Het is alweer september, de maand van de troonrede, de hoedjesparade, de koetsen. Kortom: de maand van Prinsjesdag. Modiste Daphne Fernandius blikt met ons terug op Máxima's hoeden van Prinsjesdag 2013 - 2019. 

Prinsjesdag 2013
Daphne: "Maxima wordt vaak gezien met hoeden van Fabienne Delvigne. Het ontwerp “Bellissima” is een van haar favorieten. De hoed is gemaakt van parabuntal stro, een heel fijngeweven materiaal."

Daphne: "Het ontwerp met opgeslagen rand kregen we -in een andere kleur- ook te zien tijdens het huwelijk van prins Albert van Monaco, juli 2011. Hier hoort een leuke anekdote bij. Máxima kreeg namelijk kort voor het huwelijk pas in de gaten dat zij een hoed moest dragen. Delvigne had weinig tijd om de hoed te maken, en de prinses geen ruimte in haar agenda om de hoed te passen. Fabienne Delvigne kreeg daarom de jurk van het huwelijk te zien. Vervolgens kreeg zij van Máxima de vrije hand om een hoed te ontwerpen. En dat is goed gelukt. We zien de koningin regelmatig in dit model verschijnen, in verschillende tinten.

Het mooie aan deze goudkleurige hoed vind ik dat hij bij veel verschillende outfits gedragen kan worden. Ik vind het belangrijk dat een hoed niet wordt gezien als een eenmalige besteding. Het moet eigenlijk zo zijn als schoenen en een tas. Je moet een hoed kunnen combineren bij verschillende stijlen."

Prinsjesdag 2013 | Page 2 | ModekoninginMaxima.nl

Prinsjesdag 2014
Daphne: "Een heel opvallende outfit compleet in het rood. Ton sur ton outfits zijn zeer geliefd in Nederland. Ik begrijp goed dat de koningin bij deze outfit heeft gekozen voor een klein rood dopje passend gemaakt in dezelfde stof als haar jurk. Met een grote hoed zou het allemaal wat te opvallend worden."

Máxima & Prinsjesdag: 2013 - 2018 | ModekoninginMaxima.nl

Daphne: "De stof is waarschijnlijk gedrapeerd over een basis vorm. Draperen van stof is best een secuur werkje. Al oogt dat misschien niet in het resultaat. Tijdens het draperen van stof, wordt de stof tussentijds op zijn plaats gehouden met spelden. Maar als een drapering in de stof niet meewerkt kan het bijna niet anders dan dat de stof weer geheel opnieuw gedrapeerd moet worden over de hoedenvorm. Als de stof volledig gedrapeerd is wordt deze met de hand zo onzichtbaar mogelijk op zijn plaats vastgenaaid op de basisvorm."

Prinsjesdag 2015
Daphne: "In 2015 heeft maxima gekozen voor een haarstuk van bloemen gemaakt van stof. Hoewel ik het persoonlijk jammer vind dat er niet gekozen is voor een hoed dit jaar, vind ik bloemen maken van stof, een van de leukste dingen om te doen als hoedenmaakster. Het is echt een ambacht. Er gaat veel tijd in zitten,maar het werk geeft zo veel voldoening, en ik vind het heel mooi staan op een hoed."

Daphne: "Ik durf niet met zekerheid te zeggen hoe deze bloemen zijn gemaakt. Ik vermoed dat ze zijn gemaakt met speciaal bloemenmakerij gereedschap. Het is bijna niet voor te stellen maar ieder bloemblaadje wordt met de hand gevormd doormiddel van een metalen vorm die opgewarmd is en zo de vorm van een blaadje perst in de stof. Alle blaadjes moeten daarna individueel worden uitgeknipt en aan elkaar worden genaaid tot het een bloem vormt.

De bloemen die Maxima droeg tijdens Prinsjesdag 2015 zijn ook bewerkt met wat glimmertjes en kralen. Zodat de bloemen in het licht net wat meer opvallen, dit correspondeert heel mooi met de prachtige jurk van Jan Taminiau geïnspireerd op de Japanse Zaal in Huis ten Bosch."

Prinsjedag 2016 
Daphne: "De koningin draagt een prachtige outfit van Claes Iversen en combineert deze met haar favoriete hoed van Fabienne Delvigne. Ik vind het heel mooi om te zien dat Maxima hoeden meerdere keren draagt."

Prinsjesdag 2017 

Daphne: "Wat een prachtige turban droeg Maxima op Prinsjesdag 2017. De turban is gedrapeerd in de stof van de jurk. Als ik voor mezelf mag spreken vind ik het als hoedenmaakster altijd een eer als een hoed speciaal gemaakt moet worden bij een outfit. Je wordt creatief uitgedaagd en het is ook een kans om eens te werken met een stof waar jezelf niet eerder aan hebt gedacht."

Prinsjesdag 2017 | ModekoninginMaxima.nl

Prinsjesdag 2018 

Daphne: "Prachtig om Maxima te zien met een hoed die diagonaal op het hoofd staat. Door de schuine rand is er ruimte gecreëerd voor garneringen onder de rand van een hoed. Ik vind dit altijd een mooie verrassing. Je ziet niet vaak dat er wordt gekozen voor een garnering onder de rand van de hoed. Hoewel de wijnrode veer erg gedurfd is, vind ik hem niet passen bij de rest van de outfit. Maar lef in een hoed moedig ik wel altijd aan!

Terugblik Prinsjesdag 2018 | ModekoninginMaxima.nl

Prinsjesdag 2019 
Daphne: "De hoed die Koningin Maxima vorig jaar droeg, is echt een van mijn favorieten. Ik vind de kleur van de hoed práchtig. Die dieprode robijn kleur is zo koninklijk. De hoed van Philip Treacy is gemaakt van velour haarvilt. Dit is een hele luxe viltsoort, die door het te borstelen met een suède borstel nog meer glans krijgt. Ik vind de garnering op de zijkant van de baret opvallend en ingetogen tegelijk, doordat de garnering is gemaakt is van hetzelfde velour haarvilten materiaal als de baret.  Op die manier leidt de hoed ook niet te veel af van Maxima’s prachtige jurk van Jan Taminau.

Fotoalbum Prinsjesdag 2019 | ModekoninginMaxima.nl

Prinsjesdag 2020 
Daphne: "We zijn natuurlijk allemaal benieuwd naar de hoed van Maxima op Prinsjesdag 2020. Dit jaar zal de traditionele locatie voor Prinsjesdag afwijken van die van voorgaande jaren en na een roerig jaar in tijden van corona hoop ik dat Maxima wat nieuws draagt, omdat vernieuwing ook hoop. Misschien wel zo’n mooie haarband zoals zij droeg tijdens het staatsbezoek aan Engeland. Met een haarband kan Maxima een verfrissende look laten zien maar het is tegelijkertijd ook ingetogen en dat is passend bij de tijd waarin we nu leven."

Over Daphne 
Negen jaar geleden vertrok Daphne Fernandius naar het Verenigd Koninkrijk, om daar de traditionele millinery-opleiding te volgen op Kensington & Chelsea College. Na een fantastisch Engeland-avontuur mét koninklijke klandizie, brengt ze nu in Rotterdam de mooiste hoeden tot leven. Benieuwd naar haar werk? Neem dan een kijkje op haar website of instagrampagina. 

 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Daan01

Daan01

maandag 14 sep 2020 - 15:32

Ik heb zoveel zin in morgen! Eindelijk weer wat pracht en praal

afbeelding van Hennie64

Hennie64

zaterdag 05 sep 2020 - 13:14

Ik hoop dat de beide koningklijke hoogheden dit jaar totaal voor het Nederlandse vakmanschap gaan , zowel schoenen, japonnen, hoeden etc. juist, juist in deze moeilijke tijd!

afbeelding van Marie...

Marie...

dinsdag 08 sep 2020 - 15:08

Daar ben ik het helemaal mee eens. De Nederlandse modebranche heeft het lastig (gehad) in coronatijd. Morele ondersteuning van onze koningin en prinses zijn zeer welkom. En dat tonen ze het best door van top tot teen in Nederlands design te verschijnen!

afbeelding van Daan01

Daan01

zaterdag 05 sep 2020 - 23:11

Laurentien is er niet bij toch dit jaar ?

afbeelding van Siobhan

Siobhan

maandag 07 sep 2020 - 12:34

Ik kan daar niets over vinden dus ik denk t wel.

afbeelding van Hennie64

Hennie64

zondag 06 sep 2020 - 23:03

Geen idee, mocht het wel zo zijn dan hoop ik net als bij Maxima dit jaar van top tot teen in het Nederlands gehuld. Vind ik trouwens toch een “must” op Prinsjesdag, elke! Prinsjesdag. Op buitenlandse bezoeken mag van mij een Belgische hoed op het hoofd, of Italiaanse schoenen, maar niet op Prinsjesdag.

afbeelding van The World of Royals

The World of Royals

maandag 07 sep 2020 - 22:23

Constantijn en Laurentien zijn er dit jaar inderdaad gewoon bij. Dat heeft de RVD bekend gemaakt.

afbeelding van Daan01

Daan01

dinsdag 08 sep 2020 - 10:43

Oh feest ! Leuk leuk

Ook volgend jaar geen gouden koets meer lees ik net.
Benieuwd of we die ooit nog in gebruik gaan zien. Jammer maar begrijpelijk

afbeelding van The World of Royals

The World of Royals

dinsdag 08 sep 2020 - 13:30

Wat er na het museum met de gouden koets gebeurd is nog niet officieel bekend gemaakt. Maar bij de NOS las ik dat hij vermoedelijk niet meer gebruikt gaat worden.

afbeelding van Hennie64

Hennie64

dinsdag 08 sep 2020 - 16:15

Ach dat zou jammer zijn! Hoewel ik de gouden koets wel een hoge mate van potsierlijkheid vind hebben, zou het toch erg jammer zijn. Trouwens ik had tot aan de reparatie ervan nog nooit gehoord over wat erop staat op die deurpanelen. Was me tot dusver nog nooit opgevallen, ik kijk naar het geheel.

afbeelding van The World of Royals

The World of Royals

dinsdag 08 sep 2020 - 20:45

Stiekem begrijp ik ook niet waarom er zoveel geld voor uit gegeven zou zijn terwijl hij misschien niet meer gebruikt gaat worden. Of is de discussie over slavernij die er op staat pas later opgelaaid, toen ze al bezig waren met de restauratie?

afbeelding van Marjet

Marjet

zaterdag 05 sep 2020 - 09:44

Heel interessant om een blog over al het hoeden pracht en praal van Maxima te lezen met commentaar van een vakvrouw! En wat ik hieronder in de reacties lees; mis het ook dat we nu weinig uitbundige (avond)kleding treffen in deze periode, even geen verschijningen in vol ornaat, geen hoedjes etc.

Wat ik wel zag; Jan Taminiau heeft zijn ready to wear lijn aangevuld met een heuse sari dress. Zou hij de smaak te pakken hebben gekregen na het maken van de sari's voor Maxima vorig jaar? :) https://www.jantaminiau.com/store/flower-embroidery-sari-gown/

afbeelding van Daan01

Daan01

zaterdag 05 sep 2020 - 09:39

2015 heeft ze voor mij nooit meer kunnen overtreffen!

Hoop al jaren op iets groens, dus wie weet de 15de

afbeelding van oranjefan

oranjefan

vrijdag 04 sep 2020 - 20:43

Ik vind die hele grote hoeden persoonlijk minder, de kleine dopjes en bloemen in het haar vind ik wel mooi.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

vrijdag 04 sep 2020 - 17:57

Ik wens Daphne veel succes toe! En hoop dat Rdam aan de hoed gaat.
Ik verwacht wel van Maxima en Laurentien mooie outfits en hoeden. En gelukkig zijn er tegenwoordig een behoorlijk (helaas nog niet de helft) vrouwelijke parlementariërs en bewindslieden...ik hoop dat ze hun best doen.
Ik vind t hoedje van vorig jaar ook een mooie!

afbeelding van Birchwood

Birchwood

vrijdag 04 sep 2020 - 16:24

Wat een leuk blog. Interessant om achtergrondinformatie te krijgen van een kenner.
Ik vind ze allemaal mooi, behalve het diagonale geval uit 2018, dit is niet mijn smaak. Nu maar afwachten waar Máxima en Laurentien ons mee gaan verrassen. Wel jammer als de andere dames dit jaar “ over slaan” voor wat betreft de hoeden. We wachten af.

afbeelding van LindaVanDeventer

LindaVanDeventer

vrijdag 04 sep 2020 - 15:44

hele leuke blog en leuk om de koningin weer even in vol ornaat te zien op de foto's, ik mis dat nu echt. Ik begrijp dat Prinsjesdag 2020 een stuk ingetogener zal zijn, toch vind ik het ook zonde voor de hoedenmakers in Nederland. Berry Rutjes had in een interview aangegeven dat dit normaal het hoogtepunt van het jaar is, maar dat de meeste politici al hadden laten weten verstek te laten gaan qua hoed. Toch sneu, nog een extra branche erbij die door corona wordt geraakt. Ik hoop dan ook dat Maxima dit jaar kiest voor een hoed van Nederlandse bodem en dat ze voor iets ingetogen moois kiest. Ik vind hoed Wendeline van Daphne wel een goede optie:D

afbeelding van Tony

Tony

vrijdag 04 sep 2020 - 13:35

Ben ook heel nieuwsgierig naar haar outfit dit jaar en welke hoed ze kiest. Die van vorig jaar vond ik geweldig!

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

vrijdag 04 sep 2020 - 09:47

Wat een leuk blog. Zeker nu bekend wordt dat er geen partners van bewindslieden mogen zijn, dus zullen we heel wat minder hoedjes te zien krijgen helaas. De Belissima hoeden zin mijn favoriet, naast de prachtige bloemen die ze in haar haar droeg. Wat mij betreft draagt ze niet meer zo’n rare scheve hoed met een dot bloemen zoals in 2018. Vindt deze stijl echte helemaal niets, alhoewel een hoedenmaker zich er waarschijnlijk goed op uit kan leven.

afbeelding van Maria48

Maria48

vrijdag 04 sep 2020 - 09:30

Prachtig overzicht, ik geniet altijd van de Prinsjesdag outfits van de Koningin, maar ook van de dames met al die feestelijke, gekke, uitbundige,en chique hoedjes, ......al zal het dit jaar de Prinsjesdag er heel anders uitzien met de Covid 19. Zelfs de koetsen en de paarden zullen niet door Dan Haag rijden.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?