Avatar foto Door Josine Droogendijk

Prinses Mette-Marit geeft avondjurk weg

Bijzonder nieuws uit Noorwegen! Prinses Mette-Marit gaf vandaag een avondjurk weg.

Het gaat om de felroze jurk die in beeld kwam tijdens de opening van het Nationale Museum van Noorwegen.

Natuurlijk werd het kledingstuk niet zomaar weggegeven. Het Nationaal Museum kreeg hem van Mette-Marit cadeau omdat het een stukje mode-erfgoed betreft. De jurk is ontworpen door de prinses zelf en de Noorse ontwerper Peter Dundas. De handgeweven stof is gemaakt van Noorse wol en het vervaardigingsproces van de stof is uitgevoerd door Aurora Verksted in Bærum. Deze werkplaats werkt samen met ambachtslieden met een handicap. Qua kwaliteit worden er geen concessies gedaan, wel ligt de werkdruk lager, zodat iedereen de zorg kan krijgen die hij/zij nodig heeft.  

Met vlag en wimpel
Tegen Noorse zei Peter Dundas het volgende over het project: “Toen de kroonprinses voorstelde om bij dit project samen te werken met Aurora, zei ik natuurlijk onmiddellijk Ja. Ik heb altijd veel plezier met de outfits voor de kroonprinses, maar dit keer was het best een uitdaging. We wisten niet zeker of het zou werken qua tijdsbestek, maar iedereen slaagde met vlag en wimpel om de kwaliteit van de couture-studio’s in Parijs te evenaren, ook bij de extra materialen die op het laatste moment nog geweven moesten worden. Het is nog mooier geworden dan ik durfde te hopen. Het was de eerste keer dat ik met een handgeweven stof werkte, wat voor mij meer op borduren lijkt in hoe ik ermee omga. Gelukkig is Mette (de prinses, red.) een ervaren en gepassioneerde wever en was ze tijdens het hele proces ongelooflijk behulpzaam.”

Nu wil je natuurlijk ook beeld zien van de overhandiging. Et voilà:

Danapress/BSR
Danapress/BSR

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
13 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

ik vind Mette Marit voor 90% écht tuttig gekleed, roesjes, bloemetjes, pofmouwtjes, vaak hooggesloten, en dezelfde recht toe recht aan belijning kortom jurkjes die je in de jaren ‘70 bij C&A kocht. Ik heb haar nu werkelijk nog nooit in een avondjapon gezien waarvan ik dacht:»wauw wat is dit mooi», Nee nog nooit. zelfde geldt voor haar schoonmoeder, die verscheen kortgeleden nog in een vreselijke kanariegele grote pof galajurk. Hoe verzin je het denk ik dan? Ik vind haar dus echt geen smaak/ gevoel hebben voor kleding. Dit roze geval ook, lekker in het museum laten verstoffen.

Wat een mooi project zeg, van ontwerp tot en met vervaardiging, en dan het eindresultaat als mode erfgoed naar het museum.
De kleurstelling van deze japon is niet mijn smaak. Ik zou de zoete zuurstoktint vervangen hebben door verschillende kleuren blauw.
De mantel die Mette-Marit draagt valt bij mij in de categorie kamerjas, maar ook hiervoor geldt: smaken verschillen.

Wat is Mette-Marit hier vlot gekleed, ik vind haar meestal een beetje ouwelijk gekleed of tuttig, maar nu totaal anders. Die avondjurk uit de jaren 60 mag in het museum blijven.

Een prachtig verhaal achter deze eenvoudige wat tuttige jurk. Dacht te lezen te krijgen dat hij home made was 🙈🧵✂️

Leuk verhaal achter de jurk, maar wat mij betreft prima dat deze aan museum gegeven wordt😉. De broek met de (iets te) lange jas vind ik wel leuk.

Wat een mooi gebaar en wat een toffe jas / vest draagt ze!

Wat een mooi handwerk stuk, de jurk staat haar heel lieflijk, beetje 70’s. Ze houdt de Noorse tradities in stand en dat is bewonderenswaardig. De set die ze bij aankomst aan heeft staat haar prachtig, lijkt ook wel een geweven mantel.

De stof van de jurk is mooi, maar het bovendeel van de jurk is suf, dat strikje! Leuk dat ie in t museum komt. Ik vind MM idd ook niet het toonbeeld van mode, en haar haar heeft iets engs.

Wie had gedacht dat achter deze jurk zo’n bijzonder verhaal zou schuilen. Mooi gebaar van de prinses om de jurk aan t museum te echenken.

De lange mantel van MM is echt prachtig (net trouwens als de kleding én de laarzen van de ontvangster !). Een mooi gebaar in elk geval !

De jas is fantastisch!
T gebaar is mooi ( ik hoef de jurk niet)

De mantel de ze draagt bij de overhandiging is inderdaad geweldig, haar hele outfit is geslaagd. De jurk is heel bijzonder vanwege het verhaal erachter maar vind ik eerlijk gezegd niet zo heel erg mooi, maar dat doet er in dit geval niet toe!

De jurk heeft een mooi model, maar de kleur vind ik erg fel.
Haar lange mantel bij de overhandiging vind ik wel een plaatje. Hij staat haar bovendien erg goed. Mooi en verzorgd geheel