Avatar foto Door Moderator Petra
België 25 dec 83 reacties

Koninklijke kerstwensen 2023: met kerstkaart van WA Máxima en nieuwe Wales’ foto

Het is december! En dat betekent o.a. koninklijke kerstkaarten, vrij gegeven foto’s, gezellige filmpjes en een verdwenen (?) vinger. In deze blog zetten we ze voor je op een rij.

Je zult deze blog (geplaatst op 14 december 2023) dus regelmatig terug zien deze maand, wat betekent dat er weer nieuwe wensen aan toegevoegd zijn.

Update 25 december 2023

Nederland

Gisteren verscheen de kerstkaart van het Nederlands koninklijk gezin.

©RVD
Foto ©RVD, Mischa Schoemaker

Groot-Brittannië

De prins en prinses van Wales namen de gelegenheid te baat, om vandaag een nieuwe foto van hun kinderen vrij te geven, met daarbij Merry Christmas wensen voor iedereen. De nieuwe foto zal ongetwijfeld minder discussie op gang brengen dan de eerder vrij gegeven foto (scrol naar onderen om deze te zien).

Griekenland II

Happy Holidays van prins Philippos en prinses Nina van Griekenland.

Een kerstwens van prins Nikolaos en prinses Tatiana van Griekenland.

Denemarken

Kroonprins Frederik sprak met een astronaut in de ruimte. De video werd op instagram geplaatst. Een voor een komen de kinderen er ook bij kijken. In hetzelfde bericht wenst het kroonprinselijk gezin aan iedereen in de ruimte en op aarde een fijne kerst.

Koningin Margrethe stak gisteren de vierde adventskaars aan, op de vierde adventszondag.

Zweden

Koning Carl Gustaf en koningin Silvia wensen een Goede Kerst.

Kroonprinses Victoria las op kerstavond het kerstevangelie voor.

Ook brachten ze ’s ochtends nog een kerstbezoek in Stockholm.

Griekenland

Merry Christmas van de Grieken.

Luxemburg

Een fijne Kerst van de Luxemburgers.

Erfgroothertogin Stephanie leest voor bij de kerstboom.

Update 23 december 2023

Denemarken

Op het instagram van het account van het Deense koningshuis is een nieuw filmpje vrij gegeven. Prinses Isabella en prinses Josephine pakken kadootjes in voor de viering van kerst met de hele familie op Marselisborg slot. Kroonprins Frederik en kroonprinses Mary met hun gezin en prins Joachim en prinses Marie met hun gezin, brengen daar de kerstdagen door met koningin Margrethe.

Update 21 december 2023

Noorwegen

De kerstfoto die de Noren vrij gaven, is gemaakt voor of na een kerstdienst voor vrijwilligers. Helaas heeft kroonprinses Mette-Marit corona (niet prettig, met haar longproblemen) en kon ze niet aanwezig zijn. Zodoende ontbreekt ze op de foto.

Zweden

Veel van jullie hebben deze foto misschien al wel gezien, maar het is te leuk om niet alsnog even te delen. Koningin Silvia ontving met al haar 8 kleinkinderen kerstbomen bij het paleis. Daarna gingen ze de bomen samen versieren.

Update 18 december 2023

Zweden

De kerstgroet van het gezin van kroonprinses Victoria en prins Daniel, komt dit jaar vanuit het Koninklijk Slot. In de video zie je een ontmoeting tussen het gezin en hof bloemist Claes Carlsson in de ontbijtzaal, terwijl de zalen en het paleis worden klaar gemaakt voor kerst. Deze ruimte werd vroeger gebruikt als ontbijtzaal door Oskar II en koningin Sofia.

Foto ©Philip Bergman/The Royal Court of Sweden
Foto ©Philip Bergman/The Royal Court of Sweden

Denemarken III

In Denemarken was het de beurt aan prins Christian om de 3e adventskaars aan te steken.

Update 16 december 2023

Griekenland

De Griekse prins Pavlos en prinses Marie-Chantal delen deze kerstkaart op instagram.

Denemarken II

Prins Joachim en prinses Marie van Denemarken stuurden vanuit Amerika dit bericht met kerstwensen. Binnenkort reizen ze af naar Denemarken, om daar de kerstdagen door te brengen.

Oorspronkelijk bericht 14 december 2023

Groot-Brittannië

Laten we beginnen met de meest besproken kaart van dit jaar. Op het kiekje van het gezin van William en Catherine lijkt het net alsof prins Louis een vinger mist. Zouden de vingers van het prinsje zo flexibel zijn of is hier sprake van té enthousiaste photoshop? Zo hobbelen de geruchten voort, maar vermoedelijk houdt hij gewoon zijn duim naar beneden, en zijn vingers ietwat gespreid.

NLbeeld/Newspix

De kaart van koning Charles en Camilla laat een foto van de kroning zien.

Denemarken

Kroonprins Frederik steekt de adventskaarsen aan voor de 2e Adventszondag.

Foto ©Kongehuset

Spanje

Op de kerstkaart van koning Felipe en koningin Letizia, prijkt een foto die is genomen tijdens de verjaardag van Leonor.

Luxemburg Vanity Fair

Een fotoshoot met Guillaume en Stephanie met zoontje Charles en François in de december editie van Vanity Fair.

België

@BelgianRoyalPalace

🌟 De nieuwe kerstkaarten zijn zojuist op de bus gedaan!
🎄 Het is de tiende foto van de Koninklijke Familie voor de eindejaarsfeesten sinds het begin van het koningschap.
➡️ Wie herinnert zich de kerstfoto van 2013 nog? Swipe om de foto (her)ontdekken!

Zweden – Luciaviering

Prinses Estelle en Prins Oscar wensen vanuit Haga Slot een fijne Luciaviering.

@Kungahuset🕯️
Glad luciamorgon!

Foto ©kroonprinses Victoria, Kungahuset

Monaco

Prins Albert en prinses Charlène van Monaco hebben hun kerstkaart officieel nog niet vrij gegeven. Toch verscheen hij al op instagram.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
83 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Het Deense koningshuis heeft een aantal leuke foto’s en video’s. Maar ik mis Mary op al die afbeeldingen.

Mooie kaarten allemaal, ook de zomerse foto van de Oranjes. Als je onder de evenaar bent geboren en bent opgegroeid dan is kerst een zomers feest. Mijn ouders hadden ook niks met bomen en kerstballen maar wel met de kerstgedachte!

Mooie kerst allemaal

Een heel leuke vakantiefoto van het Koninklijk gezin. Versturen als Kerstgroet? 🙈🥴
Hoe verzin je het. Het is in de decembermaand niet zonovergoten in Nederland. Wat heeft deze foto nou met Kerst te maken.

Ik vind de foto van de drie Britse kindjes erg leuk!

Nou ja… over de ‘kerst’foto van de oranjes.
Dit is een weergave van hoe zij er nu bijlopen. In een zonovergoten ver oord. Heeft niets met kerst te maken in tegenstelling tot de sfeervolle opnames van de andere royals.

Een mooie foto van ons koningsgezin, maar helaas in de verkeerde context geplaatst.
Dit is bij uitstek een zomeropname.
Wat zou het prachtig geweest zijn om vandaag een kerstkaart vrij te geven die gemaakt zou zijn op de locatie waar de kersttoespraak van de koning gehouden werd!
Een zachte kleurencompositie van het schitterende bloemstuk, de roomkleurige lambrizering met goudverf, bijpassend kerststuk, de kerstboom door het raam zichtbaar, evenals de verlichte hoofdingang…..zó mooi!
In mijn beleving een gemiste kans, maar ook hier geldt weer: smaken verschillen.
Wat betreft de goede wensen op de linkerzijde afgedrukt: keurig!

Wat mooi van Frederik en zijn kinderen om even Andreas Mogesen te groeten met kerst nu hij in de ruimte verblijft! Victoria, ook heel mooi dat voorlezen en nog een bezoek. Griekenland heeft ook een kerstgroet in stijl nu, mooi. Lieve foto van Stephanie met haar zoontje.

Dank je wel, hetzelfde toegewenst! 🌟

Ik heb getwijfeld of ik dit op een modeblog moet plaatsen. Maar gezien de reacties op de foto doe ik het toch.
Ik heb de indruk dat de Oranjes de basis niet op orde hebben, deze foto is daar een onderdeeltje van. Daar verandert een indrukwekkende speech op 4 mei of Keti Koti niets aan. Inmiddels wordt de meerwaarde van een koningshuis, waar ik nog steeds achter sta, steeds meer ter discussie gesteld. Ook ik denk tegenwoordig wel eens ‘ jet set gezin met privileges’.
WA wijt dit aan verminderd vertrouwen in instituties. Maar als één instituut dat voor zichzelf kan ombuigen is het het Koningshuis. Niet door populair te willen zijn, ze zijn geen popsterren. Maar door aandacht en verbinding. En er zijn. De beeldvorming is helaas anders.

Volledig mee eens … de verbinding moet er mi zeker zijn in moeilijke en onzekere tijden zoals nu !!! Oorlog, klimaat, migratie … wij kunnen dit helaas als individue niet oplossen maar net dan moeten we steun zoeken en vinden bij elkaar … dat is mi verbinding …
Vrolijk worden weer niet van

Ik ben het helemaal met je eens Louisa…

Ik ben het met je eens!

Vrolijk kerstfeest!
En… we zullen vandaag vast weer een “oeps sorry hier is nog een meer kerstifge/recente foto” krijgen

Hoop het ook, denk het niet

Ter info : Op website blauw bloed is een historiek van de nederlandse koninklijke kerstkaarten. Interessant weetje : het is nog maar van 2016 – toen was wa al 3 jaar koning – dat de kaarten “gedeeld ” worden met het “volk” .

Zie hier ontzettend leuke kerstkaarten tussen, Zweden,Noorwegen, Monaco, Luxemburg. Ik hou ervan als een kerstkaart ook iets Kerstigs heeft. Een feestelijke aankleding van de personen of in de decoratie. Ik vind het heel erg jammer dat ons Koningspaar hier steeds minder aan meedoet. 2x per jaar een half uurtje foto’s maken en dan “zijn ze er weer vanaf”. Ik denk persoonlijk dat ze hier heel veel kansen missen om weer in populariteit te groeien. Als ze oo deze manier doorgaan komt er steeds meer aversie tegen het Koningshuis en gaat het roemloos onder

Ik denk dat ze erg boven de werkelijkheid van het gewone leven leven, en geen beeld hebben van hoe het er in Nederland voorstaat. Het komt mij allemaal erg jetset over. Amalia, Alexia, Ariane: geen idee waar ze mee bezig zijn. Moeten we alles weten?. Nee. Maar dit krampachtige ‘niet laten weten’ is het andere uiterste. Dat doen de andere landen echt beter. Zo zorgen ze er zelf wel voor dat de betrokkenheid op het koningshuis steeds meer afneemt tot het niet meer functioneert. Het neutrale t.a.v. geloofszaken vind ik ook erg jammer. Het lijkt of ze vooral ‘niet gelovig’ over willen komen om iedereen wellicht tevreden te houden. Maar daarmee stoten ze anderen weer voor het hoofd. Jammer hoor. Ook dat doen andere koningshuizen beter. Dankdiensten bijv voor een jubileum of i.d.. Kerstdiensten of het Kerstevangelie lezen zoals ik bij KP Victoria zag…. . Hier niets (meer), waarmee ik niets wil zeggen over hun persoonlijke geloofsopvatting. Ik vind dat persoonlijk heel jammer. Al met al maakt het dat het koningshuis me eigenlijk niets meer zegt. .

.

Oei, wat een gemiste kans weer voor ons koningshuis. Ik vind ’t niet kunnen. Inderdaad foto van laatste kerstsessie was dan nog beter geweest. Maar wat een onverschilligheid naar ons “volk”.

Dat filmpje uit Zweden is gewoon perfect! Ik kreeg er ook meteen decoratie-inspiratie door 🙂

Ach, geen Nederlandse Koninklijke kerstwens dit jaar? Tjonge.. .

Staat inmiddels op istagram, jammer dat het een foto van de zomerfotosessie is en niet een speciale foto in kerstsfeer is gemaakt. De foto op zich is wel leuk.

Ja, idd. Ik mis ook sfeer. Alle punten voor Monaco en Noorwegen. En als de foto van het gezin van Victoria ook als kerstkaart is gebruikt dan die ook! De rest is van hetzelfde laken en pak. Gewoon een leuke foto

Geen idee 🤷‍♀️, gebruik geen instagram. Maar zo te lezen missen we dus eigenlijk niets.

Ik heb ook geen instagram, maar zie de link die Josine heeft geplaatst. We missen inderdaad niets. Inspiratieloos en verplicht nummer.

Inderdaad; leuke foto op zich maar valt uit de toon in december. Ik heb ook geen Instagram maar op Blauw bloed staat ie ook. Als je toch al zo laat bent, waarom dan niet even in feestelijke Kerstkleren poseren op een sfeervolle plek ?

Heb ook geen instagram….
wat ook mogelijk was geweest is gewoon de verwerking van de foto van eergisteren … zou op zijn minst nog een excuus geweest zijn voor de erg late post.
Dit is zoals hierboven geschreven inspiratieloos en een verplicht nummer …
Alweer een gemiste kans . Daar is ondertussen een bijna volledig album van …

Mee eens, de Oranjes lijken met dergelijke acties – gemiste kansen – het voortbestaan van hun Huis almaar minder belangrijk te vinden, althans zo komt het op mij over.
Als ze dit pad blijven volgen gaat “het volk” de urgentie van een koningshuis almaar minder ervaren, beetje klaar met dergelijke op mij overkomende desinteresse 🤷🏼‍♂️

Helaas kan ik je volgen. Ze hebben genoeg goede voorbeelden bij hun collega’s. En daar zijn ook de kinderen bij aanwezig en betrokken bij activiteiten. Die worden hier bijna spastisch uit zicht gehouden waardoor voor de meeste Nederlanders onbekend.

Mee eens, komt ook zo over bij mij …

Helemaal eens. Het begon destijds al met de kersttoespraak van de Koning, totaal geen kerstig plaatje! Geen kerstboom te bekennen. Wat is er nu niet mooier en sfeervoller om, als je dan toch over de kerstgedachten wil spreken, er een prachtige mooi versierde boom achter te zetten. Als ik dan denk aan Engeland , QEII hoe deze vrouw in kerstsetting zat als zij haar kersttoespraak hield. Je zou er als land bijna jalours op worden in positieve zin dan. Wat wist zij de ‘ toon’ dan te raken zeg! Wat nietszeggend is het hier dan, en als de kerstfoto dan ook al een zomerse tuinfoto gaat worden, tjonge wat blijft er dan over??

Precies, ook mijn gedachten!

Ik ben eigenlijk best benieuwd naar de Kerstkaart van onze koninklijke familie. …

Lof voor de Zweedse royals, dat ze elk jaar weer de moeite nemen lieve filmpjes op te nemen. Er is ook een leuk filmpje van Silvia en haar kleinkinderen, die kerstbomen optuigen.
En lof voor Charlène en familie, die zo’n beetje als enige nog de moeite nemen een speciale kerstfoto te maken.

Vrijdag is overigens de winterfotosessie van de Oranjes, dus het zou mij niet verbazen als de kerstkaart pas daarna volgt.

Dat wordt dan nu wel op het laatste moment. Tja, de pr van de Oranjes….

Hoop jij daar ook bij te zijn, Josine?

Oh lees net deze . Na het plaatsen van mijn opmerking net 🫣🫣

Zweden en Denemarken hebben het heel goed aangepakt! Wat een gezellige, leuke filmpjes en foto’s.

Mee eens !!!

Zweden….já….wat is dát een mooie kerstkaart, ondersteund met leuke filmpjes en goede wensen!
Hier straalt zoveel gezelligheid en warmte vanaf!
De versieringen niet overheersend door bling bling maar heel smaakvol aangebracht in een stijlvolle ambiance.
Springt er voor mij tot nu toe echt uit in dit blog.
Monaco vind ik ook mooi, vooral qua kleursamenstelling.
Alles ziet er puntgaaf en picobello uit en toch….toch mis ik iets 🤔
Het voelt voor mij teveel als een staatsieportret….

Ja Zweden 🇸🇪 is 👌🏼 Stemmig voeg ik nog aan jouw mooie omschrijving toe Lieske.

👍

Prins Pavlos & gezin zien er zeer prettig uit maar @petra, ervaart u deze foto echt als”kerstig” ? Eén van de redenen uwerzijds om kerst/nieuwjaarswensen van ons koningshuis tot nu toe niet mee te nemen naast de m.i. overdaad aan input betreffende Luxemburg.?

Heb jij de kerstkaart van ons koningshuis al gezien dan? Volgens mij is hij nog niet vrijgegeven…. Zodra hij er is, komt hij erbij te staan.

Josine, mss wordt het een digitale kaart !!! Was er eerder geen nieuwe richtlijn van koninklijk huis ? Weet niet meer goed hoe het precies zat. Herinner mij wel dat de richtlijn verwees naar digitaal tijdperk

Nee Josine, niet van 2023. Maar ‘ik trek het nog steeds als oranje gezind niet dat ‘jullie zijds’ ‘jullie huidige top 10’ bestaand uit diverse koningshuizen- enkele zelfs in kwadraat- dat ons koningshuis zelfs op plek 11 niet vertegenwoordigd is.

Dank voor je reactie. Twee dingen:
– Er zijn twee blogs over kerstwensen. Een top tien, een met de wensen van dit jaar. Die laatste zie je op deze pagina. Zolang de Oranjes hun digitale kaart (met een foto van 30 juni, de zomerfotosessie, maar dan thuis) niet vrijgeven, komt hij hier niet te staan. Dat is geen onwil of voorkeur, maar wat er niet is, kan ik ook niet plaatsen.
– Dan punt twee: dit is een blog. Op een blog komen persoonlijke voorkeuren/wensen/smaken aan bod. Als Petra de kaarten van de Oranjes niet in haar top tien heeft staan, dan is dat haar goed recht. Ik zou je willen adviseren om het wat meer los te laten. Het is ‘maar’ een top tien door ons samengesteld, meer gewicht hangt er niet aan. Het is geen feit, geen wetenschap, slechts een luchtige blog met daarin onze voorkeur.

Je hebt gelijk Josine, djw voor je reactie. 👍🏼

Er springen er voor mij 2 uit.
Die van de Grieken en Guillaume en Stèphanie met de kinderen.
De Grieken hadden er beter geen kunnen versturen. Op een enkele man na, zitten ze allemaal zo verveeld voor zich uit te kijken.
Stèphanie, zij is voor mij de leukste Royal. Niet altijd het leukst of mooist gekleed, maar mij hoor je niet over haar. Zij is zoals zij is. Eenvoudig, netjes. Goed is goed. Ik houd daar van.

Is er nog geen Kerstgroet van de Oranjes of heb ik wat gemist?

Vorig jaar kwam de kerstgroet op woensdag en in 2021 op vrijdag voor kerst, dus het zal vast deze week komen, ik kijk er ook naar uit.

Zweden heeft vandaag ook weer een leuk filmpje gedeeld.

https://www.instagram.com/reel/C09O9ffq5FW/?igshid=ZWQ3ODFjY2VlOQ==

Bij Monaco vind ik het een beetje sneu dat de dochter alleen zit. Verder eigenlijk zo goed als geen leuke kerstkaarten. So far….

Guillaume en Stephanie vind ik leuk, maar ik heb een zwak voor dit stel. Ze zien er idd altijd een beetje ouderwets uit. Vind ik altijd als ik de Luxemburgers zie. Charlene en Albert uber chique. Vind ik stiekem wel heel mooi

Leuke kaarten weer. De favorieten zijn die van William en gezin, Spanje en België. Maar ook Charlene ziet er geweldig uit op deze kerstfoto. Benieuwd of er 1 van onze royals komt!

Hoewel ik het Luxemburgse paar een leuk gezin vind, vind ik Stephanie en de kinderen zo enorm ouwelijk gekleed. Stephanie lijkt ouder dan haar schoonmoeder. Zou ze nou niet eens een leuke stylist kunnen consulteren om gewoon wat meer bij haar leeftijd passend gekleed te gaan. Het hoeft niet gelijk ala Roy Donders te worden maar gewoon iets frisser.

Stephanie heeft nou eenmaal een hele zachte en klassieke uitstraling. Zou je haar hele hippe en moderne kleding aantrekken dan ziet het eruit als een verkleedpartijtje. Ik vind eerlijk gezegd haar schoonmoeder mutton dressed as lamb, een beetje treurig om zo wanhopig jong te willen blijven terwijl je inmiddels 6 kleinkinderen hebt. Dus laten we die twee alsjeblieft niet vergelijken, dat is voor beide niet heel gunstig.

Bij klassiek denk ik eerder aan Kate, dat is klassiek maar modern en passend bij haar leeftijd.

Dat denk ik ook altijd. Maar ik vind het op deze foto’s gelukkig heel erg meevallen.

Wat heeft Stephanie van Luxemburg toch een ongelofelijk lieve uitstraling.. ik kan niet anders zeggen!! En verder: alle kerstwensen leuk, de een wat meer kerstig dan de ander, maar dat zij zo

Leuke kiekjes, maar ik vind ze weinig kerstig.

Volgens mij is iedereen vergeten dat de duim aan de ” zijkant’ van de hand zit en deze zo te zien achter de leuning van de stoel verstopt zit.
Ziet het er wat vreemd uit op deze foto?
Ja.
Fotoshop?
Nee.
😁

Nou inderdaad, dat heb ik op diverse andere plekken ook al gezegd, hij heeft de leuning vast, de duim zit er achter wijs en middelvinger op de leuning en de ringvinger en pink er aan de andere kant naast. Dat de middelvinger kort lijkt komt door de camerapositie.

Dan is in uw optiek “de hele wereld” dit vergeten 🤔

ben benieuwd naar de Oranjes

van Luxemburg erg vertederend, maar niet gelijk kerstig

Duidelijk waar uw hart cq voorkeuren liggen 😉

Ik vind de adventskalender van het Deens koninklijk huis ook erg leuk. Elke dag iets nieuws, echt een kijkje achter de schermen.

De kaart van koning Charles kan er inmiddels ook bij lijkt mij.

https://www.instagram.com/p/C0pagR3M5fD/?igshid=ZWQ3ODFjY2VlOQ==

zeker erg leuk van het Deense koningshuis

Leuk, zo allemaal bij elkaar. Die van Spanje kan er ook al bij. Die was al een paar dagen geleden uit

Die van Monaco tot nu toe de mooiste! Van Engeland is erg sober en er was ophef over dat er gephotoshopt is (vinger Louis ontbreekt oa)

ja, zeker, ik had er gisteren online over gelezen, was mezelf anders niet opgevsllen zo 123