Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 10 nov 0 reacties

Staatsbezoek Noorwegen – dag 2

De komende drie dagen is het koningspaar in Noorwegen voor een staatsbezoek. Zet je zonnebril maar vast op, want dit gaat een feestje vol couture en diamanten worden! 

Het staatsbezoek aan Noorwegen is een bevestiging van de goede betrekkingen tussen beide landen, die dezelfde normen en waarden delen en samen werken aan oplossingen voor grote internationale uitdagingen. Tijdens het bezoek staan bilaterale en internationale samenwerking, klimaatverandering, energietransitie en duurzaamheid centraal.

Nederland en Noorwegen hechten aan een goed werkende rechtstaat waarin mensenrechten een prominente plek hebben en waar het belang van een open markteconomie centraal staat. Als gelijkgezinde partners treden Nederland en Noorwegen ook vaak internationaal samen op binnen de VN, de WTO en de NAVO. Om de welvaart te kunnen behouden voor toekomstige generaties werken beide landen aan innovatieve, inclusieve en duurzame oplossingen: het beheren van de Noordzee, het waarborgen van voedselzekerheid en het ontwikkelen van nieuwe technologieën met schone en duurzame energiebronnen.

Programma 10 november
Woensdagochtend vindt in de Deichman bibliotheek een seminar plaats waarbij mensenrechten en vrijheid van meningsuiting centraal staan. Verschillende ngo’s gaan in gesprek over vrijheid van meningsuiting en hate speech. Het Koninklijk gezelschap bezoekt de bibliotheek, die dit jaar de prijs voor beste openbare bibliotheek ter wereld ontving. Aansluitend bezoeken zij het seminar.

Het Koninklijk Paar heeft vervolgens een gesprek met minister-president Jonas Gahr Støre, gevolgd door een Regeringslunch in Akershus-vesting. De Koning houdt er een korte toespraak.

In de middag vindt op marineschip Zr.Ms. Rotterdam een bijeenkomst plaats over defensiesamenwerking tussen Nederland en Noorwegen. Het schip neemt deel aan een training in Noorse wateren en meert af in de haven van Oslo. Tijdens de bijeenkomst wordt onder meer stil gestaan bij de samenwerking, waaronder de jaarlijkse berg- en wintertrainingen in het noorden van Noorwegen die al 50 jaar plaatsvindt.

Voorafgaand aan de bijeenkomst vindt op de Zr.Ms. Rotterdam de ontvangst plaats van de Nederlandse gemeenschap in Noorwegen.

’s Avonds bieden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan het Noorse Koninklijk Huis en gasten een concert aan van celliste Harriët Krijgh. Het concert vindt plaats in het nieuwe gebouw van museum MUNCH.

Mode 
Outfit: Donkerblauwe cape van chenille met een rauwe, wollige en matte uitstraling, die in contrast staat met de overloop naar een glanskatoen in oker, met een glanzende en gladdere textuur. Daaronder een donkerblauwe jurk, gemaakt van een combinatie van zijde crêpe georgette en organza. Mooi detail: op de jurk zijn  donkerblauwe en okerkleurige gesmockte ribbanden, smalle metalen kettingen en kristallen geborduurd.
Ontwerper: Jan Taminau
Eerder gedragen: Koningsdag Tilburg (2017), officieel bezoek China, officieel bezoek Duitsland 

Het is vrij koud in Noorwegen, dus ik begrijp de keuze voor deze outfit goed. Daarnaast denk ik inmiddels dat het recyclen van bekende topstukken geen toeval is. Een belangrijk thema van het staatsbezoek is het klimaat, dus het 'recyclen' van kleding sluit daar dan wel heel mooi op aan.


Foto's: PPE

Ik denk dat Máxima het gouden collier niet zomaar draagt. Voor zover ik nu kan lezen staat er namelijk 'love Mette' op. Aangezien het sieraad voor het eerst in beeld kwam op 1 mei 2013, de dag ná de inhuldiging, denk ik dat we het hier over een Noors cadeautje hebben. 

Máxima na de inhuldiging, 1 mei 2013: 

Close-up:

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments