Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 17 jun 0 reacties

Vooruitblik staatsbezoek Italië en Vaticaanstad

Volgende week brengt koning Willem-Alexander een staatsbezoek aan Italië en Vaticaanstad en koningin Máxima gaat mee. Zet je dus maar schrap voor het nodige modenieuws, want bij een modeland als Italie hoort natuurlijk mooie kleding. In deze log blikken we alvast vooruit. Wat kunnen we verwachten en waarom?

Het staatsbezoek aan Italië begint op dinsdag 20 juni met een welkomstceremonie, enkele formele gesprekken en een kranslegging. De dresscode is tenue de ville en naar alle waarschijnlijkheid zal Máxima bij haar chique dagkleding ook een hoed dragen. Het dragen van een hoofddeksel is niet verplicht, maar Beatrix deed het ook en tijdens een recent bezoek aan Italie zagen we Máxima ook met een uitbundige hoed op de rode loper verschijnen. Ik hoop dat koningin Máxima tijdens de eerste dag van het staatsbezoek het kanten pakje draagt van het huwelijk van William en Catherine. De creatie is immers een ontwerper van Valentino – en dus Italiaans- en bovendien pas één keer publiekelijk gedragen. 

De eerste dag van het staatsbezoek wordt vervolgens afgesloten met een staatsbanket. Bij een staatsbanket horen avondjurken en vaak ook diademen. In Zuid-Korea was dit niet het geval, maar aangezien koningin Sonja en koningin Eliabeth onlangs ook allebei een diadeem droegen, acht ik de kans groot dat we Máxima met hoofdsieraad gaan zien. Wat mij betreft kiest ze voor haar lichtblauwe avondjurk met laagjes. Ook deze creatie is vermoedelijk van Valentino en slechts eenmaal publiekelijk gedragen. Bovendien staat de Stuart diamant er prachtig bij, dus wat mij betreft combineert ze deze twee toppers voor het Italiaanse staatsbezoek. 

De tweede dag van het staatsbezoek is helemaal volgepland met afwisselende activiteiten. Eigenlijk de meeste mantelpakjes van Máxima kunnen prima gedragen worden tijdens dit drukke programma. Ook hier verwacht ik weer een hoed te zien en hopelijk een prachtig verzorgde chignon. 

Als afsluiting biedt ons koningspaar een concert en receptie aan in Rome. Vaak is de dresscode black tie, waardoor het lastig te verspellen is wat Máxima gaat dragen. Zowel een cocktailjurk als lange avondjurk kan prima. Stiekem hoop ik op de prachtige japon die Máxima eerder droeg in Zuid-Korea. Een kunstwerk van Jan Taminiau en dus een sterk staaltje Holland-promotie. 

Staatsbezoek Vaticaanstad

Het staatsbezoek aan Vaticaanstad duurt slechts één dag, maar dat maakt het qua mode niet minder interessant. De grote vraag is natuurlijk: gaat koningin Máxima voor zwart of wit? Na een bezoek aan de Friezenkerk wordt het koningspaar immers ontvangen door de Paus en daar komen heel wat kledingvoorschriften bij kijken. Denk aan een hoofdbedekking, maar ook de juiste kleur kleding. Als hoofd van de Anglicaanse kerk koos koningin Elizabeth voor paars, maar ik verwacht Máxima in het zwart te zien. Witte kleding mag immers alleen gedragen worden door katholieke monarchen of katholieke echtgenotes van katholieke monarchen. Nu is koningin Máxima wel degelijk katholiek, maar geen staatshoofd en ook geen echtgenoot van een katholieke monarch. Koning Willem-Alexander is immers protestants en daarmee zou Máxima officieel geen recht hebben op het Privilège du blanc. Met deze informatie in mijn achterhoofd hoop ik op een nieuw zwarte ensemble of het mantelpakje dat we zagen tijdens de bijzetting van koningin Juliana. 

Na de pontificale ontvangst is er een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap en vliegt het paar door naar Milaan. Ik verwacht hier geen zwarte kleding te zien, dus hopelijk kiest Máxima voor een kledingwissel. De dag wordt in Milaan afgesloten met een trade diner. Vaak draagt Máxima tijdens een dergelijk diner een cocktailjurk of broekpak. Ik zou de rode japon die Máxima droeg tijdens de opening van het Holland Festival in 2016 wel willen zien. 

Het staatsbezoek wordt vervolgens vrijdag 23 juni afgesloten met een bezoek aan de designers room en het bijwonen van enkele programma's die in het teken staan van de economische missies.  Vrijwel alle mantelpakjes van Máxima zouden hier geschikt voor zijn, maar een nieuw ensemble van Claes Iversen of Jan Taminiau mag natuurlijk altijd. 

Foto's met dank aan Monarchypress.com

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments