Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 30 jul 0 reacties

Overzicht: de winnende looks van 2018

Aan het einde van elke maand stemmen we op ModekoninginMáxima op de mooiste outfit van de maand. In deze blog een overzicht van de winnende outfits van januari tot juni. 

Eind januari 2018 draagt koningin Máxima tijdens een culturele avond in Leeuwarden een midi-jurk van gebloemde zijde. Aan de mouwen van de japon is door ontwerper Edouard Vermeulen een feestelijk accent toegevoegd: geborduurde veren. De feestelijke look wint in januari met dertig procent van de stemmen. 

In februari weet Máxima ons te verrassen met een nieuwe jurk met kanten applicaties en broderie d'art. De rood/roze look komt uit de nieuwe collectie van Claes Iversen en wint de poll met ruim 21 procent van de stemmen. 

Net als in januari staat ook in maart een bekende outfit bovenaan. Tijdens het jubileum van Stichting Het Begint met Taal op 27 maart draagt Máxima een fuchsia jurk van Natan en een bordeauxrode relevé van Delvigne. De combinatie wint met ruimt 21 procent van de stemmen. De mooie kleurencombinatie is voor veel leden de aanleiding om voor dezze look te kiezen.

In april geeft de RVD prachtige staatsiefoto's vrij. Dat de bezoekers van ModekoninginMáxima blij zijn met de verrassing, blijkt ook wel uit de maandpoll. Met ruim 38 procent van de stemmen wint Máxima's indrukwekkende japon van Jan Taminiau overtuigend. 

Op de staatsiefoto's draagt de koningin de japon van Prinsjesdag 2015. Momenteel is de creatie te bewonderen in het Centraal Museum. De expositie over de ontwerper is een echte aanrader, want van dichtbij is het handwerk pas écht goed te bewonderen. Wie aandachtig kijkt naar Máxima’s jurk ziet naast de nodige borduurtechnieken en kraalsoorten ook rotsblokken, fazanten, kraanvogels en bloemen. Via een persbericht laat de Rijksvoorlichtingsdienst op Prinsjesdag 2015 weten dat het tafereel op de japon is geïnspireerd op de Japanse Zaal in Paleis Huis ten Bosch. In het boek ‘Het Brokaten Paradijs’ beschrijft Nicole Ex de zijden wandbespanningen tot in detail. “De acht panelen die het Japanse behangsel in Huis ten Bosch telt, worden bevolkt door een rijke schakering van tot in detail uitgewerkte planten en dieren. Al deze honderden textielfiguren, de appliqués, zijn opgeplakt en met steekjes vastgezet op een ecrukleurige zijden ondergrond, het fond. De pioenrozen en chrysanten, de pauwen en hanen komen van hun ondergrond los omdat ze met een katoenpluis zijn opgevuld of zijn opgebouw uit verschillende laagjes papier, die vaak dakpansgewijs over elkaar heen zijn gelegd. Op de gladde ondergrond ligt zo een glooiend heuvellandschap van beesten, planten en bloemen, die gemaakt zijn van prachtig fluweel, satijn en brokaat.”

Wie de acht panelen in de Japanse Zaal aandachtig in zich opneemt, ziet een mix van Oosterse tradities en Dutch Design. Tijdens restauratiewerkzaamheden in de jaren negentig komt men namelijk Hollandse speelkaarten tegen en papier met Japanse tekens. Ook de compositie van de acht panelen verraadt invloeden uit eigen land. Nicole Ex: “In de Oosterse traditie wordt de ruimte van het vlak gezocht, elementen worden erover uitgestrooid, de leegte gelaten. Van symmetrie is nooit sprake. De planten en dieren op de vier grote panelen zijn daarentegen in een U-vorm gerangschikt, waardoor de voorstelling een duidelijk rechts en links en een onder en boven heeft gekregen.”

Links: een close-up van het behang van de Japanse Zaal, rechts een close-up van Máxima's japon: 

In de maand mei zijn de meningen sterk verdeeld. Uiteindelijk wint Máxima's midi-jurk van Claes Iversen nipt. Het bovenlijfje van de jurk is helemaal bezet met borduurwerk van pailletten, dat bij het rokgedeelte uitloopt tot bijna niets. JanTaminiau zou zeggen: een japon met degradé borduurwerk. 

De winnaar van de juni-poll is vast geen verrassing meer. Tijdens de opening van het Prinses Máxima Centrum droeg koningin Máxima een nieuwe midi-jurk van modehuis Natan en een relevé van Delvigne. . Blijkbaar zijn jullie dol op het huidige modebeeld met langere rokken, want drie van de zes winnende looks eindigt op of net over de kuit. 

Ik ben heel benieuwd welke looks volgens jullie absoluut thuis horen in de top twee. Omdat ik vooral benieuwd ben naar de motivatie, heb ik de poll dit keer achterwege gelaten. Om eerlijk te zijn staan mijn favorieten niet in bovenstaand overzicht. Ik vond zelf de groen/blauwe look mooi van de opening van de biobeurs in Zwolle, de rode jurk van Dolce & Gabbana, De bruine mantel en kanten jurk van het bezoek van het Jordaanse koningspaar, de rode Koningsdag-look, het rode broekpak van het Red Ribbon Concert en de gele maxi-rok van de India-reis. Maar als ik kijk naar bovenstaand overzicht, kies ik voor maart vanwege de mooie kleurencombinatie en voor april vanwege de koninklijke uitstraling. Die jurk, de juwelen, het kapsel, de achtergrond: alles klopt. Helaas kan dat van de jurk van februari niet gezegd worden. Ik hoop daarom dat we het kledingstuk binnenkort nogmaals te zien krijgen met opgestoken haar, een mooie achtergrond (de foto bepaalt vaak ook hoe een outfit overkomt), ingetogen juwelen (anders wordt het carnaval) en een mooi stel hakken. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments