Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 04 sep 0 reacties

Opwarmen voor hoedjesdag

Het is alweer september, de maand van de troonrede, de hoedjesparade, de koetsen. Kortom: de maand van Prinsjesdag. Modiste Daphne Fernandius blikt met ons terug op Máxima's hoeden van Prinsjesdag 2013 – 2019. 

Prinsjesdag 2013
Daphne: "Maxima wordt vaak gezien met hoeden van Fabienne Delvigne. Het ontwerp “Bellissima” is een van haar favorieten. De hoed is gemaakt van parabuntal stro, een heel fijngeweven materiaal."

Daphne: "Het ontwerp met opgeslagen rand kregen we -in een andere kleur- ook te zien tijdens het huwelijk van prins Albert van Monaco, juli 2011. Hier hoort een leuke anekdote bij. Máxima kreeg namelijk kort voor het huwelijk pas in de gaten dat zij een hoed moest dragen. Delvigne had weinig tijd om de hoed te maken, en de prinses geen ruimte in haar agenda om de hoed te passen. Fabienne Delvigne kreeg daarom de jurk van het huwelijk te zien. Vervolgens kreeg zij van Máxima de vrije hand om een hoed te ontwerpen. En dat is goed gelukt. We zien de koningin regelmatig in dit model verschijnen, in verschillende tinten.

Het mooie aan deze goudkleurige hoed vind ik dat hij bij veel verschillende outfits gedragen kan worden. Ik vind het belangrijk dat een hoed niet wordt gezien als een eenmalige besteding. Het moet eigenlijk zo zijn als schoenen en een tas. Je moet een hoed kunnen combineren bij verschillende stijlen."

Prinsjesdag 2013 | Page 2 | ModekoninginMaxima.nl

Prinsjesdag 2014
Daphne: "Een heel opvallende outfit compleet in het rood. Ton sur ton outfits zijn zeer geliefd in Nederland. Ik begrijp goed dat de koningin bij deze outfit heeft gekozen voor een klein rood dopje passend gemaakt in dezelfde stof als haar jurk. Met een grote hoed zou het allemaal wat te opvallend worden."

Máxima & Prinsjesdag: 2013 - 2018 | ModekoninginMaxima.nl

Daphne: "De stof is waarschijnlijk gedrapeerd over een basis vorm. Draperen van stof is best een secuur werkje. Al oogt dat misschien niet in het resultaat. Tijdens het draperen van stof, wordt de stof tussentijds op zijn plaats gehouden met spelden. Maar als een drapering in de stof niet meewerkt kan het bijna niet anders dan dat de stof weer geheel opnieuw gedrapeerd moet worden over de hoedenvorm. Als de stof volledig gedrapeerd is wordt deze met de hand zo onzichtbaar mogelijk op zijn plaats vastgenaaid op de basisvorm."

Prinsjesdag 2015
Daphne: "In 2015 heeft maxima gekozen voor een haarstuk van bloemen gemaakt van stof. Hoewel ik het persoonlijk jammer vind dat er niet gekozen is voor een hoed dit jaar, vind ik bloemen maken van stof, een van de leukste dingen om te doen als hoedenmaakster. Het is echt een ambacht. Er gaat veel tijd in zitten,maar het werk geeft zo veel voldoening, en ik vind het heel mooi staan op een hoed."

Daphne: "Ik durf niet met zekerheid te zeggen hoe deze bloemen zijn gemaakt. Ik vermoed dat ze zijn gemaakt met speciaal bloemenmakerij gereedschap. Het is bijna niet voor te stellen maar ieder bloemblaadje wordt met de hand gevormd doormiddel van een metalen vorm die opgewarmd is en zo de vorm van een blaadje perst in de stof. Alle blaadjes moeten daarna individueel worden uitgeknipt en aan elkaar worden genaaid tot het een bloem vormt.

De bloemen die Maxima droeg tijdens Prinsjesdag 2015 zijn ook bewerkt met wat glimmertjes en kralen. Zodat de bloemen in het licht net wat meer opvallen, dit correspondeert heel mooi met de prachtige jurk van Jan Taminiau geïnspireerd op de Japanse Zaal in Huis ten Bosch."

Prinsjedag 2016 
Daphne: "De koningin draagt een prachtige outfit van Claes Iversen en combineert deze met haar favoriete hoed van Fabienne Delvigne. Ik vind het heel mooi om te zien dat Maxima hoeden meerdere keren draagt."

Prinsjesdag 2017 

Daphne: "Wat een prachtige turban droeg Maxima op Prinsjesdag 2017. De turban is gedrapeerd in de stof van de jurk. Als ik voor mezelf mag spreken vind ik het als hoedenmaakster altijd een eer als een hoed speciaal gemaakt moet worden bij een outfit. Je wordt creatief uitgedaagd en het is ook een kans om eens te werken met een stof waar jezelf niet eerder aan hebt gedacht."

Prinsjesdag 2017 | ModekoninginMaxima.nl

Prinsjesdag 2018 

Daphne: "Prachtig om Maxima te zien met een hoed die diagonaal op het hoofd staat. Door de schuine rand is er ruimte gecreëerd voor garneringen onder de rand van een hoed. Ik vind dit altijd een mooie verrassing. Je ziet niet vaak dat er wordt gekozen voor een garnering onder de rand van de hoed. Hoewel de wijnrode veer erg gedurfd is, vind ik hem niet passen bij de rest van de outfit. Maar lef in een hoed moedig ik wel altijd aan!

Terugblik Prinsjesdag 2018 | ModekoninginMaxima.nl

Prinsjesdag 2019 
Daphne: "De hoed die Koningin Maxima vorig jaar droeg, is echt een van mijn favorieten. Ik vind de kleur van de hoed práchtig. Die dieprode robijn kleur is zo koninklijk. De hoed van Philip Treacy is gemaakt van velour haarvilt. Dit is een hele luxe viltsoort, die door het te borstelen met een suède borstel nog meer glans krijgt. Ik vind de garnering op de zijkant van de baret opvallend en ingetogen tegelijk, doordat de garnering is gemaakt is van hetzelfde velour haarvilten materiaal als de baret.  Op die manier leidt de hoed ook niet te veel af van Maxima’s prachtige jurk van Jan Taminau.

Fotoalbum Prinsjesdag 2019 | ModekoninginMaxima.nl

Prinsjesdag 2020 
Daphne: "We zijn natuurlijk allemaal benieuwd naar de hoed van Maxima op Prinsjesdag 2020. Dit jaar zal de traditionele locatie voor Prinsjesdag afwijken van die van voorgaande jaren en na een roerig jaar in tijden van corona hoop ik dat Maxima wat nieuws draagt, omdat vernieuwing ook hoop. Misschien wel zo’n mooie haarband zoals zij droeg tijdens het staatsbezoek aan Engeland. Met een haarband kan Maxima een verfrissende look laten zien maar het is tegelijkertijd ook ingetogen en dat is passend bij de tijd waarin we nu leven."

Over Daphne 
Negen jaar geleden vertrok Daphne Fernandius naar het Verenigd Koninkrijk, om daar de traditionele millinery-opleiding te volgen op Kensington & Chelsea College. Na een fantastisch Engeland-avontuur mét koninklijke klandizie, brengt ze nu in Rotterdam de mooiste hoeden tot leven. Benieuwd naar haar werk? Neem dan een kijkje op haar website of instagrampagina. 

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments