Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 12 jun 0 reacties

Staatsbezoek Letland – dag 1

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander brengt op maandag 11 en dinsdag 12 juni 2018 op uitnodiging van president Raimonds Vējonis een staatsbezoek aan de Republiek Letland. De koning wordt hierbij vergezeld door minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Het staatsbezoek aan Letland wordt gevolgd door het staatsbezoek aan de Republiek Estland (12 en 13 juni ) en het staatsbezoek aan de Republiek Litouwen (13, 15 juni).

De bezoeken staan in het teken van de lang gedeelde historische en de nauwe bilaterale banden van Nederland met Letland, Estland en Litouwen. De historische relatie met de drie landen gaat terug tot de veertiende eeuw, met de meest intensieve handelsrelaties in de Gouden Eeuw. De huidige relatie kenmerkt zich door een sterk partnerschap voor vrede, veiligheid en welvaart, met name in de Europese Unie en de NAVO. Parallel aan de staatsbezoeken vinden afzonderlijke economische programma’s plaats om het bestaande potentieel voor economische samenwerking te vergroten. In Letland ligt de focus op de thema’s transport en logistiek (o.a smart mobility). De staatsbezoeken vinden plaats in het jaar waarin Letland en Estland honderd jaar onafhankelijkheid vieren en Litouwen honderd jaar herwonnen onafhankelijkheid. Tijdens de drie staatsbezoeken wordt stilgestaan bij de viering van deze onafhankelijkheid en het belang ervan voor de drie landen.

Maandag 11 juni
Het staatsbezoek aan Letland begon gistermorgen met een welkomstceremonie op het presidentieel paleis in Riga.

Na een gesprek met president Raimonds Vējonis was het tijd voor een kranslegging en een ontmoeting met minister-president Māris Kučinskis en de voorzitter van het parlement, mevrouw Ināra Mūrniece.

Ter gelegenheid van het herdenkingsjaar bood Koning Willem-Alexander president Vējonis in de Nationale Bibliotheek het boek ‘Rijks, Masters of the Golden Age’ aan. Het door ontwerper Marcel Wanders vormgegeven boek toont diverse meesterwerken uit de Gouden Eeuw uit de collectie van het Rijksmuseum. De boekoverhandiging is in 2018 een vast programma onderdeel bij officiële bezoeken aan Letland. Alle ontvangen boeken worden aan het einde van het jaar tentoongesteld en vervolgens uitgeleend door de bibliotheek. Na de boekdonatie bezochten de koning en de president de tijdelijke expositie ‘In the Shadow of Rembrandt’, met etsen van Nederlandse tijdgenoten van Rembrandt uit de eigen collectie van de bibliotheek.

Aan het einde van de middag was de koning vervolgens aanwezig bij de sluiting van het seminar ‘Get Connected!’ op het hoofdkantoor van de Haven van Riga. Nederlandse en Letse overheden, kennisinstellingen en bedrijven, waaronder de Haven van Rotterdam en netwerkorganisatie Connekt, delen hun kennis over innovaties op het gebied van transport en logistiek en presenteren nieuwe duurzame concepten.

De dag werd afgesloten met een staatsdiner op het presidentieel paleis.

Overige informatie

Klik hier voor een korte verklaring van Koning Willem-Alexander na het gesprek met President Vējonis van Letland, Riga. 

Klik hier voor de toespraak van Koning Willem-Alexander bij het staatsbanket ter gelegenheid van het staatsbezoek aan Letland

Kleding

Overdag droeg de koning zijn uniform: een donkerblauw pak met pinstripe en een blauwe das van Salvatore Ferragamo. De das met het logo van het Italiaanse modehuis gaat inmiddels alweer enkele jaren mee. Onderstaande foto is genomen in april 2017. 

Afbeeldingsresultaat voor ferragamo site:modekoninginmaxima.nl

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments