Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 04 feb 12 reacties

Op veler verzoek: het modedossier van koning Willem-Alexander

Door al het modenieuws rondom Máxima en Amalia zouden we het bijna vergeten dat koning Willem-Alexander ook mee op reis is. Daarom -naar aanleiding van jullie verzoeken- hier ook een blog over de mode van onze vorst.

Ik heb de outfits per eiland op een rij gezet.

Op Bonaire kregen we alleen bij aankomst een jasje te zien. Voor de rest van het verzoek volstond een nette broek en overhemd. Leuk dat bij het linnen overhemd (look 3) de mouwen zijn opgestroopt. Bij de aankomst (look 1) had ik graag de manchetten onder het jasje zien uitpiepen.

PPE/Nieboer

Aruba

Op Aruba kregen we maar liefst zeven sets te zien. Of nou ja, zeven…. De laatste werd gedragen op zee, tussen Aruba en Curacao. Misschien vraag je je ook nog af waarom de koning er zo formeel uitziet bij look 1. Voor die verklaring hebben we een stukje staatsrecht nodig. Bonaire is een bijzondere gemeente binnen Nederland, Aruba is een zelfstandig land. (De koning is staatshoofd van vier landen, Nederland, Aruba, Curacao en Sint Maarten). Bij een bezoek aan een bijzondere gemeente vindt geen officiële welkomstceremonie plaats, bij een bezoek aan de drie Caribische landen wel. Bij een welkomstceremonie is formele kleding gewenst en draagt koningin Máxima ook beduidend chiquere kleding.

PPE/Nieboer

Een jaar geleden heb ik kort met de koning gepraat over zijn dassentaal. Als je goed oplet, zie je vaak knipogen in het dessin. Dat was geen toeval, verzekerde hij mij. In de stropdas hieronder zie ik ook een knipoog….

PPE/Nieboer

Bij zijn bezoek aan de Marine droeg de koning een das met…. juist ja: bootjes.

Curacao

Op Curacao kregen we vijf sets te zien, al vraag ik me af of 2 en 3 niet gelijk zijn. Outfit 1 is weer formeel, want: welkomstceremonie.

PPE/Nieboer

Over outfit 5 heb ik ook nog wel wat te vertellen. Jarenlang droeg de koning bij warme bezoeken zijn ’tropenpak’. Het ontwerp rammelde qua pasvorm aan álle kanten. Ik mag hopen dat look 5 een definitieve vervanger is en geen aanvulling.

PPE/Nieboer

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
12 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Tja, de koning is het breedst rond de taille, en zo’n overhemd in de broek (wat wel zal moeten van het protocol) kleedt dan niet echt af.
Een slank gesneden jasje eroverheen doet wonderen, zoals bij aankomst op Bonaire.
De dames hebben meer mogelijkheden om te variëren en hebben het dus makkelijker om een flatteuze keuze te maken.

Tsja de Koning, de veilige donkerblauwe kostuums die tegenwoordig gelukkig een betere taillering hebben en een goede pantalon lengte daar is niets mis mee. In een tropisch klimaat doen zandkleurige, witte of off white kostuums het altijd goed. Waarom in de tropen er ook donkere kostuums gedragen worden snap ik nooit zo goed. Dat het gelieerd is aan gezag is de enige uitleg. In de negentiende en twintigste eeuw was bij gezagsdragers in de koloniën wit bij uitstek de kleur voor mannen. Mijn grootvader was een Fries die een hoge positie had bij het Ministerie van Financiën te Batavia. Hij droeg alleen maar witte tropen kostuums. Zijn enige donkere kostuum, een zwart jacquet was toen hij in de twintiger jaren met mijn oma trouwde. Dus Majesteit meer wit dragen in de tropen. Een mooie witte pantalon met een crispy wit overhemd doet wonderen.

Leuk een podium voor de man dankzij wie er een podium is voor Máxima en de dochters.
Om die reden alleen al niets dan lof want nu hebben wij MKM!
Grapje
De grijze broek vind ik heel slecht zitten.
Wat bij betreft draag graag op de meer ontspannen dagen chinos (zonder bandplooi graag) met een linnen overhemd of eventueel een polo maar ik denk dat hij daar iets minder de bouw voor heeft
Maar het wittige pak en het donkerblauwe pak vind ik altijd mooi staan

Leuk… de koning in het zonnetje gezet bij MKM!
Prima keuze om in die hitte een pantalon en overhemd te dragen.
Persoonlijk vind ik dat WA geen postuur heeft voor strak gesneden of getailleerde overhemden, en blijkbaar is hij dit meestal met mij eens 😉, gezien zijn kledingstijl.
Wit oogt fris, maar lila of lichtblauw staat ook leuk, en ik schreef al eerder, wat tantie ook aangeeft, dat ik bij een lichte broek een donkerrood of donkerblauw overhemd het proberen waard zou vinden.
Wat pantalon betreft blijft blauw en grijs bij mij toch favoriet, en in een donkerblauw of grijs kostuum toont de koning solide, vorstelijk en krachtig, zoals op de verjaardagsfoto van Beatrix en deze week tijdens de welkomstceremonies.
Stropdassen met een printje die verwijzen naar het moment van samenkomst vind ik een goede vondst en ook attent staan voor diegenen waar WA op bezoek is.
En nu maar hopen dat er volgende week ook nog een mooie zwierige hoed in beeld komt als zonbescherming …..ik denk dat hij hier heel charmant mee voor de dag kan komen!

Helemaal eens met deze reacties
Op naar morgen!

Leuk dat overhemd met die bootjes bij de marine, geniaal. Ik vind de lichte pakken nu heel mooi en passend bij het klimaat daar. Wat Tantie zegt vind ik ook een goede optie (met die witte broek). Leuke zonnebril ben ik ook eens met Catherine. Zou hij die leuke mocassins niet bij zich hebben, staat ook heel leuk met blote voeten erin.

Oranjefan, goed idee die leuke mocassins eronder.

Last edited 1 jaar geleden by Tantie

Overhemden met een kleurtje staan de majesteit goed. Het donkerblauwe pak met wit overhemd en zachtgele stropdas is voor mij de topper tot nu toe tijdens deze reis.
Weet je man of vrouw, maakt niet uit, je moet je happy voelen in wat je draagt. De koning is geen type voor getailleerde of strak zittende overhemden, daar is prins Maurits meer geschikt voor. Een donkerblauw overhemd met een witte broek lijkt me ook nog wel wat voor de koning gecombineerd met de d.bruine suede schoenen..;-)

Heel fijn 9m 5 zien dat de pakken bij aankomst op Aruba en Curaçao wat strakker gesneden zijn. Staat zoveel mooier. Ik vind de combinatie van broek en overhemd een goede keuze. Maar inderdaad een wat strakker gesneden overhemd zou mooier staan, maar draagt misschien wel minder prettig.

Hij gaat duidelijk voor comfort, zijn pakken zullen ongetwijfeld ‘tailor made’ zijn, maar blijkbaar heeft hij zijn eigen specifieke wensen, nou èn? Voor strak gesneden Italiaanse pakken en overhemden heb je wel een zekere lichaamsbouw nodig. Laat hem gewoon lekker authentiek zijn, beetje rommelig haar, geen facings, stoere baard en niet de vlotste kleding. Prima hoor. (Hij heeft wel een kek zonnebrilletje op!) Enne als het té erg wordt, wordt hij omringd door vier vrouwen die dan wel een keertje zeggen ‘dat kan echt niet’…..

Gelukkig draagt hij tegenwoordig ook wel eens een wat smallere pantalon. De lengte zou ook wel wat aangepast kunnen worden. Hij heeft inderdaad de gewoonte om te ruime kleding te dragen. Kan me niet voorstellen dat niemand hem daarop gewezen heeft. Maar ik denk dat het hem niets kan schelen, dat het lekker zit is voor hem het belangrijkste 😁

Tha, wat zal ik zeggen, de overhemden zullen ongetwijfeld van een super kwaliteitje zijn. Maar merendeel is te groot. Informeel is meer als je colbert uit doen en je stropdas af. Mooie linnen broek en shirt? Pantalon met polo shirt? Overhemd met een werkje? Zou dat zo graag eens zien.