Avatar foto Door Josine Droogendijk
Amalia 07 dec 48 reacties

RVD geeft nieuwe foto Amalia vrij

Prinses Amalia zegt vandaag haar tienerjaren vaarwel. Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van onze troonopvolger gaf de RVD om klokslag 06.00 uur een ‘nieuwe’ foto vrij.

Het woord ‘nieuwe’ staat tussen haakjes, want het portret hoort bij een fotoserie van Koning Willem-Alexander, prinses Amalia en prinses Beatrix, die begin dit jaar werd vrijgegeven. Een foto van de prinses alleen ontbrak destijds en is vandaag dus aan de gallerij toegevoegd.

De prinses draagt een zwart/donkerblauw broekpak van Marina Rinaldi. De roze versie hiervan werd op 27 april 2023 gedragen op Koningsdag.

Gemmy Woud

Het broekpak kwam ook in beeld bij de receptie op de vooravond van de Britse kroning.

Britse hof

De foto is overigens gemaakt in de Balkonkamer op Paleis Noordeinde. Kijk maar naar de hoek rechts achterin. De staander met kandelaar is iets verplaatst, de bloemen bij de kachel zijn ook nog net zichtbaar. Omdat deze ruimte gebruikt wordt voor beëdigingen, het overhandigen van geloofsbrieven en ontvangsten van hoogwaardigheidsbekleders, is het misschien wel de meest gefotografeerde ruimte van Paleis Noordeinde.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
48 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Mooie meid, hoop dat ze zich ondanks alles zal ontplooien tot haar ware zelf….

Net vrijgegeven op de website van het Koninklijk Huis: een bedankje voor de verjaardagsfelicitaties met daarbij een heel ontspannen niet statie-portet van Amalia.

Inderdaad, zag het net ook, wat een leuke, ontspannen foto en een leuk gebaar!

🔗https://www.koninklijkhuis.nl/actueel/nieuws/2023/12/07/verjaardag-van-de-prinses-van-oranje

Mooie foto en tekst. Dank voor de verwijzing.

Waardering voor de (koninklijke) foto van onze kroonprinses door HelloMagazine gisteren. Leuk artikel!
https://www.hellomagazine.com/royalty/509054/princess-catharina-amalia-20th-birthday-portrait/

Inderdaad jammer deze foto. Veel te serieus en ouwelijk, ze zou hier zo maar 30 kunnen zijn. Ik begin me langzamerhand ook te ergeren aan de houding van het koningshuis op het gebied van publiciteit. Genoeg foto’s van officiële gelegenheden dat wel, maar een totaal gebrek aan foto’s van privégelegenheden. Grote uitzondering was de foto van Maxima met de egels, maar dat we dit een grote uitzondering moeten noemen, zegt al genoeg. Dus ja, een spontane nieuwe foto uit de privésfeer was hier op zijn plaats geweest. Ik kan het ook niet anders benoemen dan elitair gedrag.

Wat mij betreft hebben de leden van het Koninklijk huis volledig recht op hun privacy. Ik vind op zich monarchieën een gedateerd systeem, maar zo lang we deze hebben vervullen zij een openbare taak, en die taak vervullen zij gelukkig aandachtig en charmant. Hun privéleven is van henzelf. Daar wordt al genoeg aan getrokken.

Privacy en zichtbaar zal altijd een balanceeract blijven. En er beetje “mysterie” hoort er bij.
Maar nieuwjaarsrecepties, officiele diners, staatsbezoeken e.d. zijn werk gerelateerd.
Daarbij kan je zelf een foto uitzoeken die je wilt delen n.a.v. bijv. een 18e verjaardag, je 20ste huwelijksdag e.d.
Kijk eens hoe collega’s het doen.

zichtbaar zijn en privacy zijn mi 2 aparte begrippen.
Natuurlijk hebben royals recht op privacy en dit is maar goed ook.
maar de activiteiten die tot het koningschap behoren en die dan toch enigszins publiek zijn , zijn ook onzichtbaar denk maar aan nieuwjaarsrecepties of laatst nog het diner met de internationale instellingen.
En wat amalia betreft , er is natuurlijk de dreiging geweest maar op de duur zal de kroonprinses als “onbekend” overkomen omdat er maar 2 gelegenheden zijn waar zij officieel in beeld komt nl koningsdag en prinsjesdag. En mss nog een fotosessie wanneer het zich voordoet …
Als dan toch gekozen wordt voor een officiele foto voor haar verjaardag dan zou het mss beter zijn geweest om er een op prinsjesdag te nemen. Het is op zijn minst een recentere foto ….

Eens met jouw opmerkingen Josine. E.e.a. hangt mogelijk samen met de – in mijn ogen – vrij benauwde taakopvatting die de huidige generatie Oranjes heeft? Zij menen bijvoorbeeld als ‘privé’ personen naar druk bezochte evenement zoals de Formule 1 te kunnen gaan….

Helemaal mee eens dus

Mooi gezegd, Josine, helder!!

Poeh wat een oordeel de laatste opmerking, het is nogal een aanname, het zou ‘leuk’ zijn te weten wat de echte overwegingen zijn geweest eigenlijk…

Sorry Pietje elitair is misschien niet het juiste woord. Maar als Amalia ambieert koningin te worden dan moet ze wel zorgen dat ze gezien wordt door het grote publiek. Ik vroeg het aan een aantal jongeren om me heen, die weten nauwelijks wie Amalia is, of beter gezegd het interesseert ze niet. De foto vonden ze ver van hun belevingswereld. Een leuke vlotte foto waarmee haar leeftijdgenoten zich kunnen identificeren was beter geweest. Ik weet nog dat wij als kind met het hele gezin aan de tv gekluisterd zaten op konings/koninginnen-dag. Dat zie ik de huidige jeugd niet meer doen. Koningsdag is voor hen puur voor het feestje en de vrije dag. Wat betreft privacy, die wordt met een leuke privéfoto niet echt geschonden. We hoeven niet bij het moment van de foto te zijn.

Anniek, bedankt voor je reactie, ik begrijp nu beter wat je bedoelt. Ik vind persoonlijk prinses Amalia juist minder elitair overkomen door bv haar toelage terug te sturen omdat ze een toelage niet gepast vind en ik vind haar over het algemeen bescheiden in kleding bv. Misschien vind de prinses het juist elitair om een nieuwe foto te laten maken voor haar verjaardag. We kunnen er misschien pas een label aanhangen als we de echte overwegingen zouden kennen. Dat jongelui geen interesse hebben voor het Koningshuis is een tendens die uitstijgt boven hoe prinses Amalia zich presenteert ben ik bang maar wie weet zou het helpen wanneer zij vaker ongedwongen kiekjes van zichzelf laat zien…

Helder Anniek! Dank. Ik krijg nu een ander beeld van Josine en jou wat bedoeld werd met meer persoonlijke foto’s. Amalia lijkt inderdaad heel geschikt voor de rol die haar te wachten staat, maar dan is het handig om bekender te zijn en dus meer echt gezien te worden.

Een hartelijke gelukwens voor onze Prinses Amalia.
Ik ga er van uit dat zij zelf inspraak heeft gehad bij de keuze voor deze foto.
Als Amalia zich prettig voelt bij de publicatie van deze opname op dit moment is dat wat mij betreft helemaal prima.
We hebben het afgelopen jaar veel opnames van haar kunnen bewonderen in diverse situaties en kledingstijlen.
Nu dan aan het einde van het jaar een rustige afsluiting met een portret van een knappe jonge vrouw in een mooi klassiek pak wat haar als gegoten zit.
Met een glimlach op de lippen, beheerste houding, prachtig haar…..wat een uitstraling voor een toekomstige koningin!

Lieve prinses Amalia, van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Iedereen mag er het zijne van vinden…maar ik moet er echt van zuchten als ik alle commentaren op de foto lees. Ik vind haar een mooie, lieve uitstraling hebben, het pak staat haar prachtig en haar haren staan haar mooi zo. We hadden wellicht allemaal graag een nieuwe foto gezien maar er zullen redenen zijn geweest om het hierbij te houden. Al had ze iets kleurigs aangehad op een nieuwe foto met een brede glimlach was er wel weer iets anders te melden geweest als heur haar of oorbellen die ervaren worden als teveel of juist te weinig etc. Ik wil zelf maar zeggen: dit is wat we krijgen en ik vind het een mooie ‘plaat’ van een prachtige jonge vrouw. Maar ieder mag het er verder het zijne van vinden hoor, daar niet van

Amalia van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Ik gun je een gezellig feest met vrienden en familie.
maar wat had het leuk geweest als er ons al cadeau ook een mooie nieuwe foto was gegund. Ze is een mooie vrouw, en tot nu toe krijgen we alleen maar serieuze of oude foto’s. Dit is een gemiste kans, voor het hele koningshuis dat toch nog steeds onder vuur staat kan wel iets meer positiviteit gedeeld worden met “het volk”.

Mooie foto en mooie meid, inderdaad wel wat somber/serieus nu het voor een verjaardag is. En helaas ook geen nieuwe. Gemiste kans wat mij betreft.

Mooie foto en vooral van Harte Amalia
Maar wat is dit idioot dat er geen nieuwe foto’s zijn gemaakt. Of een andere foto die niet officiëel is maar wel leuk. Ik vind dit echt zo van: oja het volk moet ook wat.

Deel hetzelfde gevoel !!

Gefeliciteerd Amalia. Hopelijk wordt deze verjaardag groots gevierd!
Wat een mooie foto is dit! Amalia is een krachtige persoon en Gemma Woud heeft dat heel goed weergegeven.

Een spontane lach lijkt me ook wel eens leuk…. Ik denk ook dat ze de rol van koningin heel goed zal kunnen vervullen. Voor haar hoop ik dat ze die rol voorlopig niet op zich hoeft te nemen, gefeliciteerd Amalia!

Hartelijke felicitaties voor Amalia! Dit pak staat haar geweldig en wat een uitstraling heeft ze al op haar twintigste!

Inderdaad jammer dat deze foto “vrijgegeven” wordt, het plaatje is al bekend al stond Amalia er toen niet alleen op. Maar fijne verjaardag voor Amalia🥳

Zij is prachtig, mooie en sterke uitstraling.
Waarom zo’n trieste kleur qua kleding? Jammer.

Is er dan echt niemand in Den Haag die het belang en zeggingskracht van visuele communicatie kent?? Alle officiële portretfoto’s dit jaar misten voor mij verbinding, charisma en zorgvuldige timing. @DKH: steek uw licht eens op bij de RF. De Britten zijn meesterlijk.

Ik wens Amalia een fijne dag en veel geluk in haar nieuwe levensjaar.
Mooie foto van een mooie prinses maar wat een gemiste kans weer; een leuke, recente, ontspannen foto zou veel meer indruk maken dan dit statige portret, dat weinig verrassend is.

Mooie foto met heel mooi MR broekpak.
Jammer dat het niet een foto van kortere tijd geleden is, maar deze kenden we tenslotte nog niet.
Fijne verjaardag toegewenst in hopelijk wat meer vrijheid, koninklijke hoogheid.

Mooi foto van een mooie prinses, maar een nieuwe had voor mij wel gemogen, we hebben haar al enkele keren gezien in dit pak.
En nu ze 20 is geworden had ik het ook leuk gevonden met mooi opgestoken haar.
Ik wens haar een mooi en goed nieuw levens jaar toe , met wat meer vrijheid.

Helemaal mee eens !!

Josine en Elisah, ik sluit me hier helemaal bij aan. Het gehele communicatiebeleid rondom alle events van de Oranjes mag wel eens ‘op de schop’. Zoals het nu gaat, werkt het over het algemeen niet in hun voordeel en het lijkt me in deze woelige tijd geen overbodige luxe om meer verbinding te zoeken, dus zoals nu niet aankomen met een foto van een jaar oud, hoe komen ze erbij🤨.

Helemaal mee eens Catherine, kijk eens naar UK zoals Romy ook zegt.

Eens, zie ook mijn opmerking in het vorige blogover de orinsjezdagjurk.

Prinsjesdagjurk. Ik kan niets wijzigen😉

Louisa, ik heb het gelezen en ben het met je eens en vind het op z’n zachts gezegd ‘onaardig’, het komt zo wel wat elitair over ‘even een snapshot en wegwezen’ ….

Totaal mee eens, gemiste kans, jammer en niet slim om dit zo (niet) aan te pakken.

Helemaal eens met je aanvulling, juist in deze tijd is een zichtbaar koningshuis van groot belang.
Ik hoop ook zo dat Amalia wat meer in de openbaarheid komt, maar moet wel veilig zijn natuurlijk.
Ik denk dat zij heel veel kan betekenen , ze straalt rust en stabiliteit uit, ik verwacht echt heel veel goeds van haar .

Mooie foto. Wel jammer dat het uit dezelfde serie is.

Eens. Ook wel wat somber, vind ik helaas.

Ik feliciteer haar met 20 jaar en wens haar fijne dag!
Mooie foto, broekpak staat haar super.
(Ik hoop dat ze inmiddels wat meer kan deelnemen aan t studentenleven)

Van harte kroonprinses! Hele mooie foto, wel jammer dat het geen nieuwe, ongedwongener foto is.

Wat een mooie stijlvolle prinses, van harte gefeliciteerd.