Over de kleding van koningin Juliana is weinig bekend en dat is jammer. Een modekoningin is Juliana natuurlijk nooit geweest, maar dat maakt haar kleding niet minder interessant. De koningin had namelijk, net als Beatrix en Máxima nu, een geheel eigen stijl en opvallende voorkeuren. Zo droeg Juliana op Prinsjesdag 1966 de kanten japon die we eerder dat jaar zagen tijdens het huwelijk van Beatrix. Blijkbaar beviel de keuze goed, want tijdens Prinsjesdag 1967 droeg de vorstin de fluwelen jurk die we eerder dat jaar zagen tijdens het huwelijk van prinses Margriet. En last but not least zagen we ook de japon die Juliana droeg tijdens het huwelijk van prinses Christina  enkele maanden na het moment supreme alweer terug. Juist ja, tijdens Prinsjesdag dat jaar.  

Bruiloft Beatrix
Voor de bruiloft van haar oudste dochter liet koningin Juliana een lange japon maken van groen kant op taft bij Maison Linette. Over de japon droeg de koningin het grootste gedeelte van de dag een fluwelen mantel met bontkraag. Mede dankzij Paleis het Loo weten we dat Juliana de mantel na het huwelijk liet vermaken tot een robe en het bont liet vervangen door kraaltjes op de kraag en manchetten. Maar daar eindigt het verhaal niet, zo bleek tijdens mijn research. De robe die tijdens het huwelijk zat verstopt onder de mantel, heeft Juliana enkele maanden na het huwelijk namelijk gedragen op Prinsjesdag 1966. 


Foto: RVD/Nationaal Archief/Rob Mieremet. 

In 1969 zagen we opnieuw een vermaakte versie van de mantel/japon. Tijdens een ontmoeting met de deelnemers van de EEG-conferentie droeg Juliana de fluwelen robe opnieuw, maar ditmaal zonder sleep. 

Huwelijk Margriet
In 1967 droeg Juliana tijdens het huwelijk van prinses Margriet een japon van donkergroen velours. Over de robe met watervalhals droeg de vorstin een groot gedeelte van de dag een mantel met -uiteraard- een bontkraag. Op Prinsjesdag dat jaar zagen we de japon opnieuw, maar ditmaal zonder de bijbehorende mantel.


Foto: RVD/Nationaal Archief/Jac. de Nijs 

Huwelijk Christina 
Bij het huwelijk van prinses Irene was koningin Juliana helaas niet aanwezig, maar bij het huwelijk van prinses Christina gelukkig wel. De koningin droeg een rode japon met daaroverheen een oranje mantel met ruches aan de kraag en manchetten. Enkele maanden later zagen we de japon opnieuw tijdens Prinsjesdag 1975. 


Foto: RVD/Nationaal Archief/Jac de Nijs. 

Foto's met dank aan: RVD, Rob Mieremet, Jac. de Nijs, GahetNa, Anefo, Nationaal Archief 

 

 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

zondag 30 okt 2016 - 19:03

Ik vind het juist super als je deze link deelt. Heel interessant artikel :)

afbeelding van Doro

Doro

zondag 30 okt 2016 - 15:40

Wat geweldig!
Ik snap niet zo goed waarom je begint dat Juliana geen modekoningin ja geweest.
Ze had de meest prachtige creaties van gerenommeerde huizen en was voor haar tijd vooruitstreven maaaar ook een inspiratie voor maxima soms (de turban, de manier waarop
Ze met juwelen 'speelde', de stofcombinaties etc
Alles
Van internationale allure en niet een alleen Belgische allure!!

De japonnen hierboven vind ik stuk voor stuk schitterend!!! Ingetogen, rijke stoffen en simpele belijning.
Maxima is vaak helemaal over de top. Haar mooiste creaties zijn wat mij betreft de eenvoudigste of haar vrijetijdskleding )olympische spelen 2016 die look met die ruitjesbroek als dikke dikke winnaar!

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

zondag 30 okt 2016 - 14:23

Wat een leuk blog weer. Grappig om te zien dat ze de jurken met Prinsjesdag weer herdraagt. De mantel bij het huwelijk van Christina vind ik niet mooi, maar misschien kan deze toch weer eens uit de kast. Kan me voorstellen dat deze ingekort (en zonder kraag) heel mooi zou staan bij Máxima met een korte jurk er onder in dezelfde kleur.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

zondag 30 okt 2016 - 20:14

Na Juliana is eerst Irene aan de beurt en erna Margriet. Dus tijdens het sorteren zal ik dan vast wel op wat onbekende voorbeelden stuiten.

afbeelding van Trixedo

Trixedo

zondag 30 okt 2016 - 18:57

Dit is gewoon (sic) een schitterend avondtoilet !! En het was lang niet het enige van die klasse bij Juliana ! Buitengewoon interessant en verhelderend artikel trouwens !

afbeelding van orchidee

orchidee

zondag 30 okt 2016 - 12:11

Wat ze tijdens het huwelijk van Irene droeg, is niet bekend. Wel dat ze het in Diepenheim bij prinses Armgard, de moeder van prins Bernhard, via de TV zouden volgen. Helaas viel op het moment suprême de elektriciteit uit en deze ging uren later pas weer aan. Hoeveel verdriet kun je als moeder dragen.

afbeelding van Eftichia

Eftichia

zondag 30 okt 2016 - 11:26

Juliana, ik denk aan haar terug als een allerhartelijkste, warme en vriendelijke Koningin!
Fijn dat jij Juliana zo mooi in het daglicht zet! Juliana zag er altijd verzorgd uit, ze had duidelijk een eigen stijl, vooral met avondkleding vond ik haar er zo schitterend uitzien, de juwelen.... ik herinner me het heel goed! Bont stond haar ook zo chique! Bedankt voor deze mooie blog, Josine!

afbeelding van Trixedo

Trixedo

zondag 30 okt 2016 - 13:47

Ik kan het niet beter gezegd krijgen, Eftichia ! Ik sluit me van a tot z bij jouw reactie aan ! En ja, we hopen met z'n allen - nee, we weten dat Josine ons met nog héél wat meer over Juliana (en ook over Beatrix) gaat verwennen !

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 31 okt 2016 - 09:48

Er staan zeker nog heel wat logs op de planning. Maar eerst weer een log over Beatrix :)

afbeelding van Trixedo

Trixedo

maandag 31 okt 2016 - 20:50

Ja, Eftichia en Josine - nostalgisch genieten wordt het zéér zeker !!

afbeelding van Eftichia

Eftichia

maandag 31 okt 2016 - 09:42

Trixedo@ Wat een leuke reactie die ik nu pas zie, bedankt! Josine verwent ons inderdaad, heerlijk om zo terug te gaan naar de tijd en die nog eens te beleven.

afbeelding van jeanine68

jeanine68

zaterdag 29 okt 2016 - 22:41

Wat een ontzettend leuke serie Josine!
Van Juliana kan ik me niet zo veel herinneren, was ik nog te jong voor,denk ik! Dit is erg leuk.
Vooral de groene kanten jurk vind ik erg mooi!
Wat mij opvalt is dat Juliana ook altijd best veel juwelen droeg.

afbeelding van zara

zara

zaterdag 29 okt 2016 - 22:20

Wat goed gevonden allemaal, Josine! Ik vind het fluweel en kant erg mooi staan bij koningin Juliana, en de grote muts-achtige hoeden ook. De hoed van prinsjesdag 1966 is zo bijzonder!

afbeelding van Magda

Magda

zaterdag 29 okt 2016 - 22:04

Met name de japon (-nen) tijdens het huwelijk van prinses Beatrix en Prinsjesdag dat jaar, vind ik heel erg mooi. Ik dacht toch te zien op de foto's dat de kleur meer neigt naar blauw/ petrol dan groen.
Ook de groene japon is prachtig (huwelijk prinses Margriet). En zo leuk dat Juliana er weer een geheel andere japon van maakt zo zonder mantel.
En wat een prachtige juwelen draagt ze bij het huwelijk van Margriet.
Wat ze draagt bij Beatrix is niet goed te zien op de foto's.
De creatie met mantel tijdens het huwelijk van prinses Christina heb ik nooit mooi gevonden. De jurk afzonderlijk wel , maar die mantel was niet echt fraai.

afbeelding van orchidee

orchidee

zondag 30 okt 2016 - 12:14

Wat ik zo bijzonder vond bij het huwelijk van Christina was de korte sluier. Ze zag er zo aandoenlijk mooi uit, dat de jurk van Juliana me niet is bijgebleven.

afbeelding van Annelie

Annelie

zaterdag 29 okt 2016 - 21:50

Wat een leuke serie, Josine! Ik heb me nooit echt verdiept in Juliana en haar kleding, maar deze serie vind ik erg interessant! Leuk om te zien hoe creatief zij met kleding omging :)

afbeelding van Sanne

Sanne

zaterdag 29 okt 2016 - 21:49

Wat leuk dat ze de japonnen stuk voor stuk in het zelfde jaar herdroeg tijdens Prinsjesdag! En geef d'r eens ongelijk: ik vind vooral de japonnen die ze droeg tijdens de huwelijken van Beatrix en Margriet erg mooi! De laatste vind ik de minst mooie van de drie, maar dat komt mede doordat ik niet zo'n fan ben van oranje ;)

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

zaterdag 29 okt 2016 - 21:12

Wat grappig dat ze de huwelijksjaponnen in hetzelfde jaar herdroeg op Prinsjesdag! Bijzonder!

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?