Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 25 apr 0 reacties

Terugblik: Máxima's mode van Koninginnedag 2002 – 2009

Over twee dagen is het Koningsdag en daarom blikken we op ModekoninginMáxima uitgebreid terug op Máxima's looks van voorgaande jaren. In de blog van vandaag: 2002 – 2009. 

Voor haar allereerste Koninginnedag liet Máxima in 2001 een mantel maken van donkerbruine wol. Helaas gooide de MKZ-crisis roet in het eten en werden de festiviteiten afgeblazen. In 2002 ging Koninginnedag wél door en kregen we een deux-pièces te zien van lichtgele wol. De grote knopen, de keuze voor één kleur en de verhoogde taille verklapten direct door wie de ontwerper van het ensemble, Edouard Vermeulen van Natan, zich had laten inspireren: niemand minder dan de voormalige First Lady Jackie Kennedy. 


Foto: PPE/Nieboer

Bij haar zachtgele ensemble droeg de prinses een relevé (een hoed met een opgeslagen rand aan de voorzijde) van beige stro, die was vervaardigd door Fabienne Delvigne. Tegenwoordig kunnen we Máxima wel uittekenen met dit hoedenmodel van de Brusselse modiste, maar in 2002 was Máxima's hoedenkeuze in twee opzichten vernieuwend. Máxima droeg op Koninginnedag 2002 namelijk voor het eerst een hoed van Delvigne én voor het eerst een relevé. 
Qua schoenen koos de prinses voor beige slingbacks van Salvatore Ferragamo en qua juwelen kregen we onder andere gouden creolen te zien. 

In 2003 was Máxima net zwanger en behoorlijk misselijk tijdens de viering van Koninginnedag. Gelukkig was dat niet te zien aan haar uiterlijk, want de prinses straalde in een wit complet van Edouard Vermeulen van modehuis Natan. 


Foto: PPE/Nieboer

Qua hoed koos de prinses dit keer voor een hoed met neerwaartse rand, een zogeheten cloche van Fabienne Delvigne. Haar schoenen met schuine bandjes over de wreef kwamen uit de collectie van Natan en natuurlijk kregen we ook nog sieraden te zien: een armband van lichtroze kralen en oorstekers van juwelier Steltman. 

De Koninginnedaglook van 2004 staat in ons nationale geheugen gegrift, mede dankzij Máxima's gerafelde spijkerjasje van modehuis Natan en haar rok en top van rood/wit gestreepte zijde. 


Foto: PPE/Nieboer

Natuurlijk speelde de hoed ook een hoofdrol dit keer, want Máxima droeg bij haar iconische spijkerjasje een zeker zo iconische baret van Fabienne Delvigne. Overige accessoires: oorstekers van Steltman, een zilveren armband van onbekende herkomst, schoenen met gespjes van Natan en een hoed met bloemdecoratie van Natan. 

~~~~~~advertentie~~~~~~

~~~~~~einde advertentie~~~~~~

Op Koninginnedag 2005 was Máxima hoogzwanger en uit ervaring kan in inmiddels zeggen dat het behoorlijk lastig is om een feestelijke en elegante outfit te vinden als je buik op ploffen staat. Gelukkig hoefde Máxima geen rekening te houden met de beperkte confectiecollecties, want voor Koninginnedag 2005 liet ze een mantel op maat maken door de Argentijnse ontwerpster Graciela Naum.


Foto: PPE

Bij haar ensemble van Graciela Naum liet Máxima een strohoed maken die op twee verschillende manieren te dragen is. Met zachtroze lint (links) of beige lint (midden).
Qua tas koos de prinses voor een handtasje van Natan (rechts) en om haar pols was een armband van rozenkwarts te zien. 

In 2006 week Máxima af van de gebaande paden door te kiezen voor een robe manteau met korte mouw van Marni. 


Foto: PPE/Nieboer

Op 10 mei 2006, tien dagen ná Koninginnedag, nam Máxima het tijdschrift SEN in ontvangst. Natuurlijk had de prinses voor de overhandiging het tijdschrift al lang en breed doorgelezen, wat ook wel blijkt uit haar hoedenkeuze voor Koninginnedag 2006. Haar bruine haardecoratie -van Stefanie Wesle- had de prinses namelijk gezien in SEN en gelijk besteld. 
Overige accessoires: buideltje van bruine leer, bruine oorstekers van Natan en pumps van Natan. 

In 2007 was Máxima nog maar net uit haar kraambed op Koninginnedag, dus daarom liet ze verstek gaan. Het jaar erna, in 2008, was ze er wel weer bij en opnieuw liet ze zich qua kleding inspireren door Jackie Kennedy. Het resultaat was dit keer een fuchsia ensemble met verhoogde taille van Natan. 


Foto: PPE

Helemaal passend bij de stijl van haar kleding droeg Máxima een dophoedje achter op haar hoofd. Overige accessoires: leverkleurige pumps en clutch en oorhangers + broches van Diane von Furstenberg voor H. Stern. 

Na fuchsia in 2008 kregen we in 2009 een zwart-wit ensemble van Natan te zien. 


Foto: PPE

Qua accessoires kregen we een haardecoratie van zwartw veren te zien, pumps en clutch van Natan en pareljuwelen van juwelier Steltman. 

Morgen zal ik de looks van 2010 – 2018 aan bod laten komen, maar we kunnen nu al wel vast stemmen op de mooiste look van 2002 – 2018:


Foto's: PPE

De poll: 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments