Avatar foto Door Moderator Petra
Beatrix 17 okt 26 reacties

Prins Claus, de grote liefde van koningin Beatrix

Deze maand was het 20 jaar geleden dat prins Claus overleed. De echtgenoot van onze toenmalige koningin Beatrix, was al lang ziek voor hij overleed. Naar verluidt leed hij al sinds 1987 aan de ziekte van Parkinson, wat pas in 1991 bekend werd gemaakt. Prins Claus was een vriendelijke man, meestal aanwezig op de achtergrond en uiteindelijk heel geliefd in Nederland, maar het belangrijkste was: hij was de grote liefde van Beatrix.

Foto ©Nationaal Archief/Max Koot, RVD

Prins Claus was de grote liefde van koningin Beatrix. Op 28 juni 1965 werd de verloving bekend gemaakt tussen prinses Beatrix en Claus von Amsberg. De verloving maakte nogal wat los bij heel wat Nederlanders, omdat het slechts 20 jaar na de oorlog was. Claus had zelf ook gediend bij de Wehrmacht. Na heftige debatten in het parlement en na onderzoek, werd vastgesteld dat hem geen oorlogsmisdaad te verwijten viel, en kreeg prinses Beatrix toestemming om met Claus te trouwen. Later werd overigens bekend dat prins Claus zijn hele leven lang zwaar leed onder het feit dat hij als geboren Duitser mede verantwoordelijk was voor de misdaden van het nazi regime.

Het huwelijk tussen prinses Beatrix en Claus von Amsberg vond plaats op 10 maart 1966. Claus werd daarbij prins der Nederlanden en Jonkheer van Amsberg. De rijtoer werd verstoord door rookbommen en relletjes. Het bruidspaar zelf zag er op die dag regelmatig ernstig uit, zich bewust van de kritiek, maar desondanks ook gelukkig! Prinses Beatrix koos voor Dutch Design, en liet haar trouwjurk ontwerpen door couturier Caroline Bergé van Maison Linette uit Den Bosch.

Beatrix en Claus in ondertrouw in Baarn. Foto ©Nationaal Archief/fotocollectie Anefo
Foto ©Nationaal Archief, Anefo

Beatrix en Claus gingen op kasteel Drakensteyn wonen. Claus hield zich het eerste jaar van hun huwelijk op de achtergrond, en leerde intussen Nederlands. Op 27 april 1967 werd prins Willem-Alexander geboren, waarbij hij eigenlijk voor het eerst groot in de belangstelling kwam.

Foto ©Nationaal Archief/fotocollectie Elsevier
Foto ©RVD

In 1967 liep hij de Nijmeegse Vierdaagse. Samen met 3 vrienden, liep hij elke dag 50 kilometer. Het kruisje dat hij hiermee verdiende, was een heel belangrijke voor hem. Hij vond zelf dat dit het enige kruisje was dat hij echt verdiende. Alle andere onderscheidingen kreeg hij ‘slechts’ als echtgenoot van koningin Beatrix.

Foto ©Nationaal Archief/Ben Merk, Anefo
Prinses Beatrix en de zus van prins Claus (links) wachten hem op bij de finish van de Nijmeegse Vierdaagse. Foto ©Nationaal Archief/Ron Kroon, Anefo
Foto ©Nationaal Archief/fotocollectie Elsevier

Op 25 september 1968 werd hun 2e zoon geboren, prins Friso. Op 11 oktober 1969 vond de geboorte van de jongste van de 3 zoons plaats: prins Constantijn.

Prins Friso wordt gedoopt. Foto ©Nationaal Archief/foto Eric Koch, Anefo
Foto ©Nationaal Archief/Max Koot, Anefo
Prins Claus met prins Constantijn in Lech. Foto ©Nationaal Archief/fotocollectie Anefo

Prins Claus was dol op zijn 3 zoons, prins Willem-Alexander, prins Friso en prins Constantijn. Op deze foto zie je koningin Beatrix en haar 3 zoons, die prins Claus ophalen bij het vliegveld, toen hij terugkwam uit Tanzania.

Claus was erg geboeid door Afrika. In 1970 werd hij voorzitter van de Nationale Commissie voor Ontwikkelingsstrategie. Omdat dit soms toch te maken had met politiek, moest hij hier mee stoppen.

Prins Claus met zijn gezin op 21 februari 1972 op Schiphol. Foto ©Nationaal Archief
Prins Claus met zijn zoon prins Friso, die zijn vader duidelijk gemist heeft. Foto ©Nationaal Archief
Foto ©Nationaal Archief/fotocollectie Anefo

Op 30 april 1980 werd Beatrix koningin. In 1981 verhuisde het gezin naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Prins Claus werd in juni 1981 aangewezen als regent, mocht er onverhoopt iets gebeuren met koningin Beatrix, terwijl prins Willem-Alexander nog niet volwassen was. Prins Claus kreeg wat meer ceremoniële taken, maar hij leed er onder dat dit allemaal vrij inhoudsloos was. In 1982 werd de prins opgenomen in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. Hij leed aan depressies. Op 1 oktober 1982 werd overgeplaatst naar de psychiatrische universiteitskliniek in Basel, Zwitserland. Na 4 weken ging hij met koningin Beatrix mee op Staatsbezoek, waar hij aan een gedeelte van het programma mee deed. Daarna ging hij tot kerst weer terug naar Basel.

Foto ©RVD

Gelukkig koos de Nederlandse regering er voor om de kwaliteiten van prins Claus anders te gaan benutten. In 1984 werd hij inspecteur-generaal Ontwikkelingssamenwerking. Vanuit deze functie bezocht hij verschillende landen. Daarna kreeg hij ook meerdere functies, zoals lid van de Raad van Commissarissen van de Nederlandse bank en de PTT. Ook werd hij voorzitter van het Export Platform Verkeer & Waterstaat. Daarnaast werd hij lid van de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij. Helaas kon hij in deze functies niet zoveel betekenen als hij graag had gewild, vanwege zijn positie in het Koninklijk Huis.

Foto ©Nationaal Archief/Eric Koch, Anefo
Tijdens een bezoek aan Zuid-Holland in 1971. Foto ©Nationaal Archief/Bert Verhoeff, Anefo
Prinses Beatrix en prins Claus dansen op het onafhankelijkheidsfeest in Paramaribo in 1975. Foto ©Nationaal Archief/Bert Verhoeff, Anefo

Helaas kreeg prins Claus de ziekte van Parkinson. Gelukkig had hij wel periodes waarin hij opleefde en ook wat actiever kon zijn. In 1998 kreeg hij prostaatkanker, waaraan hij geopereerd werd. Ook werd hij bestraald. Door de bestralingen kreeg hij echter urineproblemen. In 2001 werd daarom een nier verwijderd en kreeg hij ook problemen met zijn andere nier.

Foto ©RVD
Foto ©Nationaal Archief/Rob Bogaerts, Anefo

In 1996 stelde de regering het Prins Claus Fonds in, ter ere van de 70e verjaardag van prins Claus. Wat een mooi gebaar! De Prins Claus prijs uitreiking vind nog steeds jaarlijks plaats. Het fonds keert geld uit ter ondersteuning van cultuur en ontwikkeling in derdewereldlanden.

Bij het huwelijk van prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst in 2001 kon prins Claus aanwezig zijn. Hij was echter zichtbaar een oude man geworden, stram door de ziekte van Parkinson.

In februari 2002 was prins Claus ook aanwezig bij het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Het was de laatste keer dat hij in het openbaar verscheen. Een klein modeweetje: het lijkt er op dat prins Claus hier dezelfde stropdas droeg als tijdens het huwelijk van Constantijn en Laurentien.

Prins Claus mocht de geboorte van zijn eerste kleinkind, gravin Eloise, nog meemaken.

We sluiten deze blog af met een foto van een, ondanks alle moeilijkheden, gelukkig paar! En het is mooi om tot slot te kunnen melden dat de start van prins Claus niet zo gunstig was door zijn achtergrond, maar op het laatst was hij 1 van de meest gewaardeerde leden van het koningshuis. Hij heeft dapper naast Beatrix gestaan, en heeft (vaak op de achtergrond) gestreden, en verdiende zo het respect van de Nederlanders.

Foto ©RVD
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
26 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Heel mooie blog over Prins Claus. Nu pas tijd om het te lezen. Prachtige foto’s. Hij was een knappe man vroeger.
@ Moderator Petra: ben jij de moderator die zich vroeger Twor noemde? Die naam zie ik nooit meer staan, maar je manier van schrijven lijkt hetzelfde.

Wat een mooi blog over Prins Claus. Fijn weer over hem te lezen en te zien! En laten we leren van de geschiedenis en blij en trots zijn met het zingevende werk dat Maxima doet voor de VN.

Mooie blog van een integere man! Wars van poeha. Wat was Beatrix toch mooi gekleed op het huwelijk van WA & M

Mooi overzicht Petra, dank je wel!

Wat een mooi eerbetoon aan deze innemende prins! Wat zal de familie hem missen!

Petra, ik lees de blog nu pas, maar wat heb je er een prachtig overzicht van gemaakt. Dank je wel!

Máxima is aangekomen. Zwart pak, zwart bloesje, bril, geen make-up en paardenstaart lekker in de wind.
Loafers met studs met daarin zwarte sokken waarvan ik het merk net niet kan lezen. Ik begrijp dat het lekker ligt in een businessstoel maar ik had voor het aankomstplaatje toch snel de sokken uitgetrokken. Nu ziet het er nog vreemder uit dan de herenschoenen van Letizia. Maar wellicht heeft ze zich verslapen?
Josine komt vast met beelden zodra de kindjes naar school zijn.

Prins Claus, een echte heer.
Daniël, de man van Victoria, doet mij altijd aan Claus denken.

Prachtig geformuleerd!

Mooie blog over het leven van een geweldig mooi mens, zachtaardig, sympathiek, intelligent echt een familiemens etc. En geweldig dat deze man het maatje en steunpilaar was van prinses/koningin Beatrix. Ze waren zo gelukkig met elkaar vooral als gezin op Drakensteyn.

Dank Petra.
Prins Claus, zo een enorm knappe man en zo stijlvol gekleed. Ik vind het zo prachtig die foto dat Beatrix hem een arm geeft ipv andersom. Daar spreekt alle eenheid uit.
Zijn gebaar de das vaarwel te zeggen vind ik fantastisch, dat zou je er nog aan toe kunnen voegen want dat is zo tekenend voor hem geweest begreep ik.
Het juk af!
Jammer dat zijn zoons dat niet volgen bij bepaalde gelegenheden.
Is Eloise niet gedoopt?

Dank voor je aardige reactie weer Petra met uitleg

Mooi geschreven, mijn complimenten! De vrijheid die Maxima heeft, kan je toch wel zeggen, is mede het gevolg van de beperkingen waarin Prins Claus leefde, WA wist dat, en heeft er voor gezorgd dat dat in geen geval ook Maxima zou overkomen! Ze hebben t goed voor elkaar! Prins Claus vond zelf dat dit(vierdaagse Nijmegen)het enige kruisje was dat hij echt verdiende, WA heeft dat met z’n Elfstedenkruisje!

Het ” psychisch lijden” van prins claus tgv beperkingen als echtgenoot van de koningin is het meest op het netvlies gegrift en ook het meest gekende, maar dat ook andere gemalen ( voornamelijk mannelijke cfr rollenpatroon ? ??) moeilijkheden ondervonden is ook gekend . Denk maar aan groot brittanie, denemarken, nederland (bernhard) enz.
Het blijft mi voor nu en de toekomst een moeilijke oefening om een zinvolle en “neutrale” activiteit te vinden die aanleunt bij de persoonlijke interesses van de partner van de toekomstige koningen of koninginnen. Vooral “neutraal” is belangrijk want precies deze vereiste houdt politieke als economische beperkingen in. Bij maxima ligt de financiele inclusie onder de vlag van een internationale instelling als de vn in het verlengde van haar economische opleiding , en is dus perfect aalsluitend.

Door de ziekte van Parkinson was hij waarschijnlijk ook nog eens extra gevoelig voor psychische problemen.
Nare ziekte die steeds meer (jongere) mensen treft.

Petra, wat hebt u een mooi, respectvol en integer blog verzorgd, waar in vogelvlucht het leven van prins Claus is beschreven!
Een waardevolle herinnering aan deze aimabele man die niet alleen het hart van zijn vrouw en kinderen, maar ook van ons volk wist te veroveren op een geheel natuurlijke en eenvoudige manier.
Prachtige foto’s, die ieder voor zich de illustratie vormen van mijn voorgaande woorden.
Claus….het herdenken meer dan waard!

Wat mooi om hier een artikel aan te wijden.
Het was een heel gelukkig huwelijk,en een liefde volle , betrokken vader.
Maar triest dat hij niet die dingen kon / mocht doen wat hij zo graag wilde en waar hij goed in was .
Ik denk dat in de koninklijke familie nog veel aan hem zal worden gedacht .

Wat een mooie man was prins Claus toch en dan bedoel ik niet de buitenkant maar qua persoonlijkheid: intelligent, vriendelijk, betrokken en zeer integer, de grote steun en toeverlaat van koningin Beatrix en wat waren ze gelukkig samen ondanks alles tegenslagen, dat kon je zien in kleine gebaren en blikken onderling.

Beatrix en claus heb ik steeds gezien als een mooi , toegewijd en vooral gelukkig stel. Het koppel is niet gespaard gebleven van tegenslagen maar ik meen mij te herinneren dat beatrix -ondanks haar drukke bezigheden als koningin van nederland – er alles aan deed om haar man in de buitenlandse ziekenhuizen te bezoeken en hem nabij te zijn . Ik ben ervan overtuigd dat claus een erg intelligente man was en een rots in de branding voor zijn vrouw.
Mooi dat hij hier herdacht wordt .

Zo heerlijk dat prinses Beatrix haar ware liefde heeft getroffen! Dat was te zien aan haar huppeltje bij haar verloving, het zichtbare verdriet in de kerk in Delft en van haar zelf te horen bij haar aankondiging van haar abdicatie! Thank you…. prins Claus!