De plateauzool domineerde in 2012 het modebeeld, en ook aan het hof viel de trend goed in de smaak. Máxima werd er bijvoorbeeld regelmatig gesignaleerd op een schoen met verhoogde zool, en ook andere koninklijke dames zoals hertogin Catherine en prinses Letizia liepen er letterlijk en figuurlijk mee weg. Inmiddels lijkt de hype grotendeels overgewaaid, maar toch legt onze schoenenanalist Linda Deventer de plateauzool onder de loop. 

Linda: "Waarom lopen hakken eigenlijk oncomfortabel als je normaal platte schoenen gewend bent? Dit komt omdat je voet door hakken opeens in een diagonale positie worden gedwongen. Hoe hoger de hak, hoe schuiner je voet staat. Dit zorgt bovendien voor extra druk op je voorvoet, een onprettig gevoel. Door het dragen van schoenen met een plateauzool kan het dragen van hoge hakken comfortabeler aanvoelen. De plateauzool zorgt er namelijk voor dat je voet minder schuin staat, dan in een vergelijkbare schoen zonder plateauzool. Daarnaast heeft het plateau nog een voordeel: door het plateau van een licht, verend materiaal te maken, krijgt de voorvoet een prettige ondersteuning tijdens het lopen.

Er zijn twee technieken om een plateauzool te verwerken in een schoen. Om deze te kunnen onderscheiden moet men eerst wat meer weten van het ambacht van schoenen maken. Kort gezegd: elke schoen bestaat uit een bovenwerk (het leer of de stof waar de voet ingaat) en een onderwerk (de loopzool met hak). Het plateau behoort tot het onderwerk. De meest bekende manier om een schoen met plateau te maken, is door het bovenwerk en het onderwerk op elkaar te lijmen zodat het plateau duidelijk zichtbaar blijft. Bij de andere techniek wordt het bovenwerk over het plateau heen gelijmd, hierdoor wordt een zogenaamd ‘intern plateau’ gecreëerd. Onze koningin heeft natuurlijk beide type plateaus in haar kast. De één mooier dan de ander. Wat vind jij van schoenen met een plateauzool? En welke is jouw favoriet?"

Máxima's peeptoes met intern plateau van Christian Louboutin: 

Afbeeldingsresultaat voor maxima louboutin

Over Máxima(al) gesproken....

Afbeeldingsresultaat voor sergio rossi site:modekoninginmaxima.nl

Pumps met een bescheiden plateau: 

Afbeeldingsresultaat voor plateauzool site:modekoninginmaxima.nl

De (gulden?) middenweg:

Afbeeldingsresultaat voor plateauzool site:modekoninginmaxima.nl

Over de auteur: Linda van Deventer is tekstschrijver en maakt als hobby schoenen en tassen. Schrijven over modeaccessoires is haar dan ook op het lijf geschreven. Op ModekoninginMáxima vertelt ze graag over modemerken en geeft ze tips over pasvorm en maakwijzes.

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van jeannine

jeannine

vrijdag 28 jun 2019 - 14:34

ik vind de laatste jaren de schoenmode erg veranderd , tot 2 jaar geleden droeg ik pumps ,hoge hakken balerina,s maar de laatste jaren blijven ze gewoon in de kast en draag ik bijna altijd sneakers , loafers loopschoenen met rits en het wordt een gewoonte ze zijn zo makkelijk aan de voet .

afbeelding van Hennie64

Hennie64

vrijdag 28 jun 2019 - 12:26

De koningin aanwezig bij G20 in Japan??

afbeelding van Hennie64

Hennie64

vrijdag 28 jun 2019 - 12:27

..

afbeelding van Henny

Henny

vrijdag 28 jun 2019 - 08:52

Mijn voorkeur ........ eigenlijk best wel veel, zoals 1) sleehak gesloten of een soort sandaal model, 2) pumps zonder plateau ;-) of eventueel een heel bescheiden plateau. Liefst pumps met een iets dikkere hak dan een naaldhak, dan blijf je niet haken, 3) blokhak ( lekker retro en geeft stabiliteit, want ik loop veel, ook op hakken van ca. 8 à 10 cm. Geen probleem voor mij), 4) loafers zeker met een (iets) spitse neus. Staat ook erg vrouwelijk, 5) sneakers maar dan wel een niet “lompe” uitvoering, zodat het er toch, voor zover dit mogelijk is voor een dergelijk soort schoeisel, enigszins elegant uitziet. Heerlijk, zeker om je voeten tussendoor rust te gunnen, 6) daarnaast veterschoenen, maar met een bescheiden zool en spitse neus, 7) enkellaarsjes liefst met (blok) hak, ook mooi bij jeans en andere broeken, 8) Laarzen. Helaas heb ik hiervan maar één paar. Gewoon om het simpele feit dat de schacht bij mij altijd te wijd is en dat ziet er niet uit. Ik wissel wel af. Maar bovenal moeten schoenen er elegant en vrouwelijk uitzien. Ik hou niet van grote gespen, dat staat me ook niet en is niet mijn stijl. Heb sinds kort witte loafers aan mijn “schoenenwinkel” toegevoegd. Heb altijd witte schoenen lelijk gevonden, maar ben toch gezwicht hiervoor. Ze zitten heerlijk en staan elegant. Ja, verder let ik erg op het totaalplaatje en van contrasten, bijv. een aansluitende jeans met een sjieke schoen.

afbeelding van Jens

Jens

donderdag 27 jun 2019 - 23:23

De bronskleurige StarWars super plateaus met teen-kijkgaatje zijn zo lelijk dat het cult geworden is. Maar wat was ze prachtig die dag.

afbeelding van Stijl

Stijl

donderdag 27 jun 2019 - 21:00

Wat een vreugde dat jullie ( bijna) allemaal net zo gruwen van deze schoenen als ik.
(Ik mag het o- woord niet meer gebruiken van Josien, anders had ik dat zeker gedaan....).

En ja, over mode en er door beïnvloed worden, toch ongemerkt wel en meer dan je (ik) zou willen, hoewel iets dat echt mooi is dat altijd blijft.

afbeelding van Luisje61

Luisje61

donderdag 27 jun 2019 - 22:57

Het “o” woord, hiha. Wordt hieronder wel gebezigd hoor en terecht

afbeelding van Suus

Suus

vrijdag 28 jun 2019 - 07:54

Ik plak hieronder even de betekenis van ordinair in zoals het in de van Dale staat. Als knipoog (omdat deze schoenen zeker niet laag bij de grond zijn ;-) en omdat ik het persoonlijk ook een erg negatieve kwalificatie vind als je de betekenis leest. Ik denk dat het woord door de gebruikers niet zo negatief bedoeld wordt als hieronder omschreven. Misschien zet het aan tot heroverweging van het gebruik ervan ;-)

or·di·nair (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord; vergrotende trap: ordinairder, overtreffende trap: ordinairst)
1
als minderwaardig beschouwd; platvloers, laag-bij-de-gronds

afbeelding van Marly

Marly

donderdag 27 jun 2019 - 20:52

Wat een vreselijke schoenen, behalve de beige, die kitscherige schoenen op de bruiloft zijn heel lelijk, het maakt haar voeten stomp! Terwijl ze er toen werkelijk prachtig uitzag, inclusief de fazant.

afbeelding van elise1

elise1

donderdag 27 jun 2019 - 20:05

Oei, waarom deze blog? Het is in mijn ogen een verzameling bijzonder ordinaire schoenen. Behalve de beige dan, die kunnen er mee door.

afbeelding van Hennie64

Hennie64

donderdag 27 jun 2019 - 23:43

@Elisa1: Blij dat u het schrijft, dat scheelt mij weer ;-)
Helemaal eens met u behalve dan die beige want ook van deze gruwel ik zowel qua kleur (jakkes) als van het feit dat het “lak” is brrrrrrr....

afbeelding van Mijtje

Mijtje

donderdag 27 jun 2019 - 19:44

Ik voel n nieuw vast item aankomen: mode die once upon a time geweldig was en waarvan je nu denkt 'what was I thinking?'
Wat dacht je van permanent in je haar, strokenrok (was dat echt charmant voor de oer Hollandse vrouw?), bepaalde kleuren en vooral in combinatie met bepaaalde stoffen (glimmende lila-stoffen... brrrr). Onze modeblunders zijn vast achteraf bekijkend hilarisch!

afbeelding van elisah.

elisah.

donderdag 27 jun 2019 - 19:50

Dit is ook wat ik dacht ,, misschien een idee om de stijl van Maxima , vanaf haar begin jaren hier in Holland , te laten zien ?

afbeelding van Eyecatcher

Eyecatcher

donderdag 27 jun 2019 - 19:36

Misschien heeft iedereen wel iets in Max' kast gezien wat hij of zij niet leuk vond, voor mij zijn het die afschuwelijke metaal achtige knal plateau's met stilleto's. Ik snap in de 1e plaats niet waarom ze uberhaubt op deze aardbol geplaatst zijn en ten 2e waarom Maxima ze draagt naar een huwelijksceremonie. Ziet ze niet dat ze gewoon niet door de beugel kunnen of zie ik dat alleen. Voor mij mogen ze naar Lady Gaga voor onder haar vlees jurk.

afbeelding van Maria04

Maria04

donderdag 27 jun 2019 - 19:17

Plateauzolen doet mij denken aan 50 jaar terug, ja lieve lezers Maria04 is niet zo heel piepjong meer. Toen waren de hoge zolen ook in de mode. Weetje ik vind de schoenen zo snel plomp aan de voet zitten, echt elegant kan ik ze niet noemen. Daar mijn man best lang is, heb ik ze ook vaak gedragen om het lengte verschil wat in te lopen. Hahaha, daar let ik al lang niet meer op.

afbeelding van Merel

Merel

donderdag 27 jun 2019 - 19:04

De beige vind ik saai maar niet lelijk, de rest niet saai maar...

Ik draag ‘s winters hoge laarzen onder een rok of jurk en korte laarzen onder een broek. Liefst een beetje stoer, en plat of met een stevige hak. Want hekel aan dunne panty en dikke panty met hooggehakte schoen vind ik niet zo mooi. En ‘s zomers sleehakken met peeptoe of sandalen met (half)hoge blokhak of ultraplat en alleen als het heel hard regent sneakers. Ik koop ook dezelfde schoenen rustig in 5 kleuren. Nog iemand?

Ik heb pumps en laarzen met stilettohakken, maar draag ze nooit. Idem ballerina’s, loafers en niet-sneaker veterschoenen: een sandaal vind ik fijner bij warm weer en een sneaker leuker aan mijn been dan een andere veterschoen (al vind ik bij andere vrouwen zo’n mannenschoen juist heel leuk).

afbeelding van Anouk

Anouk

vrijdag 28 jun 2019 - 16:00

Jazeker! Ik heb 1 pump in verschillende kleuren, 2x in een plateau uitvoering en als sandalette haha ^^" en met een fatsoenlijke hak, geen naaldhak. Naaldhakken en ik zijn geen goede combinate :p

Helaas kan ik niet helemaal platte schoenen dragen er moet altijd een klein hakje zitten. Daarom dat ik wel kijk voor blokhakken of in elk geval iets bredere hakken.

Peeptoes ben ik niet zo weg van, maar mijn plateauzolen lopen zalig. Ik denk als de CL dicht was geweest ipv peeptoe, het ook een andere aanblik geeft. Mischien dat bovenstaande modellen plomp ogen, maar een plateauzool kan evengoed elegant zijn. Daar kan ik een hele dag op lopen, net als sleehakken. :)

afbeelding van Luisje61

Luisje61

donderdag 27 jun 2019 - 18:47

Ook ik ben op zoek naar sneakers , denk aan witte superga . In de zomer draag ik ook graag lichte , platte veterschoenen. Staan ook leuk onder zomerjurkjes vind ik

afbeelding van Els

Els

vrijdag 28 jun 2019 - 13:40

Ik heb witte sneakers met een dikke zool en satijnen veters, maakt het net iets chiquer, van Gabor. Als een witte sneaker niet iets speciaals heeft verder, lijken ze zo op tennisschoenen, vind ik.

afbeelding van Mary

Mary

vrijdag 28 jun 2019 - 09:25

Ik draag oxford schoenen onder bepaalde jurkjes. Maakt het net wat sportiever / informeler. Maar zoiets zou ik bij Maxima totaal niet vinden passen. Ook niet prive.

afbeelding van Doro

Doro

donderdag 27 jun 2019 - 20:26

Superga is heel fijn! Onder een jurkje zeker!!

afbeelding van Merel

Merel

donderdag 27 jun 2019 - 19:09

Witte Adidas stan smiths! Liefst nude, al zijn die helaas nu dacht ik uit collectie.

afbeelding van Doro

Doro

donderdag 27 jun 2019 - 20:26

Die draag ik bijna elke dagen. Het liefst bij een mannenpak of jurk.
Ik draag alleen maar flared broeken. Daar staan zo ook lekker retro onder.
Favoriet: zwarte coltrui of blouse, mooie riem, flared jeans en gympen.

afbeelding van Henny

Henny

donderdag 27 jun 2019 - 17:41

Een bescheiden plateau vind ik mooi.
En sleehakken vind ik prachtig. Loopt heerlijk. Erg mooi onder een zomerjurkje en flare jeans.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

donderdag 27 jun 2019 - 17:29

Pumps met bescheiden plateau vind ik nog steeds elegant en draag ze nog steeds.
Ook deze beige van Maxima kunnen wat mij betreft nog wel.

afbeelding van Mary

Mary

donderdag 27 jun 2019 - 17:17

Ben niet weg van plateauzolen.
Doe mij dan maar mooie, stijlvolle pump zonder plateauzool. Al kan het eerlijk gezegd wel lekkerder zitten.

afbeelding van Doro

Doro

donderdag 27 jun 2019 - 15:09

Behalve de kleur vind ik alles heel lelijke
Ik draag ballerina’s, heel veel sneakers al jaaaaaren en laarzen. Bij voorkeur cowboy laarzen en Chelseas

afbeelding van Lina

Lina

donderdag 27 jun 2019 - 13:05

Ik heb alleen in mijn tienerjaren af en toe plateauzolen gedragen als ik uitging, die waren dan niet met aparte hak maar liep het helemaal door, ik vond het toen al verschrikkelijk omdat je voet niet tot nauwelijks kan afwikkelen en je dan pijn in je voeten en rug krijgt.
1 paar heb ik wel een tijdje gedragen, zelfs overdag, want die zool was een soort van rubberachtig materiaal wat wel een béétje mee bewoog. Die waren met open teen en hielbandje, ik heb daar zelfs nog een foto van dat ik die aanhad ;)
Maar de laatste jaren toen het weer in de mode was heb ik er niet meer aan meegedaan, ik heb een paar keer wat in de winkel gepast maar het lijken wel blokken beton waar je dan op stond.
Ik snap het écht niet hoe vrouwen daar op kunnen lopen.

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

donderdag 27 jun 2019 - 14:16

Maar dat zijn dan meer sleehakken, toch?

afbeelding van Lina

Lina

donderdag 27 jun 2019 - 16:26

Ja inderdaad, zo noemen ze dat tegenwoordig ;) sleehakken, maar het effect blijft hetzelfde natuurlijk met die dikke zolen waar niet soepel op te lopen is. Dat heb je ook met schoenen met plateauzolen met aparte hak, ik heb verschillende toen geprobeerd in de winkel maar ook dan kon mijn voorvoet niet afrollen, dus niet meer gekocht.

afbeelding van Suus

Suus

donderdag 27 jun 2019 - 23:26

Sleehakken (wedges) van Toms. Die lopen serieus goed hoor en staan vind ik ook zo leuk onder een zomerjurk.

afbeelding van Lina

Lina

donderdag 27 jun 2019 - 23:53

Dank Suus. Maar, ik heb even gekeken, allemaal te hoog en een te stugge zool voor mij om op te kunnen lopen.
Ik draag nu eigenlijk alleen platte schoenen (voor onder een rok platte pumps) met een héle zachte zool ;)

afbeelding van Jansje

Jansje

donderdag 27 jun 2019 - 13:00

Peeptoes zijn leuk om te zien, maar ik vindt het vreselijk dat de tenen bedekt zijn met panty. Ik vraag af, waarom je dan voor een open schoen hebt gekozen. Mijn voorkeur gaat uit naar peeptoes met blote tenen. Veel mooier! Sleehakken zijn prima, alleen moeten ze niet te smal zijn! Ik sierde namelijk uit, dat waren echt sleeschoenen :)

afbeelding van Henny

Henny

vrijdag 28 jun 2019 - 08:42

Inderdaad niet mooi een panty in schoenen met een open neus.
Er zijn ook toeless zomerpanty’s speciaal voor open schoenen. Dat werkt prima en het zit mooi, alsof je blote benen hebt. Maar neem dan wel een kleur die heel dicht bij je eigen huidskleur ligt. Ze zijn maar 8 denier (en snel kapot helaas). Ze zijn voorzien van een stukje dat tussen je grote teen en de teen daarnaast zit.

afbeelding van Luisje61

Luisje61

donderdag 27 jun 2019 - 12:56

Ze zijn echt zo niet mooi, heb ik altijd gevonden.

afbeelding van jeanine68

jeanine68

donderdag 27 jun 2019 - 12:20

Ik vind het nog steeds super mooie pumps.
Ik weet dat ik bijna de enige ben, maar ik vind ze super elegant. Behalve dat paar plateauzolen gedragen tijdens de bruiloft.
Maar die zwarte en die crème, super mooi!

afbeelding van Jantje R

Jantje R

donderdag 27 jun 2019 - 23:45

Leuk om de trend van een paar jaar geleden te zien. De trend veranderd snel. Ik moet zeggen dat de zwarte nog steeds erg mooi vind. De rest is echt wat je jaren geleden mooi vond en nu vreselijk.

afbeelding van Carolina

Carolina

donderdag 27 jun 2019 - 11:22

Ik mis die vreselijke rode Mimi’s? Ik hou niet van plateauzolen, heb ze nooit gedragen ook.

afbeelding van Prinsesrita

Prinsesrita

donderdag 27 jun 2019 - 11:19

Niet zo,voor mezelf dan,heb voor mijn verjaardag gister. nieuwe klassieke pumps gedragen
Ik zie mezelf niet zo op sneakers rondhuppelen...vind. plateauzolen wel leuk.
maar dan met vakantie

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

donderdag 27 jun 2019 - 11:07

Naar mijn idee zijn schoenen nog meer verbonden aan trends dan kleding. In 2009 droeg Letizia bijvoorbeeld volop plateauzolen om het lengteverschil met haar man te overbruggen en ik kon haar schoeisel destijds écht niet waarderen. Rond 2012 kwam de zool in de mode en droeg ik het zelf ook. En nu de trend weer is overgewaaid, draag ik volop sneakers en wil ik niet meer met de plateauzool gezien worden. Herkennen jullie dit?

afbeelding van elisah.

elisah.

donderdag 27 jun 2019 - 16:44

Ik denk dat we ons hier allemaal wel in herkennen..al blijf ik plateau zolen lelijk vinden.Ooit heb ik gezegd dat ze mij never nooit in witte schoenen zullen zien, nu draag ik veel witte sneakers ..Dat is toch niet te begrijpen ? Zou het dan toch waar zijn wat ik wel eens gelezen heb, dat schoenen nog meer dan kleding iets over je zegt ....?

afbeelding van LindaVanDeventer

LindaVanDeventer

donderdag 27 jun 2019 - 17:08

Haha, heel herkenbaar. Kon me niet voorstellen dat ik ooit witte sneakers onder een jurkje zou dragen, maar ben dit jaar toch gezwicht. Wat errug, ik vind het nu nog leuk staan ook! Mode is toch wel echt iets geks!

afbeelding van Merel

Merel

donderdag 27 jun 2019 - 18:49

Broek in hoge laars ook zoiets. Paar jaar geleden leuk en nu zou ik het nooit doen.

afbeelding van Suus

Suus

donderdag 27 jun 2019 - 23:24

Eerlijk is eerlijk: een hoge hak met plateau loopt zoveeeeeeel makkelijker dan eentje zonder. ;-)

afbeelding van Maxi

Maxi

vrijdag 28 jun 2019 - 01:53

Roerend met je eens, Suus. Ook vind ik hoge hakken met plateauzool vaak leuker staan, want minder iel, dan gewone hoge hakken.

afbeelding van Maxi

Maxi

vrijdag 28 jun 2019 - 01:51

Roerend met je eens, Suus. Ook vind ik hoge hakken met plateauzool vaak leuker staan, want minder iel, dan gewone hoge hakken.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?