Sterkte 😶

Beste Josine, die discussie is me ontgaan. Ik heb wel gemerkt dat ze veelvuldig kritiek krijgt, van tafelgenoten. Die vind ik veelal getuigen van klein geestigheid en onvolwassenheid. Ik dacht dat dat mede de oorzaak van haar vertrek is.
Wat jij schrijft, daar kan ik inkomen .Niets mis met zelfrespect. Ik neem het op voor Maribrune, maar dat wil niet zeggen, dat ook zij geen fouten kan maken.

He jakkes nee hoor Maribrune, niet er mee stoppen! Ik lees uw reacties juist altijd graag! Kijk ik even een dagje niet, is er weer van alles mis gegaan!

👍🏼

Maribrune, mijn reactie voor jou staat hierboven!!
Sorry , even verkeerd geplaatst door mijn schrik…

Nee, asjeblieft, blijf! Mede door jou reacties is het hier niet ál te soetsappig.

👍🏼

Maribrune, wat is dit nou toch? ‘Niet van de tafel weg lopen’, heel jammer, uw bijdrage is toch altijd heel bijzonder en van toegevoegde waarde, maar blijkbaar heb ik iets gemist?? Ach toch, nou dan krijgen de echte gemene criticasters van enkele weken terug toch nog hun zin, dat kan toch niet de bedoeling zijn, maar ja zo kan het hier blijkbaar lopen………

Last edited 14 dagen geleden by Catherine

Dank u Catherine

Altijd weer een bijzonder moment. Leuk dat je er hier aandacht aan besteed

Ik zou het bij mode houden. Voor andere onderwerpen hebben we andere media en de Vorsten. Verder is dit een,prachtige website.

Mee eens.

Genoten van de plechtige beëdigingsmomenten in deze prachtige en indrukwekkende locatie!
Ik houd er van, deze traditionele gebeurtenissen!
En ondertussen natuurlijk ook even een oogje gewaagd aan de kleding van de dames.
En daarna de metamorfose van de heren voor de bordesfoto.
Leuk om hier bij MKM nog even terug te blikken.

Mooie ceremonie in deze fantastische zaal!
(Niet iedereen zei Majesteit, viel mij op…
Jammer .)

Ja vreemd, zag het net ook op het journaal.

Ha die Juliana toch, heerlijk altijd zichzelf geweest “ik wil niet tussen begrafenisondernemers staan”👍
Voor de rest mooie ceremonie.
Over het kabinet laat ik mij verder niet uit, geen politiek hier; dat past niet in een modeblog.

Eerlijk gezegd vind ik dit gebeuren ook niet passen in een modeblog. Het is te politiek.
Mijn mening over dit kabinet laat ik hier verder buiten.

Beetje dooddoener: dan klik je de blog niet aan…..
Misschien moet je deze site dan anders gaan noemen als het over meer gaat dan mode alleen. Dit bedoel ik serieus.

Ik vind het leuk dat er diverse zaken voorbij komen en steek er zelfs nog wat van op.

Hoi Tina,
Ik hoop dat we het buiten de politieke meningen kunnen houden, ik vind het een heikel onderwerp, maar ik vind niet dat Josine het niet had moeten plaatsen.
Misschien is het wel een testje om te kijken of we het “netjes” kunnen houden😉😂🤣

👍🏻

Oh, nee, geen politiek, laten we het hier leuk houden
Maar wat hou ik van deze ceremonie, s, Heerlijk om te zien,
Wat mij betreft mogen er nog wel meer traditie,s zijn.
En WA doet dit ook fantastisch .

Weet iemand waarom men dit doet vanuit Paleis Huis ten Bosch en niet vanuit het werkpaleis? In België is er een duidelijk onderscheid: werkpaleis in Brussel & woonkasteel in Laken. Wanneer maakt men welk onderscheid in NL?

De reden is wrschl omdat de schilderijen in de oranjezaal – besteld door de weduwe van voorvader frederik hendrik prins van oranje (+1647) – een eerbetoon zijn aan deze voorvader. Het is dus een op en top historische zaal van de macht en het is ook in deze zaal dat de beeediging doorgaat.
Noordeinde is nog maar een “werkpaleis” sedert 1984 …
En bovendien is den haag niet de officiele hoofdstad maar wel de bestuurlijke …
De staatsbanketten gaan dan weer door in de hoofdstad a dam.
In belgie – met hun voor die tijd – modelgrondwet liggen de “machten”op een “wandelafstand” en op een lijn . In geen enkel land is dit mi symbolischer : de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht het parlement, de koning en het justitiepaleis en dan nog wel in de hoofdstad ..

Ik vermoed een historische uitleg, zo is het begonnen zo gaan we verder. Daarbij misschien is de Oraniezaal wel de meest historische zaal in ons land.

Ik hoorde vandaag dat we sinds de jaren 70 een bordesscene hebben bij een kabininetsbeediging.

Koningin Juliana gebruikte in die tijd Huis ten Bosch half als werkpaleis in Den Haag. Een beëdiging op Soestdijk, wat echt woon EN werkpaleis was, zou logistiek uitdagingen veroorzaken gezien de verder plichtplegingen van de nieuwe ministers en staatssecretarissen op hun eigen ministeries.

Noordeinde was toe veel minder in gebruik dan nu.

Daarnaast kun je het ook romantischer bezien.

Het kabinet wordt beëdigd ten overstaan van de Koning in zijn “functie” als verbinder/ vertegenwoordiger van het Nederlandse volk. Zo je wilt de 1e inwoner, gezien onze constitutionele monarchie is de Koning ook gebonden aan oa de grondwet. Als Koning zweert hij trouw aan de grondwet bij de inhuldiging net als de ministers/ staatssecretarissen nu.

Dan is het wel mooi dat het bij de Koning “thuis” is.

Jammer eigenlijk … heb de indruk dat deze historische zaal erg weinig in zicht komt, dat er weinig in gebeurt , ook geen/weinig (staats)banketten ….