Avatar foto Door Josine Droogendijk
Beatrix 20 mei 0 reacties

Prinses Beatrix viert feest met boeren

Prinses Beatrix was vandaag in Denemarken voor een flitsbezoek. Samen met koningin Margrethe bezocht ze de regio Amager voor de viering van 500 jaar aanwezigheid van Nederlandse boeren in Denemarken. Ook aan het 100-jarig jubileum van het Amager Museum werd gedacht. 

In 1521 nodigde de Deense Koning Christiaan II tuinders uit Waterland uit om zich vanwege hun landbouwkundige kennis in Denemarken te vestigen. De boeren kregen grond toegewezen bij het dorp Dragør op het eiland Amager. Dit lag destijds buiten Kopenhagen en vormt nu deel van het zuidelijk deel van de Deense hoofdstad. De tuinders voorzagen het Deense hof en de hoofdstad van groente, fruit en bloemen.

Na een ontvangst op het stadhuis van Dragør gaingen Koningin Margrethe en Prinses Beatrix per koets naar het Amager Museum, gevestigd in een oude boerderij van nazaten van Nederlandse emigranten, voor de opening van de tentoonstelling ‘Amager’s private treasures’.


Foto: PPE/Nieboer

De tentoonstelling is een eerbetoon aan de lokale geschiedenis met veel aandacht voor de Nederlandse emigranten en bevat honderden objecten uit privécollecties van de inwoners van Amager. Na een korte wandeling arriveerden de Koningin en Prinses bij de tentoonstelling ‘500 years of Dutch history on Amager’. De tentoonstelling laat zien hoe Nederlanders leefden en werkten. Naast een huisinrichting worden onder andere traditionele kostuums getoond. Aansluitend volgde een demonstratie van het traditionele Shrovetide-rijden met paarden.


Foto: PPE/Schoemaker

Het bezoek werd afgesloten bij de boerderij van de familie Seerup Hansen. Het is inmiddels de achttiende generatie van een van oorsprong Nederlandse familie, die op zowel traditionele als hedendaagse biologische wijze kruiden, groenten en bloemen teelt. Schoolklassen komen hier op bezoek en leren meer over biologische landbouw en in samenwerking met restaurantchefs worden culinaire evenementen georganiseerd. Koningin Margrethe en Prinses Beatrix kregen uitleg over de teeltwijze en natuurlijk ontbrak een rondleiding over de boerderij niet op het programma. 

Mode prinses Beatrix
Outfit: blauwe deux-pièces met accenten van zwart kant 
Ontwerpster: Sheila de Vries 
Eerder gedragen: aankondiging abdicatie (2013) en herdenking slag om de Javazee, 26-02-2022.


Foto: PPE/Schoemaker

Prinses Beatrix droeg het ensemble ook tijdens de aankondiging van de abdicatie…..

en tijdens de herdenking van de slag om de Javazee, 26 februari 2022. 


Foto: PPE/Nieboer

Vanwege steunkousen en medisch tape draagt de prinses tegenwoordig vaak pantalons, maar voor een ontmoeting met een staatshoofd maakt ze een uitzondering. Ik ben blij dat ze wel voor platte schoenen gekozen heeft. Dat heeft u na al die jaren hakken, hakken en nog eens hakken wel verdiend, lieve prinses! 

Blauwe ensembles met zwart kant heeft de prinses overigens wel meer in haar kast hangen. Kijk maar. 


Foto: PPE/Nieboer

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments