Avatar foto Door Josine Droogendijk
Amalia 08 dec 0 reacties

Prinses Amalia plechtig binnengeleid in de Raad van State

Er werd al jaren over gesproken, maar vanmiddag is het eindelijk zover: Amalia wordt plechtig binnengeleid in de Raad van State. Hier lees je alles over de gebeurtenis en de mode. 

Eerst over de inhoud: 

De Raad van State is een Hoog College van Staat en telt zeventig staatsraden. De Raad is onafhankelijk adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur en de hoogste algemene bestuursrechter van Nederland. Deze taken worden door twee afzonderlijke afdelingen uitgevoerd: de Afdeling advisering en de Afdeling bestuursrechtspraak. De Prinses van Oranje krijgt als beoogd troonopvolger vanaf haar achttiende verjaardag, dus op 7 december 2021, 'van rechtswege' zitting in de Raad van State en in de Afdeling advisering. Dit is zo geregeld in de Grondwet. De beoogd troonopvolger kan zich zo voorbereiden op haar toekomstige taak als Koning door onder andere de benodigde kennis van wetgeving en het staatsrecht op te doen. De Grondwet bepaalt dat de Koning voorzitter is van de Raad van State. Dat is een ceremoniële functie, want de dagelijkse leiding ligt bij de vicepresident. Koningin Máxima heeft sinds oktober 2004 zitting in de Raad en in de Afdeling advisering. De Prinses van Oranje mag straks, net als Koningin Máxima, deelnemen aan vergaderingen van de Afdeling advisering. In de praktijk hebben zij geen inhoudelijke betrokkenheid. Ook hebben zij geen stemrecht. Vanwege de renovatie van het Binnenhof vindt de buitengewone vergadering plaats in Paleis Kneuterdijk en niet in de Volle Raadzaal van de Raad van State aan het Binnenhof. Om de gelegenheid te markeren plant de Prinses van Oranje op uitnodiging van de Raad van State aansluitend een koningslinde in de Franse tuin van Paleis Kneuterdijk.

Wil je het hele gebeuren volgen? Zet dan om 13.40 je tv aan, NPO1. 

Mode 

Amalia's jurk is een ontwerp van LaDress: 

Op de officiële portretten die gisteren werden vrijgegeven draagt de prinses ook de Naomi-jurk van LaDress, maar dan met een andere stof. 

De koning draagt zijn Amalia-das: 

Koningin Máxima draagt een robe manteau van felrode wollen crêpe. Het betreft een (beeldschoon, maar heel prominent) ontwerp van Natan. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments