Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 17 mei 0 reacties

Wauw! Vijftig meest spraakmakende outfits van Máxima op een rij

We hebben bijna eindeloos afgeteld naar deze datum, en vandaag is het eindelijk over: Máxima ziet Sara! In de blog van vandaag heb ik de 50 meest spraakmakende outfits uit haar garderobe op een rij gezet. Tot vijf uur kun je stemmen op de winnende look via de website van het AD. In de uitzending van Tijd voor Max (NPO1, 17.05 uur) maak ik de top 3 bekend! 

Outfit 1: de verlovingsjurk
Bij de officiële kennismaking met Nederland durft Máxima nog niet echt uit te pakken. Haar wijnrode kantoorjurk komt van de New Yorkse kleermaker Joseph Ting, haar vintage broche van Ciner.

Onder de loep: een keurige verlovingsjurk | ModekoninginMaxima.nl

Outfit 2: blauw mantelpakje
Kort na de verloving is het tijd voor een bezoek aan Keukenhof. Máxima’s donkerblauwe mantelpakje is een ontwerp van de Argentijnse Graciela Naum, maar lijkt zo uit de kast van koningin Beatrix te komen. 

Outfit 3: Valentinorood pakje
Na een rustige start, durft Máxima in de zomer van 2001 al wat meer uit te pakken. Dit felrode pakje van Valentino valt zó goed in de smaak, dat ze het door blijft dragen tot 2011 (foto)

Outfit 4: de trouwjurk
Bij Valentino slaagt Máxima ook voor haar roomwitte trouwjurk. Haar keuze valt op een ontwerp met benitier hals, handgemaakt kant, en een sleep van maar liefst vijf meter.

Máxima, trouwjurk, Valentino

Outfit 5: gouden broekpak Valentino
In 2003 worden er nog maar weinig damesbroeken gedragen aan het hof, maar dat houdt Máxima niet tegen om tijdens het staatsbezoek aan Brazilië dit gouden pak van Valentino te dragen. Wauw!

Outfit 6: het spijkerjasje
Op Koninginnedag 2004 verlegt Máxima opnieuw de grenzen van koninklijke mode. Dit keer met een gerafeld spijkerjasje van modehuis Natan.

Outfit 7: ga voor goud
Het Holland Festival in Amsterdam is een cultureel hoogstandje, waar Máxima qua mode net wat meer durft uit te pakken. Deze gouden look van Claes Iversen is daar een mooi bewijs van.

Outfit 8: Zilveren mantel en hoed
Bij de doop van prinses Alexia heeft Máxima een waar feestje op haar hoofd. De handgemaakte roos van zijde en tule komt uit het atelier van Fabienne Delvigne, de mantel komt van Natan.

Outfit 9: Argentijnse amazone
Voor een rondrit door de natuur van Mongolië haalt Máxima in 2007 een Argentijns paardrijtenue tevoorschijn. De geweven gordel met zilveren sluiting wordt veel gedragen op de pampa’s van Argentinië.

Outfit 10: postzakjasje
Na wat rustige modejaren weet de prinses in 2009 alle ogen naar zich toe te trekken met een jasje van versleten postzakken. Het ontwerp van Jan Taminiau groeit uit tot een van haar meest iconische looks.

Outfit 11: leren jurk van Natan. 
Máxima’s leren jurk van Natan staat in het nationale geheugen gegrift. Door de gewaagde styling wordt de prinses overladen met complimenten én kritiek. Zelf snapt ze dat laatste niet zo goed. Als ze in 2011 samen met haar schoonmoeder de jurk bekijkt, zegt ze bijna verontwaardigd: “Kijk, hij is maar gedeeltelijk van leer!”

Outfit 12: ruitenjurk van Taminiau
Op de vooravond van het koninklijke huwelijk in Luxemburg zien de aanwezige dames er zó goed uit, dat de bruid qua aandacht helemaal ondersneeuwt. Máxima’s aandeel daarin? Een robijnen diadeem van Mellerio, een strapless japon van Taminiau, en een sexy decolleté van zichzelf.

Outfit 13: pluim 
Bij het kerkelijk huwelijk van erfgroothertog Guillaume en Stéphanie de Lannoy geeft Máxima zichzelf een flinke pluim. Haar fazantenhoed, met veren van een halve meter, voorziet haar tweekleurige outfit van Natan van een extra feestelijke touch.

Outfit 14: inhuldigingsjurk
Op de dag van de inhuldiging draagt Máxima de jurk der jurken. Het delicate borduurwerk, de krachtige kleur, de rechte schouderlijn: deze blauwe robe van Jan Taminiau klopt van kraag tot zoom. Extra mooi: samen met de rood-witte mantel van de koning, weerspiegelt de jurk de nationale driekleur.

Outfit 15: volantjurk Lanvin
In 2014 mag Máxima op Paleis het Loo een vorkje prikken met prins Albert van Monaco. Haar groene volantjurk van Lanvin onderstreept haar aanstekelijke modemotto: of goed, of niet. De zilveren clutch die ook in beeld komt, is een cadeautje van president Hollande.

Outfit 16: vintage jurk Beatrix
Koninklijke kleding krijgt bijna de kans niet om te slijten, en daarom kan Máxima ook altijd nog kiezen voor een vintage look. Zowel bij de Nationale Dodenherdenking als het bevrijdingsconcert (zie foto) van 2014 zien we haar met kleding van prinses Beatrix.

Outfit 17: Valentinorood
Couture kost veel geld en veel tijd. Als het even kan, wijkt Máxima dan ook uit naar het web. Deze rode jurk van Valentino, gedragen op Prinsjesdag 2014, koopt ze via de website Net-a-porter. 

Outfit 18: oranje plooi-jurk
Tijdens het staatsbezoek aan Japan weet de koningin te verrassen met een oranje japon van de Nederlandse ontwerper Mattijs van Bergen. In de rok met riante plooien zit maar liefst 3,5 meter stof verwerkt. Let ook even op de kunstige geplooide top. Dit is een sterk staaltje ambacht.

Outfit 19: verenjurk Valentino
In 2015 schotelt Máxima heel wat indrukwekkende avondjurken voor. Bij de verjaardag van de Deense koningin draagt ze bijvoorbeeld een zwarte Valentino-jurk, die opvalt door de sexy doorkijkjes en veren tot hoog op het bovenbeen.

Outfit 20: fuchsia franjejurk
Van veren door naar franjes. Tijdens het staatsbezoek aan Canada (2015) draagt de koningin een fuchsia jurk van de Argentijnse ontwerper Benito Fernandez. Bij elke stap danst het kledingstuk om haar heen.

Outfit 21: robijnrode bloemenzee
Maar liefst 80 verschillende mensen hebben in drie maanden tijd aan dit ontwerp van Taminiau gewerkt. Het is dan ook meer een kunstwerk dan een kledingstuk. Máxima draagt hem op de avond van de inhuldiging én bij het huwelijk van de Zweedse prins Carl-Philip.

Outfit 22: Japanse jurk
In de Japanse zaal van Paleis Huis ten Bosch raak je niet snel uitgekeken. De hoge wanden zijn stuk voor stuk versierd met exquise houtsnijwerk en zijden 3D-behang vol vogels en bloemen. Helaas kom je er als gewone sterveling niet zomaar binnen, maar deze jurk van Taminiau brengt al het moois wel heel dichtbij. Het borduurwerk en de handschilderingen zijn namelijk geïnspireerd op het behang van die Japanse zaal.

 

Outfit 23: à la Jackie 
In 2015 staat er in Máxima’s agenda een bezoek aan het Witte Huis. Bij Natan wordt er een jurk met hoge taille gekocht, bij Fabienne Delvigne een klein hoedje voor achter op het hoofd. De knipoog naar Jackie Kennedy zal vast niemand ontgaan.  

Outfit 24: duifgrijze mantel Claes Iversen
Heel iconisch, maar minder geslaagd: Máxima’s duifgrijze mantel van Claes Iversen. De applicaties van ijzerwaren zijn bedoeld als een ode aan de ambacht, maar de Duitsers zien er iets heel anders in: een hakenkruis. Dat de mantel wordt gedragen tijdens een economische missie naar Duitsland, maakt de situatie extra vervelend.

Outfit 25: jumpsuit Etro
Dat een koningin echt geen ‘nee’ hoeft te zeggen tegen een moderne jumpsuit, bewijst Máxima in 2016. Haar nieuwe aanwinst van Etro, gedragen tijdens een filmfestival, zit als gegoten en benadrukt dat de koningin qua mode echt onvoorstelbaar onvoorspelbaar is.   

Outfit 26: Vakantiejurk
Vlak voor de zomervakantie van 2016 aanbreekt, ontvangen Willem-Alexander en Máxima op Paleis Noordeinde de president van Griekenland. Máxima’s jurk met Hawaï-print komt uit de prêt-à-porter collectie van Valentino, en wordt op verzoek een stukje ingekort.

Outfit 27: oudroze robe manteau
Aan het hof zijn ze dol op robe manteaus, oftewel jasjurken. Máxima draagt tijdens het staatsbezoek aan Frankrijk (2016) dit ontwerp van Claes Iversen. Het lijnenspel van satijn, kant en wol geeft de outfit een extra chique touch.  

Outfit 28: de P-jurk
De een ziet er puzzelstukjes in, de ander penissen. Maar wat de associatie ook zijn mag: gewaagd is Máxima’s jurk van Tom Ford in ieder geval wel. Ze draagt hem dan ook in de hoofdstad van de mode: Parijs.

Outfit 29: Japanse jurk 2
Voor de vijftigste verjaardag van de koning (2017) laat Máxima opnieuw een jurk maken die is geïnspireerd op het behang van de Japanse Zaal van Paleis Huis ten Bosch. Het 3D-borduurwerk in de vorm van bamboe blijkt heel toepasselijk te zijn. Bamboe staat in de Japanse beeldtaal namelijk voor levenskracht en levenswijsheid.

Outfit 30: visnetten
Horizontale stops zijn slechts zelden een goed idee. Van dit ontwerp van Valentino knapt de koningin dan ook niet op, Maar spraakmakend, ja dat is deze jurk zeker. Niet in de minste plaats door de “visnetten” bij de hals en rok.

Outfit 31: jurk van ikatzijde 
In 2017 krijgt een kleermaakster uit Wassenaar van een onbekende dame een bijzondere opdracht. Van een lap ikat-zijde moet zij twee identieke jurken maken. Tot haar grote verbazing wordt één van de exemplaren gedragen door Máxima bij de première van Ode aan de Meester.  

Outfit 32: capejurk Taminiau
In kinderboeken worden capes vaak geassocieerd met snelheid, moed en kracht. Met deze heerlijke wapperjurk van Jan Taminiau, gedragen tijdens het staatsbezoek aan Portugal (2017), voegt Máxima hier nog een associatie aan toe: glamour.

Outfit 33: klederdracht
Met Staphorster klederdracht hebben we de koningin nog niet gezien, maar met het nationale kostuum van Oekraïne wél. Tijdens een bezoek aan Eustatius (2017) draagt ze er zelfs gerafelde jeans-slippers onder.

Outfit 34: de narcis
De narcis. Zo werd deze gele volantjurk van Claes Iversen ook wel genoemd. Met de nadruk op wérd, want voor Prinsjesdag 2020 liet Máxima het kledingstuk onderdompelen in een okergeel verfbad. Hoogste tijd voor een nieuwe koosnaam!   

Outfit 35: Red ribbon 
Voor het Red Ribbon Concert in mei 2018 haalt de koningin een wel heel toepasselijke outfit tevoorschijn: een Valentinorode jumpsuit met strikkraag.

Outfit 36: klokmouwen XXL
Hoe je met deze jurk van Natan een maaltijd naar binnen werkt zónder te knoeien, is een groot raadsel. Toch krijgt Máxima het voor elkaar als zij in augustus 2018 na de uitreiking van de Militaire Willemsorde een lunch krijgt voorgeschoteld. Chapeau!

Outfit 37: kleurexplosie
Veren, leer en wol, en dat uitgevoerd in een heerlijke clash van knalkleuren. Máxima kan echt alles hebben! Bij de prijsuitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs combineert ze het ontwerp van Claes Iversen met een keurige knot en felrode pumps.

Outfit 38: podium voor diamant
Maar liefst zeventig jaar lang blijft de beroemde Stuart-diamant buiten beeld. Máxima en Jan Taminiau willen -nee, moeten- daarom met een bijzondere jurk op de proppen komen als de steen eindelijk weer eens mag shinen tijdens het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk (2018). Het resultaat? Een jurk met kleurverloop, borduurwerk en een subtiele cape. 

Outfit 39: culotte
Rond 2019 zijn culottes, wijde kuitbroeken, helemaal bon ton. Máxima doet aan de trend mee, en wordt bij een bijeenkomst van nlgroeit zelfs gespot in een leren exemplaar.

Outfit 40: spektakelstuk
Bij de paardenraces van Royal Ascot draait het om zien en gezien worden. Zeker dat laatste gaat Máxima goed af, want op haar hoofd draagt ze een enorme verenhoed van Berry Rutjes. Haar keurige japon van Natan  sluit keurig aan bij de strenge kledingvoorschriften van de Royal Box

Outfit 41: flamenco
In het voorjaar van 1999 ontmoet Máxima Zorreguieta haar droomprins in de Spaanse stad Sevilla. Twintig jaar later gaat ze, samen met haar man en dochters, nog eens terug naar waar het allemaal begon. Haar kleurrijke flamenco-jurk wordt via de hofhouding besteld bij Fabiola1987. 

Outfit 42: ga voor goud
In 2019 laat Claes Iversen zich inspireren door de kleur goud én door de ringen die de vrouwen van de Afrikaanse Ndebele-stam om hun nek dragen. Máxima blijkt deze inspiratiebron wel te kunnen waarderen, want ze schaft meerdere ontwerpen aan uit deze collectie. Hier in beeld: een mantel met gouden ringen, gedragen in Ierland.

Outfit 43: nationale kleur
Groen is de nationale kleur van Ierland. Voor het staatsbezoek in juni 2019 haalt Máxima daarom een groene topper van Jan Taminiau tevoorschijn. Doordat de tule bladeren op het rokgedeelte in het midden zijn vastgezet, dansen ze bij iedere beweging mee.

Outfit 44: souvenir 
Voor het staatsbezoek aan India (oktober 2019)  haalt Máxima een roze sari van zolder. Jan Taminiau mag er een Westerse draai aan geven, met deze jurk als resultaat.

Outfit 45: on-Nederlands
De combinatie rood-paars is heel on-Nederlands, maar Máxima weet er wel raad mee. Bij de uitreiking van de Prins Claus Prijs 2019 zien we haar met deze jurk van Claes Iversen en een mantel van Natan.

Outfit 46: jaren '30 
Dat Máxima goed in concepten kan denken, bewijst ze tijdens het staatsbezoek aan Indonesië (maart 2020). Een jaren ‘30-jurk van Natan combineert ze met een hoed en watergolfkapsel die op diezelfde tijd zijn geïnspireerd.

Outfit 47: H&M
Met regelmaat wordt Máxima gespot in een winkel van H&M, maar tot het voorjaar van 2020 draagt ze haar H&M-kleding alleen privé. Deze jurk met riante pofmouwen, gedragen bij een werkbezoek aan een ziekenhuis, brengt daar verandering in.

Outfit 48: Zazi 
Voor een theaterbezoek haalt Máxima in juni 2020 een zwarte maxi-jurk uit de kast. Het kledingstuk komt uit de collectie van Zazi, een merk dat achtergestelde vrouwen een financieel steuntje in de rug geeft en ambachten van de vroegere zijderoute centraal stelt. Máxima's jurk is geborduurd door Indiase vrouwen en de zwarte stof betreft gerecyclede khadi, een handgesponnen stof waar veel Indiase vrouwen hun vrijheid en zelfstandigheid aan te danken hebben. 

Outfit 49: Felgeel
Ze is sowieso al een opvallende verschijning, maar met dit gele broekpak van Zara kan werkelijk niemand meer om Máxima heen. De outfit komt in beeld tijdens een werkbezoek aan een camping,  juli 2020.

Outfit 50: stapje terug
Op Koningsdag 2021 ziet Máxima er prachtig uit in deze tweedelige combinatie van Natan, maar het lijkt ook wel alsof ze bewust een stapje terugdoet voor haar drie mooie dochters.  

Klik hier om te stemmen. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments