Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 04 jan 0 reacties

Opvallend: koningin Rania reageert op kritische geluiden over kledingbudget

Koningin Rania van Jordanie is actief op social media en heeft deze week een bijzonder bericht op haar Facebookaccount laten plaatsen. Volgens de Jordaanse koningin zijn er namelijk "onjuiste berichten" verspreid over haar uitgavenpatroon. 

Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel even met mijn ogen moest knipperen toen ik het bericht van koningin Rania onder ogen kreeg. Normaal gesproken wordt er niet of nauwelijks gecommuniceerd over koninklijke mode en nu prijkt er op Rania's oficiële Facebookpagina opeens een persbericht over de kosten van haar kleding. En niet zomaar een persbericht, maar een reactie op een blog van de website Ufo No More. Huh? Hoe zit dat? Ja, laten we bij het begin beginnen.

De meeste volgers van ModekoninginMáxima zullen wel bekend zijn met UFO No More. De beheerders van deze pagina blinken uit in het opsporen van koninklijke kleding en brengen daarom elk jaar een gedetailleerd verslag uit over de kosten van de koninklijke kleding. Een hele uitdaging, maar eerlijk is eerlijk: het levert interessante uitkomsten op. Zo bleek hertogin Catherine in 2017 maar liefst 106 nieuwe (kleding)stukken  te hebben gekocht en prinses Mary zelfs 174. Voor de kosten van de nieuwe kleding en accessoires werden alle prijskaartjes bij elkaar opgeteld en aan de hand daarvan kon al snel worden geconcludeerd dat hertogin Catherine minimaal 129.000 euro had uitgegeven in één jaar tijd, terwijl koningin Letizia met een drukkere agenda naar schatting 'slechts' 51.000 euro had uitgegeven. 

Voor echte modeliefhebbers klinken de cijfers van Ufo No more wellicht als heel interessante en leuke informatie, maar koningin Rania denkt daar blijkbaar heel anders over. En dat valt ook wel te begrijpen. Uit de cijfers van Ufo No More werd namelijk pijnlijk duidelijk dat de garderobe van de Jordaanse koningin zeer prijzig is in vergelijking met die van haar collega's. Zo zou Rania in 2017 maar liefst 191 nieuwe (kleding)stukken hebben gedragen met een gemiddelde waarde van 1724 euro. En ja, 191 x 1724 is toch echt ruim drie ton…. 

Onjuist
In Jordanië zitten ze natuurlijk niet te wachten op een dure koningin en daarom werd er de afgelopen maanden ook volop gediscussieerd over Rania's kledingbudget en de invulling van haar rol. Blijkbaar vond Rania de discussie na verloop van tijd wel welletjes, want onlangs liet zij haar hofhouding contact opnemen met de beheerders van Ufo no More. In overleg is besloten dat er voortaan geen berichten meer over de kosten van Rania's kleding worden geplaatst en uit het persbericht van het Jordaanse hof blijkt ook wel waarom daar voor is gekozen. “De overgrote meerderheid van de kleding van koningin Rania wordt uitgeleend door modehuizen, aangeboden als cadeau of met korting gekocht. Dit is algemeen geaccepteerd onder modehuizen. Het is een manier om de ontwerpen onder de aandacht te brengen.” Kort samengevat: de optelsom klopt niet. (Dat Ufo No More heel duidelijk enkele kanttekeningen en gebruiksaanwijzingen heeft geplaatst bij de blog, wordt hierbij helaas over het hoofd gezien.)

Met de “ongebruikelijke” verklaring over de kosten van Rania's kleding hoopt het Jordaanse hof het “verkeerde” beeld over de koningin bij te stellen. “De focus op kleding en het uitgavepatroon van echtgenotes van wereldleiders en hen beschuldigen van verspilling is niet nieuw, en is in het verleden gebruikt als politiek instrument. Vandaag de dag zien we dit in Jordanië gebeuren om de koningin af te schilderen als iemand die veraf staat van de realiteit en de waarheid. ” Omdat de koningin vanwege alle berichten over haar uitgaven patroon werd bespot en beschimpt, is er gekozen voor een ongebruikelijke tegenreactie. Ik ben heel benieuwd of dit verhaal nog wordt vervolgd…..

Subtiel
Natuurlijk heb ik als modeblogger de hele discussie met veel interesse gevolgd. Ik snap Rania's reactie op alle kritische geluiden, maar vraag me tegelijkertijd af waarom zij niet heeft gekozen voor een iets subtielere aanpak. Zo zou ze simpelweg meer kleding kunnen dragen van betaalbare Jordaanse modemerken ipv internationale modehuizen, en een korte verklaring over haar uitgavenpatroon was mijns inziens ook al genoeg geweest. Wakkert ze met het persbericht niet juist een discussie aan? En waarom plaatst zij op haar Facebookpagina allerlei glamoureuze foto's terwijl ze graag wil overkomen als een bescheiden en betrokken koningin? Ik ben heel benieuwd hoe jullie hier over denken. 

En als laatste wil ik het natuurlijk ook nog even hebben over de aanpak van deze website, ModekoninginMáxima. Wij hebben er als beheerders voor gekozen om af en toe de prijzen van Máxma's kleding te benoemen. Een prijs zegt in de meeste gevallen namelijk iets over de kwaliteit en indien dit niet zo is, kan dit juist een interessante discussie aanwakkeren over betere en goedkopere alternatieven. Het optellen van alle bedragen heb ik echter nooit gedaan en zal ik ook niet doen. Het blijft een kwestie van raden en gissen als we het hebben over de kosten van Máxima's kleding. Betaalt ze de volle mep bij Natan? Hoeveel betaalt ze aan haar kapper? Is de kleding echt nieuw of wellicht geleend van een vriendin? Omdat ik de antwoorden op deze vragen niet heb, heb ik mij altijd verre gehouden van optelsommen en dat zal ik ook altijd blijven doen. Ik weet dat een roddelblad ooit mijn boek heeft gebruikt als 'bron' voor een artikel over Máxima's enorme kledingbudget, maar laat ik daar ook gelijk maar duidelijk over zijn: it wasn't me 😉 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments