Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 18 nov 0 reacties

Op een rij: Máxima's tassen van bamboe

Door de Tweede Wereldoorlog kwam er in de jaren veertig een groot tekort aan voedsel, brandstof, en materialen als leer en stof. Daardoor nam de vindingrijkheid toe, zoals ook wel blijkt uit de iconische Gucci-tas met een handvat van bamboe. 

Je hoeft geen modeliefhebber in hart en nieren te zijn om het Italiaanse modehuis Gucci te kennen. Het internationaal vermaarde label heeft een reputatie weer je u tegen zegt, maar dat is natuurlijk niet zonder slag of stoot zo ontstaan. In de jaren dertig en veertig moest er echt gestreden worden om bestaansrecht…. en om materialen.

In 1935 begon de heibel door de tweede Italiaans-Ethiopische Oorlog. Vanwege hun agressieve manier van optreden kreeg het thuisland van Gucci te maken met een handelsembargo, waardoor het modehuis zonder eigen toedoen moest dealen met een groot tekort aan leer. Gucci liet zich gelukkig niet gek maken, want als antwoord op de schaarste, werd er volop geëxperimenteerd met alternatieven. Hennep bleek uiteindelijk de beste vervanger van leer te zijn, want in de jaren dertig bracht het modehuis koffers van bedrukte hennep op de markt.

Na de hennepheibel, kreeg Gucci in de jaren veertig opnieuw te maken met schaarste. Door de Tweede Wereldoorlog was er bijna geen materiaal meer beschikbaar, waardoor de creativiteit opnieuw moest worden aangesproken. Dat leverde in 1947 een iconische tas van varkensleer op. Misschien klinkt dat niet heel elegant, maar het materiaal bleek verrassend zacht en mooi te zijn. En duur, maar dat probleem werd opgelost door de tassen simpelweg wat kleiner te maken. 

Bamboe
Over de handvatten moest ook flink worden nagedacht, want varkensleer bleek helaas te kwetsbaar voor dit onderdeel van een tas. Na heel wat hoofdbrekens kwam Gucci uit bij bamboe, dat  sterk was én op voorraad. Door dit natuurlijke materiaal te verwarmen, kon het gebogen worden. Et voilà: de iconische Gucci-tas met een handvat van bamboe kwam tot leven. 

In de jaren vijftig en zestig groeide de tas met innovatieve materialen uit tot een heuse hit. Vrijwel alle grote sterren werden ermee gezien, en ook prinses Gracia, prinses Paola en prinses Diana vielen voor het ontwerp. Koningin Máxima hebben we er  helaas nog niet mee kunnen betrappen, maar in haar collectie zijn wel enkele mooie 'nepperds' te vinden. Zo heeft ze een bamboetas van de Spaanse confectieketen Üterque, en ook een vintage exemplaar van Susan Gail gaat al heel wat jaren mee. Kijk je even mee?

Vintage
Laten we beginnen met de tas van Susan Gail, want we hebben het hier echt over een oudje. In 2000 werd Máxima namelijk al gespot met de tas, toen zij vanuit haar werk werd gevolgd door paparazzi. In eerste instantie werd beweerd dat de toekomstige prinses was verwend met een echte Gucci, maar na wat speurwerk van mijn kant bleek het te gaan om een vintage tas van Susan Gail. 

Close-up: 

Dan tas nummer 2: een bruin ontwerp van de Spaanse confectieketen Üterque.

Afbeeldingsresultaat voor uterque site:modekoninginmaxima.nl

En de laatste: een witte shopper van Banana Republic. 

Afbeeldingsresultaat voor banana republic site:modekoninginmaxima.nl

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments