Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 28 aug 0 reacties

Overzicht: Máxima's kleding met een A-belijning

In de uitgebreide garderobe van koningin Máxima zijn veel verschillende stijlen, kleuren, stoffen en belijningen te vinden. In de log van vandaag kijken we naar de japonnen en rokken met een A-lijn: smalle schouders en een wijduitlopende rok. 

De A-lijn is geen nieuw modeverschijnsel. Al in de achttiende eeuw werden paniers (wijduitstaande rokken die extra volume kregen door strokussens op de heupen) en crinolines volop gedragen. De rokken hadden soms wel een diameter van drie meter en werden verstevigd met houten hoepels. Nadat de trend in de jaren '70 van de negentiende eeuw grotendeels verdween, zagen we de A-lijn opnieuw in de jaren '30 van de twintigste eeuw. De stoere garconnelook werd vervangen door een vrouwelijke stijl met zachtklokkende midirokken, hoge hakken en uitbundige hoeden. Ook na de Tweede Wereldoorlog bleef de A-lijn -mede dankzij de New Look van Dior- in beeld. In tegenstelling tot de afgelopen decennia is er momenteel geen sprake meer van één bepaald modebeeld en worden vrijwel alle belijningen en modellen gebruikt door de toonaangevende modeontwerpers. 

Van links naar rechts: japon met stolpplooien van modehuis NATAN. Midirok met poederkleurige blouse van modehuis NATAN. Top met pailletten en wijduitlopende ballonrok van modehuis NATAN. Japon met bloemprint en uitlopende mouwen van modehuis Valentino. 

Koningin Máxima 

In de periode voor haar huwelijk met prins Willem-Alexander zien we bij Máxima Zorreguieta enige voorzichtigheid op het gebied van kleding. Na 02-02-2002 worden de rechte japonnen en kuise tailleurs echter al snel omgewisseld voor kleurrijke kleding met heel diverse belijningen en stijlen. De A-lijn met stolpplooien, hét kenmerk van modehuis NATAN, zien we voor het eerst op Koninginnedag 2002, als Máxima in een geel mantelpakje met grote knopen ten tonele verschijnt. Het tailleur blijkt een schot in de roos, want in de jaren die volgen zien we de prinses tientallen variaties van deze rok dragen tijdens koninklijke optredens. 

Viermaal een creatie met A-lijn van modehuis NATAN. 

Modehuis NATAN gebruikt de A-lijn overigens niet alleen voor rokken en japonnen, maar ook voor mantels en avondjurken. Ook andere couturiers kiezen regelmatig voor deze vrouwelijke belijning. 

Van links naar rechts: Mantel van modehuis NATAN. Mantel met opengeslagen kraag, NATAN. Roze mantel met apllicaties op de taille van modehuis NATAN. Mantel met grote zakken en leren riempje van modehuis NATAN. Mantel met leren revers van modehuis NATAN. 

Van links naar rechts: Cocktailjurk van modehuis NATAN. Avondjapon van Benito Fernandez. Creatie van geplooide organza, modehuis NATAN. 

Figuur 
Koningin Máxima draagt zowel dagkleding als avondkleding met een A-lijn. Hoewel veel creaties goed (kunnen) staan bij de koningin, zijn er ook enkele punten waar zij op moet letten bij het dragen van kleding met deze belijning. Zo is de lengte van de rok heel bepalend voor het totaalplaatje. Knieen zijn slechts zelden elegant en een rok die op de juiste lengte valt, kan dit op een mooie manier verhullen. Ook moet er gelet worden op het materiaal. Te zware of glanzende stoffen kunnen pompeus overkomen en Máxima voller laten lijken dan ze in werkelijkheid is. Ook is het slim om de nadruk op de taille te leggen (en niet op de heupen), zodat haar slanke figuur goed uitkomt.

Foto's met dank aan:

www.monarchypress.com 
www.royalpress.nl via www.ppe-agency.com

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments