Aan het einde van elke maand stemmen we op ModekoninginMáxima op de mooiste outfit van de maand. In deze blog een overzicht van de winnende outfits van januari tot juni. 

Eind januari 2018 draagt koningin Máxima tijdens een culturele avond in Leeuwarden een midi-jurk van gebloemde zijde. Aan de mouwen van de japon is door ontwerper Edouard Vermeulen een feestelijk accent toegevoegd: geborduurde veren. De feestelijke look wint in januari met dertig procent van de stemmen. 

In februari weet Máxima ons te verrassen met een nieuwe jurk met kanten applicaties en broderie d'art. De rood/roze look komt uit de nieuwe collectie van Claes Iversen en wint de poll met ruim 21 procent van de stemmen. 

Net als in januari staat ook in maart een bekende outfit bovenaan. Tijdens het jubileum van Stichting Het Begint met Taal op 27 maart draagt Máxima een fuchsia jurk van Natan en een bordeauxrode relevé van Delvigne. De combinatie wint met ruimt 21 procent van de stemmen. De mooie kleurencombinatie is voor veel leden de aanleiding om voor dezze look te kiezen.

In april geeft de RVD prachtige staatsiefoto's vrij. Dat de bezoekers van ModekoninginMáxima blij zijn met de verrassing, blijkt ook wel uit de maandpoll. Met ruim 38 procent van de stemmen wint Máxima's indrukwekkende japon van Jan Taminiau overtuigend. 

Op de staatsiefoto's draagt de koningin de japon van Prinsjesdag 2015. Momenteel is de creatie te bewonderen in het Centraal Museum. De expositie over de ontwerper is een echte aanrader, want van dichtbij is het handwerk pas écht goed te bewonderen. Wie aandachtig kijkt naar Máxima’s jurk ziet naast de nodige borduurtechnieken en kraalsoorten ook rotsblokken, fazanten, kraanvogels en bloemen. Via een persbericht laat de Rijksvoorlichtingsdienst op Prinsjesdag 2015 weten dat het tafereel op de japon is geïnspireerd op de Japanse Zaal in Paleis Huis ten Bosch. In het boek ‘Het Brokaten Paradijs’ beschrijft Nicole Ex de zijden wandbespanningen tot in detail. “De acht panelen die het Japanse behangsel in Huis ten Bosch telt, worden bevolkt door een rijke schakering van tot in detail uitgewerkte planten en dieren. Al deze honderden textielfiguren, de appliqués, zijn opgeplakt en met steekjes vastgezet op een ecrukleurige zijden ondergrond, het fond. De pioenrozen en chrysanten, de pauwen en hanen komen van hun ondergrond los omdat ze met een katoenpluis zijn opgevuld of zijn opgebouw uit verschillende laagjes papier, die vaak dakpansgewijs over elkaar heen zijn gelegd. Op de gladde ondergrond ligt zo een glooiend heuvellandschap van beesten, planten en bloemen, die gemaakt zijn van prachtig fluweel, satijn en brokaat.”

Wie de acht panelen in de Japanse Zaal aandachtig in zich opneemt, ziet een mix van Oosterse tradities en Dutch Design. Tijdens restauratiewerkzaamheden in de jaren negentig komt men namelijk Hollandse speelkaarten tegen en papier met Japanse tekens. Ook de compositie van de acht panelen verraadt invloeden uit eigen land. Nicole Ex: “In de Oosterse traditie wordt de ruimte van het vlak gezocht, elementen worden erover uitgestrooid, de leegte gelaten. Van symmetrie is nooit sprake. De planten en dieren op de vier grote panelen zijn daarentegen in een U-vorm gerangschikt, waardoor de voorstelling een duidelijk rechts en links en een onder en boven heeft gekregen.”

Links: een close-up van het behang van de Japanse Zaal, rechts een close-up van Máxima's japon: 

In de maand mei zijn de meningen sterk verdeeld. Uiteindelijk wint Máxima's midi-jurk van Claes Iversen nipt. Het bovenlijfje van de jurk is helemaal bezet met borduurwerk van pailletten, dat bij het rokgedeelte uitloopt tot bijna niets. JanTaminiau zou zeggen: een japon met degradé borduurwerk. 

De winnaar van de juni-poll is vast geen verrassing meer. Tijdens de opening van het Prinses Máxima Centrum droeg koningin Máxima een nieuwe midi-jurk van modehuis Natan en een relevé van Delvigne. . Blijkbaar zijn jullie dol op het huidige modebeeld met langere rokken, want drie van de zes winnende looks eindigt op of net over de kuit. 

Ik ben heel benieuwd welke looks volgens jullie absoluut thuis horen in de top twee. Omdat ik vooral benieuwd ben naar de motivatie, heb ik de poll dit keer achterwege gelaten. Om eerlijk te zijn staan mijn favorieten niet in bovenstaand overzicht. Ik vond zelf de groen/blauwe look mooi van de opening van de biobeurs in Zwolle, de rode jurk van Dolce & Gabbana, De bruine mantel en kanten jurk van het bezoek van het Jordaanse koningspaar, de rode Koningsdag-look, het rode broekpak van het Red Ribbon Concert en de gele maxi-rok van de India-reis. Maar als ik kijk naar bovenstaand overzicht, kies ik voor maart vanwege de mooie kleurencombinatie en voor april vanwege de koninklijke uitstraling. Die jurk, de juwelen, het kapsel, de achtergrond: alles klopt. Helaas kan dat van de jurk van februari niet gezegd worden. Ik hoop daarom dat we het kledingstuk binnenkort nogmaals te zien krijgen met opgestoken haar, een mooie achtergrond (de foto bepaalt vaak ook hoe een outfit overkomt), ingetogen juwelen (anders wordt het carnaval) en een mooi stel hakken. 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Paula

Paula

donderdag 02 aug 2018 - 08:03

Wat een prachtige lichtval op het staatsieportret. De jurk komt daardoor schitterend uit. Mooie houding ook van Maxima. Het enige minpuntje: de blauwe juwelen hadden wat mij betreft iets met parels mogen zijn, en minder opzichtig. Dan was het plaatje compleet geweest.

afbeelding van Agnes

Agnes

woensdag 01 aug 2018 - 22:16

Hoi Josine,
Is er ook een overzicht van alle looks die Maxima heeft gedragen van Jan - Juni? Zoals je zelf al zegt, het zijn de winnaars maar zelf is dit niet helemaal mijn keuze. De Koningsdag look vond ik fantastisch maar die staat hier niet bij. Door alle outfits te zien kan ik een keuze maken welke mijn favorieten van het eerste half jaar zijn. Alvast bedankt voor je reactie.

afbeelding van Maaike

Maaike

woensdag 01 aug 2018 - 20:20

Nr. 5 is mijn favoriet. De brede riem, de wijde rok, prachtig. Een midi-lengte vind ik sowieso het mooist bij een zwierige rok. Bij een wat rechter model (zoals bij nr. 1) vind ik het lijzig en ouwelijk staan. De stof van nr. 1 is overigens wel heel mooi.

afbeelding van marinde

marinde

dinsdag 31 jul 2018 - 22:43

Wat zou ik de jurk die Maximá in februari droeg nog graag eens zien. Liefst met een ander kapsel. 'n Beetje over de top mag wel bij deze japon.

afbeelding van Jantje R

Jantje R

woensdag 01 aug 2018 - 13:00

Wat de lengte betreft vind ik bij alle jurken goed. Staat Maxima mooi . Maar ik vind eigenlijk alleen dat knalroze jurkje helemaal goed. De andere vind ik echt niet mooi, erg opzichtig.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

dinsdag 31 jul 2018 - 19:49

Wat een mooi overzicht van de favorieten. Ook bij mij hadden deze outfits de eerste keus. Ik hoop echt dat we de japonnen van Claes Iversen van februari en mei snel weer terug gaan zien!
Ik vind de oorbellen van de maart outfit echt super. Ik hoop echt dat ze die veel vaker gaat dragen. En wat leuk dat de helft van de outfits al vaker gedragen is.

afbeelding van Prinsesrita

Prinsesrita

dinsdag 31 jul 2018 - 15:03

Kan er bij de februari japon niet iets aan de hals gedaan worden en dan de pompoenen.
Eraf,andere oorbellen opgestoken haar.
Ik vind het nu allemaal te gewoontjes.
Maart outfit top!!

afbeelding van Merel

Merel

dinsdag 31 jul 2018 - 10:05

Nou, dit is wel een lastige! En dat terwijl ik zelfs 1 van de 6 outfits echt niet mooi vind: het nachthemd met vogelpoepjes (6). En een andere, op de geweldige oorbellen na (kwijl), ronduit saai (3). Maar...
De stof van 1: fantastisch. Die kleuren. Als ze nu de angoramarmotten van de mouwen laat halen en laat inkorten tot knielengte: driewerf ja.
En Iversen-goes-Oilily (2): super. Heerlijke kleuren en een jurkje met kant dat ik zowaar echt leuk vind: de ornamenten geven net wat edge (en de kleuren ook). Het kan dus wel. Het haar was alleen tikje te Barbie hierbij (een losse knot!), en het model op het model (geen taille, cape) is natuurlijk (nog) 1000 keer beter.
JTs behangjurk: een kunstwerk. Zo delicaat. Maar ben gewoon niet helemaal halsoverkop verliefd (te flets?), en op deze foto vloekt de jurk bij de bloemen en valt Maxima bijna weg tegen de achtergrond (wat qua wegvallen natuurlijk een monumentale gemiste kans is, is een foto voor hèt behang: en dat je dan moet zoeken naar Maxima's gezicht, hilarisch).
En dan (5) veel (heel veel) ivoorwitte pailletten op veel (heel veel) tule, lange mouwen - taille - wijde rok tot de knie, en een (heel) brede nude leren riem met gigagesp. Als ik dit zo lees, is het de overtreffende trap van lelijk. En toch. Het werkt. Door de riem. Enkel door de riem. (Ik vind zoiets geweldig.) Met een strakke balletknot en deze superschoenen gewoon nog eens doen (en dan de knuffel en het veel te dure & tamelijk fantasieloze BT tasje zou ik thuislaten; dit verdient een origineler tasje met een beetje edge, zoals de riem)

Top 2:
Iversen rozerood-Oilily en Iversen pailletten-riem: heerlijk origineel.

(En nummer 3 is dan natuurlijk de JT, alleen als kunstwerk meer geslaagd dan als kledingstuk.)

afbeelding van Margriet76

Margriet76

dinsdag 31 jul 2018 - 09:49

Ik had februari ook gemist denk ik....schitterend!

afbeelding van Babs74

Babs74

dinsdag 31 jul 2018 - 08:22

Inderdaad februari: wat een plaatje!

afbeelding van Siobhan

Siobhan

maandag 30 jul 2018 - 22:32

Ben zeer verrast door de februari outfit...was alweer wat weggezakt. Wat een beauty! Ja graag nog een keer met ander kapsel ofzo.
En die superceintuur van de mei-favoriet is heel bijzonder op deze romantische jurk.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?