Avatar foto Door Josine Droogendijk
Boeken 08 jul 0 reacties

Voor op tafel: Jan Taminiau

In de Blauwe Salon en Máxima's werkkamer nemen boeken een prominente plek in. Voor mij de aanleiding om een serie te starten over mooie 'koffietafelboeken'. In deel 1: Jan Taminiau. 

Van 21 april 2018 tot 26 augustus 2018 was er in het Centraal Museum in Utrecht een expositie te zien over het werk van één van de meest toonaangevende ontwerpers van eigen bodem: Jan Taminiau. Voor modeliefhebbers een feest van herkenning én een feest voor het oog, want wauw: wat was het heerlijk om tussen de rijk geborduurde japonnen te lopen en ze van dichtbij te bekijken. In de maanden april, mei en juli ben ik drie keer naar de tentoonstelling geweest en in die maanden erna was het best nog wel eventjes afkicken. Gelukkig had ik daar wel een heel geschikt medicijn voor, want tijdens mijn eerste bezoek aan het museum heb ik het fotoboek 'Jan Taminiau' aangeschaft. Via internet is het nog steeds volop verkrijgbaar en tegen iedereen die hem nog niet heeft, zou ik willen zeggen: kopen, kopen, kopen. Het is echt een heerlijk boek en ik zal kort vertellen waarom. 

– Jan Taminiau is dyslectisch. Lange lappen tekst zijn aan hem dus niet besteed. Wel blinkt hij uit in het denken in beelden en dat zie je terug in zijn boek. Op een kort voorwoord na is het helemaal gevuld met foto's, die stuk voor stuk iets vertellen over de (denk)wereld van Taminiau. Zo zien we schetsen , jurken in wording, close-ups van borduurwerk, zijn gereedschappen en foto's van zijn inspiratiebronnen. Heerlijk om naar te kijken, al mis ik stiekem wel een hoofdstuk met meer uitleg over bepaalde jurken 😉 

– En ja, dat brengt mij gelijk bij de tweede reden. Zoals iedereen wel weet, heeft Jan Taminiau voor de dag van de inhuldiging twee prachtige japonnen gemaakt voor koningin Máxima. In zijn boek toont Taminiau enkele nooit eerderrvertoonde foto's van het maakproces. Een voorbeeld: 

– Ten derde is het boek voor iedereen die van kleur en/of borduren houdt ook zeer inspirerend. Ik heb het boek regelmatig open op tafel liggen, en als er visite komt, gaat het gesprek er eigenlijk altijd wel even over. Dus komt binnenkort je vervelende tante of schoonmoeder op bezoek? Koop dan vooral dit boek, dan heb je in ieder geval iets te bespreken 😉 

In de volgende aflevering geen boek over mode, maar een boek over een paleis. Natuurlijk ben ik ook altijd op zoek naar nieuwe boeken. Deel hieronder dus vooral jouw boekentip. Wie weet zie je jouw lievelingsboek dan binnenkort in deze serie terug.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments