In 1976 speelde de Lockheed-affaire en we weten allemaal wel dat prins Bernhard de hoofdrolspeler was van dit omkoopschandaal. Een drama voor de monarchie, die toch al onder vuur lag. Toch werd de prins niet alleen bekritiseerd, maar ook publiekelijk gesteund. Prinses Beatrix droeg tijdens het defilé op 30 april namelijk een opvallende witte anjer, die fier op haar donkerblauwe mantel prijkte. De witte anjer was in de oorlog een teken van verzet, maar al in de jaren twintig droeg prins Bernhard de bloem op zijn jasje. Naar verluidt werd hij dagelijks voorzien van een vers exemplaar. Na de oorlog is de bloem het symbool voor waardering van de veteranen geworden, maar toch is de witte anjer nog altijd onlosmakelijk verbonden met de prins en zijn inzet in de oorlog. Beatrix' keuze was dus een duidelijk statement, hoewel de bloem uit modieus oogpunt ook zeker niet misstond. Ik ben benieuwd wat jullie van Beatrix' keuze vinden. Verstandig, begrijpelijk of juist niet?

 
Foto: Nationaal Archief/Rob Mieremet. 

Prins Bernhard met een witte anjer en een toepasselijke das met olifanten. 


Foto: RVD

 

 

 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Els

Els

donderdag 02 feb 2017 - 10:52

Beatrix en haar vader vormden vaak één front. Denk aan bijv. de Greet Hofmans affaire waarbij ze samen tegen Juliana waren.
Zelf denk ik dat Beatrix veel van haar vader door de vingers zag hoewel ze er soms niet blij mee was. Bernhard deed toch waar hij zin in had. Ik vond Bernhard niet zo sympathiek figuur.

afbeelding van Helena

Helena

dinsdag 31 jan 2017 - 12:18

Leuk,om haar te feliciterenTrixedo. Ik doe het ook bij deze. Gefeliciteerd prinses Beatrix.

afbeelding van Trixedo

Trixedo

dinsdag 31 jan 2017 - 08:53

Prinses Beatrix, voor mij nog altijd ook Koningin, is vandaag jarig ! Hartelijk gefeliciteerd !!

afbeelding van Eftichia

Eftichia

dinsdag 31 jan 2017 - 12:34

[email protected] Voor mij ook hoor! Ik feliciteer Beatrix ook van harte met haar verjaardag en dat wij nog lang van haar mogen genieten!

afbeelding van Stijl

Stijl

maandag 30 jan 2017 - 19:51

In jet boek van Annejet van der Zijl staat de herkomst van het gebruik een anjer te dragen: gebruik uit B.'s studentenvereniging, alleen in een andere kleur ( weet niet meer welke). Hij had dus al op jonge leeftijd de behoefte zich te onderscheiden. Dat Beatrix haar vader toen steunde siert haar, maar ik vrees dat ze nog niet op de hoogte was van al zijn streken.

afbeelding van Eftichia

Eftichia

dinsdag 31 jan 2017 - 12:52

Ik vond het geen verstandige zet van Beatrix en niet netjes tegenover de regering, er was een grote rel ontstaan zelfs zo dat koningin Juliana achter de schermen heeft gedreigd afstand te doen van de troon, als haar man te zwaar zou worden aangepakt. De regering en ook kroonprinses Beatrix vonden dat bepaald minder gewenst, temeer daar dat een flinke smet op de ambtsaanvaarding van Beatrix zou leggen.
Het lijkt me stug dat de toen 38-jarige Beatrix niets wist van wat haar vader allemaal uithaalde, er zullen heel wat aanvaringen zijn geweest tussen Juliana en Bernhard op Soestdijk en dat merk je als kind toch!

afbeelding van elise1

elise1

maandag 30 jan 2017 - 17:26

Begrijpelijk, het is haar vader. Maar niet verstandig. Hij was wel héél erg fout. En niet alleen in de zaak Lockheed......

afbeelding van karpathos

karpathos

maandag 30 jan 2017 - 17:34

Elise, ik ben het helemaal met je eens.

© 2021 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?