Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 19 sep 0 reacties

Terugblik Prinsjesdag 2018

Officieel draait Prinsjesdag om de troonrede, de begroting en politiek gewirwar, maar op ModekoninginMáxima hebben we daar maar weinig van gemerkt. Hier werd vooral genoten van Venetiaans damast, meters zwierige mousseline en niet te vergeten: Máxima’s uitbundige hoed. De een vond het asymmetrische hoofddeksel de spreekwoordelijke kers op de taart, de ander moest denken aan een ‘vliegende schotel’ en ook de term ‘grammofoonplaat’ kwam voorbij. In deze blog lees je meer over het protocol rondom de schuine hoeden van Máxima en natuurlijk kun je ook weer stemmen op de traditionele Prinsjesdag-poll. 

Bij staatsbezoeken onderstrepen hoeden op overtuigende wijze Máxima’s positie en statuur. Oneerbiedig gezegd zijn Máxima’s relevés, dophoedjes en fedoras een statussymbool en naambordje in een. Bij streekbezoeken is dat niet anders, maar gelegenheden met veel publiek vragen wel om een hoed die ook rekening houdt met Máxima’s zichtbaarheid. Het is natuurlijk niet zo fijn als de fans na uren wachten alleen een grote hoed voorbij zien komen, zonder een glimp op te kunnen vangen van het gezicht van de koningin. Bij openingen en jubilea zijn de omstandigheden weer anders en dient de hoed vooral een feestelijk accent te zijn. De ene hoed kan dus heel geschikt zijn voor een bepaalde gelegenheid en de andere hoed juist niet. Als koningin moet Máxima hier altijd rekening mee houden. 

Bij de voorbereidingen voor Prinsjesdag 2018 ging hier blijkbaar toch iets mis. Máxima’s asymmetrische hoed was zó schuin dat ze bijna haar man niet kon zien in de Ridderzaal. Ook verborg de schijfhoed van sisal Máxima’s gezicht voor vijftig procent tijdens de rijtoer, waardoor heel wat fans teleurgesteld naar huis vertrokken. Op social media werd al snel de vraag gesteld waarom de hoed eigenlijk zo scheef stond en waarom aan de rechterkant van Máxima’s gezicht? 

Het antwoord op de eerste vraag heeft vast alles te maken met Máxima’s uitgesproken smaak. Onze modekoningin houdt niet van half werk en verfoeit de stijlregel ‘less is more’. De tweede vraag brengt ons terug naar de twintigste eeuw. Tot in de jaren zestig liepen vrouwen bij formele gelegenheden vaak rechts naast hun man. Asymmetrische hoeden werden hier op aangepast, zodat de man altijd het gezicht van zijn vrouw kon zien. En vice versa natuurlijk. Inmiddels is dit gebruik behoorlijk achterhaald, maar toch draagt koningin Máxima -hoewel ze zeer regelmatig links van de koning staat of zit- haar schuine hoeden altijd over rechts. Voor Prinsjesdag 2018 had ze beter een uitzondering kunnen maken, al zou dat ook weer niet zo handig zijn geweest tijdens de rijtoer. Handig is een schijfhoed dus zelden. 


Foto: PPE

Natuurlijk heb ik na afloop van Prinsjesdag even een kijkje genomen op de fantastische website RoyalHats. Ook hier waren de meningen over het succes van Máxima’s hoed verdeeld. Zo omschreef iemand het hoofddeksel van onze koningin als een  ‘seizoenenbotsing’. Ik vond dat zo’n treffende omschrijving. Door de fazantenveer (herfst), zoete rozen (zomer) en de zachte pasteltint (lente) leek het inderdaad alsof de seizoenen met elkaar aan het strijden waren om aandacht. Ik vind dat niet per se iets negatiefs, want op de een of andere manier blijft de hoed mij juist door de clash van seizoenen boeien. Met een andere jurk en een iets strakker kapsel zou ik hem graag nog eens terugzien. 


Foto: PPE

~~advertentie~~


~~advertentie~~

Natuurlijk moest ik bij Máxima’s hoed ook gelijk denken aan Catherine en Meghan. De Britse hoedenmode wordt gekenmerkt door schijfhoeden met romantische rozen, en beide stijliconen laten daar graag wat van zien. Uiteraard worden de hoeden aan het Britse hof keurig over rechts gedragen, zoals onderstaande foto ook wel bewijst. 


Foto: PPE

Als afsluiter van het hoedenthema een foto van Máxima met een andere schijfhoed. De koningin opende op deze foto een kunsttentoonstelling in Den Haag. Wat mij betreft een uitstekende gelegenheid voor een schuine hoed met veren en andere toeters en bellen. Ik weet niet of Máxima binnenkort nog wat cultureels in haar agenda heeft staan, want anders weet ik wel een geschikt ‘recycle-moment’ voor de Prinsjesdaghoed van 2018. 


Foto: PPE

—————————————————————

En dan is het nu tijd om te stemmen op Máxima’s mooiste look van Prinsjesdag. Ik heb ervoor gekozen om alleen de looks van Prinsjesdag 2013-2018 mee te nemen in het overzicht. 


Foto’s: PPE

De poll:

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments